SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen eller vassleprotein?

Kollagen eller vassleprotein?

Muskelbyggande aminosyror som finns i vassleprotein finns också i överflöd i vanliga livsmedel, inklusive mjölk, kött, fisk och ägg. Aminosyror för lederna som finns i kollagenprotein saknas i de flesta människors dieter. Kollagen finns endast naturligt i ben och bindväv från djur, och delar av dessa djur ingår inte i vanlig traditionell kostthållning idag.

Eftersom både kollagen och vassle är proteiner blir många förvirrade över hur man använder dessa proteiner. Vassleprotein har varit mycket populärt sedan 70-talet, medan kollagen är ett nytt kosttillskott. Både kollagen och vassle kommer från djur, innehåller aminosyror och kommer i pulverform. Vassleproteinets superkraft är muskelproteinsyntes och kollagenets superkraft är bindvävsbyggande (tack vare dess unika aminosyror och bioaktiva peptider). 

 

Jag äter vassleprotein, behöver jag kollagenpulver också?

Vassleprotein har kommersialiserats sedan 70-talet (det upptäcktes faktiskt för tusentals år sedan). Vi känner alla till vassle, och eftersom du läser detta intar du förmodligen vassle i din proteinshake. Vasslets fördelar är väl dokumenterade i nästan alla vetenskapliga tidskrifter.

Men nu kommer kollagen, som också är ett protein i pulverform. Vad är då likheten mellan dessa två proteinpulver?

Likheter mellan kollagenprotein och vassleprotein:

 • är proteiner
 • innehåller aminosyror
 • absorberas väl av kroppen
 • kommer från djur
 • finns som proteinpulver
 • finns i hydrolyserad form
 • kan hjälpa till med viktminskning 

Olilkheter me:

 • Fördelarna för kroppen
 • Typer, antal och relativ mängd aminosyror
 • Molekylstorlekar och löslighet i vatten
 • Effekter på senor, brosk & ligament – våra leder
 • Effekter på muskelproteinsyntesen
 • Hormonell påverkan

 

Varifrån kommer vassle och kollagen?

Att förstå varifrån ditt kosttillskott kommer bör vara viktigt för dig. Varför? För att du stoppar det i din kropp varje dag och kanske flera gånger. Så då kanske du är nyfiken på vad ditt kosttillskott egentligen innehåller och kommer ifrån?

Även om både vassle och kollagen kommer från djur, är det där likheterna slutar.

Det finns två huvudproteiner som förekommer i mejeriprodukter, vassle (~ 20%) och kasein (~ 80%). När grekisk yoghurt eller ost tillverkas koagulerar mjölkproteiner som kallas kaseiner och lämnar biprodukten vassle efter sig. Och en biprodukt av dessa yoghurt- och osttillverkningsprocesser kallas därför för vassleprotein.

En biprodukt av osttillverkningsprocessen, vassleprotein ger betydande mängder av de essentiella aminosyrorna som behövs för att utföra de funktioner som proteiner utför i kroppen.  

 

Kan kollagen komma från växtriket?

Kollagenprotein finns i huden, skelettet, lederna och i vissa organ hos alla fiskar, höns och nötkreatur. Kollagen kan till och med extraheras från membranet av äggskal. Om du vill få mer kollagen från mat, så finns det bara fyra livsmedelsgrupper som innehåller naturligt kollagen, och dessa är alltid från djur – ALDRIG från växtriket: benbuljong, vissa organ från djur, bendelar som brosk, hud, ben och led-delar, samt ägg. Dessa livsmedel INNEHÅLLER faktiskt kollagen, och är inte att förväxla med livsmedel som grönsaker och frukt som hjälper till att BOOSTA kollagenproduktionen eller syntesen i din kropp. Ett kollagentillskott är också ett bra alternativ om du vill öka nivåerna av kollagen i kroppen.

 

Varför skriver en del kosttillskottstillverare kollagenprotein?

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan kollagen och kollagenpeptider. Kollagen är helt enkelt proteinmolekylen och kollagenpeptider är kosttillskottet. 

 

”Vassle och kollagen kommer båda från djur. Vassle är ett mejeriprotein, och kollagen är det vanligaste proteinet i ben, leder och hud hos alla djur.” 

 

Hur tillverkas vassle?

Det är viktigt att veta hur ditt kosttillskott tillverkas! Och du bör faktiskt bry dig om detta och välja de bästa och rena kosttillskotten utan tillsatser på marknaden, och faktiskt veta vad du stoppar i din kropp!

De flesta företag som tillverkar kosttillskott tillverkar vassle och kollagentillskott på samma sätt. Visste du förresten att livsmedel som omvandlas till ett pulver anses vara ett kosttillskott?

Tillverkning av vassleprotein:

 • Färsk mjölk samlas in och transporteras till en fabrik
 • Mjölken separeras till ost och flytande vassle
 • Vasslen filtreras för att avlägsna fett, kolhydrater, vatten etc.
 • Genom en flerstegsfiltrerings- och torkningsprocess förvandlas vasslen till pulver

 

Hur tillverkas kollagentillskott?

Kollagenpeptider tillverkas genom att man extraherar kollagen från djur som kor, kycklingar, fiskar och till och med äggskalsmembran som sedan genomgår en hydrolysprocess. Denna nedbrutna form av kollagen kallas kollagenpeptider, som sedan kan förpackas i olika former (pulver, piller, drycker etc.) för konsumenten. Eftersom Livsmedelsverket lägger ansvaret på konsumenten att välja säkra kosttillskott, är det viktigt att själv läsa ingrediensförteckningen på kosttillskottet och ALLTID köpa kosttillskott från en seriös tillverkare. Är kosttillskottet extremt billigt jämfört med liknande kosttillskott på marknaden, så kanske kosttillskottet inte har optimal kvalitet, och ett exempel kan vara att kosttillskottet innehåller billigt fyllnadsmedel.

 

 

Är kollagenpeptiders tillverkningsprocess bättre än vassle proteinets?

Rent kemiskt är kollagenproteinets tillverkning mindre skadlig för den färdiga produktens (kollagenpeptider eller hydrolyserat kollagen) kvalitet än vassleproteinets.

Både vassle och kollagen går igenom bland annat en torkningsfas, men den stora skillnaden är att kollagenets molekyler är (för att uttrycka det enkelt) hårdare. De tål denna bearbetning mycket bättre än vassle eftersom aminosyrornas integritet håller ihop trots den tuffa tillverkningsprocessen.

Här är den mer vetenskapliga förklaringen:

Vasslets aminosyrasammansättning är extremt instabil när den upphettas och utsätts för syra (vilket sker under tillverkningsprocessen, särskilt hydrolyserat vassleprotein).

Inte för att släppa en bomb här, men för att få dig som konsument att tänka till så skulle det förmodligen vara bättre att dricka ett glas mjölk än att ta ett vassleproteintillskott. Varför? Eftersom mjölk inte går igenom denna nedbrytningsprocess och förlorar BCAA (grenade aminosyror). Proteinet du ser på mjölketiketten är den faktiska mängden protein du faktiskt får i dig. Så i det här fallet är mjölk ett bra val.

 

"Både kollagen och vassle förvandlas till kosttillskott via en komplex tillverkningsprocess, men kollagenmolekylen tål det bättre eftersom den är mer hållbar och förlorar mindre av sitt näringsvärde genom denna process."

 

Vilka fördelar har kollagen om man jämför med vassle protein?

Vassleproteinets fördelar

 • Främjar muskeltillväxt (muskelprotiensyntes)
 • Supportar minskningen av inflammation
 • Hjälper till att minska hunger tack vara sina egenskaper att öka mättnad
 • Kan hjälpa dig att gå ner i vikt

KOLLAGEN PROTEINETS HÄLSOFÖRDELAR OCH SKÖNHETSFÖRDELAR

 • Förbättrar hud, hår och naglar
 • Hjälper senor, ligament och brosk – leder
 • Främjar hälsan i mag- och tarmkanalen
 • Stärker skelettet
 • Ökar muskelmassa (ju mer muskler desto högre ämnesomsättning)
 • Hjälper till vid viktminskning
 • Främjar hjärtats hälsa
 • Stärker blodkärl och motverkar åderbråck och ytliga blodkärl i ansiktet och på kroppen
 • Supportar minskningen av inflammation
 • Hjälper till att minska hunger tack vara sina egenskaper att öka mättnad
 • Hjälper levern att bearbeta alkohol

Kollagen kan hjälpa levern att göra sitt jobb med att avgifta våra kroppar från den dagliga exponeringen av toxiner, särskilt alkohol. En av de fantastiska och rikliga aminosyrorna i kollagenpeptider är glycin. Glycin ger en skyddande effekt mot alkoholinducerad leverskada!

 

Hur påverkar kollagenpeptider våra hormoner? Och hur påverkar vassle våra hormoner?

Vad är skillnaden i hormonell påverkan? För er som älskar keto-dieten och vassleprotein har vi dåliga nyheter.

Vassleprotein stimulerar insulinfrisättning mycket mer än kollagenpeptider eftersom vassle ökar postprandiala seruminsulinnivåer på grund av dess höga innehåll av leucin, isoleucin, valin, lysin och treonin. Insulin främjar tillväxten av mager vävnad som muskler, men det blockerar också fettförbränningen och kan sänka ditt blodsocker vilket gör dig hungrig.

Sammanfattning: Vassle fokuserar främst på att hjälpa dig att bygga muskler, men kollagen kan hjälpa till med allt annat som finns runt muskeln (senor, ligament, skelett, hud, blodkärl etc.) samtidigt som insulin påverkas mycket mindre, om överhuvudtaget alls.

 

Vad är det för skillnad på kollagen och vassle?

Kemin bakom kollagen och vassle ligger i aminosyrorna. 

Kollagenprotein molekylen

Kollagenprotein är en komple, massiv och enorm molekyl som måste brytas ner i mindre bitar - det är här termen "hydrolyserad" kommer ifrån.

Varför behöver kollagen hydrolyseras? Det skulle vara omöjligt att konsumera kollagenpulver utan att det hydrolyseras. Dryckesvänligt kollagenprotein finns endast i hydrolysat (ett ämne som produceras genom hydrolys). Kollagenpulver kan därför kallas för hydrolyserat kollagen eller kollagenpeptider.

Vassleprotein molekylen

Vassleproteinets molekyler är mycket mindre och behöver inte brytas ner. Därför säljs dryckesvänligt vassleprotein som isolat, koncentrat och hydrolysat.

Varför bryter kosttillskotts företag ner vassle till hydrosylat om det inte krävs för enkel konsumtion? Eftersom kosttillskott (som hydrolyserat vassleprotein) är den hypoallergena formen av vassle. Vissa människor är allergiska mot intakt vassleprotein men det är nästan omöjligt att vara allergisk mot de nedbrutna hydrolysaten.

Sammanfattning: Kollagen- och vassleproteinmolekyler har olika storlekar, vilket påverkar deras tillgänglighet i kosttillskott. Eftersom vassle är mindre finns de i många typer (t.ex. hydrolysater). Kollagenets molekyler behöver brytas ner oavsett vad för enkel konsumtion.

 

Vilka aminosyror är unika för kollagen?

Det är här vassle vs kollagen jämförelsen blir påtaglig. Protein består av 20 aminosyror. 9 av dem producerar din kropp inte alls och kallas därför för essentiella aminosyror.

Vassleprotein är ett komplett protein eftersom det innehåller 20 aminosyror, inklusive alla 9 essentiella aminosyror. Det är per definition en komplett proteinkälla.

Kollagen är inte ett komplett protein då det innehåller 19 aminosyror, inklusive 8 essentiella aminosyror. Kollagen saknar den essentiella aminosyran, tryptofan, däremot innehåller kollagen två unika aminosyror. Det är här saker blir intressanta. Kollagenprotein innehåller 2 aminosyror som vassleprotein saknar:

 • Hydroxiprolin
 • Hydroxylysin

Det är just här jämförelsen blir komplicerad och kräver ytterligare utforskning eftersom kollagen innehåller ett annat spektrum av aminosyror.

Om du verkligen är intresserad av att bli frisk så kommer du att vara intresserad av att veta att detta sätt att prata om protein på, går tillbaka till 1900-talet, långt innan vi förstod mycket om ämnesomsättningen och innan vi hade en aning om DNA och aminosyrornas roll för att reglera tillväxt på genetisk nivå.

 

Vilka superkrafter har kollagen och vassle?

Muskeluppbyggnad av kollagen vs vassle

Vassle är ganska mycket synonymt med vikter och muskeluppbyggnad - din kropp behöver protein för återhämtning. Vetenskapen om proteinets förmåga att påskynda muskelåterhämtning och förbättra prestanda och styrka är mycket dokumenterad. Kom ihåg att frågan här inte är om din kropp behöver protein. Det handlar om hur du går tillväga för att få det proteinet.

Om du är vegan, så bör du äta massor av proteinrika nötter, frön, korn och baljväxter i din kost. Om du inte är vegan, så får du högkvalitativt protein från nötkött, ägg, fågel och fisk. 

Om du vill komplettera med ett kosttillskott för att bygga muskler är vassle säkert ditt första val. Varför? För att vassle är bra för muskelproteinsyntes. 

Muskelproteinsyntes är en naturligt förekommande process där protein produceras för att reparera muskelskador orsakade av intensiv träning. Det är en motsatt kraft till muskelproteinnedbrytning där protein går förlorat till följd av träning. 

Förutom att vara ett protein med alla essentiella aminosyrorna så innehåller vassle också mycket av de speciella grenade aminosyrorna som stimulerar våra muskelceller att generera nya muskler. Dessa aminosyror kan interagera direkt med DNA inuti våra celler för att slå på segment som krävs för att bygga nya muskler. I den meningen kan grenade aminosyror ha en tillväxthormonliknande effekt.

Om du bara åt vassle och ingen annan proteinkälla, och en annars helt balanserad kost, skulle du få de grundläggande aminosyrabyggstenarna du behöver för att göra alla proteiner i kroppen. Men om du vill optimera din kroppssammansättning så måste du även äta annan mat än vassle.

Bindvävsbyggnad av kollagen vs vassle

Detta är kollagenets superkraft. Kollagenprotein är helt enkelt det bästa proteinet för bindväven som finns bredvid och runt om dina muskler, som hud, ligament, senor och till och med ditt skelett.

Kollagen innehåller 2 aminosyror som vassle saknar (som vi nämnde ovan). Dessa unika aminosyror, plus prolin, arbetar individuellt och såväl som bundna till andra aminosyror för att bilda vissa korta peptider (2-3 aminosyror i en kedja) för att ge kollagen dess föryngrande magi.

När du tänker på dessa speciella aminosyror och peptider, så tänk genetisk förändring.

Dessa speciella kollagen-härledda föreningar finns ingen annanstans i den ätbara världen och har en speciell bioaktiv egenskap som gör dem kapabla att generera kraftfulla anabola effekter, mycket likt humant tillväxthormon.

Bioaktiva kollagenpeptider och dess unika aminosyror har visat sig specifikt varva upp de kollagenproducerande generna i specialiserade celler i vår hud, hår, ligament, senor, etc., så kallade fibroblaster. Denna fibroblast-DNA-aktivering är kollagenets superkraft och nyckeln till hur vi ökar vår kollagenproduktion.

Kollagens bioaktiva aminosyror och peptider supportar kopplingspunkterna mellan muskler och ben, och mellan skelettetet. Om du inte har starka anslutningspunkter kan din muskulösa och tränade kropp bokstavligen falla ihop/slitas isär.

Sammanfattning: Kollagen hjälper till att skapa stark bindväv tack vare de unika aminosyrorna och bioaktiva peptiderna.

Att äta mat rik på protein tillsammans med kollagentillskott är en bra kombination om du vill bibehålla en stark och frisk kropp.2023-03-21

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen