SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

HÅRAVFALL - VARFÖR TAPPAR JAG HÅR?

HÅRAVFALL - VARFÖR TAPPAR JAG HÅR?

KOSTTILLSKOTT SOM MOTVERKAR HÅRAVFALL

Normalt när vi gör förändringar i vår livsstil som att äta hälsosammare, träna, ta vitaminer och mineraler eller köpa nya hårprodukter beror det på att vi vill förändra vårt utseende eller sätt att leva på, i positiv riktning!

Oavsett om vi vill komma i form, få en fräschare hud, få tjockare hår eller bara må bättre mentalt, så har vi förväntningar på att vissa produkter eller förändringar i vår rutin kommer att göra susen.

Tyvärr är detta inte alltid fallet.

Konsumenter spenderar ofta mycket pengar varje år för att se till att de alltid har de bästa produkterna och följer de senaste trenderna. Vi hoppar på nuvarande modeflugor eller dieter utan att inse att dessa saker faktiskt kan orsaka mer skada än nytta, särskilt när det gäller hårväxt, vilket gör att vi undrar ”varför tappar jag håret?”.

 

Kan läkemedel orsaka att håret ramlar av?

För kvinnor kanske du gör dig och din partner en tjänst genom att ta p-piller som en form av preventivmedel, men visste du att de har kopplats till håravfall? Vissa kvinnor tycker att håret tunnas ut eller genererar mer håravfall medan de tar p-piller, medan andra märker håravfall först efter att de slutat ta preventivmedel. Hur som helst kan hårförlust uppstå, när kvinnor som är särskilt känsliga för hormoner eller har en familjehistoria av hormonrelaterade problem, när de tar p-piller.

Håravfall på grund av receptbelagd medicin är inte bara ett problem för kvinnor. Både män och kvinnor som tar vissa mediciner kan riskera att få negativa biverkningar på håret.

Det finns två namn som används för att beskriva läkemedelsinducerat (eller annan orsak/händelse) håravfall: telogen effluvium och anagen effluvium.

Telogen effluvium - är den vanligaste typen av läkemedelsinducerat (eller annan orsak/händelse) håravfall och sker vanligtvis två till fyra månader efter att ett nytt läkemedel startats. Detta händer för att läkemedlet signalerar till håret att gå i vilofas och ramla av för tidigt.

Anagen effluvium - denna typ av håravfall inträffar under hårets anagena fas eller växande fas och kännetecknas av att en stor mängd hår faller av på kort tid. Anagen effluvium ses oftast hos patienter som genomgår en omfattande behandling som kemoterapi.

Läkemedelsinducerat håravfall från receptbelagda läkemedel kan variera beroende på typ av läkemedel och dosering.

Visst du att: den anagena fasen är hårets tillväxtfas och cirka 85% av håret på skalpen är i tillväxtfas samtidigt. Den anagena fasen varar mellan 2 och 6 år. På ett år växer hårstrået 10 centimeter. Den anagena fasen följs av en ”catagen fas” som varar under 3 – 6 veckor.

 

Kan viktnedgång leda till håravfall?

Att gå ner i vikt kan tyckas vara en bra idé, men var försiktig med hur mycket du går ner i vikt och hur snabbt du går ner i vikt. Överträning och plötslig viktminskning kan orsaka en chock i nervsystemet, som kan orsaka håravfall. Detta, tillsammans med att ha en diet som inte är balanserad näringsmässigt, kan vara skadligt för ditt hår. Vill du behålla tjockare, friskare hår medan du går ner i vikt? Undvik modeflugor och viktminskning och mediciner.

 

Kan en obalanserad kost eller en viss typ av diet leda till att hår ramlar av?

Att skära ned på vissa livsmedel kan ibland göra mer skada än nytta. En balanserad kost är nyckeln till god hälsa. Om kroppen inte får tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler som kisel (kisel ett viktigt mineral om du tappar för mycket hår, och det hjälper kvinnor och män som har sprött, livlöst, tunt hår, utan glans), och näringsämnen, då kanske kroppens organ, vävnader och celler inte fungerar som de ska. Dina hårsäckar är inget undantag!

Protein som kollagen, järn, zink och biotinbrister har alla kopplats till håravfall hos både män och kvinnor. Förutom brister kan håravfall bero på för mycket av vissa näringsämnen, såsom vitamin A, vilket kan orsaka för tidig skallighet.

OM DU LIDER AV HÅRAVFALL ELLER TUNT HÅR, KAN DIN KOST VARA NYCKELN TILL ATT FÖREBYGGA YTTERLIGARE HÅRAVFALL. HÄR ÄR SUPERMATEN DU MÅSTE MATA DITT HÅR MED!

Ingenting signalerar hälsa (och glamour) som ett tjockt och glänsande hårsvall, men inte många av oss är välsignade med ett tjockt hår svallande hår. Det finns en lång lista med mat du kan äta för tjockare hår, samt hårtillskott för att återställa din hårman till dess tidigare ära. För att få ett tjockare hår, så ät mat med antioxidanter för att stärka hårsäckarna, järnrika livsmedel för att öka röda blodkroppar och proteiner som kollagen och kiselrika livsmedel, för att främja hårväxt och friskt hår.

MANGO

Denna färgglada frukt ger mineralen kisel, en komponent som finns i bindväven och som hjälper till att stärka håret och främja hårväxt.

SOJABÖNOR

Livsmedel som härrör från soja, såsom sojabönor och tempeh, tros hämma bildandet av ett hormon som kallas dihydrotestosteron, vars obalans tros bidra till håravfall.

ÄGG

Fulla av protein, hjålper ägg till att öka kollagenproduktionen. Kollagen omger hårstrået, men när vi åldras bryts kollagen mer, vilket gör håret mer sårbart för att brytas.

KELP

Vissa näringsämnen i kelp, såsom järn och aminosyran l-lysin, påverkar hårväxten direkt. Järn garanterar en sund produktion av röda blodkroppar. L-lysin underlättar järnabsorptionen, och en brist på båda kan påverka håravfallet.

FIKON

Fikon är en utmärkt källa till järn, viktiga för hälsosam hårväxt och en glänsande lock. Andra bra källor inkluderar torkad frukt och bär.

LINFRÖN

Dessa frön innehåller höga mängder omega-3, och hjälper till att ge näring åt håret, förhindrar att det torkar ut, och motverkar att håret lätt går av.

PUMPAFRÖN

Dessa proteinrika frön ger zink, vilket stöder cellulär reproduktion och förbättrar immuniteten, vilket i sin tur främjar hårväxt.

BÄR

Naturligt höga på kollagenförstärkande C-vitamin, hjälper bär till att absorbera järn. C-vitamin ökar cirkulatioinen i hårbotten, och dess antioxidativa verkan skyddar hårets folliklar från fria radikaler.

AVOKADO

Krämig avokado levererar vitamin E, vilket ökar syreupptagningen, vilket förbättrar cirkulationen i hårbotten för att främja hälsosam hårväxt.

GRÖNA BLADGRÖNSAKER

Grönsaker som vattenkrasse, spenat och kål främjar keratin, ett hårprotein som stärker hårfolliklarna.

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRET

Håret består främst av proteinet keratin. Din kropp använder flera aminosyror för att bygga keratin, varav några finns i kollagen.

Prolin är också huvudkomponenten i keratin. Att konsumera prolinrikt kollagen ger din kropp de byggstenar den behöver för att öka din hårtillväxt.

C-vitamin är viktigt för produktionen av kollagen i kroppen och som nämnts tidigare hjälper kisel till att stärka håret och främja hårväxt.

 

Kan för mycket hårstyling bidra till att hår faller av?

Du kanske köper rätt produkter för ditt hår, men utan rätt hårvårdsrutin kan du faktiskt orsaka skador och håravfall. Att överstyla eller använda fel produkter och verktyg kan ha en negativ effekt på ditt hår

Om du inte har en hårvårdsrutin än, så är här några saker du kan göra för att förhindra håravfall:

  • Rengör dina hårborstar med bakpulver och vatten för att avlägsna oljeansamling
  • Trimma eller klipp håret ofta
  • Undvik att applicera för många kemikalier i håret
  • Använd en bred kam när du borstar vått hår

 

Kan för mycket tvättning av håret leda till tunnare hår?

Oavsett om du tvättar håret varje dag eller några gånger i veckan, så finns det saker du kan göra under din tid i duschen som kan leda till håravfall, som att välja fel schampo eller att du tvättar det för mycket.

Det är en myt att ditt hår bygger upp en tolerans mot schampon och balsam över tid. Men om du börjar slinga eller färga håret, bör du byta schampo för ett bättre lämpligt shampo för färgbehandlat hår.

Män verkar stå för för den stora delen av överschamponering av håret, vilket faktiskt kan skada hårbotten genom att göra den torr. Nyckeln till att tvätta håret vid rätt tidpunkt, är att vänta tills håret börjar bli lite fett, det är ett tecken på att det är dags att tvätta håret. Att räkna ut när det är bäst att schampoera håret skapar en vana som leder till friskt och tjockare hår.

Nu när du vet de fem främsta anledningarna som kan orsaka håravfall är det dags att vidta åtgärder och vara mer medvetna om dina vanliga vanor.2020-10-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen