SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN FÖR HÄLSA & SKÖNHET

KOLLAGEN FÖR HÄLSA & SKÖNHET

KOLLAGEN FÖR SKÖNHET OCH HÄLSA FINNS I FÖLJANDE KOSTTILLSKOTT:

COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA® - Kollagentillskott för sömn & avkoppling

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein) - Kollagentillskott för ett starkt immunförsvar

COLLAGEN - KETO DIET MED MCT FETT - Kollagentillskott för viktminskning & diet

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE Kollagentillskott för mage & tarm

COLLAGEN PEPTIDES - VITAMIN C - 200 G - Kollagenpeptider för hud, hår, naglar, leder, mage & tarm

COLLAGEN PEPTIDES - VITAMIN C - 400 G - Kollagenpeptider för hud, hår, naglar, leder, mage & tarm

 

Tänk om det fanns ett näringsämne som saktar ner åldringsprocessen, bygger mer muskler, håller dina leder friska och förbättrar din sömn? Det kanske låter för bra för att vara sant, men det finns faktiskt en hel del vetenskapliga studier som talar till förmån för proteinet kollagen. Kollagen är vida känt för sina anti-aging effekter på huden, men detta protein har faktiskt ännu fler fördelar för människokroppen.

 

Vad är kollagen?

Kollagen är en typ av protein som finns naturligt i kroppen. Det finns mer kollagen än någon annan typ av protein hos människan, och utgör hela 30% av alla kroppens proteiner. Kollagen har fått sitt namn från ett grekiskt ord som betyder ”lim”, vilket är logiskt, eftersom det i princip är kollagen som håller våra kroppar samman. Kollagen finns bland annat i huden, lederna (ligament, senor och brosk) och även i ben och muskler, för att nämna några ställen i kroppen där detta protein finns.

Kollagen innehåller de villkorligt icke-essentiella aminosyrorna glycin, prolin och arginin. Den innehåller också aminosyraderivatet hydroxyprolin. Villkorligt icke-essentiella aminosyror är de som normalt produceras av kroppen, men det finns fall då din kropp kan behöva mer än den själv kan tillverka. I ett sådant fall kan du dra nytta av att konsumera ett kosttillskott med kollagen. Dessa aminosyror är anledningen till att kollagentillskott har så många fördelar.

 

SÅ VAD KAN KOLLAGEN GÖR FÖR DIG?

 

Kan kollagen hjälpa till med matsmältningen?

Man är vanligtvis inte medveten om de fördelar som kollagen har för matsmältningen.

Det har visat sig att glycinhalten i kollagen främjar tillväxten av bifidobakterier. Detta är en bra typ av probiotiska bakterier. Bra bakterier är ansvariga för att smälta maten vi äter, absorbera näringsämnena i maten och bekämpa dåliga bakterier som kan orsaka sjukdom i kroppen.

Studier visar också att glycin kan hjälpa till att skydda tarmen genom att bekämpa svullnad och inflammation som ofta ses vid  IBD (inflammatorisk tarmsjukdom). Dessutom har glycin visat sig skydda tunntarmen under endotoxemi, ett tillstånd där endotoxiner i blodet kan orsaka blödning och celldöd.

Detta visar att kollagen är viktigt inte bara för att hjälpa matsmältningen, utan också för att skydda matsmältningskanalen från sjukdomar och skador.

 

Kan kollagen bygga större och starkare muskler?

Är du idrottare eller kroppsbyggare så borde det intressera dig att kollagen kan hjälpa till att bygga större och starkare muskler. Två studier genomfördes av tyska och japanska forskare för att testa detta.

En tysk studie gjordes på män, med kollagenpeptider mot placebo. I tre månader konsumerade de kollagenpeptider och genomförde regelbunden motståndsträning. I slutändan hade männen i kollagengruppen en större ökning av muskelmassa.

En annan studie av japanska forskare testade om en kombination av hydroxyprolin och glycin från bland annat kollagenpeptider kan vara anledningen till de tyska studieresultaten. De testade detta på muskelceller och fann att cellerna faktiskt blev större från kollagentillskottet.

Som om det inte räckte med större muskler, så spelar arginin-innehållet i kollagen också en roll för träningen. Studier genomfördes också på denna aminosyra och drog slutsatsen att arginin som tagits under träning ökar både styrka och kroppsmassa och minskar nedbrytningen av kollagen. Dessutom stimulerar arginin produktionen av tillväxthormon som ansvarar för muskeltillväxt.

 

Kan kollagen gynna viktminskning?

Kommer du ihåg den tyska studien med män i ovan text? Ett annat resultat från denna studie visade att de personer som konsumerade kollagenpeptider också brände mer kroppsfett. Bortsett från detta; genom att konsumera extra mängder protein från kollagentillskott, så känner du dig mätt fortare vid ett intag av kollagen, vilket i sin tur minskar aptiten. Lägre kaloriintag innebär generellt en viktminskning över tid.

 

Är kollagen viktigt för friska och starka leder?

Forskning har visat att kollagen kan minska ledvärk. En studie genomfördes på idrottare som led av kroniskt smärtsamma leder. Efter att ha konsumerat kollagen i 24 veckor minskade deras smärta avsevärt jämfört med placebogruppen.

Kollagen lindrar också artrit på ett effektivt sätt. Ett experiment genomfördes på råttor med artros, som konsumerade kompletterande kollagen under 90 dagar. Resultaten var minskningar i smärta och ökad rörlighet. Kollagen som behandling för reumatoid artrit (RA) testades också på RA-drabbade. Efter 24 veckor visade de positiva förbättringar utan några biverkningar.

Så bortsett från att hjälpa musklernas och skelettets utveckling, så hjälper kollagen också till att behandla tillstånd i lederna. Detta är bra, inte bara för de som lider av sjukdomar, utan även för de som tränar hårt och rutinmässigt pressar sina leder till sin gräns. Ju mindre ledvärk du upplever, desto mer tid och energi kan du ägna dig åt att träna oftare och effektivare.

 

Kan kollagen påskynda sårläkning och återhämtning?

En annan studie fann att aminosyran prolin, som också finns i kollagen, hjälper till med sårläkning. I studien testade forskarna detta på råttor med samma sårstorlek. Den första gruppen gavs prolin oralt, i den andra gruppen hade prolin applicerats direkt på såren, och den tredje gruppen fick inget prolin. Såren botades efter 15 dagar, 10 dagar respektive 20 dagar.

En annan studie drog vidare slutsatsen att kollagen spelar en viktig roll genom hela processen för sårläkning. Dessa fynd är anledningen till att det idag finns kollagenförband för medicinskt bruk.

 

Är kollagen viktigt för en ungdomlig hud?

Kollagen kan bidra till att minska de fysiska tecknen på åldrande, som exempelvis en rynkig hud. Även om åldrandet är en naturlig process och inte helt kan undvikas, visar vissa människor tecken på det i en tidigare ålder än andra. Grått hår kan lätt täckas genom att färga håret, men rynkor och torr hud som förlorat sin elasticitet och ungdomliga glöd kräver mycket mer ansträngning; vissa låt det bara vara. Men tänk om det finns ett annat sätt att motverka detta?

Kollagen är mest känt som ett protein som minskar tecken på åldrande, samt ett protein som har förskönande effekter. En omfattande studie gjordes på dessa påståenden. I en studie bad man 300 personer från olika länder att testa effekterna på ålderstecken i huden efter att ha intagit ett kollagentillskott. Studien visade positiva resultat för huden, med högre kollagentäthet och förbättrad fasthet i huden. De försökspersoner som hade rynkor och de som hade åldrande tecken på foto visade betydande förbättringar. Försökspersonerna visade också på förbättringar i hudens hydratisering, samt att djupet i rynkan/linjen från näshörnet till munnen minskades. Du kanske inte kan undkomma åldrande, men med kollagen kan du åtminstone försena det.

 

Kan kollagen förbättra sömnen?

Detta är en annan fördel som du förmodligen inte förväntar dig av kollagen. När du sover går du in i olika sömnnivåer, från steg 1 till 4. Steg 1 och 2 innefattar mycket lätt sömn och du kan lätt vakna upp från dessa steg. Steg 3 är ett djupt sömnstadie, medan den 4:e nivån är REM-sömnen, där drömmar vanligtvis förekommer.

Det djupa sömnstadiet är när din kropp vilar och återhämtar sig. Det är ett mycket viktigt sömnstadie som du måste gå igenom för att prestera bra nästa dag. I detta skede släpps också tillväxthormon ut i kroppen, vilket är det som driver din muskeltillväxt.

Vissa människor kan emellertid inte gå in i djup sömn på grund av hälsotillstånd eller olika vanor. Att konsumera koffein för sent på kvällarna kan till exempel störa din kropp från att kunna nå djupare sömnstadier, till exempel steg 3. Detta orsakar dåsighet under dagen och en oförmåga att koncentrera sig.

En studie genomfördes gällande effekterna av ett kollagenintag på sömnmönstret.  Enligt denna forskning rapporterade personer som tog kollagen före sömnen bättre sömn, och av bättre kvalité. De gjorda mätningarna visade också att försökspersonerna somnade snabbare och nådde snabbare djup sömn än de som tog placebo. Det visade sig även att de inte kände sig trötta under dagen och hade vidare en god mental prestation.

 

Vilket kollagentillskott är bäst?

Efter att ha läst om alla kollagenets fördelar funderar du säkert på vart du kan få tag på kollagen? Den goda nyheten är att din kropp redan naturligt producerar kollagen. De dåliga nyheterna är att kroppens kollagenproduktion minskar när du blir äldre, faktiskt redan vid 25-års ålder. Därför bör du konsumera ett kollagentillskott, om du känner att din kropp skulle kunna dra nytta av det ökade intaget.

Även om det inte är absolut nödvändigt att ta kollagen, är det totalt sett mycket fördelaktigt. Det är inte bara bra för ett ungdomligt utseende, utan också bra för den mentala hälsan, matsmältningen, samt för din muskel- och skeletthälsa. Dessutom kommer en god natts sömn att hålla tröttheten borta och se till att dina muskler får den återhämtning de förtjänar för att bygga muskler!

KOLLAGEN FÖR SKÖNHET OCH HÄLSA FINNS I FÖLJANDE KOSTTILLSKOTT:

COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA® - Kollagentillskott för sömn & avkoppling

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein) - Kollagentillskott för ett starkt immunförsvar

COLLAGEN - KETO DIET MED MCT FETT - Kollagentillskott för viktminskning & diet

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE Kollagentillskott för mage & tarm

COLLAGEN PEPTIDES - VITAMIN C - 200 G - Kollagenpeptider för hud, hår, naglar, leder, mage & tarm

COLLAGEN PEPTIDES - VITAMIN C - 400 G - Kollagenpeptider för hud, hår, naglar, leder, mage & tarm2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen