SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Tarmhälsa, hudhälsa & kollagen

Tarmhälsa, hudhälsa & kollagen

Du har säkert hört talesättet "du är vad du äter" och det gäller för din hud också. Studier har visat att våra tarmar påverkar vår hälsa på många olika sätt och att en välmående tarm är lika med ett friskt immunförsvar och en hälsosam kropp. En daglig dos av kollagen med prebiotika och glutamin är inte bara bra för tarmhälsan och maghälsan utan kan även bidra till en frisk hud med en härlig lyster – inifrån och ut. Bakomliggande tarmproblem som exempelvis läckande tarm, överväxt av svamp och bakterier i tarmen eller en obalanserad bakterieflora i tarmen kan däremot bidra till dålig hudhälsa.

 

 

Vad är tarm-hud-axeln?

Tarmen och huden har en ständig dialog via det som har blivit känt som ”tarm-hud-axeln. 

Även om symptomen vid tarmproblem kan vara väldigt varierande så är huden ofta en bra barometer på vad som händer i tarmen. Som du säkert känner till så finns cirka 70% av vårt immunförsvar i tarmen. Det är där vi tillverkar näringsämnen, metaboliserar hormoner och avgiftande enzymer, neutraliserar patogener och tillverkar neurotransmittorer – så det är superviktigt att få kontroll över sin matsmältningshälsa för att må bra och bibehålla en frisk och fräsch hud.

Tarmen är viktigare än vad många av oss känner till. Tarmen innehåller en samling av biljoner stammar av bakterier andra mikrober, som kallas tarmmikrobiomet. Detta mikrobiom upprätthåller homeostas i hela kroppen, men kan i hög grad påverka våra andra organ, särskilt vår hud, om den blir obalanserad. Om vi upplever några problem med vår tarm, som inflammation, läckande tarm eller matsmältningsproblem, är vår hud vanligtvis det första stället som får olika symptom.

När det gäller hudhälsa kopplar fler och fler studier bra hud till en frisk tarm. Forskare har hittat kopplingar mellan tarmhälsa och hudproblem som eksem, psoriasis, rosacea och akne, m.fl. Det är därför det är så viktigt att förstå sambandet mellan tarmen och huden.

Fler och fler studier visar att där det finns tarminflammation kommer det att finnas hudinflammation. En studie visade att personer med rosacea har en högre förekomst av magsjukdomar och tarmsjukdomar, och en annan studie visade att patienter med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom; ulcerös colit och Chrons sjukdom) kan drabbas av lesioner och andra hudsjukdomar. Det är därför det är så viktigt att ta itu med tarmhälsan – för när du väl gör det kommer din hud att få det där glowet och fräscha utseendet som varken kosmetika eller krämer kan ge.

Hudsymptomen att hålla utkik efter vid dålig tarmhälsa

Även om det inte är lätt att koppla hudsymtom till tarmen, så är typiska problem som kan påvisa en underliggande obalans i tarmen, utslag, finnar, rodnad, torrhet och inflammation, och/eller hud som kan se härjad ut och tenderar att åldras snabbare.

Huden är som sagt en bra barometer på vad som händer inuti kroppen. Om din hud är irriterad, inflammerad eller inte i toppskick så är chansen stor att det kan finnas en obalans i tarmen. Vår hud är vår kropps största organ; Det är ett av de viktigaste systemen genom vilket kroppen driver ut gifter och avfall och är vår första försvarslinje mot skadliga bakterier och patogener. Nästan alla hudåkommor är kopplade till tarmhälsan, men det kan vara svårt att diagnostisera om ditt hudtillstånd orsakas av matsmältningsproblem eller inte. Ibland är sambandet uppenbart, till exempel om mjölkkonsumtion utlöser matsmältningsbesvär, nässelutslag, utslag eller eksem. Andra gånger kan kopplingen mellan vår tarm och våra hudbesvär vara svårare att upptäcka.

Probiotika, prebiotika och kollagen för tarmhälsan

Probiotika är levande bakterier som kan intas för att hjälpa till att återställa och balansera ett tarmmikrobiom som inte är i balans. Prebiotika är mat till dessa levande bakterier (probiotika). Man kan konsumera probiotika och prebiotika genom livsmedel och kosttillskott, för att stödja tarmen, immunförsvaret och det allmänna välbefinnandet. Studier som fokuserar på förebyggande åtgärder och behandling av gastrointestinala sjukdomar (t.ex. irritabel tarm - IBS) och inflammatoriska hudåkommor, inklusive eksem och dermatit, har visat positiva resultat när det gäller användningen av probiotika, och prebiotika som är mat till tarmbakterierna (probiotika). Intar du prebiotika (fiberrik mat) och fermenterade livsmedel (probiotika) tillsammans med ett kosttillskott som innehåller kollagen så ger du både din tarm och din hud rätt förutsättningar!

 

 

En balanserad tarmflora för hudhälsan

Det bästa man kan göra är att äta en balanserad kost med mycket fermenterade livsmedel (eftersom dessa innehåller många olika arter och stammar av bakterier/probiotika) istället för att äta enstaka probiotiska kosttillskott. Det är även bra att mata bakterierna med prebiotika för att öka mångfalden av de goda bakterierna i tarmen. Och även komplettera med kollagen som är viktigt för en optimal tarmhälsa men även för din hud!

Generellt sett är det bästa du kan göra att äta en balanserad kost med oprocessade livsmedel och fermenterade livsmedel, samt att ta ett kosttillskott som innehåller prebiotika, kollagen och glutamin för optimal tarmhälsa. Ät fiberrika frukter, grönsaker, magert protein, hälsosamma fetter och fermenterade livsmedel som kefir, surkål och kimchi, för att främja mikrobiell mångfald samt för att mata ditt befintliga mikrobiom (tarmflora).

Vad är prebiotika och postbiotika?

Prebiotika är en typ av fiber som fungerar som mat för tarmens bakterier för att supporta våra goda tarmbakterier. Prebiotika finns i många fiberrika livsmedel och det är viktigt för att stödja en frisk tarm och därmed frisk hud. Prebiotika finns även i kosttillskottet COLLAGEN PREBIOTICS med extra tillsatt glutamin för en optimal tarmhälsa.

Du kan hitta prebiotika i livsmedel som lök, vitlök, purjolök, sparris, havre och äpplen. Om du siktar på att få i dig ett varierat intag av fiberrika frukter och grönsaker varje dag, så är du på rätt väg!

Genom att konsumera fibrer dagligen fermenterar dina tarmbakterier (tarmmikrober) fibrerna när de livnär sig på dem - detta skapar antiinflammatoriska föreningar som kallas kortkedjiga fettsyror som är viktiga för hudhälsan, den metaboliska hälsan, hjärnhälsan och immunhälsan!

Postbiotika är en relativt ny term som hänvisar till de bioaktiva föreningar som produceras av probiotiska celler som kan ge hälsofördelar genom sin aktivitet i vårt immunsystem. Dessa föreningar behålls även efter att deras moderceller (probiotikan) inte längre lever. Även om denna ådra av forskning är ny och ständigt utvecklas, kan vi uppleva dessa fördelar genom att konsumera fermenterade livsmedel, där probiotika och postbiotika arbetar i synergi för att ge näring till vår tarm.

Hur lång tid tar det innan man ser effekter på hudhälsan?

Viss forskning visar att det kan ta cirka fyra veckor innan man upplever hälsoförbättringar efter att ha börjat med prebiotika, probiotika från fermenterade livsmedel eller kosttillskott med kollagen, prebiotika och glutamin, men alla är olika, så denna tidslinje kan variera mycket från person till person. Optimerar man samtidigt med andra kosttillskott för huden som exempelvis kollagenpeptider eller kollagenkomplex, keratin samt vitaminer och mineraler för huden så kan resultaten komma fortare.

Det är viktigt att tänka holistiskt i jakten på en friskare och hälsosammare hud eftersom det finns så många faktorer relaterade till tarmhälsan och hudhälsan. Att införliva en fiberrik, näringsrik kost och ett kollagenkomplex för huden eller kollagenkomplex för tarmhälsan och samtidigt supporta sitt mentala och känslomässiga välbefinnande - kan alla bidra till att förbättra din tarmhälsa och hudhälsa. Mår man bra och är frisk så återspeglar det sig på många olika sätt, bland annat på din hudhälsa! Ät bra, sov bra, stressa mindre och må bra mentalt är viktiga pusselbitar för att huden ska må bra!

 

 

För de som har akne, rosacea, eksem, psoriasis och för tidigt åldrad hud kan rätt näring och kosttillskott som optimerar tarmhälsan ha en enorm inverkan. Forskning visar att vår tarmhälsa, liksom stress, kan ha en negativ inverkan på hudens skyddande antimikrobiella barriär och förvärra hudåkommorna. För att läka huden är det viktigt att du först läker tarmen genom att ge den viktiga näringsämnen som kollagen, glutamin, prebiotika, zink och nyttiga bakterier, för att nämna några viktiga näringsämnen som kan läka tarmen.

Bakterier på huden

Det finns växande bevis som tyder på att din huds mikrobiom (bakterierna på huden) – det vill säga ekosystemet på hudens yta – spelar en viktig roll för både din inre och yttre hälsa. Det uppskattas faktiskt att varje kvadratcentimeter av din hud är hem för minst en miljon bakterier tillsammans med en rad svampar, virus och till och med kvalster. Så att applicera probiotika på huden som en del av din hudvårdsrutin kommer faktiskt att hjälpa till att fylla på, mata och stärka din huds ekosystem, vilket är ditt immunsystems första försvarslinje.

Sammanfattningsvis och tarmhälsa, hudhälsa och kollagen

Resultaten är klara, en mångfaldig och balanserad tarmflora håller din tarm frisk, vilket i sin tur kan ge dig en vacker hud. Tarmen och huden är så starkt sammankopplade att vi kan åtgärda många av våra hudproblem genom att ta väl hand om vår tarm med rätt kost bestående av fermenterade livsmedel som bidrar med probiotika, prebiotika (fibrer) och ett dagligt intag av kollagen -  vilket alla sammantaget kan vara ett otroligt kraftfullt tillvägagångssätt för en friskare hud och ett starkare immunförsvar – inifrån och ut!

 2024-06-25

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen