SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

GABA FÖR SÖMN & AVSLAPPNING

GABA FÖR SÖMN & AVSLAPPNING

GABA är både ett ämne som produceras i kroppen och ett förekommande ämne i kosttillskott. Till skillnad från melatonin, som också produceras i kroppen och som också är ett kosttillskott, så är GABA inte lika välkänt när det kommer till kosttillskott för sömnen. Med tanke på intresset och populariteten av GABA, och vikten av kroppens egna produktion av GABA för att sova, humör, och hälsa - så är det definitivt värt att känna till denna viktiga aminosyra!

 

VAD ÄR GABA?

GABA (gamma-aminosmörsyra) är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. GABA fungerar som en hämmande signalsubstans i centrala nervsystemet: den underlättar kommunikationen mellan hjärnceller. GABA: s stora roll i kroppen är att minska aktiviteten hos nervceller i hjärnan och centrala nervsystemet, som i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och sinne, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett lugnare och mer balanserat humör, lindring av smärta, och en ökning av sömnen.

Många mediciner interagerar med GABA och GABA-receptorer i hjärnan, för att uppnå vissa effekter, ofta avslappning, smärtlindring, minskad stress och ångest, sänka blodtrycket, och förbättra sömnen. Barbiturater, bedövningsmedel, bensodiazepiner och antidepressiva läkememedel är några av de läkemedel som riktar sig mot GABA.

 

GABA I KOSTTILLSKOTT OCH LIVSMEDEL

Dessutom, kan ett antal kosttillskott påverka GABA-aktivitet, för att lindra stress och ångest, främja ett balanserat humör, och hjälpa till med sömnen. Ett exempel är magnesium som har effekt på hjärnans GABA aktivitet. Andra kosttillskott som kan påverka hjärnans GABA aktivitet inkluderar L-arginin, L-teanin, vänderot (valeriana), passionsblomma, och amerikansk ginseng, för att nämna några.

GABA finns naturligt i sorter av grönt, svart och oolong te, liksom i fermenterade livsmedel inklusive kefir, yoghurt och tempe. Andra livsmedel innehåller också GABA eller kan öka produktionen i kroppen. Dessa är bland annat fullkornsprodukter, fava (bondbönor), soja, linser och andra bönor, nötter inklusive valnötter, mandel och solrosfrön, fisk, inklusive räkor och hälleflundra, citrus, tomater, bär, spenat, broccoli, potatis och kakao, samt chlorella.

GABA finns också i kosttillskott. Kosttillskott med GABA används ofta för att behandla högt blodtryck, stress och ångest, och sömnproblem, samt för att stimulera kroppens naturliga tillväxthormon, ofta av idrottare.

 

HUR FUNGERAR GABA?

GABA kan kallas för ”hjärnans bromsar”. GABA är kroppens viktigaste hämmande signalsubstans, vilket innebär att den sänker aktiviteten hos neurala celler i hjärnan och centrala nervsystemet, med effekten att hjärnan och kroppen ”växlar ner”. Genom att hämma neural aktivitet, förbättrar GABA sömnen, minskar mental och fysisk stress, minskar ångest, och skapar ett lugnt humör. 

När vi känner, tänker, upplever och minns är signalsubstanser inblandade.

GABA spelar också en viktig roll för att reglera muskeltonus. I kombination med glutamat, kroppens viktigaste excitatoriska signalsubstans, så är GABA en viktig bidragsgivare till kroppens övergripande mentala och fysiska homeostas, eller balans.

GABA spelar också en viktig roll för funktionen av kroppens immuna och endokrina system, liksom i regleringen av aptit och ämnesomsättning. 

Låg GABA aktivitet i kroppen kan resultera i:

  • Ångest
  • Kronisk stress
  • Depression
  • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem
  • Muskelsmärta och huvudvärk
  • Sömnlöshet och andra sömnproblem

 

FÖRDELAR MED GABA

SÖMN

Kroppens egen GABA aktivitet är viktig för sömnen. GABA gör det möjligt för kropp och sinne att slappna av och somna, och sova gott hela natten. Låg GABA aktivitet är kopplad till sömnlöshet och störd sömn. 

STRESS OCH ÅNGEST

GABA:s primära roll är att minska aktiviteten hos nervceller i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket sätter kroppen i ett tillstånd av avkoppling, samt lindrar stress och ångest. Kosttillskott med GABA kan gynna sömn genom att hjälpa till med avslappning och minska ångest och stress.  

HÖGT BLODTRYCK

Kosttillskott med GABA används ibland som ett naturligt sätt att sänka blodtrycket. En naturlig sänkning av blodtrycket på natten är en del av kroppens sätt att varva ner. Högt blodtryck kan vara ett tecken på hyperarousal, ett tillstånd av fysisk vakenhet och vaksamhet som kan göra det svårt att somna och bibehålla god sömnkvalitet. Dålig sömn och sömnstörningar, särskilt sömnapné, bidrar till högt blodtryck och kan leda till den typ av hypertoni som är svår att behandla.

Om du tar GABA samtidigt som du intar läkemedel mot högt blodtryck, så kan ditt blodtryck sjunka för mycket. Rådgör alltid med din läkare innan du intar GABA, om du tar blodtryckssänkande mediciner.

Personer som tar antidepressiva läkemedel bör även rådgöra med sina läkare innan de tar GABA som kosttillskott.

 

”Eftersom GABA kan sänka blodtrycket och verkar på signalsubstanser, bör personer som tar blodtryckssänkande läkemedel eller personer som tar antidepressiva läkemedel vara försiktiga med sitt intag av GABA.”

 

VILKEN TID PÅ DYGNET ÄR DET BÄST ATT INTA GABA FÖR SÖMNEN?

Den bästa tiden att ta GABA för en bättre sömn varierar från person till person. Studier indikerar på att 30–60 minuter innan sänggående är det optimala tillfället. Samt en dos som ligger på 300 mg.

Som med många kosttillskott för sömn och avslappning så vill du säkert skräddarsy tidpunkten för ditt intag av GABA efter dina unika sömnbehov. De som har svårt att somna kanske vill ta sitt kosttillskott med GABA tidigare på kvällen, inom ett fönster på en till två timmar, medan de som har svårt att sova väljer att vänta tills närmare läggdags.

Kosttillskott som kombinerar GABA med andra avslappnande mineraler och örter - exempelvis magnesium i formen av magnesiumcitrat och ashwagandha - kan också vara effektiva (kanske stegvis med tanke på deras synergistiska verkan) för sömnen.

Med tanke på hur svårt det kan vara för en hög andel av den svenska populationen  att få sömn av hög kvalitet natt efter natt, så finns det kosttillskott inriktade på att hjälpa oss att somna snabbare och sova längre. Kosttillskott med GABA + magnesiumcitrat och ashwagandha är ett alternativ som kan vara mycket effektivt. För att ytterligare främja god sömn, se till att du har tillräckligt med tid för att varva ner, undvik stimulerande mat och aktiviteter före sänggåendet och håll ditt sovrum svalt, tyst och mörkt!

 

ASHWAGANDHA OCH SÖMN

Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol. Det ashwagandha gör är att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stressystem (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila/komma till ro. Sover man dåligt så förbättras sömnen, och är man trött och lättirriterad på grund av stress så stabiliseras även detta till det bättre. Sammantaget kan man säga att ashwagandha bidrar till:

  • mer lugn
  • bättre sömn
  • känslomässig balans
  • återhämtning och ork

Forskning har funnit att ashwagandha kan hjälpa människor att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på sömnen. 

 

GABA-NIVÅER OCH MAGNESIUM

Vissa människor lider av sömnlöshet eftersom de inte verkar kunna "stänga av" sin hjärna på natten. Magnesium hjälper till att bromsa hjärnans "tänkande" genom att reglera signalsubstansen GABA.

GABA (gamma-aminosmörsyra) som är en viktig aminosyra spelar en nyckelroll för din allmänna sömnhälsa. En av GABA:s primära funktioner är i huvudsak att hjälpa din hjärna att varva ner inför för natten. Denna signalsubstans saktar ner kommunikationen mellan din hjärna och ditt centrala nervsystem, vilket hjälper dig att slappna av, stressa ner och i slutändan somna.

Magnesium hjälper din kropp att underhålla hälsosamma nivåer av GABA,  och möjliggör en kvalitativ sömn. Dessutom kan GABA hjälpa till att lugna både kropp och själ medan du förbereder dig inför att sova. 

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - Grundare av Celloptimum

 

 

 

 2022-04-16

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen