SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen för olika behov

Kollagen för olika behov

Välj ett kollagentillskott med en unik sammansättning för just dina behov

Vilket kollagen är bäst för hud, hår och naglar?

Collagen skin & hair complex är ett kollagentillskott med 10 000 mg marina kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket VERISOL®  i pulverform. Kollagenet innehåller även andra ingredienser som boostar din hud, ditt hår och dina naglar ytterligare. Dessa ingredienser är: hyaluronsyra, kisel, niacin (B3), biotin (B7), zink, koppar och vitamin C. 

Vilket kollagen är bäst för huden och för att gå ner i vikt och öka muskelmassan?

Collagen Keto diet innehåller 6896 mg högkvalitativa kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket PEPTAN B® per dagsdos tillsammans med MCT-fett och vitamin C.

Vilket kollagen är bäst för huden och en läckande tarm samt magen?

Collagen prebiotics  + L-glutamine innehåller 4680 mg högkvalitativa kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket PEPTAN B® per dagsdos tillsammans med L-glutamin, prebiotika och vitamin C.

Vilket kollagen är bäst för huden och för immunförsvaret?

Collagen immune support innehåller 9268 mg högkvalitativa kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket PEPTAN B® per dagsdos tillsammans med NAC (N-acetyl-L-cystein), selen, vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6) och folsyra (B9). Visste du att ett dåligt immunförsvar kan påverka huden negativt? Ett exempel är om din hud skadas: Din hud går in i ett s.k. ”skadekontrolläge” efter att du fått en brännskada, skärsår eller skrapsår. Din kropp arbetar för att skydda såret genom att skicka näringsrikt blod till skadan för att hjälpa till att regenerera ny hud. Denna läkningsprocess behöver friska immunceller. Men om ditt immunförsvar är dåligt kan din hud inte regenereras.

Vilket kollagentillskott är bäst för huden och för sömnen (skönhetssömn)?

Collagen sleep & relax innehåller 7440 mg högkvalitativa kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket PEPTAN B® per dagsdos tillsammans med KSM-66 Ashwagandha®, GABA, magnesium och vitamin C – som alla ingredienser tillsammans främjar en bra sömn, att sova bra genererar även en fin och frisk hud. Trötthet och sömnbesvär påverkar huden negativt och kan ge påsar under ögonen, rynkig hud och fina linjer.

Vilket hydrolyserat kollagen är bäst för huden och för lederna?

10 000 mg högkvalitativa kollagenpeptider från det världsledande och patenterade varumärket PEPTAN B® per dagsdos tillsammans med vitamin C optimerar lederna och minskar knakande leder.

Hur mycket kollagen ska du ta per dag? Vilket kollagentillskott är bäst för dina behov?

Kollagen är känt för att vara bra för huden, men visste du att våra unika kollagenblandningar även är bra för hår, naglar, tarmar och mage (motverkar läckande tarm), leder, för att gå ner i vikt, immunförsvaret, bättre sömn, och ökad muskelmassa. Eftersom 70% av ditt immunförsvar sitter i tarmen så kan du säkert förstå sambandet mellan kollagen och immunförsvaret om vi säger att kollagen läker en läckande tarm. Läckande tarmsyndrom är en tarm som låter skadliga ämnen komma ut i blodomloppet och orsaka allt från hudproblem till ett sämre immunförsvar och autoimmuna sjukdomar. Som du säkert även känner till så är skönhetssömn otroligt viktig för din hudhälsa! Ett kollagentillskott för huden och bättre sömn kan med största sannolikhet förbättra din hud via två vägar, kollagen för huden berikat med andra näringsämnen för bättre sömn.

Det finns många typer av kollagentillskott, och hur mycket du ska ta och vilket kollagentillskott du väljer beror på vilken effekt du är ute efter.

Kollagen är ett av de primära proteinerna i din kropp. Det består av aminosyrakedjor och är en viktig del av strukturella komponenter och bindväv som exempelvis hud, senor, muskler, ligament och blodkärl, samt delar av dina ögon och tänder.

Kollagen hjälper också till med blodkoagulering, sårläkning och skyddar nervsystemet.

I den här artikeln undersöks hur mycket kollagen du bör ta per dag och vilket kollagen som är bäst för just dina behov.

Vad används kollagenet för?

När din kropp åldras förlorar den kollagen. Redan vid 25-års ålder börjar kroppens egna produktion av kollagen att minska. Andra faktorer som kost, regelbunden rökning, alkoholkonsumtion och solexponering påverkar också kollagenförlusten.

Förlust av detta protein är en anledning till att din hud förlorar struktur och börjar bli rynkig och slapp när du åldras. Det kan också påverka styrkan i dina ben, leder och mer.

Några vanliga användningsområden för ett kollagentillskott är därför:

 • Bevarande av hudens struktur och motverka rynkor och slapp hud
 • Läka en läckande tarm och indirekt bland annat förbättra immunförsvaret
 • Sårläkning
 • Anti-aging och verkar mot åldrande – s.k. slow aging
 • Förebyggande av skelettförlust
 • Förbättring av muskelmassa
 • Gå ner i vikt
 • Hårets hälsa
 • Naglarnas hälsa
 • Ledernas hälsa

Kollagen är ett protein i kroppen som finns i många vävnader och organ. Att komplettera med proteinet kan hjälpa till att bevara hudens hälsa, muskelmassa, skelettet, en hälsosam mage och tarm, hår, naglar och leder.

Olika typer av kollagen i kroppen

Kollagen är ett rikligt förekommande protein, med cirka 28 typer som hittills har identifierats. Typerna I, II, III, IV och V är de vanligaste i människokroppen.

Man tror att de olika typerna av kollagen tjänar unika syften. Till exempel har forskning identifierat att typ I och III finns tillsammans i huden, medan typ II vanligtvis finns i leder och brosk.

Olika typer av kollagen i kollagentillskott:

Hydrolyserat kollagen (kollagenhydrolysat eller kollagenpeptider). Denna typ kommer från nötkreatur, marina källor (fisk), fjäderfä (ofta kyckling eller äggskal), och gris. Hydrolysen gör att kollagenet bryts ner till mindre peptider som är lättare för kroppen att ta upp.

Odenaturerat kollagen. Detta är rent kollagen i sin biologiska form som oftast härrör från kycklingbrosk.

Gelatin: Detta är kokt kollagen, vanligtvis härrörande från animaliska källor.

Observera att det inte finns några naturligt veganska substitut för kollagen. Naturligt kollagen är endast tillgängligt från animaliska källor. Varför skriver vi naturligt innan? Kollagen kan finnas som veganskt kollagen, men är då inte att anse som naturligt, då det framställs genom GMO (genmodifiering).

Hur mycket kollagen ska man inta varje dag?

För närvarande har hälsomyndigheterna inte gett några officiella riktlinjer för hur mycket kollagen man ska ta per dag. Mängden kollagen och kollagenblandningen du bör ta beror alltså på vilken form du tar och varför du tar det.

Hydrolyserat kollagen

Hydrolyserat kollagen är en av de vanligaste formerna som används i kosttillskott, eftersom det absorberas lättare än andra typer. Det säljs ofta i kapsel- eller pulverform, varav det senare kan du hälla i varma och kalla drycker, soppor och till och med bakverk eller andra livsmedel. Att inta kollagen i pulverform innebär även att du slipper ta mängder av kapslar med kollagen för att få i dig optimal kollagenmängd.

Det är säkert och effektivt att ta 4,5–30 gram hydrolyserade kollagenpeptider varje dag.

 • En mindre daglig dos på 2,5 gram kan gynna ledvärk, hudhälsa, sårläkning osv. Men vill du få optimalt resultat för huden så bör du sikta på doser som 10-20 gram kollagenpulver om dagen.
 • Att inta minst 4 gram kollagenpeptider om dagen har potential för att förbättra bentätheten och för att läka en läckande tarm.
 • Ett intag med 20 gram kollagenpeptider från kosttillskott per dag kan minska uppblåst mage, förstoppning och förbättra milda matsmältningssymtom hos annars friska kvinnliga vuxna i avsaknad av andra diet- eller livsstilsåtgärder (1).
 • Slutligen används större dagliga doser på 15-30 gram av dessa peptider för att förbättra muskelmassa och kroppssammansättning, samt för att gå ner i vikt.

Odenaturerat kollagen

Vissa studier på människor har visat att doser på 10–40 mg odenaturerat kollagen per dag kan förbättra lederna och motverka knakande leder.

Gelatin

Gelatin säljs inte som kosttillskott. Snarare används denna typ av kokt kollagen vanligtvis som ingrediens i geléartade desserter. 

Sammanfattningsvis om kollagen

Kollagen är ett protein som förekommer rikligt i kroppen och som ingår i vävnader i din kropp. Kroppens vävnader kan delas in i fyra grupper:

 • epitelvävnad
 • stödjevävnad
 • nervvävnad
 • muskelvävnad
 • blod

Kollagen isoleras från en mängd olika animaliska källor och bearbetas till kosttillskott som människor tar för att kompensera för åldersrelaterad kollagenförlust. Naturligt kollagen kan aldrig vara veganskt, utan är då genmodifierat.

Många människor över 25 år väljer att ta ett kollagentillskott för att stödja muskeltillväxt, läka en läckande tarm, magbesvär, ben- och ledhälsa och/eller hud- och hårhälsa.

En daglig dos av kollagen på 4,5–30 gram är både säkert och effektivt. Mängden du bör ta beror på det specifika tillskottet och varför du tar det.

Det finns många typer av kollagentillskott och det mest optimala är att välja ett kollagentillskott med en unik sammansättning för just dina behov.2023-10-17

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen