SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

C-VITAMIN OCH DESS FÖRDELAR FÖR HUDEN

C-VITAMIN OCH DESS FÖRDELAR FÖR HUDEN

KOSTTILLSKOTT FÖR HUDEN

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin som vår kropp varken kan tillverka själv eller lagra. Vi behöver därför få i oss C-vitamin via kosten, men det förekommer även i form av kosttillskott. Att C-vitamin är ett av de näringsämnen som är bra för ett friskt immunförsvar är nog inte helt okänt för de flesta. Men visste du att C-vitamin även har en rad positiva effekter på din hud? I denna artikel kommer vi därför att gå igenom de fördelar som C-vitamin har för huden, samt vilka livsmedel du bör äta mer av för att säkra ditt intag av vitaminet.

 

Varför är C-vitamin så bra för huden?

1. C-VITAMIN BEHÖVS FÖR BILDNINGEN AV KOLLAGEN I KROPPEN

Kollagen är ett protein som har en viktig funktion i olika vävnader i kroppen, exempelvis för hudens styrka, stabilitet och elasticitet. För att vi ska kunna bilda kollagen behöver vi dock C-vitamin. I kosten förekommer kollagen naturligt främst i animaliska livsmedel. Därför kan det vara extra viktigt för personer som inte äter kött att få i sig tillräckligt med C-vitamin, antingen via kosten eller kosttillskott, för en optimal bildning av kollagen. Dock bör givetvis även de som äter kött ha ett tillräckligt intag av C-vitamin eftersom vitaminet bland annat också främjar upptaget av järn i maten.

 

2. C-VITAMIN ÄR EN ANTIOXIDANT

Föroreningar som vi exponeras för i miljön kan reducera mängden C-vitamin i huden, vilket kan orsaka oxidativ stress*, det vill säga att fria radikaler bildas och skadar huden. C-vitamin är den mest förekommande antioxidanten i huden, och behövs för att bekämpa fria radikaler. För att skydda huden mot oxidativ stress är det därför viktigt att se till att man har ett fullgott intag av C-vitamin. Enligt studier verkar det som att C-vitamin har en extra effektiv antioxidativ potential via applikation på huden då det kombineras med E-vitamin.  

*Oxidativ stress är en biokemisk process som anses vara en av orsakerna till åldrande, samt ett flertal olika sjukdomar, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Antioxidanter är ämnen som har visats kunna förebygga oxidativ stress.

 

3. C-VITAMIN KAN MINSKA SKADOR PÅ HUDEN FRÅN SOLENS UV-STRÅLAR

Det är inte bara miljöföroreningar som kan orsaka oxidativ stress i huden. Även solens UV-strålar kan skada huden. UVA-ljus tränger igenom huden djupare än UVB-ljus, och förutom att åldra huden kan detta leda till melanom, det vill säga hudcancer. Det är framför allt UVB-strålarna som orsakar solbränna. Vi kan dock inte påstå att du enbart behöver äta C-vitamin, eller använda hudvård där det ingår som ingrediens, för att skydda dig mot solen. Solskyddskräm, som fångar upp UV-strålarna, är mycket viktigt att använda om du ska vistas i solen. C-vitamin kan nämligen inte fånga upp UV-strålarna, utan bara neutralisera de fria radikalerna. Den neutraliserande effekten av fria radikaler har dock inte setts vid applicering av endast solskyddskräm.

Viktigt att notera är att C-vitamin framför allt verkar reducera oxidativ stress från UV-strålning då det appliceras på huden.

 

4. C-VITAMIN KAN FÖREBYGGA ÅLDRANDET AV HUDEN

Som vi tidigare nämnt är C-vitamin en viktig komponent för normal produktion av kollagen. När vi blir äldre minskar mängden kollagen och elastin i huden, men även solen kan bryta ner kollagenet i huden. Det finns studier vars resultat har visat att C-vitamin från kosten kopplats till ett allmänt bättre utseende av huden, samt en märkbar reduktion av rynkor. När C-vitamin (3-10% koncentration) använts utvärtes i minst 12 veckor har det i vissa studier visat sig kunna minska rynkor och strävhet i huden, samt stimulera produktionen av kollagen. 

 

5. C-VITAMIN KAN MOTVERKA TORR HUD

Man har sett samband mellan ett högre kostintag av C-vitamin och en minskad risk för torr hud. Exakt vad detta beror på är dock relativt oklart, men då man adderat askorbinsyra i cellkulturer* har man sett att det främjat produktionen av barriärlipider som återfuktar och skyddar huden från uttorkning. Torrhet i huden brukar även tendera att framhäva fina linjer som beror på fukt- eller vätskebrist.

*En cellkultur är då man odlar och underhåller celler i ett laboratorium.

 

6. C-VITAMIN KAN FRÄMJA SÅRLÄKNING

När man har fått ett sår på huden krävs det att kroppen producerar mer kollagen, och därmed blir behovet av C-vitamin större. Du kanske har hört talas om skörbjugg, som är en sjukdom som beror på C-vitaminbrist. Ett symptom som förekommer vid skörbjugg är nämligen försämrad sårläkning.

C-vitamin kan även ha en betydande roll för andra processer som deltar i läkningen av sår. Det hjälper också till i delningen av hudceller i hudens översta lager (epidermis), vilket stimulerar bildningen av hudbarriären*. Vill man ta tillskott av

C-vitamin för att snabba på läkningen av ett sår så tycks dock denna effekt främst ses hos personer med en påtaglig brist.

*Hudbarriären är hudens yttersta skikt som hjälper till att bevara fukten i huden, samt skyddar oss från yttre påfrestningar, exempelvis bakterier och föroreningar.

 

7. C-VITAMIN KAN DÄMPA INFLAMMATION

I studier där man undersökt nivåerna av C-vitamin i blodet har man sett lägre nivåer hos personer med inflammation i huden jämfört med personer med en frisk hud. Detta tycks dels bero på att C-vitamin hämmar ett protein som aktiverar ett flertal

pro-inflammatoriska cytokiner*. Därför kan vitaminet hjälpa vid exempelvis akne och rosacea, men även för att reducera inflammatorisk hyperpigmentering i huden. När huden utsätts för oxidativ stress bidrar det även till inflammation. Detta är därmed ännu en anledning till C-vitaminets positiva effekt på åldrandet av huden. Förutom detta kan C-vitamin kan även reducera inflammationen som förekommer vid solbränna.

*Cytokiner är signalmolekyler som immunförsvaret producerar vid t.ex. inflammation eller annan skada eller stress.

 

Vilket kosttillskott med vitamin C är bäst för huden?

Kollagenpeptider med extra tillsatt vitamin C är ett av de bästa kosttillskotten som finns för en elastisk och ungdomlig hud.

 

I vilka livsmedel finns C-vitamin?

Som vi tidigare nämnt är C-vitamin ett vattenlösligt vitamin och lagras därför inte i kroppen. Vuxna bör få i sig minst 75 mg C-vitamin om dagen. För gravida och ammande är det rekommenderade dagliga intaget något högre, 85 mg respektive 100 mg.

Några exempel på livsmedel med mycket C-vitamin inkluderar:

  • Kiwi
  • Apelsin och andra citrusfrukter
  • Paprika
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Grönkål
  • Svarta vinbär
  • Nypon
  • Persilja

 

Finns det risker med att inta för mycket C-vitamin?

Enligt Livsmedelsverket verkar det inte finnas några indikationer på att intag över 1000 mg/dag skulle vara skadligt. De rapporterar dock att höga doser kan orsaka diarré och eventuellt njursten hos de som är extra känsliga.

 2021-09-13

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen