SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN FRÅN FISK FÖR VACKER HUD!

KOLLAGEN FRÅN FISK FÖR VACKER HUD!

Kollagen är det proteinet som gör att vår hud håller sig elastisk och rynkfri! När vi blir äldre så minskas mängden kollagen i huden och vi får mer rynkor! Detta startar redan vid 25-års ålder och det är då vi börjar märka små, små ändringar i vår hud, som vi associerar med åldrande! Genom att tillföra kroppen extra kollagen, så kan vi sakta ner denna process.

 

KOLLAGEN I KOSTTILLSKOTT – från fisk, nöt, gris eller kyckling?

Kollagen i kosttillskott kommer nästan alltid från fyra olika källor: fisk, nöt, gris eller kyckling!

Numera är pulveriserat hydrolyserat kollagen härlett från nötkreatur, grisar, kycklingar och fisk kommersiellt tillgängligt och kan blandas med drycker eller tillsättas till vissa livsmedel. Många av dessa produkter och kosttillskott som finns med kollagenpeptider, innehåller kollagenpulver från gris, kyckling och nöt, främst för att dessa källor är biprodukter och även billiga att producera.

Har du kanske lagt märke till att en del kollagenpulver är dyrare än andra? En av anledningarna är att kollagenet kommer från fisk. Hydrolyserade kollagenpeptider från fisk är dyrare, men absorberas betydligt bättre, och ger dig en bättre effekt, än övriga kollagenkällor. Istället för att kassera skinnet och benen från fisken, så framställs hydrolyserade kollagenpeptider som kan användas i kosttillskott, för att ge både hälso- och skönhetseffekter!

 

KOLLAGEN AV TYP 1 UTGÖR CA 90% AV ALLT KOLLAGEN I KROPPEN

Hydrolyserat kollagen från fisk innehåller typ 1 kollagen, och har både högre absorption och biotillgänglighet än kollagenpeptider från nöt, gris eller kyckling (1). När du äter kollagen från fisk så absorberas kollagenet på ett optimalt sätt och når huden, där koncentrationen av kollagenet kvarstår i upp till 14 dagar (2). Här stimulerar kollagenet fibroblasterna att öka kollagenproduktionen, även produktionen av hyaluronsyra ökar. Kollagen från fisk skiljer sig också från andra källor på grund av dess höga innehåll av aminosyrorna: lysin, glycin, prolin och hydroxyprolin. Dessa näringsämnen stimulerar tillsammans celler i huden, lederna och skeletett att syntetisera proteiner inklusive kollagen att hjälpa till att bygga upp kroppens vävnader, som inkluderar muskler, skelett och hud. Lysin spelar inte bara en viktig roll vid kollagenproduktionen, utan främjar också en hälsosam immunfunktion. Lysin plus en annan aminosyra som heter arginin, har visats förhindra infektion, vilket också kan bidra till att förebygga akne (3).

 

KOLLAGEN UTGÖR 70% AV DIN HUD

När du är ung utgör kollagenet cirka 70% av din hud, med en funktion att ge din hud fasthet och elasticitet. Kollagenproduktionen börjar dock minska redan i 25-års åldern och när du är 80 år så har kollagenproduktionen minskat med hela 70%! Under åldringsprocessen genomgår hyaluronsyra, kollagen och elastin strukturella och funktionella förändringar (4) som bidrar till fina linjer, fåror i huden, grovhet, rynkor, bruna fläckar och förtjockad och slapp hud. Vi kallar den här processens för åldrande av huden. Sådan skada accelereras av rökning, överdriven alkoholkonsumtion, fysisk och psykisk stress, dålig näring, ett högt intag av energi, sömnbrist, miljöföroreningar, autoimmuna sjukdomar och kronisk UV-strålning från solen (1). Dessutom ökar vår förmåga att ersätta förlorat eller skadat kollagen med cirka 1,5% för varje år som går, delvis eftersom våra fibroblaster tillverkar mindre mängd kollagen (1). Till sist resulterar ökningen av att kollagenet skadats, tillsammans med minskning av kollagenproduktionen till ett äldre utseende och en åldrande kropp!

 

10 000 MG KOLLAGEN OM DAGEN – HÄLSOEFFEKTER PÅ HUDEN

Många kliniska humanstudier har rapporterat fördelarna med att inta hydrolyserat kollagen för att få en hud som behåller en ökad hydratisering och förbättrad elasticitet, som i sin tur minskar synliga fina linjer och rynkor (1). 10 000 mg hydrolyserat kollagen från fisk dagligen kan öka hudens hydratisering med 28%, under en period på 8 veckor och minska djupa rynkor med 30% under en period på 12 veckor (1), medan så lite som 2 500 mg dagligen i 4 veckor kan minska kråksparkarna runt ögonen. Andra studier har visat att intag av kollagen under en period på 8 veckor kan öka typ I-prokollagen med 65%, elastin med 18% och fibrillin med 6% (5). Andra studier har rapporterat ökningar upp till 78% i densiteten på huden (6), förbättrad elasticitet (7), och i kombination med andra näringsämnen, inklusive antioxidanter, såsom C vitamin, vilket behövs för kollagenproduktionen, förbättrad elasticitet (8), minskad torrhet i huden och förbättrad hudstruktur (9).

 

KOLLAGENETS FÖRDELAR ÄR MÅNGA….

Att äta hydrolyserat kollagen från fisk kan också göra håret tjockare, bidra till starkare naglar, minska celluliter, förhindra infektioner i huden (10), hjälpa till med viktminskning (1), främst för att kollagenproteinet i sig ger en hög mättnadskänsla (11), minska muskelförlusten, förbättra sårläkning (12), för att nämna några några av kollagenets hälso- och skönhetsfördelar. Så även om vi kan äta detta ”skönhets-och hälsoprotein” för att förhindra att vår hud åldras i förtid, så är kollagenets fördelar mycket mer än bara en vackrare hud!

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - VD och grundare av Celloptimum

 

 

 2020-05-05

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen