SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen, inulin, prebiotika & tarmhälsa

Kollagen, inulin, prebiotika & tarmhälsa

Inulin är ett vattenlösligt kostfiber (prebiotika) med positiva effekter på tarmmikrobiomet (tarmfloran) och din övergripande tarmhälsa. Det tros även hjälpa till med att reglera fettmetabolismen och blodsockret samt lindra förstoppning, för att nämna några exempel.

Växter producerar naturligt inulin och använder det som energikälla - inulin finns i 36.000 olika växtarter. Inulin anses vara ett prebiotikum och tillsätts ofta i fler och fler livsmedelsprodukter tack vare dess fördelar.

Läs vidare för att lära dig mer om denna fiberkälla och hur den kan gynna dig och din tarmhälsa

I vilka livsmedel och kosttillskott finns inulin?

Inulin finns naturligt i livsmedel och kosttillskott som:

 

 

Fördelar med inulin

Inulin innehåller mycket fibrer och få kalorier. Men det har också andra hälsofördelar.

Fibrer håller dig mätt

Fiber är alla typer av kolhydrater som kroppen inte kan smälta/bryta ner. De rör sig intakt genom tarmarna och fortsätter in i tjocktarmen för att fungera som mat för bakterierna där. Fibrer har lågt kalorivärde, och de är viktiga för en god hälsa.

Fibrerna i inulin är lösliga, vilket innebär att de löser sig i vatten. Det löses upp i magen och bildar sedan en geléartad substans som:

  • Saktar ner matsmältningen
  • Ökar fylligheten
  • Minskar kolesterolabsorptionen när det passerar genom matsmältningskanalen

Inulin främjar matsmältningshälsan

Ett typiskt mänskligt tarmmikrobiom uppskattas hysa minst 1 800 släkten och cirka 15 000–36 000 bakteriearter som har utvecklats i ett symbiotiskt förhållande med människokroppen. Den mänskliga tarmen, med en uppskattad yta på 200–300 kvadratmeter, ger en näringsrik miljö till cirka 100 biljoner mikrober som kodar för 100 gånger fler unika gener än vad som kodar för vårt mänskliga genom. Enbart den friska tjocktarmen är värd för den överväldigande majoriteten (upp till 70%) av det mikrobiella samhället som finns i vårat kroppar.

Men endast en liten del av bakterierna i kroppen har potential att vara skadliga. Goda bakterier ger många hälsofördelar. Inulin stimulerar några av dessa bakterier att växa.

Inulin underlättar matsmältningen genom att öka antalet goda bakterier i tarmen, särskilt bifidobakterier och laktobaciller. Dessa bakterier hjälper till med att avvärja oönskade patogener (dåliga bakterier), förhindrar infektion och stimulerar ditt immunförsvar.

Inulin ger också bulk till din avföring och ökar frekvensen av dina tarmrörelser. Du kan få ökade tarmrörelser, men inulin saktar också ner den totala matsmältningen. Detta gör det möjligt för din kropp att bättre absorbera näringsämnen från maten du äter.

Forskning föreslår att inulin också kan göra det möjligt för kroppen att bättre absorbera kalcium. Kalcium skapar ett starkare skelettsystem och kontrollerar blodsockret.

Inulin saktar ner matsmältningen, inklusive matsmältningen av kolhydrater. Detta gör att sockret kan frigöras långsamt utan snabba blodsockerhöjningar, vilket främjar hälsosamma blodsockernivåer.

En studie fann att inulintillskott kan förbättra insulinresistensen hos personer med typ 2-diabetes och fetma. Det kan fungera som en potentiell blodsockerstabilisator när det finns i din kost under en längre tid. Med det sagt behövs mer forskning för att förstå denna effekt hos personer som lever med fetma.

Annan forskning föreslår att dessa egenskaper gör inulin till ett bra kosttillskott för viktkontroll.

Inulin kan potentiellt minska risken för tjocktarmscancer

Forskning visar att konsumtion av vissa prebiotika, inklusive inulin, har ett omvänt förhållande till risken för tjocktarmscancer.

Detta tyder på att intag av inulin kan bidra till att minska risken för att utveckla denna cancer och kan till och med fungera som en förebyggande åtgärd.

Som sagt, fler studier behövs innan några starka påståenden kan göras om effekterna av inulin på tjocktarmscancer.

Inulin i kosttillskott med kollagen

En rekommenderad dos av inulin från kosttillskott är cirka 2500 mg och finns i kosttillskottet Collagen Prebiotics som tillsammans med kollagen och glutamin främjar en god maghälsa och tarmhälsa.

En studie med behandling av irritabel tarm (IBS) med förstoppning visade dock att minst 12 g per dag ledde till mycket högre avföringsfrekvens.

Av denna anledning kan doseringen variera beroende på vilket problem du vill ta itu med, och det är en bra idé att rådgöra med en nutritionist, läkare eller dietist för att avgöra hur mycket du ska inta.

Du kanske även föredrar att få i dig ditt inulin genom att äta mat som det förekommer naturligt i.

Överväg att inta ett kosttillskott med inulin för att ytterligare främja matsmältningshälsan om du är på vill gynna din tarmflora eller för närvarande använder antibiotika för att behandla en bakteriell sjukdom. Nackdelen med antibiotika är att förutom de ”onda” bakterierna dödar de också ”goda” bakterierna som finns i våra kroppar, sådana som till exempel hjälper oss att med matsmältningen. Därför är det ganska vanligt att vi får problem med magen när vi äter antibiotika.

Vilka är de negativa biverkningarna av inulin?

Studier visar att inulin är säkert för mänsklig konsumtion. Det är extremt osannolikt att det utlöser någon form av allergisk reaktion. Som sagt, när du börjar använda inulin kan du uppleva matsmältningsbesvär, såsom överdriven gasbildning eller lös avföring.

Drick mycket vatten när du införlivar det i din kost, och se till att börja med låga doser. Detta hjälper till att förebygga matsmältningsproblem som uppblåsthet, diarré eller förstoppning.

Sammanfattningsvis om inulin

Inulin finns naturligt i många växtarter och är en löslig kostfiber som har en positiv inverkan på tarmmikrobiomet – din tarmflora. Du kan också inta inulin från kosttillskott med kollagen.

Det tros reglera fettmetabolismen, hantera viktminskning och blodsockernivåer, minska risken för tjocktarmscancer och förbättra din allmänna maghälsa och tarmhälsa.

Att dricka mycket vatten och bygga upp ditt intag av inulin gradvis kan hjälpa dig att undvika matsmältningsproblem som uppblåsthet, diarré eller förstoppning.2024-06-12

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen