SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Veganskt kollagen - finns det?

Veganskt kollagen - finns det?

KOSTTILLSKOTT MED NATURLIGT KOLLAGEN

Kollagen är naturligt sett inte veganskt. Kollagen är ett strukturellt protein som finns i hud, ben, leder och muskler hos djur. Det ger styrka och elasticitet till våra vävnader, skyddar våra inre organ och hjälper oss att röra oss smärtfritt. Men eftersom kollagen inte finns i den växtbaserade världen kanske du undrar vad "veganskt kollagen" egentligen betyder! 

Eftersom kollagen är animaliskt och inte existerar i växtriket så finns det inget NATURLIGT veganskt kollagen. Däremot finns det kollagen-Boosters som innehåller näringsämnen som hjälper kroppens egna kollagenbildning, som exempelvis vitamin C. 

Men...  vetenskapen har upptäckt ett sätt att göra veganskt kollagen!

 

Kan kollagen vara veganskt?

Ja, det finns veganskt kollagen, men det är ingen naturlig produkt. Naturligt kollagen kommer alltid från djurriket.

 

Vad är veganskt kollagen?

Veganskt kollagen har samma aminosyraprofil som naturligt animaliskt kollagen. Däremot så skiljer sig råvaran för de olika kollagenvarianterna. Naturligt kollagen tillverkas från animalier och veganskt kollagen tillverkas av genmodifierade baktierer och genmodifierad jäst.

 

Är veganskt kollagen ett naturligt kollagen?

Nej, veganskt kollagen tillverkas av människor i ett laboratorium och är således inget som förkommer på naturlig väg.

 

Vad är skillnaden mellan veganskt kollagen och animaliskt kollagen?

Rent kemiskt sett så är det ingen skillnad på kollagen som är veganskt och ett kollagen som är animaliskt. Det som skiljer dessa två kollagen-varianter är att veganskt kollagen inte är ett naturligt protein utan har skapats av människan. Naturligt kollagen kommer alltid från animalier och har inte skapats genom genmodifierade organismer. De animalier som naturligt kollagen kommer ifrån är oftast från fisk eller nötkreatur.

 

Hur tillverkas vegansk kollagen?

Fyra mänskliga gener som kodar för kollagen läggs till mikrobernas genetiska struktur. När generna väl är på plats börjar jästen eller bakterierna att producera byggstenar av mänskligt kollagen. Pepsin, ett matsmältningsenzym, tillsätts för att hjälpa till att strukturera byggstenarna till kollagenmolekyler med den exakta strukturen av mänskligt kollagen. När denna process är klar har vi veganskt kollagen!

 

Framställs veganskt kollagen från genmodifierade organismer (GMO)?

Veganskt kollagen framställs från genmodifierad jäst och genmodifierade bakterier i ett laboaratorium. Naturligt kollagen kommer alltid från animalier och innehåller inget genmodifierat genetiskt material, och animaliskt kollagen är därför ett naturligt protein. Veganskt kollagen är inget naturligt protein.

 

Vad är GMO?

GMO står för genetiskt modifierad organism. GMO definieras i miljöbalken som en biologisk enhet som kan föröka sig eller överföra genetiskt material, i vilken det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination.

 

Vad innebär GMO?

Inom traditionell växtförädling är målet att hitta gener som ger avkomman konkurrensfördelar jämfört med befintliga sorter. Med hjälp av modern genteknik kan man flytta gener mellan olika arter, något som inte kan åstadkommas genom traditionell växtförädling. På det sättet kan man tillsätta en enstaka gen i en växt som styr en specifik egenskap. Genom denna metod blir resultatet mer förutsägbart än när man blandar in hundratals gener som det kan röra sig om i traditionell växtförädling.

De vanligaste genetiska modifieringarna är att gener från en jordbakterie förs över till växter och ger dem inbyggd skydd mot insektsangrepp eller mot vissa bekämpningsmedel. Fördelen med den förändringen är att odlaren inte behöver använda lika mycket bekämpningsmedel som när man odlar konventionella växtsorter.

Denna typ av genteknik används också för att ta fram grödor med bättre näringsinnehåll. På så sätt har man fått fram raps med bättre oljesammansättning och ris som innehåller mer A-vitamin.  

Ett annat område där man utnyttjar tekniken är vid framställningen av exempelvis vitaminer, aminosyror och enzymer som sedan används i livsmedelsindustrin.

De viktigaste genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull. Andra genetiskt modifierade grödor är sockerbeta, potatis och ris. 

 

Många tillverkare använder sig av ordet vegansk kollagen, vad innebär det egentligen?

Det finns ingen etablerad definition för vad vegansk kollagen är. Baserat på vår efterforskning tror vi att det är säkert att definiera det som en term som används för växtbaserade ingredienser som hjälper din egen kollagenproduktion, även känd som kollagenboosters eller promotorer. Dessa ingredienser inkluderar aminosyror, ceramider, mineraler (som koppar), kiseldioxid och antioxidanter (som vitamin C), och innehåller inte själva proteinet kollagen.

Vår kropp gör sitt eget kollagen, men produktionen börjar minska från 25 års ålder. Allt vi kan göra för att hjälpa vår kollagenproduktion, inklusive att få in tillräckligt med protein och näringsämnen i vår kropp kommer inte bara att vara fördelaktigt, utan också till stor hjälp!

 

Är veganskt kollagen lika bra som animaliskt kollagen?

Eftersom ett veganskt kollagen som tillverkats i ett laboratorium har samma struktur som ett animaliskt kollagen, så bör de i praktiken ha samma effekt på kroppen. Men det är viktig att ha i åtanke att det veganska kollagenet inte är ett naturlig kollagen, utan det har tillverkats via GMO. 2023-02-23

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen