SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Tarmhälsa, trötthet & kollagen

Tarmhälsa, trötthet & kollagen

Du kanske frågar dig själv: "Varför känner jag mig så trött när jag har en ganska bra kost och tränar regelbundet. Vad är det som är fel?" Det kan vara "läckande tarm" och "malabsorption". Dessa två tillstånd går nämligen hand i hand.

Nästan alla sjukdomar börjar i tarmen, förmodligen för att 70% av vårt immunförsvar finns i matsmältningssystemet, där lymfkörtlar som innehåller vita blodkroppar som kallas Peyers plack finns i överflöd. "T-celler" är vita blodkroppar som föds "omogna" i thymuskörteln och benmärgen. Sedan måste de resa till Peyers plack för att "mogna". Det betyder bara att de behöver "gå på college och uppleva miljön där ute" och få ett prov på vad som finns precis utanför oss, potentiella hot mot vår hälsa och lära sig att vara strids-T-celler (Th17) eller fredsmäklare T-celler (Treg).

Det bästa stället att lära känna den yttre miljön är via vårt matsmältningssystem. Vi äter flera gånger om dagen och får i oss mat, bakterier, svampar och andra organismer.

Vem lär sig T-cellerna av när det gäller hur de ska bete sig? 

Bakterierna i din tarm! Det stämmer: bakterierna i dina tarmar påverkar bokstavligen hur ditt immunförsvar fungerar. Förhållandet mellan Th17/TReg-celler påverkas av vad som händer i tarmen. För många Th17 (aggressiva) och för få TReg (toleranta) celler innebär att ditt immunförsvar frigör inflammatoriska cytokiner som IL-17 och tumörnekrosfaktor alfa (TNFalpha) som bokstavligen får dig att känna dig slö, trött och hängig hela tiden.

Om du driver förhållandet mellan Th17 och TReg för långt till förmån för Th17-cellerna utvecklar du autoimmun sjukdom.

 

 

Hur fungerar tarmbarriären?

"Insidan" av din tarm innehåller maten du äter plus organismer som bakterier, svampar och virus. Det enda som håller insidan av din tarm åtskild från resten av dig är ett tunt lager av celler som kallas "tarmepitel" som är tänkt att fungera som en barriär och hålla alla dåliga saker borta. Dessa epitelceller är specialiserade och de håller normalt sett tätt ihop med "täta korsningar" - tätande väggar mellan de intilliggande cellerna som är utformade för att förhindra att något läcker genom barriären och in i lymfsystemet eller blodcirkulationen.

Peyers plack (lymfkörtlar som diskuterats ovan) med 70% av ditt immunsystem innehåller "omogna" vita blodkroppar (T-celler) och sitter precis på andra sidan av denna "tarmepitel"-barriär och väntar på att interagera med allt "främmande" som kan tränga igenom tarmens vägg. 

*Peyers plack är ansamlingar av lymfatisk vävnad och återfinns vanligtvis i tarmväggen i ileum (den nedersta tunntarmsdelen) hos människan. De differentierar ileum från tolvfingertarmen (duodenum) och jejunum genom att antalet Peyers plack ökar ju längre ner i tarmen man kommer, vilket innebär att änddelen av ileum innehåller flest Peyers plack.

"Läckande tarm" grundläggande mekanism

I samma ögonblick som tarmepitelet skadas eller störs börjar det "läcka" så att bakterier, virus, svampar, toxiner, osmälta matpartiklar och andra ämnen som anses vara "främmande" kommer i kontakt med T-cellerna och immunsystemet. Som ni kan föreställa er är detta inte bra. Omogna T-celler ser denna händelse som oroande och de mognar till aggressiva "proinflammatoriska" T-celler som kallas Th17.

Om det inte kontrolleras orsakar detta tillstånd med "läckande tarm" en process som kallas "kronisk inflammation", som orsakar nästan alla sjukdomar i kroppen, inklusive cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, SLE och andra autoimmuna sjukdomar.

Ett skadat tarmepitelskikt blir också ineffektivt på att utvinna de goda näringsämnen som du ska ta upp från maten för att dina celler ska kunna göra energi i mitokondrierna som finns i dina celler. Denna process kallas malabsorption (dålig absorption). Och vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fetter och kolhydrater kan ej tas upp optimalt.

"Läckande tarm" och "malabsorption" är kopplade till varandra och detta är ingen bra kombination. Å ena sidan triggar den läckande tarmen ditt immunförsvar, vilket förbrukar mycket energi. Å andra sidan hindrar malabsorptionen dig från att absorbera de vitaminer och näringsämnen du behöver för att göra energi. Resultatet: energiförbrukning och trötthet. 

Här är 10 säkra tecken på att du har "läckande tarm" sk. leaky gut:

  • Diagnos av irritabel tarm IBS (t.ex. konstant uppblåsthet i buken, förstoppning, diarré, gaser osv.)
  • Födoämnesallergier och födoämnesöverkänslighet
  • Hudproblem som eksem eller akne
  • Humörobalanser som ångest och depression
  • Alla autoimmuna tillstånd/sjukdomar* (t.ex. lupus, reumatoid artrit, typ-1-diabetes, celiaki, MS*, Hashimotos, Crohns sjukdom, ulcerös kolit m.fl.)
  • Astma och allergier med eller utan bihåleinflammation
  • Kronisk trötthet och fibromyalgi
  • Överväxt av Candida
  • Bakteriell överväxt i tunntarmen – SIBO

*Vid autoimmuna sjukdomar har immunförsvaret felaktigt börjat märka upp och angripa normala celler i kroppen. För att en sådan händelsekedja ska starta krävs i allmänhet något som väcker eller stör immunförsvaret. Det finns över 80 olika autoimmuna sjukdomar.

*Hur är Th17-celler involverade i patogenesen i multipel skleros (MS)?

Th17-celler agerar normalt genom att stimulera andra celler runt dem och skapa inflammatoriska responser mot patogener. När de sedan blir autoreaktiva inflammerar de områden av den vita hjärnsubstansen och attraherar andra immunceller till området, och skadar på så sätt hjärnans nervceller.

"Läckande tarm", som du märker, orsakar många problem och är mycket vanliga. T-celler som utsätts för de främmande partiklar, inklusive bakterier, svampar och deras giftiga biprodukter, aktiveras och färdas från tarmen och attackerar vävnader och organ slumpmässigt, inklusive din hjärna och ditt nervsystem. Detta orsakar ganska vanliga symptom som "hjärndimma", oförmåga att koncentrera sig, trötthet, ångest och depression.

Vanliga orsaker till "läckande tarm"

Vilka är de vanligaste orsakerna till "läckande tarm"? I princip allt som orsakar irritation av tarmepitelet, det lager av celler som beskrivs ovan som ska filtrera bort alla oönskade och främmande partiklar i tarmen från de goda näringsämnena. Här är en kort lista:

1. Födoämnesöverkänslighet och allergier: Gluten (från vete) är den främsta boven

Du behöver inte ha konstaterad celiaki, som är en allvarlig form av glutenallergi som finns hos cirka 1–2% av befolkningen, för att ha en känslighet för gluten. Gluten kan orsaka ett irriterat tarmepitel som blir "läckande", utan konstaterad glutenintolerans.

2. Infektioner

Överväxt av dåliga bakterier som Toxin A från Clostridium Difficile, LPS (endotoxin) från gramnegativa bakterier och acetaldehydalkohol från svampar som Candida albicans. Intressant nog växer en del av de "dåliga bakterierna" på grund av upprepad användning av antibiotika som dödar de goda bakterierna och låter de dåliga bakterierna och svamparna att växa till sig.

3. Läkemedel

Antibiotika ordineras vanligtvis för alla typer av infektioner. Tyvärr dödar antibiotika inte bara dåliga bakterier utan minskar också nyttiga mikrober (bakterier). Detta kan leda till obalans i tarmens mikrobiom (tarmfloran), vilket ökar risken för kronisk inflammation, matsmältningssymtom, läckande tarmsyndrom och kroniska hälsoproblem.

4. Toxiner

Alkohol, tungmetaller och bekämpningsmedel är exempel på gifter som orsakar ökad inflammation i tarmen.

5. Stress

Stress orsakar en tung belastning på tarmen. Vanligtvis skyddas tarmepitelet av antikroppar som produceras av immunsystemet som kallas IgA och ett tjockt lager slem. Stress stänger av produktionen av IgA och slemmet i tarmen och lämnar tarmepitelet exponerat för skadliga organismer och toxiner.

 

Finns det något kosttillskott som bidrar till att läka tarmen och förbättra sömnen?

Om du har några symtom på trötthet, oförmåga att koncentrera dig, hjärndimma som åtminstone delvis är förknippade med buksymtom som uppblåsthet, diarré, kramper, bör du överväga att läka din tarm.

 

 

Collagen prebiotics - kollagenkomplex som läker en läckande tarm

Kollagen har visat sig kunna hjälpa till vid läkning av läckande tarm, inflammation i tjocktarmen (kolit) och är även bra vid andra tarmproblem/magproblem som magsår och IBS. Ät gärna extra kollagen om du har autoimmuna magsjukdomarna ulcerös kolit eller Crohns.

Kosttillskott Collagen prebiotics innehåller kollagen, prebiotika och L-glutamin, där glutamin används i stor utsträckning av cellerna i tarmkanalen som bränsle. Glutamin har i många studier visat sig korrigera tarmpermeabiliteten (läckande tarm). Förutom att inta glutamin, kollagen och prebiotika så kan ett kosttillskott med zink även gynna din mag- och tarmhälsa. 

 

 

Collagen sleep & relax - kollagenkomplex för bättre sömn

Vill du ha ett kosttillskott med kollagen, som förutom läker en läckande tarm, även förbättrar sömnen så rekommenderar vi kollagenkomplexet Collagen sleep & relax som förutom kollagen även innehåller GABA, ashwagandha och magnesium för bättre sömn.

Kan kollagen gynna en god natts sömn och göra dig mer avslappnad?

PEPTAN B® kollagen är ett högkvalitativt och väldokumenterat kollagenpulver. Kollagen består av nästan en tredjedel glycin, och det är denna aminosyra som hjälper oss att sova eftersom den hjälper oss att slappna av. Glycin är en hämmande signalsubstans som lugnar det centrala nervsystemet och hjälper oss att varva ner, slappna av och somna.

Kan ashwagandha förbättra sömnkvalitet?

Ashwagandha kan vara ett effektivt tillskott för att somna snabbare, sova längre, och få en bättre sömnkvalitet. Ashwagandha kan även vara effektivt för att minska stress och ångestsymtom. Collagen sleep & relax innehåller ekologiskt rotextrakt KSM-66® ashwagandha (Withania somnifera).

Hur förbättrar magnesium sömnen?

Lider man av sömnlöshet så kan ett magnesiumtillskott bidra till att man somnar snabbare, sover längre, minskar nattliga uppvaknanden och ökar nivåerna av naturligt sömnhormon som är kroppens eget hormon som reglerar sömn och vakenhet.

Kan GABA förbättra sömn och minska stress?

GABA har en stressreducerande och sömnhöjande effekt. Låg GABA-aktivitet är kopplad till sömnlöshet och störd sömn och när nivån av GABA (Gamma-aminosmörsyra) blir för låg är det svårt för kroppen att slappna av. Låg GABA-aktivitet leder även till ångest, depression och humörstörningar. GABA får oss helt enkelt att må bra.

Kan vitamin C minska trötthet?

Vitamin C bidrar till minskning av trötthet och utmattning.2024-06-20

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen