SvenskaEnglish

ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER

TJOCKT HÅR - DE BÄSTA KOSTTILLSKOTTEN!

TJOCKT HÅR - DE BÄSTA KOSTTILLSKOTTEN!

Ungefär 55% av alla kvinnor kommer någon gång under sin livstid att uppleva håravfall och tunnare hår, medan en majoritet av männen går igenom någon typ av håravfall. Faktum är att ett dåligt näringsintag, inklusive vitaminbrister och mineralbrister, är en vanlig faktor vid håravfall. En bra kost och boostande kosttillskott kan fixa roten till problemet. Är du osäker på vilka brister du kan ha, då kan en blodanalys vara det första steget för att hitta orsaken till håravfallet eller ett tunnare hår.

Sanningen är att håravfall är en komplex process som involverar olika genetiska, hormonella och miljömässiga mekanismer. Precis som vår hud är hårfollikeln utsatt för både inre och yttre åldrande. 

Ibland beror håravfall också på bl.a. vitamin- eller mineralbrist. Lyckligtvis kan en brist korrigeras genom att lägga till vitaminrika och mineralrika livsmedel i din kost eller att inta kosttillskott med andra boostande ämnen som exempelvis proteinerna kollagen och keratin. 

 

Prova dessa hälsosamma vitaminerna, mineralerna och proteinerna, om du vill ha ett tjockare, fylligare och friskare hår:

KOLLAGEN OCH KERATIN

Håret består främst av proteinet keratin. Din kropp använder flera aminosyror för att bygga upp keratin - varav några finns i kollagen (1, 2). När du konsumerar kollagen och andra proteiner bryter din kropp ner dem i aminosyror som sedan används för att bygga nya proteiner och föreningar (3). 

Det finns 11 icke livsnödvändiga aminosyror (icke essentiella aminosyror) som din kropp kan tillverka själv och 9 essentiella aminosyror (livsnödvändiga aminosyror) som du behöver få i dig från din kost. Kollagen består främst av 3 icke essentiella aminosyror: prolin, glycin och hydroxyprolin (4, 5, 6).

Prolin är också huvudkomponenten i keratin. Därför ger prolinrikt kollagen din kropp de byggstenar den behöver för ett tjockt och friskt hår (2). När keratinproteiner bryts ner i hårsäckarna kan detta leda till håravfall och pigmentförändringar, som kan resultera i grått hår.

 

KOLLAGEN MOTVERKAR SKADOR PÅ HÅRSÄCKARNA

Kollagen kan fungera som en antioxidant och bekämpa skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är föreningar som utvecklas i kroppen som ett resultat av luftföroreningar, rökning, dåliga kostval, alkohol och andra miljöföroreningar. För mycket fria radikaler kan skada dina celler, proteiner och DNA (7).

Forskning visar att fria radikaler också kan skada hårsäckarna. Eftersom kroppens försvar mot fria radikaler minskar med åldrandet, så är äldre personer mer mottagliga för skador på håret (8). För att bekämpa fria radikaler och främja friskt hår behöver din kropp antioxidanter.

Flera provrörsstudier har visat att kollagen – särskilt från fisk – kan ha en kraftfull antioxidativ effekt (9, 10, 11).

En studie fann att marint kollagen kunde bekämpa fyra olika fria radikaler, medan en annan studie observerade att proteinet kan vara en effektivare antioxidant än en välkänd förening som finns i te (10, 12).

 

KOLLAGEN KAN MOTVERKA ATT HÅRET BLIR TUNNARE

Kollagen utgör cirka 70% av dermis, mittenskiktet i din hud som innehåller roten till varje enskilt hår. I synnerhet bidrar kollagen till elasticiteten och styrkan i dermis. Med åldern blir din kropp mindre effektiv på att producera kollagen. Detta kan vara en av anledningarna till att håret blir tunnare med tiden (13, 14, 15, 16).

Därför bör du boosta din kropp med kollagen om du passerat 25-års ålder för att ge din kropp kollagen som hjälper till att upprätthålla en hälsosam hud och ett friskt & tjockt hår.

En åtta veckor lång studie på 69 kvinnor i åldern 35–55 år fann att de avsevärt förbättrade sin huds elasticitet jämfört med placebogruppen, genom att inta kollagen från kosttillskott (17).

En annan 12-veckors studie på mer än 1 000 vuxna fann att ett dagligt kollagentillskott förbättrade mängden av detta protein i huden och minskade tecken på hudens åldrande (18).

Eftersom håret växer ut från huden kan kollagenets potential att motverka effekterna av hudens åldrande bidra till bättre hårväxt och motverka tunt hår. 

 

KOLLAGEN KAN MOTVERKA ATT HÅRET BLIR GRÅTT

På grund av dess antioxidantegenskaper kan kollagen bekämpa cellskador och motverka att håret blir grått i förtid. Åldersrelaterat grått hår påverkas till stor del av genetiken, men fria radikaler skadar de celler som producerar hårfärgen och detta kan också spela en roll (19). 

När du åldras så börjar cellerna som producerar hårets pigment – melanin - och som ger ditt hår dess färg, naturligt att dö. Fria radikaler som är resultatet av dålig kost, stress och miljöföroreningar kan dock också skada de melaninskapande cellerna (20).

Utan tillräckligt med antioxidanter för att bekämpa fria radikaler kan ditt hår bli grått i förtid. Faktum är att en teströrsstudie fann att antioxidantaktiviteten hos hårsäckarna som det växte grått hår ifrån, var mycket lägre än i de hårsäckar som fortfarande innehöll melanin (20, 21).

Eftersom kollagen har visat sig bekämpa fria radikaler kan det bidra till att förhindra skador på celler som producerar melanin (det pigment som ger ditt hår sin färg). Som ett resultat kan det förhindra att håret blir grått i förtid eller sakta ner åldersrelaterat grått hår (9, 10).

 

KOLLAGEN ÄR LÄTT ATT FÅ I SIG VARJE DAG

Du kan lägga till kollagen i din kost genom livsmedel eller kosttillskott. Däremot, med dagens traditionella kosthållning (där vi inte längre gör långkok på djurdelar osv.), så är det smidigast att inta kollagen från ett kosttillskott i pulverform.

Buljong gjord på exempelvis djurdelar innehåller både kollagen och gelatin, och är en kokt form av kollagen. 

Dessutom kan du äta en kost rik på C-vitamin, vilket ökar kroppens naturliga kollagenproduktion. Apelsiner, paprika, brysselkål och jordgubbar är utmärkta källor till detta vitamin.

Slutligen, kollagen från kosttillskott och pulverformen är att föredra då du behöver få i dig 5-10 mg om dagen. De flesta kollagentillskott är även hydrolyserade, vilket innebär att de redan är uppdelade och lättare att absorbera för kroppen.

 

ZINK

Olika zinkföreningar har använts i årtionden för behandling av sjukdomar som telogent effluvium (håravfall) och alopecia areata (fläckvist håravfall), eftersom zink gynnar hårsäckarnas hälsa. Zink är en viktig kofaktor för flera enzymer och är involverad i viktiga funktionella aktiviteter i hårfollikeln.

Zink är också en potent hämmare av hårsäckarnas regression, och det påskyndar hårsäckarnas återhämtning. Studier tyder på att vissa alopecia areata patienter har zinkbrist och att inta zink från kosttillskott fungerar som en effektiv behandling.

I en studie från 2013 utvärderade forskarna zinkstatusens roll i var och en av de fyra typerna av håravfall, inklusive alopecia areata, manligt håravfall, kvinnligt håravfall och telogent håravfall. Hos alla håravfallspatienter var den genomsnittliga nivån av zink i serum betydligt lägre än kontrollgruppen. Analysen av varje grupp visade att alla grupper med håravfall hade statistiskt lägre zinkkoncentration, särskilt alopecia areata gruppen. Data ledde till hypotesen att störningar i zink metabolismen spelar en nyckelroll vid håravfall (22).

Tror du att ditt håravfall beror på zinkbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

BIOTIN

Biotin (vitamin B7) har länge använts som alternativ behandling vid håravfall. Biotin gynnar ditt hår genom att återuppbygga hår som har skadats av överschamponering, exponering för solen, föning och användning av plattång. 

Ett starkt tecken på en biotinbrist är håravfall. En brist kan orsakas av rökning, nedsatt leverfunktion eller till och med graviditet. Forskning tyder på att många kvinnor utvecklar en biotinbrist under en normal graviditet eftersom de snabbt delande cellerna i det utvecklande fostret kräver biotin för olika processer. 

För att motverka håravfall och öka hårets styrka, så är det bra att inta ett B-vitaminkomplex dagligen, eller att inta biotin separat. Att äta livsmedel rika på biotin, såsom ägg, nötkött, kyckling, avokado, baljväxter, nötter och potatis, hjälper också till att undvika en brist och främjar hårtillväxt.

 

C-VITAMIN

Experimentella bevis tyder på att oxidativ stress spelar en viktig roll i åldrandeprocessen. Fria radikaler är mycket reaktiva molekyler som direkt kan skada cellulära strukturella membran, lipider, proteiner och DNA.

Med åldern ökar produktionen av fria radikaler och mängden antioxidativa enzymer som försvarar kroppen minskar, vilket leder till skador på cellulära strukturer och hårets åldrande. Genom att fungera som en antioxidant, så bekämpar C-vitamin oxidativ stress som bidrar till grått hår och håravfall (23).

För att bekämpa fria radikaler och skydda håret från åldrande, fyll på med C-vitaminrika livsmedel som apelsiner, röd paprika, grönkål, brysselkål, broccoli, jordgubbar, grapefrukt och kiwi. Om du behöver ett kosttillskott, så inta 500-1000 milligram C-vitamin två gånger dagligen, för bästa antioxidativa effekt.

 

JÄRN

Flera studier har undersökt sambandet mellan järnbrist och håravfall, och vissa tyder på att järnbrist kan vara relaterade till alopecia areata, androgen alopeci, telogent effluvium och diffusa håravfall (3).

Forskare vid Teheran University of Medical Sciences i Iran studerade sambandet mellan kroppens järnstatus och olika typer av håravfall. De genomförde en studie för att bedöma om diffust telogent håravfall hos kvinnor mellan 15 och 45 år är associerat med järnbrist - 30 kvinnor med dokumenterat telogent håravfall jämfördes med 30 kvinnor utan håravfall.

Forskarna fann att, av de nio patienter med järnbristanemi, så hade åtta telogen håravfall. Den genomsnittliga ferritinhalten (ett protein i kroppen som binder till järn) var statistiskt signifikant lägre hos patienter med diffust telogent håravfall, än hos försökspersoner utan håravfall. Studien tyder på att kvinnor med järnbrist har en högre risk för håravfall, och serum ferritin nivåer under eller lika med 30 milligram/milliliter är starkt associerade med telogent håravfall (24).

För lite järn kan även göra att håret blir grått i förtid (25).

För att främja hårväxten, så se till att äta livsmedel som innehåller järn i din kost varje dag. Ät mycket spenat, äggulor, nötkött och bönor. Eftersom en järnbrist kan leda till håravfall, se till att du får din dagliga rekommenderade mängd genom att äta järnrika livsmedel.

Var dock försiktig med att inta ett kosttillskott med järn, såvida du inte fått bekräftat att du har järnbrist. Personer som inte får ökade järnnivåer i kroppen från mat eller kosttillskott bör genomgå ytterligare tester för att identifiera andra underliggande orsaker till järnbrist och håravfall.

Tror du att ditt håravfall beror på järnbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

D-VITAMIN

Hårsäckarna är mycket känsliga för hormoner, och D-vitamin är ett hormon som spelar en viktig roll för kalciumhomeostas, immunreglering, celltillväxt. I den vetenskapliga världen är det välkänt att alopecia areata är vanligt förekommande hos patienter med D-vitamin brist. D-vitaminresistent rakit eller D-vitaminreceptormutation (26).

Forskning tyder på att otillräckliga nivåer av D-vitamin är inblandad i en mängd autoimmuna sjukdomar, inklusive alopecia areata. En tvärsnittsstudie med 86 patienter med alopecia areata, 44 patienter med vitiligo och 58 friska kontrollpersoner genomfördes. Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia areata var betydligt lägre än hos patienterna med vitiligo och de friska kontrollpersonerna. Dessutom hittades en betydande omvänd korrelation mellan sjukdomens svårighetsgrad och Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia. Forskare drog slutsatsen att screening av patienter med alopecia areata för D-vitamin brister verkar vara av värde för ordinera ett kosttillskott med D-vitamin till dessa personer.

Direkt solexponering är det bästa sättet att absorbera D-vitamin. Exponera din hud för solen i cirka 10–15 minuter för att absorbera cirka 10 000 IE (250 μg) naturligt D-vitamin. För att öka dina D-vitaminnivåer från livsmedel så kan du med fördel äta: hälleflundra, makrill, ål, lax, sik, svärdfisk, maitake svamp och portabellosvamp.

Tror du att ditt håravfall beror på D-vitamin brist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

FOLAT ELLER FOLSYRA – VITAMIN B9

Folat/folsyra behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Dessa celler inkluderar de som finns i din hudvävnad såväl som i ditt hår och dina naglar. Detta B-vitamin håller dessa celler och röda blodkroppar friska, vilket optimerar hårsäckarna så att de kan stödja hårtillväxten. Att generera nya röda blodkroppar kan hjälpa till med keratiniseringen av hår som genererar hårtillväxt och som stoppar håravfall.

Förutom att motverka håravfall och stödja hårtillväxt, har folsyra eller folat andra fördelar för håret. En brist på detta B-vitamin kan få håret att bli tunt och så småningom ramla av, eftersom håret blir svagt. Ökningen av den nya cellproduktionen som vitaminet ger kan därför få håret att växa där det tunnats ut.

Folat är den variant som kommer från mat och folsyra den variant som kommer från kosttillskott. Båda har samma verkan i kroppen.

 

KOBALAMIN – VITAMIN B12

Vitamin B12 främjar en hälsosam hårtillväxt genom att hjälpa till med produktionen av syrerika röda blodkroppar som tillför hårsäckarna den näring de behöver. En brist på vitaminet kan göra att håret lättare går av och lättare ramlar av.

Vitaminet kan även hjälpa till att motverka att håret blir grått i förtid. Brist på vitamin B12 är faktiskt mest en av de vanligaste orsakerna till att håret blir grått i förtid!

Forskare har sett att vitamin B-12-brist ofta går hand i hand med en brist på folat och biotin, hos personer vars hår har börjat bli grått för tidigt (27).

 

FINNS DET VITAMINER OCH MINERALER SOM KAN ORSAKA HÅRAVFALL?

Ja, det finns det. Både vitamin A och mineralen selen kan orsaka håravfall om en person intar för höga mängder av dessa näringsämnen från kosttillskott (28). Däremot så behövs både selen och vitamin A för ett friskt och hälsosamt hår, i måttliga mängder.

 

FINNS DET VITAMINER OCH MINERALER SOM KAN MOTVERKA ATT HÅRET BLIR GRÅTT I FÖRTID?

Ja, det finns det. Mineralerna järn och selen, samt vitamin D, vitamin B9 (folat, folsyra) och vitamin B12 (kobalamin), kan motverka att håret blir grått i förtid (29).

 

Skribent: Natalie Rovaniemi VD och grundare av Celloptimum, med en Fil. mag (filosofie magister) magisterexamen i nutrition

 2021-03-29

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen