SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Grått hår & kosttillskott

Grått hår & kosttillskott

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRET

Det är ingen nyhet att kvinnor är medvetna om sitt hår, samtidigt som även fler och fler av det manliga könet också strävar efter ett friskt och tjockt hår, utan några gråa eller vita hårstrån som kikar fram! Många män och kvinnor färgar även sitt hår för att få önskad färg, eller dölja grått och vitt hår. Men vad är det som gör att vi människor har olika hårfärg och vad är anledningen till grått eller vitt hår? Finns det kosttillskott som kan motverka grått hår?

 

KOSTTILLSKOTT SOM MOTVERKAR GRÅTT HÅR

 

ANTI-GRAY MELANIN

 

Vad styr hårfärg och hudfärg?

Beroende på personens etniska grupp kan håret vara svart, brunt, blont eller rött. Bakgrunden till hårets färgskillnad är pigmenten eumelanin och feomelanin. De är två olika typer av melanin, och ett pigment som finns i djur. Det bestämmer faktiskt både en persons hårfärg och hudfärg; mer melanin ger en person mörkare hår och hud, medan mindre mängd ger en person ljusare hår och hud.

 

Varför blir håret grått?

När vi blir äldre blir vårt hår långsamt grått och till sist vitt, vilket beror på att vi naturligt producerar mindre melanin ju äldre vi blir. Det finns dock de som får grått hår redan i tonåren. Grått eller vitt hår är faktiskt ”genomskinligt”. Detta beror på brist av melanin och pigmentering i hårsäckarna. Det ser bara grått eller vitt ut när ljuset reflekteras på hårets strån.

Albinism, en genetisk abnormitet, ger en person vitt eller blekt blont hår. Autoimmun sjukdom, undernäring, anemi, samt andra medicinska tillstånd kan också orsaka att grått hår uppstår för tidigt i livet. 

Sköldkörtel- eller vitamin B12-brist, samt järnbrist (anemi) kan också få håret att bli vitt eller grått. Onormala värden för sköldkörtelhormoner, vitamin B12 (kobalamin) och järn (ferritin) kan du testa för genom ett enkelt BLODPROV. Antingen som enkla och separata test hos BLODKOLLEN, eller där de ingår tillsammans med andra blodprover i våra blodanalyser för håret: STORA HÅRKOLLEN KVINNNA samt STORA HÅRKOLLEN MAN

Tobaksrökning kan också göra håret grått i förtid. Men den största faktorn som påverkar när vi får grått hår är genetiken vi ärver från våra föräldrar.

 

Vad motverkar grått hår?

När håret börjar bli vitt eller grått, så påverkas inte hela håret. De gråa hårstråna börjar komma när det fortfarande finns naturligt färgat hår kvar. Vitt hår uppstår först när alla färger i håret är borta. Varje hår på vår kropp har sin egen cykel. Varje hårstrå växer, tar upp näringsämnen för hälsa och tillväxt, faller ut och växer sedan tillbaka igen. Var och en av hårstråna får sin egen dos melanin, och medan vissa får tillräckligt med melanin, finns det några som inte får det, så dessa blir ljusa, medan andra blir mörka. Det som du märker är att håret verkar bli grått; när det egentlige är en blandning av färgat, grått eller vitt hår. När personen blir äldre och kroppens förmåga att producera melanin börjar sakta ner blir allt hår i kroppen grått eller vitt, och det är då du börjar se allt hår som vitt.

 

Hur motverkar man brist på hårpigmentet melanin?

För ungdomar och äldre som drabbas av melaninbrist av olika anledningar, så kan grått eller vitt hår döljas genom färgning av håret. Men det bästa är såklart – om man vill, för många trivs faktiskt med grått hår och tycker att det är snyggt – att försöka förebygga att grått och vitt hår uppkommer, såvida det inte beror på den genetik som vi ärver från våra föräldrar. Lev sunt, rök inte och komplettera gärna med kosttillskott som motverkar melaninbrist.

Ät mat som är rik på vitamin B-12 (kobalamin). Vitamin B-12 finns naturligt i animaliska produkter, inklusive fisk, kött, fågel, ägg, mjölk och mjölkprodukter. Vitamin B-12 finns i allmänhet inte i växtbaserad mat, men berikade frukostflingor är en lättillgänglig vitamin B-12 källa med hög biotillgänglighet för t.ex. vegetarianer.

Ät även mat rik på järn, speciellt om du vet om att du har en järnbrist. Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn däremot lågt. Vet du att du har en uttalad järnbrist och samtidigt inte får i dig järn via kosten, så kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott med järn.

 

Vilket är det bästa kosttillskottet för att motverka grått hår?

Kollagen tillsammans med melanin är en bra kombination av kosttillskott för att motverka grå hårutväxt.

 

Kan kollagen skydda mot grått hår?

Kollagen kan fungera som en antioxidant och bekämpa skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är föreningar som utvecklas i kroppen på grund av stress, luftföroreningar, rökning, dåliga kostval, alkohol och annan miljöpåverkan. För mycket fria radikaler kan skada dina celler, proteiner och DNA. Forskning visar att fria radikaler också kan skada hårsäckarna. Eftersom din kropps försvar mot fria radikaler minskar vid åldrande, så är äldre vuxna särskilt mottagliga för att få skadat hår. För att bekämpa fria radikaler och främja friskt hår behöver din kropp antioxidanter. Flera studier har visat att kollagen – särskilt från fisk – kan ha kraftfull antioxidantaktivitet. En studie fann att marint kollagen från fisk kunde bekämpa fyra olika typer av fria radikaler, medan en annan studie observerade att proteinet kan vara en mer effektiv antioxidant än en välkänd förening som finns i te.

 

Kan kollagen skydda hårets pigment melanin?

På grund av dess antioxidantegenskaper kan kollagen bekämpa cellskador och motverka grått hår. Åldersrelaterat grått hår påverkas till stor del av genetik, men skador från fria radikaler på cellerna som producerar melanin kan också spela en roll. När du åldras börjar cellerna (melanocyter) som producerar melanin som ger ditt hår sin färg, att minska. Fria radikaler som är resultatet av dålig kost, stress och miljöföroreningar kan dock också skada melaninproduktionen. Utan tillräckligt med antioxidanter för att bekämpa skador från fria radikaler kan ditt hår faktiskt bli grått i förtid. I själva verket fann en studie att antioxidantaktiviteten i gråa hårsäckar var mycket lägre än hos hårsäckar som fortfarande innehöll melanin pigment. Eftersom kollagen har visat sig bekämpa fria radikaler i olika studier som gjorts i provrör, så kan det i teorin hjälpa till att förhindra skador på celler som producerar melanin. Som ett resultat kan det förhindra grått hår eller bromsa grått hår som uppstår på grund av genetiken.2022-04-27

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen