SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGENPRODUKTION & TREONIN

KOLLAGENPRODUKTION & TREONIN

KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGEN

Chansen är stor att du inte har hört så mycket om treonin, men denna aminosyra är involverad i en rad viktiga biologiska processer i våra kroppar. Den är mest känd för sin roll att forma grunden för bindvävnader som innehåller kollagen och elastin.

Aminosyror, som t.ex. treonin, är byggstenar i proteiner. De spelar en viktig roll för strukturen i exempelvis vårt skelett, våra muskler och i vår hud.

Treonin är en essentiell aminosyra och spelar en viktig roll för att reglera proteinbalansen i kroppen. Eftersom den betraktas som en ”essentiell aminosyra”, vilket betyder att kroppen inte själv kan syntetisera aminosyran, så måste vi se till att äta livsmedel som innehåller treonin.

 

KOLLAGEN – ELASTIN – TREONIN

Visste du att kollagen– och elastin proteiner behöver treonin för en korrekt kollagen– och elastin produktion i kroppen? Du kanske redan vet att kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen, och att det exempelvis finns i vår hud, våra muskler, skelett, blodkärl, senor, brosk, ligament och i matsmältningssystemet. Eftersom treonin möjliggör produktionen av kollagen, så spelar det en viktig roll för din hudhälsa, dina leder, matsmältningssystemet, ditt skelett, dina muskler och mycket mer!  Forskning visar att glycin från treonin, prolin och hydroxyprolin bidrar till 57 procent av de totala aminosyrorna i kollagen.

Aminosyran treonin är en prekursor (utgångsämne som kan användas för framställning av ett ämne som verkar i kroppen eller på annat sätt biokemiskt) till glycin, som också används under biosyntesen av kreatin, vilket ger musklerna en direkt bränslekälla för att reparera skador.

Treonin möjliggör också korrekt elastinfunktion. Elastin är ett protein som finns i bindväv och gör så att huden, senorna och ligamenten återupptar sin form efter sträckning eller sammandragning.

 

TREONIN HJÄLPER TILL VID SÅRLÄKNING

Treonin behövs för korrekt produktion av kollagen. Kollagen krävs för att bilda bindväv och för en optimal sårläkning. Forskning visar att personer som har fått brännskador eller sår har större mängder treonin i sitt urin. Detta indikerar att aminosyran metaboliseras från kroppens vävnader efter en skada. Att öka intaget av treonin genom treoninrika livsmedel eller kosttillskott kan hjälpa till att snabba upp läkningen av sår och brännskador.

 

TREONIN I LIVSMEDEL

En välbalanserad kost som innehåller högkvalitativa protein-livsmedel kommer att tillföra kroppen tillräckliga mängder med aminosyran.

I vilka livsmedel finns treonin? Här kommer en lista med livsmedel som innehåller treonin:

 • Ekologiskt kött (inklusive kyckling, lamm, nötkött och kalkon)
 • Vildfångad fisk, som t.ex. lax
 • Mjölkprodukter
 • Keso
 • Ägg
 • Morot
 • Banan
 • Sesamfrön
 • Pumpafrön
 • Kidenybönor
 • Edamame bönor
 • Spirulina
 • Linser

Treonin-brist är sällsynt för människor som äter en välbalanserad och proteinrik kost. För veganer och vegetarianer som äter bönor, frön och ärter, så kan detta hjälpa till att upprätthålla normala nivåer av treonin.

KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGENPEPTIDER2020-04-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen