SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

BÄST FÖRE-DATUM/BÄST FÖR UTGÅNGEN AV

Bäst före-datum/bäst före utgången av handlar inte om hur länge ett kosttillskott är säkert, utan till vilket datum kosttillskottet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga bland annat smak, färg och funktion. Det som händer efter bäst före-datumet är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men kosttillskottet kan fortfarande vara fullt ätbart.

Bäst före-datum gäller om varan har förvarats på lämpligt sätt. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring. Om temperaturen spelar roll för hur länge ett livsmedel håller ska det stå på förpackningen, exempelvis ”kylvara, förvaras vid högst +4 °C”.

Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datumet. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datumet.

Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning.

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Vad gör jag med ett kosttillskott efter att datumet har passerat?

Kosttillskottet är ofta okej att inta efter bäst före-datumet.

Vad händer med näringsvärdet när livsmedlet (kosttillskott klassas som livsmedel) passerat bäst före-datumet?

Forskningen tyder på att livsmedlets näringsvärde håller sig relativt stabilt så länge som vi tycker att maten är attraktiv att äta. Det som först kan försämras något är C-vitamin och vissa andra antioxidanter.

Källa: Livsmedelsverket

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen