SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen - kosttillskott för skönhet och hälsa

KOLLAGEN

DET ÄR SOM MAGI, MEN ÄR FAKTISKT VETENSKAP

 

Har du någonsin klämt på ett barns kind? Du pressar in i den mjuka huden och det känns som en kudde under fingrarna. Föreställ dig att göra detsamma med en 80-årings kind. Huden är lös, och lagret av en kudde verkar vara allt mer saknat. Vad står då för denna skillnad? Svaret är kollagen. Kollagen är ett protein som har många viktiga funktioner i våra kroppar.

 

KOLLAGEN – ETT PROTEIN

Kollagen är ett protein som utgör 1/3 av allt protein i människokroppen. Kollagen är det mest förekommande proteinet i hela kroppen, och är efter vatten även den mest förekommande substansen i våra kroppar (1)!  Kollagen är ”kroppens lim”, och utan kollagen så skulle du mer eller mindre falla ihop.

 

KOLLAGEN FÖR BÅDE SKÖNHET OCH HÄLSA

Du kanske är bekant med kollagen när det kommer till sammanhang som har med skönhet och hud att gör? Lika viktigt som kollagen är för en vacker hud, är det även lika viktigt för att kroppens övriga organ ska fungera optimalt. Kollagen är en typ av fiberprotein, och ger styrka och dämpning till många olika delar av kroppen. Mer specifikt finns kollagen i olika typer av bindväv, såsom t.ex. brosk, senor, ligament och ben, etc.

 

KOLLAGENETS STRUKTUR

Om vi ​​kunde titta noga på en kollagenfiber så skulle vi kunna se att dess struktur liknar den hos ett rep. Varje enskild fiber av kollagen består av många små fibrer, som kallas makrofibriller, alla bundna ihop. Och alla makrofibrillerna består till och med av ännu mindre beståndsdelar, som kallas mikrofibriller. Denna struktur står för den starka karaktären hos kollagen. Kollagen har, som ett rep, stor draghållfasthet och kan dras isär utan att brytas.

 

KOLLAGEN GER HUDEN DESS ELASTICITET

Medan kollagen är en stark fiber är den också mycket flexibel. Detta gör det möjligt för vissa delar av kroppen att vara mycket flexibla utan att skadas. Ett exempel kan vara att klämma på huden på armen och flytta den runt. Huden här är mycket flexibel. När du släpper huden går den direkt tillbaka till sitt normala tillstånd, utan att skadas. Detta beror delvis på det kollagen som finns i de djupare skikten i vår hud.

 

KOLLAGEN OCH BINDVÄV

Kollagen finns i bindväven som i sin tur består av ett material som kallas matris (substansen som finns mellan cellerna, kallas extracellulär matris), med celler inbäddade i. Den extracellulära matrisen innehåller förutom kollagenfibrer, även andra substanser, som t.ex. hyaluronsyra som fyller många funktioner. Bland annat fungerar hyaluronsyran som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande utfyllnad mellan kollagenfibrerna. Visuellt, låt oss föreställa oss att den extracellulära matrisen är en gelé, och att cellerna är blåbär som ligger inuti gelén. Lägg nu till kokosnöt för att representera kollagenfibrerna. Om du nu försöker att dra isär gelén, så kommer kokosnöten att hålla ihop den. Samma sak gäller kollagen i bindväven.

 

KOLLAGENFIBER ARRANGERADE I BUNTAR BIDRAR TILL STYRKA OCH ELASTICITET

Ibland arrangeras kollagenbuntar i ett mycket regelbundet mönster. Detta är till exempel fallet i en sena. Känn på baksidan av din fotled strax ovanför hälen, och du hittar din hälsena. Styrkan i senorna kommer från det parallella arrangemanget av kollagenfiberbuntar. Tänk på ett enda gummiband som representerar en kollagenbunt. Om du drar på den, sträcker den sig ganska lätt. Tänk dig att dra på hundra parallella gummiband samtidigt. Detta är mycket svårare att sträcka! Det är buntar av kollagen som ger senorna denna tuffa, och elastiska egenskap.

I andra typer av bindväv kan kollagen arrangeras på ett mer oregelbundet sätt. I vår hud finns det kollagenfibrer, men de är inte ordnade på samma sätt som i senor. Du kan känna skillnaden genom att röra din hälsena och sedan dra i din hud på armen. Huden är mjukare och mycket lösare. Även om kollagen är närvarande i båda, är strukturen ganska annorlunda.

 

FIBROBLASTER ÄR CELLER SOM TILLVERKAR KOLLAGEN

En fibroblast är en cell som tillverkar och upprätthåller bindväv, det strukturella nätverk av celler som stöder organen i kroppen. Fibroblaster utsöndrar fibrösa proteiner och andra ämnen, vilka tillsammans utgör den extracellulära matrisen som utgör basen för bindväv.

Beroende på var i kroppen fibroblasterna är och vilken typ av bindväv de bygger kan fibroblaster utsöndra flera olika typer av fibrösa proteiner, varav kollagen är ett av dessa proteiner, men även t.ex. elastin är ett fibröst protein.

Kollagen som är ett starkt fiberprotein, ger alla dina organ och vävnader dess styrka. Om du tog bort cellerna från ett av dina organ skulle ett kollagen ”skelett” av det organet lämnas kvar. Kollagen är den viktigaste beståndsdelen i dina senor och ligament, och liknande den hårda baksidan på en matta så ger kollagen stöd till din hud. När du har en skada på din hud är kollagen det protein som bildar ärret. Bindväv har många olika uppgifter i kroppen, vilket kräver att fibroblasterna vet ”hur” man gör alla de olika varianterna av kollagen som finns.

Det finns många olika typer av kollagen (runt 30 stycken), varav typ 1,2 och 3 utgör den största delen av kroppens kollagen. Typ 1 kollagen utgör vidare cirka 90% av allt kollagen som finns i kroppen (2).

 

Kollagen är viktigt för många av kroppens vävnader, organ och funktioner:

 • Brosket – ca 60 % av kroppens brosk är gjort av kollagen typ 2
 • Senorna – nästan 100 % av kroppens senor är gjorda av kollagen typ 1 och 3
 • Ligamenten – cirka 86 % av kroppens ligament är gjorda av kollagen typ 1 och 3
 • Huden – ca 70% av huden består av kollagen, huvudsakligen av typ 1 och typ 3 (3)
 • Håret
 • Naglarna
 • Tänderna och tandköttet
 • Optimal mag- och tarmfunktion
 • Blodkärlen – och indirekt uppkomsten av åderbråck
 • Muskelvävnaden
 • Viktigt för skelettet
 • Hjälper till att bli av med celluliter

 

VITAMIN C ÄR VIKTIGT FÖR KOLLAGENSYNTESEN I KROPPEN

Vitamin C har många olika funktioner i kroppen och kallas även för askorbinsyra. Vitaminets viktigaste funktion i kroppen är faktiskt att medverka till kollagenbildningen. Vitamin C har 15 godkända hälsopåståenden när det kommer till dess funktion i kroppen, där 6 stycken gäller för just dess viktiga roll för bildandet av kollagen.

 

DET ÄR HÄLSOSAMT ATT INTA EXTRA KOLLAGEN EFTER 25-ÅRS ÅLDER

Efter 25-års ålder så minskar kroppens egna produktion av kollagen, och vid 40-års ålder så har kroppens förmåga att tillverka kollagen minskat med cirka 25 %, och när man når 60-års åldern så har kroppens egna produktion av kollagen minskat med hela 50 %! Denna minskning går att förhindra genom att tillföra kroppen kollagen via t.ex. ett kosttillskott.

 

KOLLAGEN – INJEKTIONER OCH KRÄMER

Kollagen kan även tillföras på andra sätt i kroppen och precis som hyaluronsyra,  så används kollagen i fillers (injektioner med sprutor) för att få huden att se yngre ut, samt i olika krämer som kan appliceras på huden!

 

 

HÄR FINNER DU VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM KOLLAGEN

 

Skribent: Natalie Rovaniemi VD och grundare av Celloptimum, med en Fil. mag (filosofie magister) magisterexamen i nutrition

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen