SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN VID VITILIGO

KOLLAGEN VID VITILIGO

KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGENPULVER

Någonstans mellan 0,5 och 2,0 procent av den globala befolkningen har vitiligo, ett tillstånd som påverkar hudens pigmentering. Vid vitiligo förstörs cellerna som ”gör” hudens pigment, dessa celler kallas melanocyter. Detta resulterar i vita och fläckiga områden på huden, och behandling av vitiligo kan ta lång tid att bearbeta. Vid vitiligo får du vita fläckar i huden, och ibland även vita hårstrån. Det beror på att det saknas pigment.

För vissa kan vitiligo uppstå i ansiktet, nacken eller på händerna, vilket kan orsaka en dramatisk och traumatiserande förändring i utseendet. För andra kan det slå på slemhinnor som mun, näsa och könsorgan, liksom näthinnan. Om ett ställe med vitiligo uppenbaras sig på ett område med hårtillväxt blir håret vitt eller mycket ljusgrått.

Medan forskare inte har fastställt en universell orsak, verkar autoimmuna störningar vara den vanligaste orsaken till vitiligo; emellertid kan en brist på vissa vitaminer och mineraler, samt exponering för vissa industriella kemikalier, också orsaka detta tillstånd.

Att hitta rätt behandling vid vitiligo tar tid; även de vanligaste konventionella behandlingarna kan ta veckor, månader eller till och med år innan utseendet förbättras. Konventionell vitiligo-behandling såsom lokala krämer, ljusterapi, fotokemoterapi, permanent pigmenterings behandling av frisk hud, kirurgi och kosmetika föreskrivs ofta. Men tyvärr har alla dessa behandlingar biverkningar.

Forskningen fortsätter. För närvarande finns det över 75 studier listade på clinicaltrials.gov som letar efter svar och lösningar på detta försvårande tillstånd.

 

VAD ÄR VITILIGO?

Vitiligo är en ”pigmenteringsstörning” där melanocyterrna, cellerna som är ansvariga för att ge vår hud, hår och ögon dess färg, förstörs. Resultatet är vita fläckar av hud som blandas med normala hudtoner.

Ofta påverkas mer synliga områden som ansikte, nacke, händer, armbågar, knän och fötter. Men vitiligo kan visas var som helst på kroppen. Vitiligo är inte smittsamt; emellertid kan det ha ärftliga eller genetiska markörer. Forskare undersöker fortfarande orsaker, riskfaktorer och effektiva behandlingar.

Det finns tre typer av vitiligo:

  • Generaliserad vitiligo. Vita fläckar av hud utvecklas symmetriskt på båda sidor av kroppen, vilket påverkar samma kroppsdelar samtidigt.
  • Segmenterad vitiligo. Vanligtvis förekommer detta hos yngre barn där de vita områdena endast visas på ena sidan av kroppen.
  • Lokaliserad Vitiligo. De vita fläckarna syns på en eller två delar av kroppen, fortskrider och sprids under en kort tid, och slutar sedan.

 

TECKEN PÅ VITILIGO OCH SYMPTOM

Kännetecknet för vitiligo är vita fläckiga hudområden; emellertid kan andra delar av kroppen också påverkas:

  • Ljus och grå ton av hårbotten som börjar i tidig ålder
  • Vita eller gråa ögonfransar och/eller ögonbryn
  • Vitt eller grått skägg
  • Färgförlust i slemhinnorna
  • Färgförlust i näthinnan

 

ORSAKER OCH RISKFAKTORER FÖR VITILIGO

Autoimmuna sjukdomar inklusive Addisons sjukdom, sköldkörtelsjukdom, skadlig anemi och diabetes tros vara grundorsaken till vitiligo. Vissa studier indikerar emellertid att personer som diagnostiserats med detta tillstånd ofta har brister på vissa vitaminer som B12, folsyra (vitamin B9), koppar och zink.

Dessutom kan ärftlighet och genetik också spela en roll för att utveckla vitiligo, liksom stress, brännskador orsakade av solen och exponering för vissa kemikalier. I vissa fall kan immunterapi mot melanom och annan hudcancer också orsaka vitiligo.

 

VITILIGO BEHANDLING

De bästa typerna av vitiligo-behandling – oavsett om det är konventionella eller naturliga – tar alla tid innan eventuella resultat visar sig. Vissa personer kan se resultat redan efter några veckor, medan det för andra kan ta nio månader, ett år eller längre – innan man kan se någon förbättring.

 

BEHANDLING MED NÅLAR STIMULERAR KOLLAGEN– OCH ELASTIN PRODUKTIONEN

Behandling med nålar har visat sig fungera som en naturlig behandling av vitiligo, för repigmenteringen av huden vid vitiligo. Tidigare studier visar att detta fungerar, särskilt när tillståndet har stabiliserats och inte svarar på andra behandlingar.

”Nålning” är en process där en professionellt utbildad person använder en medicinsk rulle utrustad med 200 eller fler fina kirurgiska nålar, på huden. För närvarande används nåla oftast för att stimulera kollagen– och elastin produktionen, främja ärr och hudbristningar.

 

VITAMIN B12 OCH FOLSYRA (VITAMIN B9) 

En 2-årig studie som genomfördes vid universitetssjukhuset i Sverige fann att över hälften av deltagarna i försöket upplevde repigmentering när man kombinerade vitamin B12, folsyra (vitamin B9) och exponering av solens strålar. Spridningen av vitiligo slutade hos 64 procent av patienterna. Forskare noterar att de områden som fick direkt solljus visade mest förbättring.

 

ZINK

En annan vanlig brist som finns hos personer med detta tillstånd är zink. Zink supportar ett hälsosamt immunsystem, bekämpar cancer, bekämpar diabetes (ett autoimmunt tillstånd som vanligtvis förknippas med vitiligo), supportar korrekt näringsupptag och hjälper till att reparera och läka muskler, vävnader och skelett.

 

KOPPAR

Medan forskare inte håller med om huruvida kopparbrist orsakar vitiligo eller är ett resultat av vitiligo, kan det vara fördelaktigt att äta mat rik på koppar. Inom viss läkekonst förvaras vatten ofta i ett kopparkärl över natten innan man dricker det. Man tror att koppar stimulerar melanocyternas funktion, ökar melanin och repigmenterar huden.

 

BETAKAROTEN

Generellt sett är karotenoider viktiga för vår allmänna hudhälsa. Betakaroten, lutein, lykopen och zeaxantin finns i livsmedel som sötpotatis, morötter, grönkål och tomater. Betakaroten är associerad med anti-cancer egenskaper, lutein och zeaxantin med ögonens hälsa och lykopen med lägre risk för prostatacancer. Dessutom kan dessa kraftfulla karotenoider hjälpa till att dämpa inflammation, främja ögonens hälsa och skydda huden mot skador, inklusive melanom.

 

VITAMIN C

Liksom folsyra (vitamin B9) och vitamin B12 har många personer med vitiligo också brist på vitamin C. Vitamin-brist är vanligare än många tror, ​​och för personer med vitiligo är det viktigt att hjälpa till att bromsa cellskador, bekämpa fria radikaler och att bygga kroppens nivåer av kollagen som krävs för ett friskt skelett, leder, ligament, brosk och en hälsosam hud. Det bästa sättet att få i sig det C-vitamin som behövs varje dag, är att äta färsk, ekologisk frukt och grönsaker.

 

VITAMIN D

Många med vitiligo är känsliga för solen. På grund av detta är det viktigt att äta massor med livsmedel som är rika på vitamin D, och ett kosttillskott med extra D-vitamin kan vara nödvändig. Speciellt under vinterhalvåret – vilket gäller de flesta som bor i länder där vi inte exponeras för solljus under de mörkare månaderna på året. De bästa källorna för D-vitamin är vild fisk inklusive sardiner, lax, makrill och tonfisk; och mjölk, ägg och svamp.2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen