SvenskaEnglish

ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER

KOLLAGEN, KOLLAGENPEPTIDER & GELATIN

KOLLAGEN, KOLLAGENPEPTIDER & GELATIN

Kollagen är ett starkt, elastiskt och mångsidigt strukturellt protein. Det finns i nästan alla vävnader men är särskilt koncentrerat i hud, leder och bindvävnader som ligament, brosk och senor. Bra kollagenproduktion är avgörande för en god hälsa. Utan korrekt kollagenfunktion i kroppen skulle vi bokstavligen falla isär och dö!

Våra celler sätter ihop kollagenproteiner från aminosyror. De aminosyrorna som förekommer mest i kollagen är prolin, glycin och hydroxyprolin. Det har upptäckts 28 olika typer av kollagen där typerna 1-5 är de vanligaste typerna av kollagen. Kollagen typ 1 utgör nästan 90 % av allt kroppsligt kollagen (1). Våra kroppar får några av dessa aminosyror från vanliga proteinkällor i kosten, men andra, särskilt hydroxyprolin, finns nästan uteslutande i proteinet kollagen.

 

KOLLAGENPEPTIDER VS. GELATIN

Det råder en stor förvirring kring skillnaden på kollagenpeptider och gelatin, eftersom de faktiskt är två olika former av samma sak. Både kollagenpeptider och gelatin börjar sin resa från proteinet kollagen.

GELATIN

När vi kokar delarna av exempelvis en hel fisk eller en hel kyckling så börjar processen som omvandlar kollagen till gelatin.

Under lång och långsam uppvärmning av t.ex. kycklingdelar eller fiskdelar, så börjar kollagenproteinerna gradvis att brytas ner till gelatin. Detta sker via en irreversibel denaturerings process som ändrar kollagenets form (samma sak som händer när vi t.ex. kokar ett ägg). När det är varmt är gelatinet i flytande form, men stelnar vid nedkylning.

Gelatin är en bra källa till de aminosyror som din kropp behöver för att göra kollagen, så att regelbundet konsumera gelatin ger fördelar som exempelvis ett kollagentillskott, såsom förbättrad tarmhälsa, starkare hår och naglar och förbättrad hudelasticitet.

KOLLAGENPEPTIDER

Kollagenpeptider är små fraktioner av kollagenprotein som har brutits ner till mindre beståndsdelar av kollagen. Detta gör att kollagenpeptider enkelt och fullständigt kan lösas upp i en mängd olika varma och kalla (till skillnad från ”kollagen som är i gelatinform”) livsmedel och drycker, inklusive smoothies, shakes, kaffe och till och med bakverk.

Liksom gelatin innehåller kollagenpeptider alla viktiga aminosyror som behövs för korrekt kollagenfunktion och hälsa. Att regelbundet tillföra kroppen kollagenpeptider kan bidra till en mer ungdomlig samt elastisk hud, starkare hår och naglar, förbättrad tarmhälsa och friska leder.

 

Skribent: Natalie Rovaniemi VD och grundare av Celloptimum, med en Fil. mag (filosofie magister) magisterexamen i nutrition2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen