SvenskaEnglish

ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER

HYALURONSYRA

SKÖNHETENS MOLEKYL

 

HYALURONSYRA – EN TYP AV KOLHYDRAT

Hyaluronsyra, även kallad hyaluronan, är en glykosaminoglykan – långa ogrenade polysackarider som består av upprepade disackarider (1).

 

HYALURONSYRA BINDER VATTEN OCH GER HUDEN FUKT OCH ELASTICITET

Hyaluronsyra finns i hela kroppen och förekommer i alla vävnader och vätskor som tjänar vitala funktioner i kroppen (2), är mer koncentrerad i vissa delar av kroppen, men har samma roll överallt. Hela 50% av kroppens hyaluronsyra finns i huden, där den bidrar till hydrering, metaboliska processer och reparation av huden. Hyaluronsyra har en dynamisk omsättningshastighet som varar mindre än en dag i huden, vilket innebär att det är viktigt att kroppen har tillgång till hyaluronsyra varje dag, för att kroppen ska kunna fungera optimalt (3).

 

HYALURONSYRANS FUNKTIONER I KROPPEN

I kroppen spelar hyaluronsyran en viktig roll vid upprätthållandet av en hälsosam bindväv, reglerar hudens elasticitet, är involverad i cellmigration, sårläkning och inflammation (4). Dess andra funktioner innefattar smörjning av leder, blodkärlsbildning och fibroblast migration – en bindvävscell som producerar prokollagen som utanför cellen blir till kollagen (5).

 

HYALURONSYRANS URSPRUNG

Hyaluronsyra kan ha ett syntetiskt eller ett naturligt ursprung. Men oberoende av källan är dess molekylstruktur alltid densamma – ett socker med hygroskopiska egenskaper (drar till sig och kvarhåller vatten). Hyaluronsyra kan bildas på olika sätt. Biologiskt genom syntes av fibroblaster i kroppen, naturligt från jäsning (fermentering) av olika växtslag, från djur, och syntetiskt. Vid t.ex. fermentering av växter, så fermenteras växten med specifika bakterier, renas och fälls sedan ut. Denna process extraherar den hyaluronsyra som är naturligt närvarande i växten, vilket ger en naturligt härledd hyaluronsyra.

 

HYALURONSYRA – INJEKTIONER OCH KRÄMER

Hyaluronsyra, precis som kollagen, används i fillers (injektioner med sprutor) för att få huden att se yngre ut, samt i olika krämer som kan appliceras på huden! Hyaluronsyra kan även injiceras i kroppens leder för att ge smärtlindring och förbättra ledernas rörelseförmåga.

 

HÄR FINNER DU VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM HYALURONSYRA

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen