SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN & SOLENS PÅVERKAN PÅ HUDEN

KOLLAGEN & SOLENS PÅVERKAN PÅ HUDEN

KOLLAGENTILLSKOTT FÖR HUDEN

Vem älskar inte sommaren och solens varma strålar! Medan allt detta UV-ljus kan var otroligt bra för själen, så är det tyvärr inte lika bra för din hud- eller dina kollagennivåer!

HUDEN

Huden är mycket mer än bara en skyddande barriär. Det är ett organ med en yta på mellan 1,5–2 kvadratmeter. Huden är uppbyggd av två större lager, epidermis (överhuden) och dermis (läderhuden), som vilar på ett fettlager kallat hypodermis (subkutan vävnad, som även kallas för underhuden).

EPIDERMIS

Epidermis är ett skivepitel i flera lager som vanligtvis är mellan 0,03 och 0,05 millimeter tjocka och består primärt av keratinocyter i progressiva stadier av differentiering från djupare till mer ytliga lager.  En fullständig omsättning av epidermis (förnyelse av hud) tar ca 2 månader.  

DERMIS

I jämförelse med epidermis så är dermis ett komplext nätverk innehållande cellulära och acellulära komponenter. Det innehåller blodkärl, nerver, hårrötter och svettkörtlar. Kollagen, är den stora proteinstrukturen i dermis som förser huden med dess hållbarhet. Elastin, en annan viktig proteinstruktur i dermis, ger huden dess elasticitet.

Fibroblaster är principiella celler i dermis och är ansvariga för syntes och degradering av de dermala proteinerna kollagen och elastin.

 

Vad har huden för funktion?

Huden fungerar som en skyddande barriär mot den externa miljön, upprätthåller kroppens homeostas invändigt, är viktig för känsel, termoreglering och metabolism, men är också central för den sociala och estetiska upplevelsen.

Utseendet av huden återspeglar en individs livsstil och hälsa, liksom hälsan hos andra organ i kroppen. Förutom att vara en återspegling av den inre hälsan påverkas huden också av yttre påverkan, såsom rök, föroreningar och exponering för ultraviolett strålning, för att nämna några faktorer. Resultatet av överexponering för någon av dessa faktorer bidrar till försämring av hudens utseende och funktion.

 

HUR STOR SKADA HAR UV-STRÅLNING PÅ VÅR HUD?

Ultraviolett ljus, UVA och UVB är ansvariga för 90 procent av symtomen på för tidig hudåldring. Många av hudens förändringar som vi associerar till åldrande, såsom rynkor, torrhet, fläckighet och lätt till blåmärken är till stor del ett resultat av exponering för UV-strålning, men trots det väljer mer än en tredjedel av alla vuxna att fortsätta sola!

 

HUR PÅVERKAR SOLEN KROPPENS KOLLAGEN OCH ELASTIN?

Kollagen är centralt för hudens elasticitet. Tillsammans med elastiska fibrer och hyaluronsyra ger fiberproteinet kollagen den grund vi bygger vår hud på. Solsken skadar kollagenfibrerna i huden vilket gör att de går sönder i en snabbare takt. En studie av kollagenförändringar i solskadad hud visade att den totala kollagenhalten i solskadad hud var 20 procent mindre, jämfört med hud som inte hade skadats av solen.

Solljus orsakar ackumulering av onormalt elastin, vilket i sin tur resulterar i produktionen av stora mängder metalloproteaser. Vanligtvis hjälper metalloproteaser till att återskapa solskadad hud genom att producera och reformera kollagen . Produktionen av stora mängder metalloproteaser kan emellertid minska deras effektivitet och orsaka att kollagen bryts ner. Detta gör att resultatet av upprepningen av denna ofullkomliga återuppbyggnads process bidrar till utveckling av rynkor.

Exponering för solens ultravioletta strålning skadar även fibrer i huden som kallas elastin. Eftersom dessa fibrer bryts ner, förlorar huden sin elastiska förmåga, vilket orsakar hängande hud och bildandet av rynkor.

 

VARFÖR BÖRJAR FLER ATT ÄTA KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGEN EFTER 25-ÅRS ÅLDER?

Redan vid 25-års ålder börjar kroppen att producera mindre kollagen och elastin för varje år som går. När dessa naturligt fallande kollagen och elastin nivåerna kombineras med hud som skadats, blir resultatet förlust av fukt, utveckling av fina rynkor och minskad elasticitet.

 

VILKET KOLLAGEN ÄR BÄST?

Om du vill prova ett kollagentillskott, så rekommenderar vi våra kollagenpulver. Våra kosttillskott är fria från tillsatser och andra onödiga ingredienser och innehåller bara rena kollagenpeptider i kombination med andra viktiga näringsämnen, vitmainer och mineraler för hälsa och skönhet.2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen