SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

ASHWAGANDHA FÖR SÖMN & AVSLAPPNING

ASHWAGANDHA FÖR SÖMN & AVSLAPPNING

Sömn är absolut nödvändigt för god hälsa, men cirka en tredjedel av den vuxna populationen rapporterar att de sover mindre än de rekommenderade sju timmarna per natt.

De flesta använder även någon typ av alternativ medicin eller kosttillskott för att hjälpa eller behandla olika sömnstörningar. Ett naturligt botemedel som används för att behandla sömnproblem är ashwagandha, en indisk ört som har egenskaper för att främja en god natts sömn. Ashwagandha är även en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den har använts i mer än 4000 år.

 

VAD ÄR ASHWAGANDHA?

Ashwagandha är en ört som kommer från en liten buske som heter Withania somnifera. Ashwagandha används i traditionell ayurvedisk medicin för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive sömnproblem.

 

HÄLSOFÖRDELAR MED ASHWAGANDHA

Ashwagandha anses vara en adaptogen (biologiskt aktivt ämne av naturligt ursprung) inom alternativmedicinen som skyddar kroppen vid perioder av stress, oro och ångest, eller andra påfrestningar. En adaptogen har vissa egenskaper i kroppen:

 • En adaptogen har en generell och bred inverkan på kroppen, så att motståndskraften förbättras mot stressfaktorer av fysisk, kemisk och biologisk natur.
 • En adaptogen har en återställande och normaliserande funktion i kroppen.
 • En adaptogen är ofarlig med en bred terapeutisk verkan och minimala eller inga störningar av de normala biologiska processerna i kroppen.

Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol. Det ashwagandha gör är att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stressystem (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila/komma till ro. Sover man dåligt så förbättras sömnen, och är man trött och lättirriterad på grund av stress så stabiliseras även detta till det bättre. Sammantaget kan man säga att ashwagandha bidrar till:

 • mer lugn
 • bättre sömn
 • känslomässig balans
 • återhämtning och ork

 

ASWAGANDHA FÖR SÖMN

Forskning har funnit att ashwagandha kan hjälpa människor att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på sömnen. Efter att ha tagit ashwagandha i sex veckor beskrev deltagarna i en studie att sömnen i genomsnitt blev 72% bättre (1).

Flera föreningar som finns i ashwagandha kan vara ansvarigt för dess sömnfrämjande effekter. Ashwagandhas kanske viktigaste aktiva ingrediens är withanolider som har en mängd fördelar inklusive förmågan att lindra stress. Stress har kopplats till sämre sömnkvalitet och överdriven sömnigheten under dagen. Så att inta ashwagandha innan det är dags att sova kan öka dina möjligheter till att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på din sömn!

 

ANDRA FÖRDELAR SOM ASHWAGANDHA HAR FÖR DITT VÄLMÅENDE OCH HÄLSA

Sänker blodsocker och blodfetter

Ett par små kliniska studier fann att ashwagandha kan vara till hjälp för att minska blodsockernivåer och triglycerider (den vanligaste typen av fett i blodet) (2). En studie liknade ashwagandhas blodsockersänkande effekter med de läkemedel som ordinerats för typ 2-diabetes (3).

Ökar muskelmassa och styrka

Studier visar på ashwagandhas effektivitet för att förbättra styrka och muskelvolym. En studie fann att deltagarna blev starkare (4). En annan studie observerade en ökning av muskelstyrka, tillsammans med en lägre procent kroppsfett och minskade kolesterolnivåer när ashwagandha intogs som kosttillskott (5). Vissa deltagare upplevde också bättre sömn, men denna studie jämförde dock inte intaget av ashwagandha med placebo.

Kosttillskott med ashwagandha gav positiva resultat i en annan studie som utfördes enbart med manliga deltagare (6). Jämfört med placebogruppen, såg man att män som fick ashwagandha fick betydande vinster i muskelstyrka (mätt i bänkpress och styrkeövningar med benen) och muskelstyrka i armar och bröst, samt en betydande minskning av kroppsfett i procent.

Förbättrar sexuell funktion hos kvinnor

En klinisk studie indikerar att ashwagandha kan gynna kvinnor som upplever sexuell dysfunktion (7). Intag av ashwagandha resulterade i betydande förbättringar i upphetsning, orgasm och tillfredsställelse, detta självrapporterades av deltagarna. Ashwagandha förbättrade också avsevärt antalet framgångsrika sexuella möten och förbättrade mätvärden för ångest kring deras sexliv och sexualitet.

Ökar fertilitet och testosteronnivåer hos män

Ashwagandha kan också ge reproduktiva fördelar för män. Intaga av ashwagandha till män har visat sig förbättra spermiernas kvalitet avsevärt genom att balansera reproduktiva hormonnivåer (8). Efter en studie blev 14% av de manliga patienternas partner gravida (9).

I en annan stress-relaterad ashwagandha studie, fann forskare att örten ökade testosteronnivåer hos manliga deltagare men inte hos de kvinnliga deltagarna (10). En annan studie som testade ashwagandhas effekt på muskelstyrka hos män mätte också en signifikant ökning av testosteron (11).

Skärper fokus och minne

Ashwagandha kan bidra till att förbättra kognition och minne. Små studier har funnit att ashwagandha, jämfört med placebo, avsevärt förbättrade deltagarnas reaktionstider under kognitions- och psykomotoriska tester (som mäter förmågan att svara på instruktioner och utförande)(12).

Supportar hjärthälsa

Åtminstone två studier har visat att ashwagandha kan öka maximal syreupptagningsförmåga, eller VO2-max* som det förkortas - vilket är den maximala mängden syre du tar in medan du utför fysisk aktivitet (13, 14). Dessa nivåer används för att mäta kardiorespiratorisk uthållighet - hur väl hjärtat och lungorna levererar syre till musklerna under fysisk aktivitet. Således kan högre VO2 nivåer indikera ett friskt hjärta som fungerar bra.

*Bokstäverna i VO2MAX kommer sig av V för volym, O2 för syre och MAX för maximal. Det är ett mått på hur mycket syre som din kropp maximalt kan ta upp och använda sig av för att föra dig framåt. Man mäter det i en enhet som är mg/kg/min och alltså säger hur mycket syre i milliliter per kroppskilo och per minut som dina muskler kan ta hand om.

 

KOSTTILLSKOTT MED ASHWAGANDHA OCH DAGLIGT INTAG

Ashwagandha finns i flera olika former. Det finns t.ex. som pulver, te, piller, kapslar, osv. Priset kan bero på märke, kvantitet och kvalitet. Kosttillskott med ashwagandha kan också blandas med andra hälsosamma ingredienser som exempelvis kollagen (ett protein med många hälsosamma egenskaper).

För att använda ashwagandha för sömn, följ instruktionerna för det specifika kosttillskotter som du köper. Den optimala dosen av ashwagandha är fortfarande under debatt och det kan skilja sig mellan olika kosttillskott. Typiska doser som används för att hjälpa människor att sova är i allmänhet 200–600 mg. Däremot bör ashwagandha inte användas i mer än tre månader i följd.

Ashwagandha anses vara ett kosttillskott. Livsmedelsverket granskar inte kosttillskott innan de släpps ut på marknaden för att säkerställa kvalitet och säkerhet. Det är därför viktigt att välja kosttillskott från en seriös tillverkare som är noga med vad de stoppar i sina kosttillskott och som du känner att du kan lita på. 

 

BIVERKNIGNAR AV ASHWAGANDHA

Ashwagandha anses vara ett säkert kosttillskott när det tas i upp till tre månader. De vanligaste biverkningarna av Ashwagandha är milda och inkluderar:

 • Diarré
 • Illamående
 • Magbesvär
 • Kräkning

 

HUR VET DU OM ASHWAGANDHA ÄR RÄTT FÖR DIG?

Ashwagandha kan vara ett alternativ för personer som är intresserade av att prova alternativa lösningar för en bättre sömn. Vissa grupper bör dock undvika ashwagandha. Dessa grupper inkluderar:

 • Personer som är gravida eller ammar
 • Personer med autoimmuna sjukdomar
 • Personer som nyligen har opererats, eller som har ett kommande kirurgiskt ingrepp inplanerat
 • Personer som har sköldkörtelrubbningar

Om du tillhör någon av dessa kategorier, tala med din läkare om andra alternativ för bättre sömn som är säkra för dig att använda. Du bör också tala med din läkare innan du tar ashwagandha för att säkerställa att det inte stör andra läkemedel som du intar.

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - Grundare av Celloptimum

 

 

 2022-04-10

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen