SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

HÅRAVFALL HOS KVINNOR

HÅRAVFALL HOS KVINNOR

Det finns många anledningar till kvinnligt håravfall. Allt från medicinska tillstånd, hormonella förändringar, stress, till nutritionsbrister, kan påverka hur ditt hår mår. Det är inte alltid lätt att hitta grundorsaken till att man tappar hår, så nedan beskriver vi några orsaker till varför håret kan ramla av och bli tunnare.

 

TECKEN PÅ HÅRAVFALL

Håravfall kan se olika ut, beroende på grundorsaken. Du kanske märker att du helt plötsligt tappar hår, eller kanske bara att du fått tunnare hår över en längre tid. 

Vissa tecken inkluderar:

Total förtunning av håret. Gradvis förtunning av håret på toppen av huvudet är den vanligaste typen av håravfall, hos kvinnor. Medan män tenderar att se ett hårfäste som kryper bakåt, märker kvinnor i allmänhet att hela håret blir tunnare.

Kala fläckar. Dessa fläckar kan vara cirkulära eller ojämna. De kan likna mynt i storlek och syns vanligtvis i hårbotten. 

En handfull hår. Du kan uppleva ett plötsligt håravfall, särskilt efter känslomässiga eller fysiska trauman. Håret kan ramla av i samband med att du tvättar eller borstar ditt hår.

Allt hår ramlar av. I vissa medicinska situationer, särskilt vid medicinska behandlingar som kemoterapi, kan du helt plötsligt tappa allt hår på hela kroppen.

 

OLIKA TYPER AV ALOPECI (HÅRAVFALL)

Alopeci betyder helt enkelt "håravfall". Det finns en mängd olika typer av håravfall som orsakas av allt från genetik till hårvårdsrutiner eller att något utlöser immunsystemet som i sin tur attackerar hårsäckarna.

ANDROGENT HÅRAVFALL (ALOPECI):

 • Manligt håravfall, sker på grund av ökad känslighet för testosteron hos hårsäcken som så småningom går i involution (tillbakabildning). Drabbar genetiskt predisponerade män och kan börja efter puberteten redan vid 17-18 års ålder. Vanligen manifest i medelåldern hos mer än hälften av alla män.
 • Kvinnligt håravfall (androgenetiskt), liksom vid manligt håravfall, föreligger här en genetisk disposition och testosteronkänsliga hårsäckar. Debuterar senare än manligt håravfall, vid 25-30 års ålder och drabbar ca 10 % av kvinnorna. Androgen alopeci är kvinnligt håravfall eller håravfall som orsakas av genetik eller familjehistoria. Det är den främsta orsaken till håravfall hos kvinnor. 

 

Åldersbetingat (senilt) håravfall: som ett led i det allmänna åldrandet får man en reduktion av antalet aktiva hårsäckar, runt 20-30 %. Drabbar såväl män som kvinnor. Kan även börja tidigt i vuxen ålder (presenilt).

Alopecia areata är ett ojämnt håravfall som plötsligt uppkommer på huvudet eller på kroppen. Det börjar vanligtvis med en eller flera runda kala fläckar som kan överlappa varandra.

Cicatricial alopecia är ett tillstånd som orsakar irreversibelt håravfall genom ärrbildning. Håret ramlar av och hårfollikeln ersätts med ärrvävnad. Hos upp till 3 procent av alla som lider av håravfall kan denna forma av ärrbildande håravfall hittas.

Traumatiska alopecier gör att håret ramlar av till följd av hårstyling. Håret kan bryta av efter användandet av hårfön, plattång, eller användningen av vissa kemikalier som används vid färgning osv.

 

HÄLSOTILLSTÅND SOM KAN ORSAKA HÅRAVFALL

Vissa medicinska tillstånd leder till direkt håravfall, oavsett om det är genom störningar i hormoner, som med sköldkörtelproblem; ärrbildning i huden, som vid ringorm; eller autoimmuna sjukdomar, som celiaki, där kroppen attackerar sig själv.

Hälsotillstånd som kan leda till håravfall inkluderar:

 • Hypotyreos (för lite sköldkörtelhormoner bildas)
 • Hypertyreos (för mycket sköldkörtelhormoner bildas)
 • Hypopituitarism (insöndringen av ett eller flera hypofyshormon är bristfällig)
 • Hashimotos sjukdom (även kallat Hashimotos tyreoidit och kronisk lymfocytär tyreodit)
 • Systemisk lupus erythematosus (SLE)
 • Addisons sjukdom (Vid Addisons sjukdom har du brist på hormonerna kortisol och aldosteron)
 • Celiaki (glutenintolerans)
 • Ringorm (svampinfektion i huden eller hårbotten)
 • Sklerodermi (inflammation och fibrotisering av hud och underhud samt blodkärl och inre organ)
 • Trichorrhexis invaginata (distinkt abnormitet i håraxeln)

 

Du kan också uppleva en rad andra symtom om ditt håravfall orsakas av ett underliggande hälsotillstånd. Hypotyreos kan orsaka allt från trötthet till viktökning, muskelsvaghet till ledsvullnad. Ringorm kan orsaka fjälliga och smärtsamma, gråaktiga eller röda fläckar i hårbotten. Celiaki kan orsaka allt från munsår till huvudvärk, samt hudutslag till anemi (blodbrist), osv...

 

KLIMAKTERIET OCH HORMONELLA OBALANSER

Kvinnor kan uppleva håravfall under klimakteriet på grund av minskad produktion av hormonerna östrogen och progesteron. Dessa förändringar leder också till symtom som oregelbunden menstruationscykel, torr hud, nattliga svettningar, viktökning, och vaginal torrhet. Denna ökade stress för kroppen kan också förvärra håravfallet. 

Vissa kvinnor kan till och med märka att håret blir tunnare och att de tappar mer hår efter att ha slutat med hormonella p-piller. Varför? Återigen, hormonella förändringar av något slag, särskilt fallande östrogennivåer, kan tillfälligt störa hårets livscykel.

 

STRESS KAN ORSAKA HÅRAVFALL

Om du har varit under känslomässig eller fysisk stress kan det leda till håravfall. Saker som ett dödsfall i familjen, större kirurgi eller en allvarlig sjukdom kan få kroppen att stänga ner vissa processer, som t.ex. hårproduktionen.

Det är ungefär tre månaders fördröjning mellan när en stressig händelse inträffar tills att håret ramlar av.

Om du upplever att ditt hår har blivit tunnare men inte kan se orsaken här och nu, så tänk över om du varit utsatt för stress tillbaka i tiden. Håravfall på grund av stress är i allmänhet tillfälligt. Håret kan börja växa igen efter att händelsen har passerat och follikeln börjar producera hår igen.

 

PLÖTSLIGA OCH TILLFÄLLIGA FÖRÄNDRINGAR

Den näst vanligaste orsaken till håravfall kallas telogent håravfall (effluvium). Här kan man tappa mycket hår i telogen fas på kort tid, kanske 1000 hårstrån dagligen, under någon eller några veckor. Vanligen kommer håravfallet 2-3 månader efter den utlösande orsaken som kan vara:
 

 

Du kan ibland identifiera telogent håravfall genom att titta på hårets rot. Telogent hår har en ”klump” av keratin vid roten.

Telogent håravfall orsakas i allmänhet av allt som kan chocka kroppen och störa hårets livscykel. Det kan bli en avsevärd försening – upp till tre månader – innan du märker effekterna av det som chockat kroppen.

Att ta vissa läkemedel, som retinoider, betablockerare, kalciumantagonister, antidepressiva och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS) kan också leda till telogent håravfall. Den goda nyheten är att denna typ av håravfall vanligtvis är reversibel, och så småningom kommer håren att börja växa igen.

 

BRIST PÅ VITAMINER OCH MINERALER KAN ORSAKA HÅRAVFALL

Brist på vissa vitaminer och mineraler kan också leda till en förtunning av håret eller till håravfall hos kvinnor och män.

Rött kött och andra animaliska livsmedel är rika på järn, ett mineral som stöder hårtillväxten. Kvinnor är redan utsatta för järnbrist på grund av blodförlust under menstruationen, så att inte få i sig tillräckligt med järn i kosten kan leda till brister och i sin tur håravfall.

En bristfällig kost kan leda till vitamin- och mineralbrister. I synnerhet zink, järn, vitamin D, vitamin B6 (folat) och vitamin B12 (kobalamin), som alla viktiga för ett friskt hår. Även en brist på protein kan motverka optimal hårtillväxt.

Tror du att du har någon näringsbrist, så kan du göra ett BLODPROV, för att se om ditt håravfall beror på någon bakomliggande näringsbrist.

 

ÅTGÄRDER VID HÅRAVFALL

Håravfall som orsakas av stress eller hormonella förändringar, som graviditet eller klimakteriet, kräver inte direkt någon behandling. Istället kommer förlusten av håret sannolikt att sluta på egen hand efter att kroppen justerat sig.

Näringsbrister kräver inte heller någon direkt medicinsk behandling – utöver eventuella kosttillskott, såvida inte bristen orsakas av ett underliggande hälsotillstånd. Däremot bör alla medicinska hälsotillstånd som leder till håravfall behandlas direkt, för att ta itu med hela hälsotillståndet, inte bara dess symtom.

Det finns ett antal möjliga mediciner och behandlingar för håravfal. Du kan behöva använda en eller en kombination av olika behandlingar i månader eller år för att se de fullständiga resultaten:

Minoxidil är ett läkemdel som motverkar håravfall och tunt hår. Det är tänkt att gnidas i hårbotten dagligen och behöver vanligtvis användas långsiktigt i månader och år för att effektivt förhindra håravfall och främja hårtillväxt (1).

Spironolakton är ett läkemedel som fungerar för att behandla håravfall genom att ta itu med androgena hormoner i kroppen, genom att binda till androgenreceptorn (2).

 

BEHANDLING VID MANLIGT HÅRAVFALL, MEN EJ VID KVINNLIGT HÅRAVFALL

Vissa behandlingar mot håravfall är mer effektivare för kvinnor än för män, och vissa behandlingar mot håravfall, som läkemedlet Finasterid, rekommenderas normalt sett inte för kvinnor.

Finasterid är ett läkemedel som används för alopeci (håravfall) hos män. Finasterid rekommenderas inte för användning hos kvinnor, särskilt de i reproduktiv ålder eftersom det kan orsaka problem med fetal tillväxt och utveckling.

En läkare kan skriva ut Finasterid åt män om de har manligt håravfall (androgen alopeci). Män med lätt till måttligt håravfall kan ha nytta av att använda Finasterid. Finasterid är en syntetisk 4-azasteroid, en specifik kompetitiv hämmare av det intracellulära enzymet typ-II-5-α-reduktas. Enzymet omvandlar testosteron till det mer potenta androgenet dihydrotestosteron (DHT). Finasterid sänker därför halten DHT, som är en viktig bidragande orsak till manligt håravfall. På detta sätt bromsar Finasterid håravfallsprocessen och förebygger ytterligare håravfall, hos män.

 

KIRURGI

Vid en hårtransplantation tar man hårsäckar från ett område där det finns mer hår och flyttar dem till det område där håret saknas. Hårtransplantationer är inte en vanlig behandling mot kvinnligt håravfall på grund av att håravfallet ser annorlunda ut för kvinnor.

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - VD och grundare av Celloptimum

 

 

 2021-04-23

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen