SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

VIKTMINSKNING MED KOLLAGEN

VIKTMINSKNING MED KOLLAGEN

KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGEN FÖR VIKTMINSKNING:

COLLAGEN - KETO DIET MED MCT FETT - är ett kosttillskott som hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som det motverkar en slapp hud med synliga celluliter.

Kollagen är ett protein som finns naturligt i kroppen. Under de senaste åren har det blivit ett populärt näringstillskott. Kollagentillskott är främst kända för sina fördelar för hudens hälsa. Men om du letar efter sätt att gå ner i vikt kanske du har hört att ett kollagentillskott kan hjälpa.

Hittills har inte mycket forskning gjorts på kollagentillskott och viktminskning. Men det finns vissa bevis för att kollagen indirekt kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Om du vill använda kollagen för viktminskning, så läs vidare. Denna artikel kommer att förklara vetenskapen bakom denna effekt.

 

Vad är kollagen?

Kollagen är ett viktigt strukturellt protein som utgör 25-30% av proteinerna i kroppen. Det bidrar till bindvävens struktur:

 • hud
 • brosk
 • senor
 • ligament
 • muskler
 • ben
 • blodkärl

 

Vad är naturligt kollagen?

Kollagen är uppbyggt av aminosyror, som anses vara byggstenarna i protein. Aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin står för 57% av de totala aminosyrorna i kollagen.

Aminosyror är formade som kedjor. I kollagen är aminosyrorna tätt vridna som ett rep, vilket gör kollagen extremt starkt och stabilt.

I kroppen produceras kollagen naturligt av celler som kallas fibroblaster. Optimal kollagenbildning kräver att du får i dig tillräckligt med högkvalitativt protein och C-vitamin i din kost. Du kan också få kollagen direkt genom att äta vissa livsmedel eller genom att konsumera kosttillskott med kollagenpeptider.

 

Kommer kosttillskott med kollagen från djur?

Kollagentillskott kommer från animalier så som fisk och nötkreatur. Fördelen med dessa tillskott är att de hjälper din kropp att återuppbygga kollagen. Typer av kollagentillskott inkluderar:

Gelatin

Gelatin eller kokt kollagen, tillverkas genom att värma kollagen under lång tid. Värmen bryter ner kollagenrt och bildar mindre proteiner.

Hydrolyserat kollagen

Om proteinerna bryts ner ytterligare till aminosyror kallas det för hydrolyserat kollagen. Denna form kan också kallas för hydrolyserat gelatin, kollagenpeptider eller kollagenhydrolysat.

Odenaturerad kollagen

Odenaturerat kollagen är intakt och har inte brutits ned.

Kollagentillskott finns i flera former:

 • Piller
 • Gummies
 • Pulver
 • I förpackade livsmedel eller drycker

 

Kan kollagen hjälpa till med viktminskning?

Det finns studier som påvisat att ett kollagentillskott kan hjälpa vid viktminskning och hjälpa till att bibehålla en sund och hälsosam vikt. Kollagen:

 • Främjar mättnad
 • Kollagentillskott kan öka mättnaden eller känslan av att vara mätt. Detta kan hjälpa dig att gå ner i vikt genom att minska hungerkänslorna, och påverkar därför indirekt hur många kalorier du äter på en dag. Kollagen kan ha denna effekt eftersom det är ett protein. Enligt studier har man sett att kollagen ökar mättnadshormoner som glukagon och kolecystokinin, samt ghrelin som är ett hungerhormon.

Kolecystokinin (CCK) är ett peptidhormon som huvudsakligen utsöndras från övre tunntarmen vid födointag. 

Glukagon är ett blodsockerreglerande peptidhormon i kroppen som bildas i i bukspottkörteln. Glukagon utsöndras vid sänkta blodsockernivåer och ökar glukoskoncentrationen i blodplasma, framförallt genom att stimulera nedbrytningen av leverns glykogendepåer vilket leder till frisättning av glukos; glukagon stimulerar även nysyntes av glukos.

Ghrelin är ett hormon som produceras i magsäcken hos människa och som stimulerar aptiten.

 • Ett ökat proteinintag kan också öka termogenesen, vilket påverkar mättnad och energiförbrukning. Högre proteinrika dieter kan stimulera muskelprotein anabolism, vilket gynnar kvarhållandet av muskelmassa och samtidigt förbättrad metabolisk profil.

 

Kan kollagen hjälpa till med att bygga muskelmassa?

Att bygga muskler är en viktig del av en hållbar viktminskning. Det beror på att muskler bränner mer kalorier i vila, vilket ökar den totala kaloriförbrukningen.

Att ta kollagentillskott kan hjälpa till med att minska fettet på kroppen genom att öka muskelmassan. Kom ihåg att kollagen är det viktigaste strukturella proteinet i dina muskler.

Flera studier visar att de som tog kollagenpeptider upplevde en större förbättring av muskelmassa och styrka. De förlorade också mer fettmassa än placebogruppen (de som inte fick kollagentillskott).

Dessa resultat tyder på att kollagentillskott kan stödja förlust av kroppsfett genom att förbättra effekterna av styrketräningen genom att bidra till ökad muskelmassa.

 

Kan kollagen motverka att fettcellerna blir större?

Man har i vissa studier sett att kollagen kan minska utvecklingen och ackumuleringen av adipocyter eller fettceller. Fettceller eller adipocyter är de celler som i kroppen specialiserats på att lagra in fett i form av triacylglyceroler i droppar i cytosolen, vilka kan ta upp en stor del av cellen och tränga undan cellkärnan. Fettet fungerar både som energi och isolering i kroppen och kan vid behov frisättas. Fettcellerna bildar adipös vävnda (fettvävnad). Feta personer har både fler och större fettceller än normalviktiga. Fettcellerna försvinner dock inte vid viktminskning. De minskar i storlek, men finns kvar i samma antal

En studie fann att kollagen minskar kroppsfett hos människor. Mängden fett som förlorades var liten, men tyder på potentiella fördelar för viktminskning.

På samma sätt i en annan studie hade kollagenpeptider en anti-fetma effekt hos möss. Forskarna kopplade denna effekt till förbättrad fettmetabolism och minskad fettansamling.

En en annan studie fann forskarna också att kollagenhydrolysat (även kallade kollagenpeptider) minskade fettcellstorleken och viktökningen hos råttor.

 

Kan kollagen lindra ledvärk vid träning?

Kollagentillskott kan indirekt hjälpa viktminskning genom att minska ledvärk. Friska leder behövs för att röra sig bekvämt under träning och dagliga aktiviteter. Att ägna sig mer regelbundet åt fysisk aktivitet kan då i sin tur stödja viktkontroll.

I en studie fann forskarna att kollagenpeptider kan motverka artros. Artros eller osteoartrit är en ledsjukdom som drabbar hela leden. Den innebär strukturella förändringar av brosk, lednära ben, ligament, ledkapsel, synovium (ledhinna) och omkringliggande muskulatur. När ditt ledbrosk slits ner så orsakar det ledvärk och stelhet.

I en studie gjord på idrottare minskade kollagenpeptider knäledssmärta relaterad till fysisk aktivitet. Om ledvärk hindrar dig från att träna kanske du ska börja med ett kollagentillskott.

 

Vilka andra fördelar för skönhet och hälsa har kollagen?

Kollagentillskott har andra potentiella hälsofördelar. Kollagen kan:

 • förbättra hudens elasticitet
 • minska rynkor i huden
 • öka hudens återfuktning
 • minska benförlust
 • förbättra spröda naglar
 • öka hårets hälsa

 

Är det fördelaktigt att äta kollagentillskott när man går ner i vikt för hår, hud och naglar?

Ja, kollagenet som finns i kosttillskott med andra vitaminer och mineraler kan motverka håravfall, en slappare hud och sämre nagelkvalitet. Vid en viktnedgång så priorietar inte kroppen hår, hud och naglar, utan fokuserar mer på att förse andra organ med näring. Att inta extra kollagen kan därför vara fördelaktigt för dig som vill bibehålla en fast hud, tjockt hår och friska naglar.

KOSTTILLSKOTT MED KOLLAGEN FÖR ATT GÅ NER I VIKT

 

Är kollagentillskott säkra?

Forskning kring negativa biverkningarna av kollagentillskott saknas. 

Det kan även vara svårt att veta om ett kollagentillskott innehåller de ingredienser som det påstår sig ha. Det är också möjligt att kollagentillskott kan innehålla:

 • tungmetaller (som kadmium)
 • mikrobiella föroreningar
 • andra doser än vad som anges på etiketten

Välja därför alltid en seriös tillverkare av kosttillskott.

 

Sammanfattningsvis om kollagen och viktminskning

Kollagentillskott kan indirekt främja viktminskning genom:

 • ökande mättnad
 • att reglera fettmetabolismen
 • att öka effekten av styrketräning vilket resulterar i ökad muskelmassa
 • lindra ledvärk, vilket gör det bekvämare att träna

Men kollagentillskott är inte magi eller en ersättning för hälsosamma vanor. För en hållbar viktminskning är det fortfarande viktigt att äta bra, träna regelbundet och få tillräckligt med sömn.

Om du vill börja med ett kollagentillskott för viktminskning, så kan vi rekommendera ett kosttillskott med kollagenpeptider och MCT-Fett.2023-02-27

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen