SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kisel för hår och hud

 

KISEL

SKÖNHETENS MINERAL

Kisel - i formen kiseldioxid - är en vanlig ingrediens i skönhetsprodukter och kosttillskott för hud, hår och naglar. Mineralen bidrar till:

  • Fast och elastisk hud
  • Tjockt och glansigt hår
  • Starka naglar
  • Rörliga leder
  • Hälsosam och frisk bindväv
  • Hälsosam benuppbyggnad

 

KISEL SKYDDAR DIN HUD MOT FÖR TIDIGT ÅLDRANDE OCH TJOCKARE, GLANSIGARE HÅR

Mineralen är även en viktig komponent i kollagen och elastin, två proteiner i kroppen. Kollagen håller ihop kroppens vävnader och elastin bidrar till en spänstigare hud!

Kisel finns även i proteinet keratin, vilket är det protein som är hårstråets huvudsakliga byggsten. Kisel förs via blodet till hårsäckarna där håret bildas, och ökar där näringstillförseln och bidrar till att håret får mer glans och volym. 

Kisel balanserar könshormonerna. Män och kvinnor har både testosteron och östrogen i sina kroppar, men i varierande proportioner. När balansen av dessa hormoner inte fungerar och en person har för mycket av ett av hormonerna eller för lite av det andra, så är håret en av de saker som påverkas först, vilket kan leda till håravfall.

Kisel är även viktigt för transporten av näringsämnen till hårsäckarna. Mineralet har en unik förmåga att binda sig med många andra näringsämnen i kroppen och transportera ämnena i blodomloppet, och vidare till hårbotten, men även till andra delar av kroppen.

 

KOLLAGEN INNEHÅLLER KISEL

Kollagen innehåller kisel, och kisel är därför viktigt för optimal kollagenbildning. Kisel som förekommer i exempelvis hud, hår, naglar, senor, ligament, brosk, blodkärl och bindväv, tillför både styrka och stabilitet till dessa vävnader.

 

KISEL ELLER KISELDIOXID - VAD ÄR SKILLNADEN?

Kiseldioxid (SiO2) är en naturlig förening gjord av: kisel (Si) och syre (O2). Det finns naturligt i bland annat vatten, växter och djur. 

Kemiskt sett är kiseldioxid den oxiderade formen av kisel. Detta betyder att kiseldioxid är kisel med en syre-molekyl fäst vid den, via kovalent bindning. Ofta förkortas namnet kiseldioxid till enbart kisel, i folkmun. Kisel är därför inte en molekyl utan snarare en atom.

Kiseldioxid är ett spårelement/spårämne och är det näst mest förekommande elementet på jorden efter syre, och i människokroppen det tredje mest förekommande spårämnet (1). Kiseldioxid är ett halvmetalliskt grundämne med atomnumret 14 och det kemiska tecknet Si. 

Kiseldioxid är ett mineral som ofta förbises, men kiseldioxid utgör faktiskt grunden för livet.

Mineralen behövs för att hålla många av kroppens vävnader och organ vid god kondition! 

 

Fråga: Vad är fördelarna med kisel från bambu jämför med kisel från andra källor?

Svar: Kisel från bambu innehåller hela 75% kiseldioxid, vilket är mycket högre mängd än andra källor till kisel, som t.ex. åkerfräken. Kisel från bambu innehåller inte heller ett enzym, som finns i åkerfräken, som bryter ner tiamin (vitamin B1) i kroppen.

 

Fråga: Förekommer kisel i en vanlig traditionell kosthållning?

Svar: Kisel förekommer i vanlig traditionell kosthållning, men upptaget är lågt. Vanliga källor till kisel i kosten är ris, spannmål och vegetabilier.

 

Fråga: Från vilka källor kommer kisel i kosttillskott?

Svar: Kisel som används i kosttillskott kommer främst från växter som bambu och åkerfräken, men kan även komma från kvartssand (förekommer som naturliga sandlager på land och havsbottnen). Det kisel som används i COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™ kommer från EKOLOGISK BAMBU.

 

Fråga: Hur kan man använda COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™?

Svar: Vi rekommenderar att blanda ner en skopa COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™ i en smoothie, vatten, juice, eller annan valfri kall dryck, alternativt använda det vid bakning av kalla bakverk.

Kisel som förekommer i blandningar med ingredienser som är värmekänsliga, som exempelvis vitamin C, bör ej blandas i kokande vatten eller användas vid varm matlagning, då detta kan minska ingrediensens fördelar.

 

HÄR HITTAR DU FLER VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM KISEL

 

Skribent: Natalie Rovaniemi VD och grundare av Celloptimum, med en Fil. mag (filosofie magister) magisterexamen i nutrition

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen