SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen - läckande tarm och akne

Kollagen - läckande tarm och akne

Kollagentillskott med prebiotika för att motverka akne

Läckande tarm och akne | Akne och tarmhälsa | Kollagen | Prebiotika

Kollagen och prebiotika motverkar en läckande tarm och akneprobelm

Tarmhälsa och akne - Länken mellan tarmen och huden

Tarmhälsa och akne... Finns det ett samband? I den här artikeln kommer vi att dyka in i ”tarm-hud länken” och hur du kan optimera din tarmhälsa för bättre hud.

Tarmens mikrobiom (tarmflora)

Ditt tarmmikrobiom är samlingen av bakterier, virus och jäst som lever i tarmarna.

Denna samling av mikroorganismer hjälper till med korrekt matsmältning, skapande och absorption av vitaminer, reglering av vikt och immunitet för att nämna några av dess funktioner.

Tarmmikrobiomet bör innehålla mestadels goda bakterier och mindre "dåliga" bakterier eller patogener. När denna balans mellan "bra" och "dåliga" bakterier är rubbad utvecklar du det som kallas "dysbios".

Forskare tror att dysbios - ett obalanserad tarmmikrobiom - kan spela en roll vid akne. 

Hudens mikrobiom (tarmflora)

Huden är kroppens största organ och dess första försvarslinje mot omvärlden. En del av det försvaret är din huds mikrobiom - det stämmer, precis som din tarm, är din hud också värd för en samling mikroorganismer!

Mikroorganismerna på din hud hjälper till att skydda dig genom att stärka hudens barriär och interagera med immunceller i huden.

En av de organismer som lever på huden, kallas Corynebacterium acnes (tidigare känd som Propionibacterium acnes, eller P. acnes). Detta är en organism som forskare vet är korrelerad med utveckling av akne.

C. acnes finns på huden hos personer med och utan akne, och forskare tror att om vissa stammar av C. acnes växer på huden, så kan de orsaka akne, medan friska stammar av C. acnes inte orsakar akne.

Om vissa problematiska stammar av C. acnes koloniserar huden och interagerar med ditt immunförsvar, så producerar de en hel del inflammation, vilket orsakar den akne du ser i ansiktet.

Kopplingen mellan tarm och hud

Så nu vet vi att det finns samlingar av mikroorganismer som lever i både tarmen och på huden... Men hur hänger det ihop? Och kan en förbättring av tarmfloran motverka akne?

Kommer du ihåg "dysbios" - obalansen mellan goda och dåliga bakterier i tarmmikrobiomet? Forskare tror att en förbättring av denna balans av bakterier i tarmen kan vara en nyckel till att påverka akne.

Och allt börjar med något som kallas "läckande tarm". Har du någonsin hört talas om det?

Läckande tarm (även känd som "intestinal permeabilitet" eller "intestinal hyperpermeabilitet") är när cellerna som kantar dina tarmar åker isär, vilket gör att större molekyler kan strömma från tarmen in till blodomloppet.

Precis som din hud utgör en barriär från omvärlden, så gör även din tarmvägg det. Så vi vill att barriären ska tätas tätt, så att bara nyttiga och bra saker som näringsämnen kan komma igenom tarmväggen.

Läckande tarm kan utvecklas när du har en obalanserat (dysbiotiskt) tarmmikrobiom, varför ett hälsosam mikrobiom är avgörande för frisk hud.

När du har en läckande tarm, strömmar inflammatoriska föreningar som produceras av dåliga tarmbakterier (som lipopolysackarider eller LPS) från tarmmikrobiomet in  till blodomloppet. Detta uppmuntrar ett immunsvar, som i slutändan resulterar i systemisk inflammation, inklusive inflammation i huden och akne.

Utöver detta kan läckande tarm också direkt deponera tarmbakterier som läcker genom tarmbarriären på själva huden, vilket stör den naturliga hudjämvikten. Detta kan också resultera i ett hudmikrobiom som är mer benäget att utveckla akne.

Akne Diet: Finns det en bästa diet för akne?

Om du undrar om allt detta påverkar vad du ska äta för att kontrollera akne, är svaret ja!

Det beror på att det du äter har en effekt på din tarmflora. De friska bakterierna i ditt mikrobiom (tarmfloran) gillar fibrer, prebiotika som finns i din mat eller i kosttillskott.

Den bästa kosten för akne behöver inte vara komplicerad ... Det är faktiskt ganska enkelt!

Forskning visar att den bästa kosten för tarmfloran (och därmed för akne) är en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker och minimalt med bearbetade livsmedel som hel- och halvfabrikat, samt raffinerat socker.

Så fyll på med frukter och grönsaker (särskilt färgglada!) och skär ner på bearbetade livsmedel och du är redan på väg mot en bättre tarm- och hudhälsa.

Prebiotika och probiotika för akne

Om du har dysbios - ett obalanserat tarmmikrobiom - kan prebiotika hjälpa dig att fixa det. Kom ihåg att ett obalanserat mikrobiom kan spela en viktig roll vid akne, så en balanserad tarmflora (mikrobiom) är ett bra steg för att förbättra din hud. Prebiotika är i huvudsak mat för dina goda bakterier - de är vad dina goda bakterier gillar att "äta". När du konsumerar massor av prebiotika, bidrar detta till att öka antalet goda bakterier i tarmmikrobiomet och driver ut dåliga bakterier. Prebiotika finns i kosstillskott och i livsmedel som lök, vitlök, jordärtskocka och bönor.

Probiotika är friska tarmbakterier. Probiotika kan hittas i livsmedel som yoghurt samt i kosttillskott. När du konsumerar dem hjälper probiotika till att balansera ditt tarmmikrobiom genom att fylla på ditt utbud av goda bakterier och (bonus!) genom att trycka ut de dåliga bakterierna som redan bor där.

När du försöker förbättra balansen i din tarmflora så kan ett kollagentillskott med prebiotika vara ett bra komplement

 

 

Tänk på ett obalanserat mikrobiom som ett krig mellan goda och dåliga bakterier i tarmen och huden. För att vinna striden måste dina goda bakterier störta de dåliga bakterierna och fixa de problem som de skapade medan de var vid makten (inflammation och läckande tarm, vilket bidrar till akne).

Att skicka in fler bra soldater (probiotika) samt förnödenheter för dessa soldater (prebiotika) säkerställer att du har en kraftfull armé för att vinna striden. Men även samtidigt läka den läckande tarmen med kollagen för att hindra de dåliga bakterierna m.m. att komma ut i blodomloppet.

Tarmhälsa och akne - sammanfattning

Att ha en obalans mellan goda och dåliga bakterier i din tarmmikrobiom kallas "dysbios".

Läckande tarm gör att inflammatoriska föreningar inifrån tarmen, och till och med bakterier själv, kan resa igenom blodomloppet.

Läckande tarm uppmuntrar en immunreaktion - en som forskare tror bidrar till akne - samt tillåter bakterier från tarmen att färdas direkt till huden, störa den naturliga hudjämvikten och bidra till akne.

Att äta en diet som matar en hälsosam tarmflora, plus att konsekvent inta prebiotika kan hjälpa till att balansera ett obalanserat tarmmikrobiom och läka en läckande tarm. Att läka den läckande tarmen med kollagen kan in sin tur främja frisk hud och kan minska akne.2023-09-08

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen