SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen, kosttillskott & ledvärk

Kollagen, kosttillskott & ledvärk

Strukturen hos åldrande leder försämras av årtionden av oxidativ stress och dagligt slitage. Innovativa nya föreningar kan snabbt lindra ledvärk, samtidigt som de kompletterar de vävnadsuppbyggande effekterna av traditionella ledhälsotillskott som glukosamin och kollagen.

Under de senaste åren har vuxna som söker lindring från smärtan som uppkommer vid artrit varit tvungna att välja mellan dyra, potentiellt farliga smärtstillande läkemedel och säkrare men långsammare verkande kosttillskott som supportar ledhälsa. Medan kosttillskott som glukosamin och kondroitinsulfat upprepade gånger har visat sig förbättra både artritsymtom och ledfunktionalitet, kan det ta veckor eller till och med månader innan fördelarna känns.

Lyckligtvis har flera nya föreningar identifierats som arbetar snabbt för att lindra smärta och främja snabb läkning. Dessa nya generationens föreningar erbjuder inte bara snabbt verkande smärtlindring utan arbetar också över tid - antingen ensamma eller i kombination med traditionella ledtillskott - för att ge omfattande stöd för ledreparation och vävnadsregenerering.

 

Kan keratin och hyaluronsyra motverka ledvärk?

Hälsomedvetna vuxna som är intresserade av att upprätthålla friska leder har länge förlitat sig på kosttillskott som glukosaminkondroitinsulfat och metylsulfonylmetan (MSM). Medan år av rigorösa vetenskapliga studier intygar effektiviteten av dessa tillskott för att lindra smärta och support av långsiktig ledhälsa, med en nackdel: höga doser krävs för att uppnå maximal nytta. 

Den goda nyheten är att forskare har gjort stora framsteg när det gäller att utveckla kosttillskott för ledhälsan. Dessa anmärkningsvärda föreningar - som naturligt ger näring åt ledvätskor och vävnader, representerar imponerande nya vapen i smärtlindringsarsenalen. De inkluderar:

·  Keratin, som stimulerar frisk ny ledvävnad och som ger ett kraftfullt antioxidantskydd

·  Hyaluronsyra, en viktig komponent i bindväv

Dessa ämnen arbetar genom flera mekanismer för att återställa en hälsosam ledfunktion och struktur och lindra inflammation. De kompletterar också traditionella ledhälsotillskott som glukosamin och MSM. Att kombinera keratin med ett kosttillskott som innehåller hyaluronsyra, kollagenpeptider, kisel och vitamin C - är en bra kombination av kosttillskott för friskare och starkare leder. Även om kosttillskottet gynnar hud och hår så har det också en mycket positiv effekt på lederna med sina ingredienser.

Kosttillskott med keratin för friska leder

Vad är artrit?

Även om man kan få artrit i alla åldrar, så ses artrit ofta som ett alltför bekant kännetecken för åldrande. Artrit manifesterar sig oftast i knän, höfter, ryggrad och händer. Även kallad degenerativ ledsjukdom, artros är den vanligaste formen av artrit.

Artros drabbar främst ledbrosk, den hårda men "hala" formen av bindväv som täcker benens ändar varhelst de möts för att bilda en led. Friskt brosk gör att benen glider smidigt över varandra och absorberar energi från stöten som uppkommer vid fysisk rörelse. Vid artros börjar ytskiktet av brosk att degenerera, vilket så småningom orsakar benen under brosket att mötas, vilket ger smärta, svullnad och förlust av ledrörlighet. Om man inte åtgärdar detta i tid kan denna degenerativa process leda till att leden förlorar sin normala form. Små benavlagringar, ofta kallade bensporrar, kan dyka upp vid kanterna av leden. Bitar av ben eller brosk kan också bryta sig loss och flyta inuti det vätskefyllda synovialmembranet som omger leden, vilket orsakar ännu mer obehag och skada. 

Artrosinducerad smärta och funktionshinder kan orsaka känslor av ångest och hjälplöshet, samtidigt som det innebär begränsningar av dagliga aktiviteter eller arbetsuppgifter. I avancerade fall kan personen ha svårt att utföra personliga sysslor och familjeaktiviteter. Traditionella behandlingar börjar ofta med aspirin eller receptbelagda läkemedel och utvecklas så småningom till mer drastiska åtgärder som injektioner av kortikosteroider (eller hyaluronsyra) och ledproteskirurgi.

Reumatoid artrit, den näst vanligaste formen av sjukdomen, kännetecknas av smärtsam svullnad och inflammation i lederna. En kronisk, progressiv sjukdom som kan förstöra lederna och resultera i funktionsnedsättning, reumatoid artrit anses vara en autoimmun sjukdom, där immunsystemet genererar avvikande antikroppar som attackerar kroppens egna celler och vävnader.

 

 

Vad är det för skillnad på artrit och artros?

Det som förenar dem är att båda ger smärta och funktionsnedsättning från lederna. Den främsta skillnaden mellan reumatoid artrit och artros är att RA drabbar hela kroppen och många leder. Artros drabbar oftast en specifik led. Reumatoid artrit, RA, är samma sak som ledgångsreumatism.

 

Kan keratin reparera lederna?

Mänskliga leder är ytterst sårbara för effekterna som uppkommer med åldern, på grund av både vardagligt slitage och närvaron av oxidativa stressfaktorer. Forskare har nu formulerat en ny förening bestående av keratin för att motverka de olika krafter som försämrar ledhälsan över tid.

Keratin gynnar ledernas hälsa genom att:

·  leverera viktiga byggstenar för att reparera lederna

·  stimulera potenta enzymatiska antioxidanter

·  ha en inneboende naturlig antioxidantaktivitet

Keratin finns mycket i  kroppens bindväv (inklusive hud, hår, naglar och tänder) och är faktiskt en klass av grundläggande proteiner som innehåller ett exceptionellt högt innehåll av aminosyran cystein. Cystein är en rik källa till svavelmolekyler, som utgör en viktig beståndsdel i ledvävnad. När svavelmolekyler binder till varandra bildar de en utomordentligt stark länk. Dessa "cysteinbroar" ger mycket av keratinets strukturella styvhet.

Sådan styvhet är mycket önskvärt för våra viktbärande leder, vilka kräver både flexibilitet och motståndskraft för att fungera som effektiva stötdämpare.

Svavel spelar en viktig, mångfacetterad roll för frisk ledvävnad. Leder består delvis av biologiska polymerer eller föreningar som består av mindre, identiska molekyler som är ihopkopplade. Sulfatering är införlivandet av svavelmolekyler i dessa polymerer, en process som sker naturligt när lederna är friska. Proteoglykaner, som är protein-sockerpolymerer, får mycket av sin flexibilitet och motståndskraft från dessa svavel-till-svavelbindningar. Sjuka leder kännetecknas däremot av nedsatt svavelmetabolism. När lederna inte längre kan införliva svavel effektivt försämras deras struktur, vilket leder till smärta och stelhet. Genom att leverera en källa med svavelrikt cystein kan keratin bidra till syntesen av proteoglykaner i brosket som är ansvarigt för att dämpa lederna.

Förutom att stödja en sund ledstruktur erbjuder keratin viktigt antioxidantstöd till ledvävnader. Det fungerar inte bara som en antioxidant i sig, men levererar också cystein till lederna, som fungerar som en intracellulär antioxidant för att bekämpa skadliga reaktiva syreradikaler. Dessutom använder kroppen cystein som härrör från keratin för att hjälpa till att tillverka glutation, en av dess viktigaste och multifunktionella antioxidantmolekyler. Glutation spelar en central roll i avgiftningsreaktioner i levern. Det är också en viktig komponent i glutationperoxidas, ett enzym som ger direkt antioxidantskydd för celler och är särskilt viktigt för friska ledvävnader. 

Keratin supportar således ledhälsa via två kritiska mekanismer: genom att stimulera syntesen av essentiella ledstödjande proteoglykaner och genom att främja produktionen av ledskyddande antioxidanter i kroppen. I ett försök att fånga dessa fördelaktiga effekter har forskare i Nya Zeeland formulerat en löslig form av keratinproteinet som är bioaktivt i kroppen, som finns i vårt kosttillskott KERATIN SKIN & HAIR BOOSTER. Lika effektivt och bra som detta keratintillskott är för hår, hud och naglar, lika bra och effektivt är det för att främja ledhälsan.

 

Kosttillskott med hyaluronsyra för ledvärk

Varför är hyaluronsyra viktigt för ledhälsan?

Bekväm ledrörelse beror på närvaron av synovialvätska i ledernas hålrum. Hyaluronsyra är den primära naturliga polymerföreningen som finns i ledvätskan hos synoviala leder. Hyaluronsyra produceras av specialiserade celler som kantar den vätskefyllda säcken som omger lederna och skapar en viskös, dämpande miljö för ledbrosk, vilket förhindrar friktion från att skada dessa hårt arbetande vävnader. I närvaro av artros blir emellertid hyaluronsyra i synovialvätskan mindre viskös och förlorar elasticitet, samtidigt som koncentrationen minskar. Att säkerställa optimala nivåer av hyaluronsyra är därför avgörande för en sund ledfunktion.

American College of Rheumatology såg vikten av hyaluronsyra för att säkerställa ledkomfort och utfärdade riktlinjer som rekommenderade användning av hyaluronsyrapreparat för injektion direkt i synovialutrymmena i leder som påverkas av artrit. Medan hyaluronsyra en gång troddes erbjuda endast symptomatisk lindring från artrit, har läkare under de senaste åren noterat att det faktiskt kan behandla grundläggande aspekter av sjukdomen. Förutom att förbättra ledsmörjningen verkar kosttillskott med hyaluronsyra stimulera kroppens generering av ny hyaluronsyra, samtidigt som den lindrar smärta och inflammation. 

Ledvärk

Äldre vuxna blir alltmer mottagliga för ledvärk och stelhet. Detta har lett till att fler och fler söker efter säkra och snabbverkande lösningar på ledvärk och obehag.

·  Konventionella receptbelagda och receptfria ledvärkstillande medel kan ha farliga biverkningar, inklusive gastrointestinal blödning och ökad risk för hjärtinfarkt. Medan naturliga ledtillskott har en högre säkerhetsmarginal, kan de kräva veckors användning innan de bidrar med betydande smärtlindring.

·  Bioaktivt keratinprotein gynnar ledhälsan via flera mekanismer. Keratin är en rik svavelkälla, en nödvändig komponent i bindväv som ger lederna motståndskraft. Det fungerar också som en kraftfull antioxidant i sig och supportar produktionen av ledskyddande antioxidantenzym.

·  Hyaluronsyra i ledernas synovialvätska ger dämpning och minskar friktionen mellan benen. 

En mängd studier supportar värdet av glukosamin, MSM och andra långsamt verkande ledtillskott för att främja långsiktig förbättring av lederna och underhåll av ledfunktionen.

För dem som söker snabbare lindring av sina ledbesvär, så kan keratin och hyaluronsyra vara mycket bra kompletterande kosttillskott för friska leder, gärna i en kombination tillsammans med kollagen. När ledvärk och stelhet påverkar din vardag för mycket så kan dessa produkter främja snabbare smärtlindring genom förbättrad ledsmörjning samt läkning och regenerering av ledvävnad.

På grund av de många olika sätt på vilka lederna kan brytas ned genom, så är det bra att kombinera dessa näringsämnen med traditionella ledkosttillskott, vilket kan ge det mest omfattande stödet för friskare leder. 2023-03-26

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen