SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen - SIBO & tarmhälsa

Kollagen - SIBO & tarmhälsa

Bakteriell överväxt i tunntarmen, även känd som SIBO, är en vanlig tarmsjukdom som blir allt vanligare. Ofta förknippad med IBS, är SIBO ofta inblandad som orsaken till kronisk diarré och malabsorption. Att identifiera och utvärdera SIBO är viktigt eftersom det kan orsaka eller förvärra andra gastrointestinala tillstånd och ha långtgående effekter på din matsmältning och din allmänna hälsa.

Så vad är egentligen SIBO? Och kan det vara anledningen till att du upplever uppblåsthet, diarré och magsmärtor?

I den här artikeln kommer vi att utforska de bakomliggande orsakerna till SIBO, de olika typerna av SIBO och hur man behandlar SIBO genom att återställa balansen i mikrobiomet (tarmfloran) och hur man läker tarmen.

Fler och fler lider av IBS, ett matsmältningsproblem som kan ha en djupgående inverkan på livskvaliteten. Det uppskattas vidare att så många som 80% av dessa har SIBO, och att ett ännu större antal människor lider av matintolerans.

Vad är SIBO?

SIBO står för Small Intestine Bacterial Overgrowth, alltså överväxt av bakterier i tunntarmen. Tunntarmen ska vanligtvis ha en mindre mängd bakterier medan en stor mängd och variation i bakterier huserar i tjocktarmen.

I en frisk tunntarm – vars primära funktion är att smälta mat och ta upp näringsämnen från den – kommer endast en liten mängd bakterier att finnas. SIBO uppstår när det finns en överdriven mängd bakterier i tunntarmen.

Överväxten av bakterier skapar mer gas än vanligt under matsmältningsprocessen, vilket i sin tur kan utlösa diarré och obekväma matsmältningssymtom. Överskottet av bakterier konsumerar också proteiner, vitamin B12 och gallsalter som är avsedda för matsmältning och absorption. Detta resulterar i omedelbara gastrointestinala symtom och bidrar med tiden till undernäring, vilket kan ha skadliga effekter på kroppen.

Vad orsakar SIBO?

Bakterieantalet i tunntarmen upprätthålls av flera homeostatiska mekanismer inklusive:

• Magsyra och sekret från bukspottkörteln/gallvägarna: som hjälper till att undertrycka tillväxten av bakterier. Faktorer som kan minska dina magsyranivåer inkluderar:

• Tarmens immunfunktion: som hjälper din tarmimmunitet mot vissa bakterier

• Tunntarmens motilitet och integritet: som hjälper till att passera avfall till tjocktarmen

SIBO utvecklas när dessa mekanismer störs, vilket resulterar i en obalans i tarmfloran, vanligen kallad dysbios. SIBO kan utlösas av flera faktorer som matförgiftning, en infektion av Helicobacter pylori (H. pylori) bakterier, långvarig användning av mediciner som antibiotika eller magsyra mediciner, eller en av de många orsakerna till dålig motilitet i tunntarmen.

Vilka är symptomen på SIBO?

SIBO är en mångfacetterad gastrointestinal sjukdom och som sådan är ofta underdiagnostiserad eller misstas för ett annat gastrointestinalt tillstånd. SIBO kan manifestera sig genom en mängd olika symtom:

 • Uppblåsthet/utspändhet
 • Förstoppning
 • Diarre
 • Trötthet
 • Gaser
 • Dålig andedräkt
 • Matsmältningsbesvär
 • Aptitlöshet
 • Magont
 • Obehaglig känsla av mättnad efter måltid

Vilka andra tillstånd är förknippade med SIBO?

SIBO förknippas ofta med olika tillstånd, inklusive men inte begränsat till:

 • Irritable Bowel Syndrome (IBS) – i genomsnitt 60% av IBS orsakas av SIBO
 • Glutenintolerans
 • Fibromyalgi
 • Matkänslighet
 • Gastropares (fördröjd magsäckstömning utan mekaniska hinder)
 • Divertikulos. Fickor på tarmen, divertikulos, är vanligast i sigmoideum. Förekomsten tilltar med åren och är ovanligt före 40 års ålder men förekommer hos de flesta som är 80 år eller äldre. Uppkomsten av divertiklar tros bero på ökat luminalt tryck i kolon.
 • Sklerodermi. Systemisk skleros (Sklerodermi, SSc). Systemisk skleros är en kronisk autoimmun sjukdom som primärt karakteriseras av inflammation och fibrotisering av hud, underhud, blodkärl och inre organ.
 • Metaboliska störningar (diabetes, fetma)
 • Tidigare gastrointestinala operationer

Dessa tillstånd kan bidra till utvecklingen av SIBO.

Hur vet jag om jag har SIBO?

Personer med SIBO kan ha symtom som varierar i hur det yttrar sig, från att vara endast lindrigt symtomatiska till kronisk diarré, förstoppning, viktminskning och malabsorption.

Om du upplever pågående matsmältningssymtom, så överväg att kontakta en läkare för att avgöra om du har SIBO. Självdiagnos kan vara utmanande, och det är viktigt att söka professionell vägledning för en korrekt bedömning och lämplig behandling av dina symptom.

Hur behandlar jag SIBO?

Behandling av SIBO består av: 1) åtgärda bakomliggande orsaker; 2) supporta kroppen med rätt näring; och 3) åtgärda den bakteriella överväxten.

Antibiotika

Antibiotika spelar en viktig roll i SIBO-behandling och hjälper till att eliminera och minska bakteriell överbelastning och för att eliminera slemhinneinflammation i samband med överväxt och malabsorption.

Men efter en antibiotikakur är återställande av mag-tarmkanalen avgörande för din hälsa, eftersom antibiotika inte erbjuder en långsiktig lösning och faktiskt ytterligare kan störa din tarmflora.

Personlig kostplan

Även om specifika livsmedel i sig inte direkt utlöser SIBO, kan vissa förvärra symtomen. Det är därför som en effektiv hantering och behandling av SIBO ofta kräver kostförändringar.

Ibland rekommenderas kortsiktiga, mycket restriktiva dieter vid SIBO, men ofta är en mjukare och mer gradvis metod lämpligast; det finns inget som passar alla. Det finns lämpliga kostplaner för dig beroende på dina symtom och din sjukdomshistoria:

• FODMAP-dieten – med tanke på den enorma överlappningen mellan SIBO och IBS är låg FODMAP-dieten ofta en effektiv diet. FODMAP står för Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler. Det här är de vetenskapliga namnen på kolhydrater som är svårare att smälta. Låg FODMAP-dieten begränsar tillfälligt dessa kolhydrater, lindrar symtomen och ger din tarm tid att reparera sig själv och återbalansera tarmfloran.

• Elimineringsdiet – detta innebär att begränsa vissa kolhydrattunga livsmedel från din kost för att beröva de problematiska bakterierna deras föredragna näringsämnen. När symptomen förbättras kan dessa livsmedel gradvis läggas till igen för att se hur ditt system reagerar.

 

 

Balansera tarmfloran med kosttillskott som innehåller kollagen, glutamin, prebiotika och zink

Kosttillskott som ska tas i samband med mat för att förbättra symptomen vid SIBO och återställa en hälsosam tarmfunktion kan inkludera följande tillskott:

Kosttillskott som L-glutamin, zink och kollagen är kända för att stödja reparation av tarmslemhinnan, medan prebiotika ökar mångfalden av nyttiga tarmbakterier för att stödja tarmfloran.

Å andra sidan kan prebiotika (som kan vara bra för personer med en robust tarmhälsa) vara potenta producenter av väte i tarmen, vilket är dåliga nyheter för många personer med SIBO. Man får helt enkelt testa sig fram för att se vad som fungerar bäst.

/Din hälsa – ditt val!2024-06-10

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen