SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

ÖGONHÄLSA - NÄRINGSÄMNEN FÖR ÖGAT

ÖGONHÄLSA - NÄRINGSÄMNEN FÖR ÖGAT

Ögat består av många viktiga delar, såsom näthinnan, hornhinnan, pupillen, gula fläcken etc. Gula fläcken sitter i ögats näthinna och ansvarar för synskärpan. Åldersförändringar i gula fläcken, s.k. Age-related macular degeneration (förkortning: AMD) är den ledande orsaken till synförlust i västvärlden. Sjukdomen förekommer främst hos personer över 60 års ålder. I populationsstudier* har man sett att kvinnor verkar vara mer drabbade än män. Dessutom har man i flera studier sett att européer drabbas av sjukdomen i högre grad än asiater och afrikaner. Det finns två olika former av AMD, en torr och en våt. Den torra varianten är vanligast, där synförändringarna sker långsammare. De som har den våta varianten upplever snabbare förändringar i synen.

Synen kan påverkas av faktorer i miljön, men även av vår livsstil. Den största riskfaktorn för just AMD anses vara rökning, men kosten kan även ha betydelse i utvecklingen av sjukdomen.  I den här artikeln kommer vi därför gå igenom vilka näringsämnen som är viktiga för att förebygga AMD och andra ögonsjukdomar som påverkar synen, såsom grå starr eller ögontorrhet.

*En populationsstudie är en forskningsstudie som avser förekomsten av en viss sjukdom eller annan egenskap hos en population.

 

Kan kollagen motverka rynkor runt ögonen?

Kroppens förmåga att producera kollagen minskar avsevärt med åldern och det är en nyckelfaktor för fyllig och elastisk hud. Ett bra kollagentillskott kommer inte bara att öka din huds förmåga att bibehålla en återfuktad hud, utan kan också hjälpa din hud under och runt ögonen att se slätare ut.

Hjälper kollagentillskott mot påsar under ögonen?

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att återfukta din hud och motverka påsar under ögonen. Kollagen, ett strukturellt protein, innehåller hydroxiprolin, som i sin tur hjälper till att producera hyaluronsyra som återfuktar huden och kan förhindra påsar under ögonen.

 

Vilka näringsämnen är bra för ögat?

Synen är ett av våra sinnen, och ett sätt vi kan ta hand om vår ögonhälsa och förhindra synproblem är bland annat genom att ha en hälsosam kost och livsstil. Vi kan få i oss viktiga näringsämnen som gynnar ögat både via livsmedel och kosttillskott. Nedan listar vi några av de viktigaste näringsämnena som främjar ögonhälsan.

 

1. LUTEIN OCH ZEAXANTIN

Lutein och zeaxantin är karotenoider*, som är en grupp av ämnen som förekommer i ett område precis i mitten på gula fläcken där den högsta synskärpan är belägen, ögats s.k. fovea. Förutom i fovea förekommer lutein och zeaxantin i ögats lins. Karotenoiderna i ögat har antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper, och i ett flertal studier har både lutein och zeaxantin kopplats till en lägre risk för utvecklingen av AMD. Förutom att minska risken för AMD kan karotenoiderna även förebygga diabetesrelaterade skador i små blodkärl som bland annat finns i ögats näthinna. Det finns också belägg för att kosttillskott med lutein och zeaxantin kopplats till en minskad risk för grå starr. Grå starr innebär att linsen i ögat blir grumlig. Vidare har kosttillskott med lutein och zeaxantin även visats kunna förebygga oxidativ skada på ögats näthinna.

*Karotenoider är ämnen med antioxidativa egenskaper och delas in i huvudgrupperna karotener och xantofyller. Lutein, astaxantin och zeaxantin är exempel på xantofyller, medan lykopen, samt beta- och alfa-karoten är exempel på karotener.

 

2. A-VITAMIN OCH BETAKAROTEN

Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin, vilket innebär att kroppen kan tillverka A-vitamin från betakaroten. Precis som lutein och zeaxantin är också betakaroten en karotenoid med antioxidativa egenskaper. Skillnaden är dock att betakaroten inte förekommer i ögats lins, och därför har denna karotenoid i de flesta studier inte kopplats till en lägre risk för grå starr. Brist på A-vitamin har däremot kopplats till ett försämrat mörkerseende, och därför är betakaroten ett viktigt näringsämne att få i sig eftersom det omvandlas till A-vitamin, som vi nämnt tidigare. Dock är A-vitaminbrist relativt ovanligt i Sverige. Höga intag av betakaroten via livsmedel kopplas sällan till skador på hälsan, dock bör man vara försiktig med att ta alldeles för stora doser av betakaroten via kosttillskott då det har kopplats till en ökad risk för lungcancer hos rökare, i ett par studier.

Livsmedel som innehåller betakaroten är bland annat morötter och andra grönsaker med orange färg, såväl som paprika och gröna bladgrönsaker. A-vitamin finns främst i animaliska produkter, såsom ägg (gulan), lever och vissa mjölkprodukter. Eftersom A-vitamin är ett fettlösligt vitamin är det viktigt att konsumera fett i samma måltid där livsmedel med betakaroten och A-vitamin förekommer. Dock innehåller exempelvis ägg redan en del fett, men gör du en sallad med grönsakerna nämnda ovan kan det vara bra att slänga i en avokado eller vinägrett med kallpressad olivolja för att öka upptaget. Värt att nämna är även att betakarotenet i morötter blir mer tillgängligt för kroppen om de tillagas.

 

3. E-VITAMIN

Även E-vitamin är en antioxidant, som du kan få i dig genom att äta exempelvis mandlar, mango, solrosfrön, ägg, avokado och jordnötter. E-vitamin kan förhindra att oxidationen av lipider sker genom att den attackerar fria radikaler, vilket är fördelaktigt eftersom ögats näthinna har en hög koncentration av fettsyror.

 

4. ANTOCYANINER

Antocyaniner är flavonoider med antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper. De används som kosttillskott både i Europa och Östasien på grund av dess positiva inverkan på ögonhälsan. Antocyaniner har visats främja syntesen av rhodopsiner i ögat. Rhodopsin är namnet på de receptorer i näthinnan som är känsliga för ljus, och möjliggör att man kan se även vid svaga ljusförhållanden. Alltså skyddar antocyaniner näthinnan från överexponering av synligt ljus och bestrålning.

Du kan känna igen vilka växter och bär som innehåller antocyaniner, då det är just antocyaninerna som ger dem dess blålila/rödblåa färg. Exempel på sådana livsmedel är blåbär, svarta vinbär, plommon och rödbetor. Mängden antocyanin i respektive livsmedel kan dock skilja sig beroende på vart de har odlats.

 

5. ZINK

Zink är ett mineral som bland annat finns i ögonvävnaden. I en studie såg man associationer mellan ett lågt intag av zink (samt låga intag av D-vitamin, C-vitamin, betakaroten, omega-3 fettsyror, och alfa-tokoferol, dvs. E-vitamin) och AMD. Zink finns i livsmedel såsom pumpafrön, sesamfrön, musslor, nötter, fullkornsprodukter och inälvsmat.

 

6. OMEGA-3 FETTSYROR

Det finns indikationer på att omega-3 fettsyror kan hjälpa vid ögontorrhet. Både i kliniska och experimentella studier har man även sett att omega-3 fettsyror verkar ha en skyddande effekt vid ögoninflammation och vaskulära ögonsjukdomar. Omega-3 fettsyror är anti-inflammatoriska och finns bland annat i fet fisk, chiafrön och linfrön, valnötter och vissa alger, men många väljer att ta det som kosttillskott. I kosttillskott förekommer omega-3 fettsyror i form av antingen fiskolja, krillolja eller algolja, där algolja är den variant som passar för vegetarianer och veganer, eller de personer som är allergiska mot fisk och skaldjur.2021-10-16

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen