SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

HYALURONSYRA FÖR HUD & LEDER

HYALURONSYRA FÖR HUD & LEDER

Hyaluronsyra kan bidra till att ge din hud lyster och ett ungdomligare utseende, samtidigt som denna skönhetsmolekyl även gynnar dina leder.

Hyaluronsyra, även kallad hyaluronan, rekommenderas ofta av hudläkare och andra läkare för dess förmåga att förbättra hudens struktur och utseende, samtidigt som den även minskar ledvärk och andra symtom i samband med åldrande.

Hyaluronsyra är förmodligen mest känt för att det inkluderas i dyra anti-aging serum och krämer för huden, men du hittar även denna skönhetsmolekyl i kosttillskott, även kallat nutricosmetics – som är kosttillskott för skönhet. Hyaluronsyra används även i injektionsform, för att bidra till en vackrare hud.

Så vad är hyaluronsyra exakt, och hur fungerar det? Hyaluronsyra är ett smörjande, klart ämne som produceras naturligt av kroppen. I människokroppen finns hyaluronsyra i huden, inuti lederna, i ögonen och i andra vävnader där det hjälper till att bibehålla kollagen, öka fuktigheten och ge elasticitet och flexibilitet.

 

FÖRDELARNA MED HYALURONSYRA

ÅTERFUKTAR TORR OCH ÅLDRANDE HUD

Ja, hyaluronsyra är som en vattenbomb för huden. Många rapporterar att deras hud känns ”fylligare”, påsarna under ögonen blir mindre och att huden blir mjukare efter att ha applicerat serum i ansiktet som innehåller hyaluronsyra. Hyaluronsyra hjälper till att förbättra utseendet på ”åldrad hud” genom att minska vattenförlusten. En anledning till att hormonbehandlingar ibland får huden att se mer ungdomlig ut, är att dessa behandlingar ökar koncentrationen av hyaluronsyra i huden (1).

Torrhet och slapphet förknippas med åldrande hud eftersom vår hud förlorar en del av sin förmåga att binda och hålla kvar vatten. Detta orsakar inte bara torrhet, utan minskar också hudens ”fyllighet”. Åldrande av huden utlöses av både inre och yttre åldrande, vilket innebär daglig exponering för miljöföroreningar och UV-ljus, tillsammans med ”den normala åldringsprocessen.”

Forskare har funnit att torrhet i stratum corneum (epidermis, det yttre hudlagret) orsakad av långvarig exponering för sol spelar en stor roll för rynkbildning. Det har nu också visat sig att rynkor och fina linjer vanligtvis också är mer synliga i låg luftfuktighet jämfört med miljöer med hög luftfuktighet, eftersom det ytterligare minskar hudens förmåga att ”binda vatten”. Hyaluronsyra kan hjälpa till att naturligt minska tecken på åldrande genom att minska ”epidermis vattenförlust” i samband med exponering för sol och torrhet i huden.

 

HYALURONSYRA HJÄLPER TILL ATT MINSKA RYNKOR I HUDEN

Inom några veckor efter att ha använt en produkt som innehåller hyaluronsyra så kan du se en synlig ökning av hudens hydrering. Även om de flesta studier visar att hudprodukter med hyaluronsyra kan ta sex veckor eller mer för att förbättra hudens utseende, har vissa studier funnit att anti-rynk serum med hyaluronsyra ibland kan visa resultat inom två till fyra veckor efter användning.

Studier med hyaluronsyra visar på statistiskt signifikant fuktgivande effekt, finare hudstruktur och förbättrad hudelasticitet (3).

 

HYALURONSYRA LÄKER SÅR OCH SOLSKADOR

Bortsett från att sänka uppkomsten av rynkor och torrhet, är hyaluronsyra fördelaktigt för att behandla förkylningssår och munsår, samt brännskador och andra små sår, genom att hålla skadad vävnad fuktig. Vävnadsreparationsfördelar inkluderar också de från solbränna.

Hyaluronsyra är en del av den strukturella komponenten i munnen och läpparna, som består av bindvävnader tillverkade delvis av kollagen och vatten. Kollagen och hyaluronsyra hjälper till att ge läpparna sin struktur och form. Eftersom hyaluronsyra binder till vatten, hydratiserar det huden och vävnaderna i munnen / läpparna, hjälper till att föra näringsämnen till skadade vävnader, och kontrollerar inflammation.

 

HYALURONSYRA SMÖRJER VÄRKANDE LEDER

Hyaluronsyra finns i alla ben, bindväv, leder, senor och broskstrukturer i hela kroppen – särskilt en typ som kallas hyalint brosk, som täcker benens ändar och ger dämpning. Eftersom det ger motstånd mot slitage är hyaluronsyra användbart för att sänka smärta och ömhet i samband med degenerativa ledsjukdomar.

Det finns också i en annan viktig del av våra leder som kallas synovialmembranet, som bildar en beläggning över benen och producerar synovialvätska. Synovialvätska är en ”viskös vätska” som hjälper lederna att förbli elastiska och transportera näringsämnen till brosket.

Hyaluronsyra är ett populärt ämne som används i kosttillskott för behandling av artros smärta och skador. Det har också godkänts av FDA för behandling av artros när det administreras i relativt höga doser genom injektioner som ges av en läkare (4). En del forskning visar att lägre doser också kan vara effektiva för att minska ledstyvheten och kronisk smärta, även om resultaten verkar variera. De typer av ledvärk som oftast behandlas med hyaluronsyra inkluderar armbågar och knän (5).

 

VAD ÄR HYALURONSYRA?

Den största fördelen som hyaluronsyra har att erbjuda är att den har en mycket hög kapacitet att hålla kvar/binda vatten, vare sig det är på huden, i ögonen eller i mjukvävnaderna. Hyaluronsyra betraktas som en glykosaminoglykan, som ger den dess kapacitet att hålla en stor volym vatten tillsammans med sin höga viskositet. Hela kroppen distribueras hyaluronsyra i många olika vävnader, särskilt i huden, där den ger fukt och struktur. Huden står för ungefär hälften av all hyaluronsyra som finns i hela kroppen.

Andra kroppsdelar där hyaluronsyra är koncentrerat inkluderar senor och leder, ögonmembranen, navelsträngen, synovialvätskan, skelettvävnad, hjärtventiler, lungor, aorta och prostata. Hyaluronsyra är i grunden en mycket lång koppling av sammanbundna kolhydratmolekyler som håller vatten och därför möjliggör vätskerörelse och tryckabsorption.

 

HUR FUNGERAR HYALURONSYRA I KROPPEN?

Storleken på olika hyaluronsyra-molekyler är avgörande för hyaluronsyrans olika funktioner. Större molekyler finns i frisk vävnad och hjälper till att hålla inflammation, fria radikaler och dehydreringen under kontroll. Å andra sidan kan mindre polymerer av hyaluronsyra skicka nödsignaler till immunsystemet och höja inflammation för att hjälpa till med skada eller sårläkning.

Hyaluronsyra refereras ofta till ”den viktigaste molekylen som är involverad i en hydrerad hud.” Hyaluronsyra produceras av våra kroppar och gynnar huden, men denna hudförstärkare minskar när vi åldras.

Till skillnad från när vuxna får sår på huden, är fetala hudsår kända för snabb reparation utan ärrbildning. Förmågan hos ett fetalt hudsår att läka så bra, beror på flera faktorer, inklusive höga nivåer av hyaluronsyra hos ett foster jämfört med de lägre nivåerna av hyaluronsyra som ses hos en vuxen (8).

Under de senaste åren har det skett en explosion av nya naturliga hudvårdsprodukter som nått marknaden, och som innehåller hyaluronsyra, vilka lovar att göra huden mjukare, fylligare, jämnare och generellt mer ”ungdomlig”.

Hyaluronsyra kan hålla upp till 1 000 gånger sin vikt i vatten; eftersom storleken på dessa molekyler är relativt stor jämfört med andra syror, har det aldrig varit lätt för hudvårdstillverkare att producera en hyaluronsyraprodukt som faktiskt tränger igenom huden.

Först under det senaste decenniet har forskare kunnat skapa avancerade formler med hyaluronsyra som verkligen kan tränga in under hudens yta. Nyligen genomförda studier visar att aktuell applicering av avancerade (lågmolekylära) hyaluronsyra-serum kan förbättra hudens fuktighet och leda till betydande minskningar av rynkornas djup – inom bara några veckor.

Hyaluronsyra är även fördelaktigt för att minska oxidativ skada på huden orsakad av både inre och yttre faktorer, särskilt ultraviolett bestrålning.

Förutom UV-skador tror forskarna nu att åldrande av huden också påverkas av hormonella förändringar, inklusive minskad produktion av könshormoner som östrogen. Minskat östrogen kan resultera i nedbrytning av kollagen, vilket leder till torrhet, förlust av elasticitet och rynkor i huden (tillsammans med andra åldrande problem, såsom ledvärk och torra ögon).

Eftersom hyaluronsyra är involverat i att bromsa förlust av kollagen, utöver att minska vätske- och/eller vattenförlust kan det också bidra till att förbättra lederna och minska ledsmärta, samt behandla olika ögon- och munproblem.

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - VD och grundare av Celloptimum

 

 

 2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen