SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

HÅRAVFALL - VITAMINER & MINERALER

HÅRAVFALL - VITAMINER & MINERALER

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRAVFALL OCH TUNT HÅR

Håret spelar en viktig roll för människors fysiska utseende och självkänsla, så det kan vara förödande att håret ramlar av och blir tunnare, särskilt när det inte verkar finnas något du kan göra åt håravfallet.

Men visste du att det finns vitaminer och mineraler som är viktiga för hårtillväxten? Faktum är att ett dåligt näringsintag, inklusive vitaminbrister och mineralbrister, är en vanlig faktor vid håravfall. En bra kost kan fixa roten till problemet, som att reglera dina hormonnivåer eller bekämpa oxidativ stress som ökar med åldern. Är du osäker på vilka brister du kan ha, då kan en blodanalys vara det första steget för att hitta orsaken till håravfallet eller ett tunnare hår.

Ungefär 55% av alla kvinnor kommer någon gång att uppleva håravfall och tunnare hår, medan en majoritet av männen går igenom någon typ av håravfall under sin livstid. Hårvårdsindustrin vet om att konsumenterna har en stor önskan om att se ungdomliga ut, så de levererar ständigt nya produkter som lovar att främja ett tjockare hår. Men innan du spenderar dina pengar på ännu en hårprodukt som kan göra dig besviken, så kan du prova med att ge ditt hår rätt förutsättningar inifrån och ut, genom en bra kost och kosttillskott, för ett tjockare hår som växer optimalt.

 

Vilka vitaminer och mineraler är bäst för håret?

Sanningen är att håravfall är en komplex process som involverar olika genetiska, hormonella och miljömässiga mekanismer. Precis som vår hud är hårfollikeln utsatt för både inre och yttre åldrande. Inre faktorer inkluderar våra genetiska och epigenetiska* mekanismer, och yttre faktorer inkluderar rökning och UV-strålning.

*Epigenetik är den del av genetiken som behandlar förändringar i genuttryck eller fenotyp som är oberoende av förändringar i DNA-sekvensen. Epigenetiken handlar om hur DNA läses av och hur DNA uttrycks.

Ibland beror håravfall också på bl.a. vitamin- eller mineralbrist. Lyckligtvis kan en brist korrigeras genom att lägga till vitaminrika och mineralrika livsmedel i din kost eller att inta kosttillskott. Vissa vitaminer och mineraler har antioxidativa egenskaper som hjälper till att bekämpa de yttre faktorerna mot håravfall, och vissa vitaminer och mineraler hjälper kroppen att balansera hormonnivåerna, som är en annan faktor som kan stoppa hårväxten.

 

Prova dessa hälsosamma vitaminerna och mineralerna för håret, om du vill ha ett tjockare och fylligare hår:

Zink för tjockt hår

Olika zinkföreningar har använts i årtionden för behandling av sjukdomar som telogent effluvium (håravfall) och alopecia areata (fläckvist håravfall), eftersom zink gynnar hårsäckarnas hälsa. Zink är en viktig kofaktor för flera enzymer och är involverad i viktiga funktionella aktiviteter i hårfollikeln.

Zink är också en potent hämmare av hårsäckarnas regression, och det påskyndar hårsäckarnas återhämtning. Studier tyder på att vissa alopecia areata patienter har zinkbrist och att inta zink från kosttillskott fungerar som en effektiv behandling.

I en studie från 2013 utvärderade forskarna zinkstatusens roll i var och en av de fyra typerna av håravfall, inklusive alopecia areata, manligt håravfall, kvinnligt håravfall och telogent håravfall. Hos alla håravfallspatienter var den genomsnittliga nivån av zink i serum betydligt lägre än kontrollgruppen. Analysen av varje grupp visade att alla grupper med håravfall hade statistiskt lägre zinkkoncentration, särskilt alopecia areata gruppen. Data ledde till hypotesen att störningar i zink metabolismen spelar en nyckelroll vid håravfall.

Tror du att ditt håravfall beror på zinkbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

Biotin för ett tjockare hårsvall

Biotin (vitamin B7) har länge använts som alternativ behandling vid håravfall. Biotin gynnar ditt hår genom att återuppbygga hår som har skadats av överschamponering, exponering för solen, föning och användning av plattång. 

Ett starkt tecken på en biotinbrist är håravfall. En brist kan orsakas av rökning, nedsatt leverfunktion eller till och med graviditet. Forskning tyder på att många kvinnor utvecklar en biotinbrist under en normal graviditet eftersom de snabbt delande cellerna i det utvecklande fostret kräver biotin för olika processer. 

För att motverka håravfall och öka hårets styrka, så är det bra att inta ett B-vitaminkomplex dagligen, eller att inta biotin separat. Att äta livsmedel rika på biotin, såsom ägg, nötkött, kyckling, avokado, baljväxter, nötter och potatis, hjälper också till att undvika en brist och främjar hårtillväxt.

 

C-vitamin för håret

Experimentella bevis tyder på att oxidativ stress spelar en viktig roll i åldrandeprocessen. Fria radikaler är mycket reaktiva molekyler som direkt kan skada cellulära strukturella membran, lipider, proteiner och DNA.

Med åldern ökar produktionen av fria radikaler och mängden antioxidativa enzymer som försvarar kroppen minskar, vilket leder till skador på cellulära strukturer och hårets åldrande. Genom att fungera som en antioxidant, så bekämpar C-vitamin oxidativ stress som bidrar till grått hår och håravfall.

För att bekämpa fria radikaler och skydda håret från åldrande, fyll på med C-vitaminrika livsmedel som apelsiner, röd paprika, grönkål, brysselkål, broccoli, jordgubbar, grapefrukt och kiwi. Om du behöver ett kosttillskott, så inta 500-1000 milligram C-vitamin två gånger dagligen, för bästa antioxidativa effekt.

 

Järn motverkar håravfall

Flera studier har undersökt sambandet mellan järnbrist och håravfall, och vissa tyder på att järnbrist kan vara relaterade till alopecia areata, androgen alopeci, telogent effluvium och diffusa håravfall.

Forskare vid Teheran University of Medical Sciences i Iran studerade sambandet mellan kroppens järnstatus och olika typer av håravfall. De genomförde en studie för att bedöma om diffust telogent håravfall hos kvinnor mellan 15 och 45 år är associerat med järnbrist - 30 kvinnor med dokumenterat telogent håravfall jämfördes med 30 kvinnor utan håravfall.

Forskarna fann att, av de nio patienter med järnbristanemi, så hade åtta telogen håravfall. Den genomsnittliga ferritinhalten (ett protein i kroppen som binder till järn) var statistiskt signifikant lägre hos patienter med diffust telogent håravfall, än hos försökspersoner utan håravfall. Studien tyder på att kvinnor med järnbrist har en högre risk för håravfall, och serum ferritin nivåer under eller lika med 30 milligram/milliliter är starkt associerade med telogent håravfall.

För att främja hårväxten, så se till att äta livsmedel som innehåller järn i din kost varje dag. Ät mycket spenat, äggulor, nötkött och bönor. Eftersom en järnbrist kan leda till håravfall, se till att du får din dagliga rekommenderade mängd genom att äta järnrika livsmedel.

Var dock försiktig med att inta ett kosttillskott med järn, såvida du inte fått bekräftat att du har järnbrist. Personer som inte får ökade järnnivåer i kroppen från mat eller kosttillskott bör genomgå ytterligare tester för att identifiera andra underliggande orsaker till järnbrist och håravfall.

Tror du att ditt håravfall beror på järnbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

D-VITAMIN vitamin bidrar till friskt hår

Hårsäckarna är mycket känsliga för hormoner, och D-vitamin är ett hormon som spelar en viktig roll för kalciumhomeostas, immunreglering, celltillväxt. I den vetenskapliga världen är det välkänt att alopecia areata är vanligt förekommande hos patienter med D-vitamin brist. D-vitaminresistent rakit eller D-vitaminreceptormutation.

Forskning tyder på att otillräckliga nivåer av D-vitamin är inblandad i en mängd autoimmuna sjukdomar, inklusive alopecia areata. En tvärsnittsstudie med 86 patienter med alopecia areata, 44 patienter med vitiligo och 58 friska kontrollpersoner genomfördes. Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia areata var betydligt lägre än hos patienterna med vitiligo och de friska kontrollpersonerna. Dessutom hittades en betydande omvänd korrelation mellan sjukdomens svårighetsgrad och Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia.

Forskare drog slutsatsen att screening av patienter med alopecia areata för D-vitamin brister verkar vara av värde för ordinera ett kosttillskott med D-vitamin till dessa personer.

Direkt solexponering är det bästa sättet att absorbera D-vitamin. Exponera din hud för solen i cirka 10–15 minuter för att absorbera cirka 10 000 IE (250 μg) naturligt D-vitamin. För att öka dina D-vitaminnivåer från livsmedel så kan du med fördel äta: hälleflundra, makrill, ål, lax, sik, svärdfisk, maitake svamp och portabellosvamp.

Tror du att ditt håravfall beror på D-vitamin brist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

Förutom ovan vitaminer och mineraler, så kan det även vara bra att se över sitt intag av omega-3 fettsyror!

 

Fiskolja för vackert hår

Oljor som är rika på olika typer av fettsyror har använts i stor utsträckning i både djur- och människostudier för att utvärdera effekterna på hudens och hårets hälsa. Omega-3-fetter ger näring åt håret, supportar tjockare hår och minskar inflammation som kan leda till håravfall.

Ät livsmedel som är rika på 0mega-3 fettsyror; som lax, makrill, tonfisk, vit fisk, sardiner, äggulor, valnötter och hampafrön, för att minska inflammation och balansera dina hormoner. Om du inte äter tillräckligt med livsmedel som innehåller omega-3 fettsyror, så bör du leta efter ett första klassigt kosttillskott med fiskolja, för att minska inflammation i kroppen som orsakar hårsjukdomar.

Om du intar blodförtunnande läkemedel, inklusive aspirin, tala med din läkare innan du använder fiskolja eftersom det kan öka blödning.2021-03-22

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen