SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Håravfall & sköldkörteln

Håravfall & sköldkörteln

DET FINNS ETT TALESÄTT SOM LYDER: "Ditt hår är din bästa accessoar" När håravfallet plötsligt slår till så kan det vara både deprimerande och frustrerande. Är håravfallet permanent? Är det bara tillfälligt? Vad beror det på?

En vanlig anledning till håravfall, som många inte tänker på, och som ofta förbises är: DIN SKÖLDKÖRTEL.

 

Varför tappar man hår när man har problem med sköldkörteln?

Hårets hälsa kan vara ett viktigt tecken på hormonella obalanser i sköldkörteln. Nästan en halv miljon människor behandlades t.ex. för hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln) i Sverige år 2019, och många är fortfarande odiagnostiserade. Det uppskattas att så många som hälften av alla vuxna upplever tunnare hår eller håravfall redan vid 40 års ålder. Så det råder ingen tvekan om att några av dessa människor som kämpar med håravfall och tunt hår har en odiagnostiserad sköldkörtelsjukdom.

I Sverige och övriga västvärlden är autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) den vanligaste orsaken till hypotyreos. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader. Diagnosen är ärftlig och bekräftas genom förekomst av antikroppar mot tyreoideaperoxidas (TPO-ak) och/ eller tyreoglobulin (TG-ak). Även antikroppar, av blockerande typ mot TSH-receptorn (TRAK), kan förekomma. Inflammationen leder till att delar av eller hela sköldkörteln långsamt förstörs och kräver oftast livslång behandling.

Några av de vanliga hårrelaterade symptom på sköldkörtelproblem inkluderar håravfall, tunnare hår, ökat antal hår som går av och förändringar i hårets struktur.

Om du har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom – oavsett om du är man eller kvinna – så kan du märka ett större håravfall om det sker tidigt i livet.

 

 

Hur många hår tappar man normalt om dagen?

Din hårbotten har omkring 100 000 aktiva hårfolliklar som producerar hår i ett cykliskt tillväxtförlopp. Hårcykeln inleds med en tillväxtfas som varar 2-8 år (anagen fas). Hårsäcken går sedan över till en kort övergångsfas (katagen fas) som varar i 4-6 veckor och slutligen till en vilofas (telogen fas) där håret sitter kvar i 2-3 månader för att slutligen falla av. Omkring 85–90 % av huvudhåret är i tillväxtfas och växer ca 1 cm per månad. Det är normalt att dagligen tappa omkring 50–100 hårstrån.

Ungefär 10% av håret ligger alltid i vilofasen, och denna procentandel kan ökas genom inflammation i hårsäckarna eller hormonella obalanser relaterade till sköldkörtelsjukdom och autoimmunitet. Denna process kan däremot påskyndas så att mer av ditt hår hamnar i övergångsfasen och vilofasen, vilket resulterar i ett ökat håravfall.

 

Kan håravfall vara ett tecken på hypotyreos?

När du har en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) och den ännu inte har diagnostiserats kan håravfall vara ett av de första eller viktigaste symptomen som du upplever. Ett unikt tecken på hypotyreos är också förlusten av hår från ögonbrynens ytterkant.

Ett viktigt steg för alla som upplever håravfall, är en klinisk undersökning tillsammans med en fullständig sköldkörtelutvärdering, inklusive sköldkörtelstimulerande hormon (TSH), tyroxin (T4), trijodtyronin (T3) och sköldkörtelantikroppstester (TPO-ak, TG-ak eller TRAK. Man kan ha alla eller bara en av dem. TRAK anses mest förekomma vid autoimmun hypertyreos, men förekommer ibland vid autoimmun hypotyreos). Om du diagnostiseras med hypotyreos kan sköldkörtelbehandling sätta stop för ditt håravfall.

 

Kan dåligt behandlad hypotyreos orsaka ökat håravfall?

När du har diagnostiserats med hypotyreos kommer du att behandlas med sköldkörtelmedicin.

Om din behandling inte är optimal kan detta bidra till håravfall. TSH-nivåer i den högre änden av det normala referensintervallet och T4 samt T3-nivåer i referensområdets nedre ände är alla förknippade med ökat håravfall. Om du behandlas för hypotyreos och upplever håravfall, be att få dina sköldkörtelnivåer kontrollerad igen, eller så kan du kolla upp detta själv via ett blodprov BLODKOLLEN - STORA HÅRKOLLEN - KVINNA.

 

Kan autoimmun sköldkörtelsjukdom orsaka att håret ramlar av?

I Sverige och i övriga västvärlden så är autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) den vanligaste orsaken till hypotyreos. Vid en autoimmun sjukdom kan antikroppar rikta in sig på organ, körtlar, vävnader och celler, vilket orsakar inflammation. Tillståndet av inflammation sett hos personer med Hashimotos sjukdom kan påverka din hårbotten och hårsäckarna. Den ökade inflammationen kan då orsaka ett ökat håravfall.

Graves sjukdom (autoimmun sjukdom) och hypotyreos - särskilt när de inte behandlas tillräckligt eller optimalt - är också kända för att ulösa håravfall. Om du har håravfall tillsammans med andra vanliga symtom på en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) som ångest, viktminskning och sömnlöshet - bör du också göra en klinisk undersökning samt blodprov för en utvärdering av sköldkörtelproblem.

Den inflammatoriska processen med autoimmun sköldkörtelsjukdom och resulterande håravfall kan ibland minskas genom att komplettera med selen, D-vitamin, biotin, pantotensyra, l-lysin och zink. 

 

Kan hormonella obalanser orska håravfall?

Eftersom sköldkörteln är en del av det endokrina systemet, så kan obalanser också påverka din produktion av testosteron och hur det metaboliseras. I vissa fall kan testosteron omvandlas till en mindre användbar version, dihydrotestosteron, eller DHT. DHT attackerar dina hårsäckar, krymper dem och kan få dem att försvinna. Denna testosteron-DHT konverteringen är en av de vanligaste orsakerna till manlig skallighet. Det är också vanligare hos personer med sköldkörtelproblem.

Det finns några sätt att blockera omvandlingen till DHT. Det receptbelagda läkemedlet Propecia (aktivt ämne är finasterid) används hos män och kvinnor (som inte är i fertil ålder). En svagare DHT-blockerande effekt kan även ses med kosttillskottet jättenattljusolja.

 

Kan sköldkörtelrelaterad järnbrist orsaka att håret ramlar av?

En brist på den lagrade formen av järn, känd som ferritin, är vanligare hos personer med sköldkörtelsjukdom. Låga nivåer av ferritin är en stor bidragande orsak till håravfall. Om du upplever håravfall, så bör du kolla dina nivåer av ferritin i blodet via ett blodprov. Om dina nivåer av ferritin inte är i den övre 25: e percentilen i referensområdet, så kan det vara bra att komplettera med ett järntillskott. Om du börjar ta järntillskott, kom ihåg att du bör ta dem minst tre till fyra timmar före eller efter din sköldkörtelmedicinering, eftersom järn kan påverka absorptionen (upptaget) av din sköldkörtel medicinering.

 

Kan autoimmun alopeci orsaka förlust av hår?

När du har en autoimmun sjukdom har du ökad risk att utveckla andra autoimmuna tillstånd, inklusive alopeci, som är en autoimmun sjukdom som orsakar håravfall. Håravfall (alopeci) har några unika tecken:

  • Runda eller ovala hårlösa fläckar, vanligtvis mindre än en fjärdedel, och oftast belägna på hårbotten eller i skägget - känd som alopecia areata
  • Förlust av allt ansiktshår samt hår på huvudet - känd som alopecia totalis
  • Förlust av allt hår på kroppen - känd som alopecia universalis

Det finns inga universella botemedel mot alopeci, men behandlingar kan inkludera receptfria eller receptbelagda läkemedel. 

 

NÄR SKÖLDKÖRTELBEHANDLING INTE HJÄLPER MOT HÅRAVFALL

Om du får optimal sköldkörtelbehandling, och fått bekräftat att du har tillräckliga nivåer av ferritin, och provat några av de vanligare kosttillskotten för håravfall och behandlingarna, så kan du i vissa fall fortfarande uppleva håravfall. Ditt nästa steg bör då vara att rådgöra med en hudläkare, eller göra en blodanalys för att hitta andra orsaker till ditt håravfall. 

 

EN VIKTIG SAK ATT TÄNKA PÅ

Tänk på att hårförändringar sker långsamt, så ge dig själv minst tre till sex månader för att påbörja en ny behandling eller göra förändringar i din befintliga behandling, för att hitta orsaken till ditt håravfall. Två viktiga tecken att hålla utkik efter är: en minskning av hårstrån du tappar och återväxt av små hårstrån runt hårfästet. Båda kan vara bevis på att din behandling fungerar, och att ditt hår har kommit in i återväxtfasen.2021-03-10

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen