SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Tarmhälsa, håravfall & Kollagen

Tarmhälsa, håravfall & Kollagen

Kopplingen mellan tarm och hår: Är obalanser i tarmen roten till alopeci (håravfall)?

Många människor lever länge med håravfall. Ibland med spontan återväxt, men ofta när tiderna kan vara mer utmanande så börjar håret ramla av igen. Ofta kan orsaken till håravfallet bero på din tarmhälsa och det finns ett samband mellan tarmhälsa och hårhälsa!

Många vet inte om att problem med mage och tarm kan vara roten till så mycket, allt från håravfall till hudhälsan. Men genom att läka sin tarm så kan man slippa tunnare hår! 

Det är otroligt att se hur mycket tarmhälsan kan påverka andra delar av kroppen, inklusive håret, vilket är anledningen till att ta itu med sin tarmhälsa först för att få tillbaka håret.

När det kommer till håravfall, är det vanligtvis många faktorer som kan orsaka håravfall: genetik, hormoner, stress och dåliga hårvårdsrutiner. Men mer och mer forskning visar på att din tarmhälsa också kan vara avgörande för ett friskt och tjockt hår utan håravfall. Hälsan i din tarm kan påverka ditt hårs hälsa. I den här artikeln ska vi fördjupa oss i sambandet mellan tarmhälsa och hårhälsa.

 

 

Kollagen och hårhälsa

Kollagen kan främja friskt hår på en mängd olika sätt. För det första kanske din kropp kan använda aminosyrorna i kollagen för att bygga hårproteiner och stärka huden som innehåller dina hårrötter. Det kan också förhindra hårsäcksskador och att håret blir grått i förtid. Kollagen kan även läka en läckande tarm och förhindra att främmande ämnen på så sätt kommer ut i blodet som kan orsaka allt från håravfall till andra autoimmuna reaktioner.

Kopplingen mellan tarmhälsa och hårhälsa

Tarmfloran och näringsupptaget

Tarmmikrobiomet (tarmfloran) är kärnan i vårt matsmältningssystem, en mångfald av bakterier och mikroorganismer som hjälper till att smälta mat och syntetisera viktiga näringsämnen. En balanserad tarmflora säkerställer optimalt näringsupptag. Eftersom friskt hår kräver näringsämnen som vitamin E, vitamin A och vitamin D, biotin (vitamin B7), folat (vitamin B9, folsyra), kobalamin (vitamin B12) och mineraler som järn och zink, kan all obalans i tarmen äventyra hårets hälsa.

Det finns personer som lider av håravfall men som redan äter en ganska hälsosam kost, men de har fortfarande näringsbrist. Detta får varningsklockorna att ringa, och det är då det är troligt att matsmältningsproblem är kärnan till deras näringsbrist.

Inflammation

En ohälsosam tarm kan leda till systemisk inflammation. Visste du att över 70% av immunförsvaret finns i tarmen? Kronisk inflammation har kopplats till tillstånd som telogen effluvium, en form av tillfälligt håravfall. Telogen effluvium är en reaktion där hårsäckarna går in i en vilofas. Det kan orsakas av faktorer som stress, näringsbrist eller hormonförändringar, exempelvis efter en förlossning. Trots att detta tillstånd är skrämmande är det oftast inte permanent.

Och eftersom alopecia areata är en autoimmun sjukdom ger inflammation bränsle till elden och kan förvärra håravfallet. Vid alopecia areata sker reaktionen endast i huden. Det bildas en slags inflammation i de djupa hudlagren som leder till att hårstråna lossnar. Genom att främja inflammation kan en obalanserad tarm indirekt påverka hårets hälsa.

Tarmens genomsläpplighet – läckande tarm (leaky gut)

Jag är säker på att du vid det här laget har hört talas om läckande tarmsyndrom, vilket är ett tillstånd där tarmslemhinnan blir genomsläpplig, vilket gör att osmälta matpartiklar, bakterier och gifter kan komma in i blodomloppet. Detta kan utlösa autoimmuna reaktioner genom ett koncept som kallas molekylär härmning (molecular mimicry)*. Ibland kan kroppen av misstag rikta in sig på hårsäckar, vilket leder till tillstånd som alopecia areata.

* En process som innebär att de strukturella egenskaperna hos en introducerad, främmande molekyl imiterar eller simulerar värdens egna molekyler. Direkt härmning gör att ett virusprotein kan binda direkt till ett normalt substrat i stället för den normala, homologa liganden. Immunologisk molekylär härmning brukar avse det som kallas antigen härmning och bestäms av egenskaperna hos de antikroppar som mobiliseras mot olika epitopvarianter på virusproteinet.

Probiotika, prebiotika och hårhälsa

En kost rik på probiotika och prebiotika kan bidra till att upprätthålla en hälsosam balans i tarmmikrobiomet (tarmfloran). Probiotika är nyttiga bakterier, och prebiotika är fibrerna som matar dem.

Probiotika

Probiotika finns i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål och kimchi och kan hjälpa till att öka de nyttiga bakterierna i tarmen, vilket kan främja bättre näringsupptag och minska inflammation.

Prebiotika

Livsmedel som vitlök, lök och bananer är utmärkta källor till prebiotika. De hjälper till att mata de goda bakterierna och säkerställer ett balanserat tarmekosystem. Även ett kosttillskott med kollagen, prebiotika och glutamin kan gynna din tarmälsa.

 

 

Specifika tarmbakterier kopplade till alopeci

Visste du att bakterierna som lever i din tarm kan kopplas till håravfall? Nya studier har i allt högre grad betonat det potentiella sambandet mellan obalans av tarmbakterier och alopeci, särskilt alopecia areata, ett autoimmunt tillstånd som gör att håret ramlar av i små fläckar.

1. Lactobacillus och bifidobacterium

Dessa är bland de mest studerade probiotiska bakterierna och har visat sig lovande när det gäller att främja hårets hälsa. De är kända för att minska systemisk inflammation, vilket indirekt kan gynna dem som lider av håravfall. En studie visade att oral administrering av Lactobacillus- och Bifidobacterium-stammar förbättrade hårväxten och densiteten av håret hos möss.

2. Escherichia coli (E. coli)

Vissa stammar av E. coli är skadliga och kan orsaka matsmältningsproblem. Forskning har visat att personer med alopecia areata hade högre mängder E. coli i tarmen än de utan tillståndet. Detta tyder på ett möjligt negativt samband mellan E. coli-överväxt och hårhälsa.

3. Fusobakterier

En annan bakterie som finns i högre mängder hos personer med alopecia areata är fusobakterier. Även om den specifika rollen för denna bakterie vid håravfall inte är helt klar, tyder dess överflöd hos personer med alopeci på en potentiell koppling.

4. Minskade bacteroides-bakterier

Å andra sidan har individer med alopecia areata visat sig ha minskade nivåer av bacteroides-bakterier. Dessa bakterier spelar en viktig roll för att upprätthålla tarmhälsan och minska inflammation, vilket tyder på att deras minskade närvaro kan skada hårets hälsa.

 

De 3 P:na: probiotika, prebiotika och polyfenoler

En kost rik på probiotika, prebiotika och polyfenoler kan bidra till att upprätthålla en hälsosam balans i tarmfloran. Probiotika är nyttiga bakterier, prebiotika är fibrerna som matar dem och polyfenoler hämmar tillväxten av skadliga bakterier och håller immunförsvaret i schack.

Probiotika finns i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål och kimchi, probiotika kan hjälpa till att återbefolka tarmen med nyttiga bakterier, vilket potentiellt främjar bättre näringsupptag och minskar inflammation. Ett varningens ord, allas tarmar är inte redo för fermenterade livsmedel, så om du får en reaktion efter att ha ätit dessa livsmedel kan det vara ett tecken på obalanser som måste åtgärdas innan du äter dessa livsmedel.

Prebiotika är livsmedel som vitlök, lök och bananer. De hjälper till att mata de goda bakterierna och säkerställer ett balanserat tarmekosystem. Det är bäst att äta en mängd olika varianter av dessa livsmedel dagligen.

Polyfenoler, naturligt förekommande föreningar som finns i vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker och te, spelar en avgörande roll för att främja en frisk tarm. De främjar tillväxten av nyttiga bakterier, hämmar skadliga bakterier och supportar immunförsvaret genom att modulera tarmbakteriernas sammansättning. Polyfenolrika livsmedel inkluderar bär, äpplen, körsbär, spenat, valnötter, kryddnejlika och grönt te.

Tips för en tarmvänlig kost

1. Varierad kost

En varierad kost rik på olika livsmedel ger ett brett spektrum av näringsämnen och främjar ett mångsidigt tarmmikrobiom* (tarmflora).

*Mikrobiom - Mikroorganismer är organismer som är osynliga för blotta ögat, till exempel bakterier. Ordet mikrobiom används för att beskriva alla mikroorganismer i en viss miljö. Det kan också användas för att beskriva den sammanlagda arvsmassan hos alla mikroorganismer i en viss miljö. Mikrobiom finns överallt, till exempel i och på människokroppen, på växter, i marken och i haven.

2. Begränsa ultraprocessade livsmedel (helfabrikat och halvfabrikat)

Ultraprocessad mat kan störa tarmbalansen. Fokusera istället på hela, naturliga livsmedel. Ät råvaror helt enkelt och skippa helfabrikat och halvfabrikat i din vardagliga kost för att optimera din tarmhälsa.

3. Håll dig hydrerad

Vatten är avgörande för matsmältningen och näringsupptaget.

Även om håravfall kan påverkas av många faktorer, bör tarmhälsan inte förbises. Genom att vårda tarmen och upprätthålla ett balanserat mikrobiom (tarmfloran) har din kropp de bästa förutsättningarna för att främja en sund hårväxt. Och genom att ta itu med grundorsaken till ditt håravfall så är det mycket mer sannolikt att du får en bättre hårhälsa på lång sikt.2024-06-17

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen