SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen och läckande tarm

Kollagen och läckande tarm

Vad är en läckande tarm?

Varför är tarmhälsan så viktig? Svaret är enkelt: Din tarm är porten till din hälsa. Den är en stor del av matsmältningssystemet och den är också en nyckelspelare i ditt immunsystem och ditt nervsystem.

Om din tarmhälsa äventyras kan det leda till många problem som du kanske inte vet har sitt ursprung i tarmen, såsom säsongsallergier, hormonella obalanser, ett obalanserat humör eller till och med autoimmuna sjukdomar.

Nästan varannan svensk har haft problem med magen, och hälften av dem har det varje vecka. Vanligast är att unga kvinnor drabbas. Nästan 1/4 av hela befolkningen lider av matsmältningsproblem: gasig mage, uppblåsthet, halsbränna, diarré, förstoppning och illamående. Inom funktionsmedicinen tror man att dessa symtom ofta är resultatet av en läckande tarm.

Den goda nyheten är att en läckande tarm både kan förhindras och åtgärdas med några enkla steg som beskrivs senare i den här artikeln. Låt oss prata om vad som är en läckande tarm, vad som orsakar en läckande tarm och beprövade tillvägagångssätt för att läka din tarm så att du kan uppnå optimal hälsa.

Så, vad är en läckande tarm? 

Läckande tarm är när de täta fogarna som håller ihop tarmväggen (slemhinnan i tarmen) ”lossnar”. Din tarm använder villi (tarmludd (villi intestinales) som är en typ av vävnad i tunntarmen, bestående av runt 0,5–0,6 millimeter höga villi, som upptar näringsämnen) för att kontrollera ämnen som passerar genom tarmen och in i blodomloppet. Dessa villi ser ut som små fingrar täckta med ”hår” som kallas mikrovilli (mikrovilli (singularis: mikrovillus) är strukturer som ökar ytan på celler upp till 1 000 000 gånger hos människor vilket underlättar absorption och utsöndring. Det rör sig om mycket små utskott som är uppbyggda av aktinfilament.). Villi ”tar tag i” mikronäringsämnen som flyter i tarmen som har brutits ner från maten du äter. Villi och mikrovilli driver dessa mikronäringsämnen mot små öppningar i tarmväggen direkt i i blodet. Sedan bär ditt blod denna näring till alla celler i kroppen.

"På slemhinnan finns små utskott som kallas tarmludd. På tarmluddets yta finns ett lager tarmceller, som tar upp näring. Den veckade ytan, tarmluddet och tarmcellerna gör tunntarmens yta mycket stor. Det är viktigt för att tunntarmen ska kunna ta upp tillräckligt med näring från maten."

För att bättre illustrera denna process, så tänk på din tarm som en klaffbro. Din tarm är naturligt semipermeabel för att låta små, små båtar (mikronäringsämnen) passera genom tarmväggen och in i blodomloppet. Externa faktorer, inklusive vissa livsmedel, infektioner, toxiner och stress, kan bryta isär fogarna i tarmväggen och lämna klaffbryggan öppen. När detta händer har du en läckande tarm.

När din tarm är läckande kan mycket större båtar (toxiner, mikrober och osmälta matpartiklar) som aldrig var avsedda att komma igenom tarmväggen fly in i blodomloppet. Ditt immunförsvar markerar dessa främmande inkräktare som patogener (en patogen betecknar i bred betydelse något som kan orsaka sjukdom. Begreppet används dock vanligast synonymt med smittämne för att beteckna smittsamma mikroorganismer såsom vissa bakterier, virus och svampar och ämnen som prioner) och attackerar dem.

Immunförsvarets respons mot dessa inkräktare kan förekomma i form av något av de nio läckande tarmsymptomen, som vi beskrivit ovan. 

 

Vad orsakar en läckande tarm?

Den höga förekomsten av en läckande tarm hos individer är ett direkt resultat av vår moderna livsstil. De giftiga och inflammatoriska livsmedel vi äter, mediciner, infektioner och kemikalier som våra kroppar utsätts för och den kroniska stress som många av oss utsätts för varje dag är orsaken. Här kommer några orsaker till uppkomsten av en läckande tarm:

Inflammatoriska livsmedel

Gluten kan orsaka en läckande tarm eftersom det utlöser frisättningen av zonulin i tarmarna, ett protein som ”talar om” för din tarmvägg att ”öppna sig”. För vissa människor bidrar gluten till en sjukdom som kallas celiaki (glutenintolerans). För andra innebär livsmedel med gluten inflammatorisk mat som kan överbelasta ditt immunförsvar. Andra inflammatoriska livsmedel som exempelvis rött kött, mejeriprodukter och livsmedel med en hög halt mättat fett, socker, tillsammans med alkohol och GMO (genmodifierade organismer) är också viktiga orsaker till läckande tarm.

Tarm infektioner

De vanligaste infektiösa orsakerna till läckande tarm är tarmparasiter, SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth vilket innebär att antalet tarmbakterier i övre delen av tunntarmen är högre än normalt.). Dysbios är vad som händer när dåliga bakterier, svampar och parasiter tar över tarmen. Om denna obalans inte åtgärdas har bakteriella biofilmer (Biofilmer är samhällen av bakterier som växer på olika ytor och där de bakterier som ingår, ligger inbäddade i en skyddande matrix, en sorts substans som binder samman bakteriecellerna. Bakterierna i en biofilm kommunicerar och samarbetar kring olika funktioner, till exempel att bryta ner ”matmolekyler”.) större chans att fästa sig vid tarmcellsväggen. Dessa grupper eller mikroorganismer skyddas av ett lager av slem, och när de bildas kan de vara svåra att ta bort. När de lämnas obehandlade ökar biofilmer risken för att utveckla läckande tarm.

Miljögifter

Miljögifter som kvicksilver, bekämpningsmedel och BPA från plast kan orsaka en läckande tarm. Toxiner kan komma i form av mediciner, inklusive NSAID som t.ex. Ipren och Aspirin, steroider, antibiotika, p-piller och syra reducerande läkemedel.

Kronisk stress

Kronisk stress, både känslomässig och fysisk, bidrar också direkt till läckande tarm och inflammation i kroppen. Med tiden kommer pågående stress att försvaga ditt immunförsvar vilket gör det svårare för din kropp att bekämpa dåliga bakterier och virus, vilket orsakar inflammation och en läckande tarm.

Vilka symptom får man vid en läckande tarm?

Obalanser i magen och en läckande tarm har kopplats till hormonella obalanser, autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit (ledgångsreumatism), Hashimotos tyreoidit (autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln), diabetes, fibromyalgi, ångest, depression, eksem och rosacea, för att bara nämna några.

Ett väl fungerande matsmältningssystem (tarm) är avgörande för god hälsa. Problem i mag- och tarmkanalen kan orsaka mer än bara magont, gas, uppblåsthet eller diarré. Det kan vara grundorsaken till många kroniska hälsoproblem.

Här är 9 läckande tarmsymptom: 

  • Matsmältningsproblem som gasighet, uppblåsthet, diarré eller irritabelt tarmsyndrom (IBS)
  • Matallergier eller matintoleranser
  • Hjärndimma, koncentrationssvårigheter, ADD eller ADHD
  • Obalanser i humöret som depression och ångest
  • Hudproblem som akne, rosacea, psoriasis eller eksem
  • Säsongsallergier eller astma
  • Hormonella obalanser såsom oregelbunden mens, premenstruellt syndrom eller PCO (polycystiskt ovarialsyndrom)
  • Diagnos av en autoimmun sjukdom såsom reumatoid artrit, Hashimotos tyreoidit, lupus (SLE - systemisk lupus erythematosus), psoriasis eller celiaki
  • Diagnos av kronisk trötthet eller fibromyalgi

Om du upplever något av dessa symtom så KAN en läckande tarm vara grundorsaken. 

 

Tror du att du har en tarm som läcker?

Tarmen är porten till din hälsa. Det är där nästan 80% av ditt immunförsvar lever och där upp till 95% av ditt serotonin (neurotransmittorn som ansvarar för ditt humör) produceras.

Om din tarm är frisk är chansen stor att du är vid god hälsa. Om inte, kan det leda till en massa problem.

Om du har diagnostiserats med ett autoimmunt tillstånd eller sköldkörteltillstånd, eller upplever något av ovan nämnda symptom, har du sannolikt en viss grad av läckande tarm.

 

Kan man läka en läckande tarm?

Forskning har visat att det finns en koppling mellan ”öppningen” i tarmväggen, kronisk inflammation och autoimmunitet. 

Läckande tarm leder till inflammation som kan orsaka en rad hälsoproblem från magproblem, akne och mjäll, och även till autoimmuna sjukdomar som lupus (SLE) och MS (multipel skleros).

Istället för att behandla symptomen som uppstår i samband med en läckande tarm så måste du börja med att reparera tarmen. 

Ta bort: Målet är att bli av med saker som bidrar till tarminflammation som inflammatoriska livsmedel, infektioner och irriterande ämnen som alkohol, koffein eller mediciner. Inflammatoriska livsmedel som gluten, mejeriprodukter och socker kan leda till matkänslighet. 

Återställ: Få tillbaka de väsentliga ämnena för korrekt matsmältning och absorption som kan ha utarmats av kost, mediciner, sjukdomar eller åldrande. Detta inkluderar matsmältningsenzymer, saltsyra och gallsyror som krävs för korrekt matsmältning.

Återställ: Återställa nyttiga bakterier för att återupprätta en hälsosam balans mellan goda bakterier är avgörande. Detta kan åstadkommas genom att ta ett prebiotiskt eller probiotiskt kosttillskott som innehåller prebiotika eller nyttiga bakterier såsom bifidobakterier och lactobacillus arter. 

Reparation: Att tillhandahålla de näringsämnen som är nödvändiga för att minska tarminflammation är viktigt. Inta ett kosttillskott som läker en läckande tarm, som innehåller kraftfulla tarmreparerande ingredienser som L-glutamin, kollagen och prebiotika.

 

COLLAGEN PREBIOTCS + L-GLUTAMIN hjälper till med att reparera en läckande tarm

Collagen prebiotics + L-glutamin är ett optimalt kosttillskott med kollagen, prebiotika (inulin), L-glutamin och vitamin C för att reparera en läckande tarm. Den är fylld med en hög koncentration av tarmreparerande aminosyror som reparerar dina tarmceller och återställer tarmens naturliga slemhinnor.

Låt oss titta på ingredienserna i Collagen prebiotics + L-glutamin och deras fördelar:

Kollagen

Kollagen bidrar med byggstenarna för att hålla tarmen frisk. Kollagen "förseglar och läker" en läckande tarm, och den största fördelen med kollagen för läckande tarm är dess förmåga att reparera tarmens ömtåliga tarmslemhinna. Din tarmslemhinna består av ett enda lager av celler som hålls samman av täta fogar som reglerar vad som passerar genom din tarmslemhinna och in i ditt blodomlopp.

L-glutamin

L-glutamin är ett av de absolut viktigaste näringsämnena tillsammans med kollagen och prebiotika, för att återställa tarmhälsan tack vare hur den supportar cellregenerering. Denna aminosyra hjälper till att reparera de trasiga fogarna i tarmväggen så att de kan fungera normalt. L-glutamin kan också användas som ett förebyggande näringsämne, vilket minimerar skadorna som orsakas av mat, toxiner, infektioner och stress som kan leda till läckande tarm i första hand. 

Prebiotika

Prebiotika är mat som dina goda bakterier (probiotika) kan äta. Med andra ord är de bränsle för de goda bakterierna som lever inuti din tarm och hjälper dem att växa sig starka.

Om det råder en brist på prebiotiska fibrer så letar dessa bakterier efter en alternativ kolhydratkälla: tarmens cellvägg. Dessutom får detta alternativa bränsle dina bakterier att sluta producera de föreningar som stödjer tarmens funktion.

Om dina goda bakterier inte får tillräckligt med bränsle i form av prebiotiska fibrer (prebiotika), har de heller ingen energi till att motverka de dåliga bakterierna. De blir maktlösa och utmattade och låter helt enkelt de dåliga bakterierna ta över och orsaka allvarliga skador på tarmen.

Som vi beskrivit tidigare så uppstår läckande tarm när vår tarmslemhinna (som är barriären mellan vår tarm och vårt blodomlopp) blir för permeabel/läckande. D.v.s. precis som en dålig sil, låter den saker röra sig genom tarmväggen och in i vårt blodomlopp som det inte borde – t.ex. stora osmälta matpartiklar, dåliga bakterier eller andra mikroorganismer, gifter etc.

Collagen prebiotics + L-glutamin är ett kosttillskott för alla som tror att de har en läckande tarm eller autoimmun sjukdom. 

Att förse din kropp med de näringsämnen den behöver för att läka din tarm är avgörande för optimal hälsa. Om du har att göra med en läckande tarm och du vill återställa tarmhälsan så är Collagen prebiotics + L-glutamin ett måste!

 

Vanliga frågor om läckande tarm

Vad är leaky gut sk. läckande tarm?

Läckande tarm är när de snäva fogarna (tight junctions) som håller ihop tarmväggen lossnar. När din tarm är läckande kan toxiner, mikrober och osmälta matpartiklar komma in i blodomloppet.


Vad orsakar att tarmen läcker?

Giftiga och inflammatoriska livsmedel, tarminfektioner som Candida-överväxt och SIBO, miljögifter och kronisk stress kan alla vara orsaker till en läckande tarm.


Vilka tecken kan man se vid en läckande tarm?

Läckande tarmsymtom inkluderar matsmältningsproblem som gas, uppblåsthet eller IBS; matallergier eller intoleranser; hormonella obalanser såsom oregelbunden mens eller PCOS, hudproblem, obalanser i humöret, och diagnos av en autoimmun sjukdom.


Hur reparerar man en läckande tarm?

Det är viktigt att komma till grundorsaken till läckande tarm genom att ta bort giftiga och inflammatoriska livsmedel, återställa viktiga vitaminer och näringsämnen i din kost, återställa de goda tarmbakterierna och reparera tarmen med hjälp av Collagen prebiotics + L-glutamin. 

 2023-05-23

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen