SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN & VARFÖR DU FÅR CELLULITER

KOLLAGEN & VARFÖR DU FÅR CELLULITER

90% av alla kvinnor drabbas av celluliter på något sätt, medan det endast drabbar ca 10% av alla män!

Så om du är oroad över att få ”apelsinhud” på rumpa, lår, eller på andra ställen – fortsätt läs, för nedan kommer du att lära dig allt du behöver veta om varför du får celluliter och hur du ska göra för att bli av med celluliter.

 

Varför får man celluliter?

För att förstå vad som orsakar celluliter behöver du först känna till fiberproteinet kollagen. Du har förmodligen hört talas om kollagen i samband med kändisar som får sina ansikten injicerade med kollagen för att sakta ner tecken på kroppens åldrande.

Kollagen är i grunden ett fiberprotein som hjälper till att bilda bindväv i dina leder och hud, men även på många andra ställen i kroppen. Om ditt kollagen inte bildas på korrekt sätt eller blir skadat, kan bindväven bli för tunn eller ”full av hål” och fettet under din hud kan då ”puta ut” genom dessa hål, vilket resulterar i det som vi kallar apelsinhud, eller som det egentligen heter, celluliter.

Du kan tänka på det här sättet: kollagen är som en papperspåse och fettet är som matvaror inuti denna papperspåsen. Om påsen blir skadad, våt eller för utsträckt/tunn, så kan alla matvaror bukta ut.

Och när det händer får du celluliter!

För att upprätthålla sin inre integritet behöver kollagen syre och näringsämnen från blodet. Men med ökad ålder och samtidig minskning av östrogennivåerna kan blodkärl i underkroppen (speciellt i vader, lår och rumpa) börja förlora funktion vilket minskar cirkulationen, och i sin tur leveransen av syre och näringsämnen till kollagen.

 

Förutom åldern …

….så kan strumpbyxor, tighta underkläder och tighta kläder också minska blodcirkulationen (som är viktig för kollagenet), och öka risken för celluliter.

Men om kollagenet minskar med åldern, varför får då unga kvinnor celluliter? Även om det är sant att en minskning i östrogen kan orsaka en minskning av kollagen hos äldre kvinnor, verkar det motsatta vara fallet hos yngre kvinnor. Bland yngre kvinnor kan ökat östrogen (även kallad östrogen dominans) uppstå på grund av att man bland annat äter höga mängder bearbetade livsmedel och soja. Östrogen dominans eller hormonella obalanser kan också bero på fysisk inaktivitet, stress, överdrivet kaloriintag, p-piller, graviditet och stora fettlager.

Så celluliter hos yngre kvinnor beror vanligtvis inte på att papperspåsen är för svag, utan snarare för att det bara finns för många matvaror i den.

Slutligen är det också genetiskt, om du har lättare att utveckla celluliter. Egenskaper hos specifika gener har visat sig öka din benägenhet för att få celluliter. Du kan dock fortfarande styra dessa faktorer till viss del med träning, kost och livsstilsförändringar, och på så sätt bli av med celluliterna.

 

Varför får kvinnor mer celluliter än män?

För det första är det subkutana (under huden) fettet hos kvinnor strukturerat på ett annorlunda sätt, än hos män, och är mer ojämnt och oregelbundet. För det andra har män och kvinnor båda alfa- och beta-receptorer. I grund och botten är beta-receptorerna ansvariga för att hjälpa till med nedbrytning av fett, och alfa-receptorerna är ansvariga för att producera mer fett. Jämfört med män har kvinnor ett mycket högre förhållande mellan alfa-receptorer och beta-receptorer (cirka 10 gånger högre)!

Dessutom kan höga östrogennivåer öka benägenheten att bygga fett hos yngre kvinnor – plus att kvinnor generellt sett har mer östrogen i kroppen, än män. Om du är kvinna och läser den här artikeln kan du bli deprimerad om vad som verkar vara en oundviklig garanti för att få celluliter. Men många kvinnor får inte celluliter, och de som har celluliter – kan bli av med de celluliterna de redan har. Så vi vänder nu till den viktigaste frågan: Hur blir vi av med celluliter eller undviker att få celluliter i första hand?

 

Vad ska man göra för att bli av med celluliter?

Från cellulit-reducerande lotioner till laserljus maskiner, är nästan varje metod som finns där ute för att eliminera eller minska celluliter, baserad på en av två principer:

1.     Att stärka bindväven

2.     Att minska fettet

Olika skikt av din hud har olika typer av celler, på ytan av huden (epidermis). I epidermis förloras ständigt celler och ersätts med nya celler, medan celler på den inre delen av huden är mer permanenta. Dessa inre skikt av huden består av elastisk bindväv, fibrer och blodkärl. Om dessa stödjande lager är svaga kan fett ”puta ut”  genom huden, vilket resulterar i celluliter.

 

Vad kan stärka bindväven i din inre hud så att fett är mindre benäget att ”puta ut” genom huden?

Här är fyra tips för att stärka bindväven, för att minska att celluliter bildas:

  • Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet förbättrar blodflödet till bindväven samt stärker musklerna som hjälper till att dra åt och stödja huden.
  • Krämer. Aloe vera, hyaluronsyra, jästextrakt, sojaprotein, vitamin C, vitamin E och vitamin A kan hjälpa till att återfukta huden och öka kollagen-och elastin bildningen. Så titta efter dessa ingredienser nästa gång du köper en hudkräm.
  • Näring. Genom att regelbundet äta proteinrika livsmedel som fisk, nötter, frön, yoghurt, nötkött eller mejeriprodukter kan du få i dig kollagen-och elastin byggande ämnen, som stärker bindväven. Att hålla dig hydrerad varje dag hjälper också din huds elasticitet och hjälper vidare din bindväv att hålla sig frisk och smidig.
  • Cirkulation. Undvik tighta kläder, särskilt kring områden där du tenderar att bilda celluliter. En laserbehandling kan också förbättra cirkulationen, men behöver inte vara mycket bättre än att bara få en vanlig klassisk massage, för att förbättra cirkulationen. Radiofrekvens, vibration och ultraljud är andra exempel på dyra och överreklamerade metoder för att förbättra cirkulationen. Även om läkare som tjänar mycket pengar på sådana behandlingar förmodligen inte vill höra detta, kan lika goda resultat uppnås genom regelbunden träning och massage.

 

Vilka andra sätt finns det för att bli av med celluliter?

Förutom att stärka bindväven, är det andra sättet att bli av med celluliter, att minska dina övergripande fettdepåer i kroppen. Dessa fyra ”fettbekämpningstips” kommer förmodligen att vara bekanta. Det beror på att de verkligen funkar!

  • Fysisk träning. Fysisk träning är ett säkert kort när det gäller att bli av med celluliter. Se bara till att göra något som passar dig, så att du inte slutar!
  • Näring. Ett högt intag av ”tomma kalorier” som vitt raffinerat socker och ett för högt kaloriintag, och halv- eller helfabrikat som är bearbetade och fullproppade med konserveringsmedel och andra tillsatser, är även faktorer som ökar kroppens fettdepåer. Fokusera och basera din dagliga kost på råvaror, som grönsaker, protein och massor av nyttiga fetter.
  • Fettsugning. En populär metod för att minska fett är att helt enkelt att göra en fettsugning. Fettsugning kan dock orsaka fula gropar där celluliterna brukade vara.
  • Injektioner. Injektioner av farmakologiska läkemedel är utformade för att orsaka förstöring av fettcells membranen. Vissa länder godkänner inte ens den här metoden, eftersom den inte är tillräckligt utvärderad. Tänk därför en och två gånger innan du tar risken att injicera cellmembran förstörande föreningar i din kropp.

Det finns säkert andra komplexa cellulitreducerande metoder, men de flesta är helt enkelt kombinationer av metoderna som beskrivits i denna artikeln. Liknande andra metoder som beskrivs i denna artikel, så är fina och dyra maskiner helt enkelt utformade för att förbättra cirkulationen – vilket du kan uppnå genom en aktiv, hälsosam livsstil och få massage!

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - VD och grundare av Celloptimum

 

 

 2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen