SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen - magbesvär i klimakteriet

Kollagen - magbesvär i klimakteriet

Magbesvär i klimakteriet | Klimakteriet och magbesvär | Kollagen

När du har hormonella besvär är det viktigare än någonsin att ta hand om din matsmältning. Läs mer om maghälsa här...

Din tarm spelar en viktig roll för att stödja din allmänna hälsa. När vi når 40-50 års ålder och kommer in i klimakteriet är det viktigare än någonsin att ta hand om vår matsmältningshälsa. När dina hormoner förändras under klimakteriet kan du upptäcka att din kropp beter sig annorlunda - och detta inkluderar förändringar i din matsmältning.

Du kanske upptäcker att din mage blir mer uppblåst, du börjar plötsligt att få sura uppstötningar eller olika typer av bukbesvär, och det kan finnas en större risk att utveckla matintoleranser eller allergier också.

Det är därför det är viktigt att förstå vad som händer med din tarmhälsa under klimakteriet – och hur du kan ge näring till din kropp för att bibehålla en hälsosam matsmältning.

Vad är tarmmikrobiom?

Mikrobiomet är ett unikt ekosystem av miljarder bakterier som lever i tarmen. Dessa bakterier reglerar viktiga kroppsaktiviteter, från matsmältning till mental funktion, till immunologiskt svar. En frisk tarm, rik på goda bakterier, är vanligtvis ett resultat av bra livsstilsval som prioriterar din hälsa. Bra tarmhälsa kan även påverka dig positivt under klimakteriet. Däremot kan en ohälsosam tarm minska livskvaliteten, särskilt under klimakteriet. Vi kommer att beskriva kopplingen mellan din tarm och klimakteriet, hur klimakteriet påverkar tarmmikrobiomet och hur du kan använda prebiotika, L-glutamin och kollagen för att främja tarmhälsan.

Vad är kopplingen mellan klimakteriet och tarmmikrobiomet?

Under menopausen är hormonella förändringar, nämligen progesteron, östrogen och testosteronförändringar, kopplade till värmevallningar, sömnsvårigheter, matsmältningssvårigheter, humörsvängningar, ångest och mycket mer.

Men många människor är inte medvetna om att tarmen spelar en viktig roll för att hantera många symtom i samband med klimakteriet.

Tarmbakterier påverkar och fungerar som katalysator för processer på mikrobiologisk nivå.  Om din tarmhälsa är obalanserad kommer du också att känna dig obalanserad.

Till exempel, om du upplever sura uppstötningar, matsmältningsbesvär och till och med håravfall eller ångest, kan en obalanserad tarm vara orsaken.

Vilka effekter har klimakteriet på matsmältningssystemet?

När dina östrogennivåer sjunker, så drabbas dina gastrointestinala funktioner som ett resultat. Dina förändrade hormoner kan orsaka följande:

Magsäckens slemhinna blir försvagad

Östrogen hjälper till att bilda kollagen i våra kroppar, främst kollagenet i våra tarmar. Som ett resultat kan vävnaden i matsmältningskanalen försvagas när dina östrogennivåer sjunker. Du har säkert hört talas om termen "läckande tarm", som beskriver när ”luckor” bildas mellan cellerna som kantar matsmältningskanalen. En läckande tarm försämrar mag-tarmkanalen och kan påverka ditt immunförsvar. 

Du kan ge nödvändiga byggstenar åt vävnaderna i matsmältningskanalen med L-Glutamin som är en aminosyra och kollagen, som är ett protein. Att inta kollagen och L-glutamin kan läka en läckande tarm.

Större benägenhet att utveckla allergier mot mat

Matintoleranser och allergier förvärras av försvagad vävnad i magen och tarmen och av en läckande tarm. Partiklar av osmält mat kan komma in i blodomloppet, där de känns igen som främmande ämnen av dina immunceller, vilket leder till en immunologisk reaktion. En immunologisk reaktion inträffar varje gång mat konsumeras.

Matsmältningsbesvär blir vanligare

Stresshormonet kortisol utsöndras som svar på östrogen. Som ett resultat, när östrogennivåerna sjunker, stiger kortisolnivåerna, vilket saktar ner matsmältningen. På grund av detta kan du få en uppblåst mage, gastroesofageal reflux och magont.

Blodsockernivån är ofta förhöjd

Östrogen och progesteron har båda en inverkan på hur celler svarar på insulin och glukos. Eftersom din kropp blir mer motståndskraftig mot insulin och blodsockernivåerna blir mer obalanserade kan minskad hormonproduktion öka risken för typ II-diabetes.

Förändring i den övergripande hälsan

Ditt mikrobiom, som består av "goda bakterier", hjälper dig att upprätthålla god tarmhälsa, regelbundna tarmrörelser, muskelmassa och blodsockernivåer.

Eftersom östrogen verkar i kombination med dina goda bakterier kan en obalans mellan infektionsframkallande och goda bakterier uppstå när östrogennivåerna sjunker. Kopplingen mellan tarm och hjärna kan ha en inverkan på humör och kognitiv funktion.

Betydelsen av prebiotika för tarmhälsan

Om du ständigt kämpar med tarmproblem som matsmältningsbesvär, sura uppstötningar och diarré, kan prebiotika hjälpa till att stabilisera ditt mikrobiom (tarmfloran) genom att agera som mat till dina goda tarmbakterier. Prebiotika hjälper därför indirekt till med bland annat att lindra mag- och tarmbesvär genom att stabilisera och reglera tarmprocesser. Prebiotika ökar antalet goda bakterier som i sin tur uppmuntrar kroppen att skapa det nödvändiga tarmslemmet, förbättra tarmbarriärfunktionen och återställa regelbundna tarmrörelser. Vissa goda bakterier sänker också systemisk inflammation, motverkar fetma och andra sjukdomar genom att öka hälsan hos i din tarmvägg.

Probiotika i mat finns i följande livsmedel:

  • Yoghurt
  • Färskost
  • Surkål
  • Miso
  • Kefir
  • Kimchi
  • Pickles
  • Tempeh
  • Kombucha

Medan probiotika är "goda bakterier" som gynnar vår tarmhälsa, är prebiotika maten för dessa bakterier. Prebiotika är en källa till mat för tarmens friska bakterier. Kolhydrater som din kropp inte kan smälta, prebiotika går till din nedre mag-tarmkanalen, där de fungerar som mat för att hjälpa de friska bakterierna att växa.

Prebiotika finns i följande livsmedel:2023-08-31

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen