SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

FERTILITET & GRAVIDITET

Fertilitet och graviditet är en komplex ekvation, och varje persons kropp är annorlunda. Men vi vet alla att vitaminer och mineraler spelar viktiga roller för både kvinnlig och manlig fertilitet. De är viktiga för många funktioner, inklusive:

 • menstruation och ägglossning
 • sköldkörtelfunktion
 • energiproduktion
 • immunfunktion
 • oocyternas (ägg) kvalitet och mognad
 • Spermiernas kvalitet

Så, ett tillräckligt vitamin- och mineralintag är avgörande när man försöker skapa den rätta miljön för en hälsosam graviditet.

Hos män kan vissa kosttillskott t.ex. öka antalet spermier och deras rörlighet, vilket hjälper de små simmarna att nå sitt mål.

Vårt utbud av CLEAN LABEL kosttillskott innehåller några av de mest relevanta vitaminerna och mineralerna för både män och kvinnors fertilitet och graviditet. LÄS MER OM FERTILITET & GRAVIDITET HÄR.

FERTILITET & GRAVIDITET

Går ni eller du i tankar på att bli gravid? Då finns det alternativ för att öka chanserna att bli gravid, och som också är relativt enkla: med din kost eller via kosttillskott.

Och mer specifikt de vitaminer och mineraler du får i dig genom den mat eller kosttillskott som du intar.

Nedan listar vi de vanligaste vitaminerna och mineralerna för dig/er som går i gravidtankar.

 

VITAMINER OCH MINERALERS ROLL FÖR FERTILITET

Fertilitet är en komplex ekvation, och varje persons kropp är annorlunda, och vetskapen kring vitaminer och mineralers roll är fortfarande i sin linda.

Men det finns däremot lovande studier som har börjat kasta ljus över vitaminernas och mineralernas roll för att bli gravid och hålla sig gravid.

Vitaminer och mineraler har viktiga roller för kvinnors och även mäns hälsa. De är viktiga för många funktioner, inklusive:

 • menstruation och ägglossning
 • sköldkörtelfunktion
 • energiproduktion
 • immunfunktion
 • oocyt (ägg) kvalitet och mognad
 • Spermiernas kvalitet & motilitet (rörlighet)

Så ett adekvat vitamin- och mineralintag är avgörande när man försöker skapa rätt miljö för en hälsosam graviditet. Vissa näringsämnen kan till och med minska symtomen på polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS)*, som är en vanlig underliggande orsak till infertilitet.

*PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. Du kan även ha PCOS utan att ha några besvär. PCOS upptäcks ibland när du försöker att bli gravid men inte lyckas. Att du inte blir gravid beror sannolikt på att du sällan eller aldrig har någon ägglossning.

Hos män, så har studier visat att vissa kosttillskott kan öka spermieantal och rörlighet, och hjälpa de små simmarna att nå sitt mål.

Det är dock viktigt att komma ihåg att mer forskning behövs.

Vi har i denna artikel tagit med några av de mest effektiva kosttillskotten för fertilitet och graviditet.

 

B-VITAMINER (ANDRA ÄN FOLSYRA/FOLAT)

B-vitaminer bidrar till fertiliteten hos både kvinnor och män.

Påstådda fördelar för fertilitet: Hjälper till att främja ägghälsan/äggens kvalitet och förhindra ovalutorisk infertilitet* hos kvinnor, och kan ge spermiernas kvalitet en boost hos män.

*Ovulatorisk infertilitet – anovulation - är när en ägglossningsstörning är orsaken till din infertilitet; Anovulation är när ett ägg inte släpps från äggstocken under en menscykel.  Det är inte ovanligt att detta inträffar ibland. Det kan hända att du har en anovulatorisk cykel en månad för att sedan ha normal ägglossning nästa. 

Du kan ha en anovulatorisk cykel utan att veta om det, eftersom det är möjligt att du ändå får din mens som vanligt. Så länge inte mensen uteblir kanske du inte vet om att du inte har ägglossning, eller så upptäcker du det först när du använder ett ägglossningstest som inte detekterar din LH-ökning. Oregelbunden mens kan också vara ett tecken på att du kanske inte har ägglossning. 

Anovulation kan vara kroniskt, vilket innebär att en kvinna inte har ägglossning under många av sina cykler.

Anovulation är orsaken till infertilitet hos ungefär en tredjedel av alla par som går på fertilitetskliniker, och polycystiskt ovarialsyndrom står för 90 % av sådana fall (1).

Du har förmodligen hört att folsyra/folat (vitamin B9) är viktigt både före och under graviditeten (vi kommer till det nedan). Men andra B-vitaminer spelar också en roll för fertiliteten.

I en stor, långvarig folkhälsostudie – var ett högre intag av vitaminerna B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) och B12 (kobalamin) förknippat med lägre risk för ovalutorisk infertilitet (2).

Vissa studier har kopplat låga nivåer av vitamin B12 (kobalamin) till kvinnlig infertilitet. Dessutom fann en studie att högre nivåer av vitamin B12 (kobalamin) och folat/folsyra (vitamin B9) kan förbättra fertiliteten hos kvinnor som genomgår behandling mot infertilitet (3).

Mer forskning behövs, men vissa studier påvisar att B-vitaminer också kan hjälpa till att ge spermiernas kvalitet ett uppsving (4).

 

C-VITAMIN (ASKORBINSYRA)

C-vitamin bidrar med fördelar till mäns fertila förmåga.

Påstådd fertilitets fördel: Supportar spermieantal och spermiernas rörlighet hos män.

C-vitamin är en kraftfull antioxidant. Vitamin C kan minska cellskador i hela kroppen och öka järnabsorptionen.

En studie fann att ett kosttillskott med C-vitamin tillsammans med E-vitamin förbättrade antalet, rörligheten och ibland DNA-integriteten (med andra ord kvaliteten) av mäns spermier (5).

 

D-vitamin

D-vitamin bidrar med fördelar till både kvinnor och mäns fertila förmåga.

Påstådda fertilitets fördelar: Förbättrar äggstocksstimulering hos kvinnor, och spermiernas kvalitet hon män.

Vissa studier har påvisat att en brist på vitamin D, kan kopplas till infertilitet hos kvinnor.

En studie fann låga nivåer av D-vitamin hos kvinnor som var infertila på grund av PCOS. (Detta observerades dock inte hos kvinnor med oförklarlig infertilitet.)

Forskning har visat att D-vitaminbrist kan vara förknippad med infertilitet hos både män och kvinnor så det är viktigt att testas för D-vitaminbrist (6,7). 

Vitamin D har visat sig öka spermiernas motilitetet (rörlighet) hos män med idiopatisk infertilitet (6).

 

FOLSYRA/FOLAT (VITAMIN B9)

Folsyra/folat (vitamin B9) bidrar till kvinnors fertiliet.

Påstådda fertilitets fördelar: Hjälper till att uppnå graviditet och förbättrar resultatet av fertilitetsbehandlingar.

Att få i sig tillräckligt med folsyra/folat (vitamin B9) är inte bara ett smart val under graviditeten. Det kan också vara klokt att komplettera med detta B-vitamin när man försöker att bli gravid.

Ett kosttillskott med folsyra/folat (vitamin B9) före befruktningen har associerats med en större chans att bli gravid, förbättrad framgång med fertilitetsbehandlingar, och minskad risk för neuralrörsdefekter hos barnet/barnen.

Dessutom så rekommenderas kvinnor som planerar att bli gravida eller som kan bli gravida att inta en daglig dos av folat/folsyra (vitamin B9) på 400 mcg till 800 mcg per dag, minst 1 månad innan den önskade graviditeten.

 

JÄRN

Järn bidrar till kvinnors fertilitet.

Påstådd fertilitets fördel: Förhindrar järnbristanemi hos kvinnor.

Ovulatorisk infertilitet, som är ett potentiellt hinder för att bli gravid, kan orsakas av järnbrist. En långsiktig studie från 2006 av mer än 18 000 kvinnor visade att ett kosttillskott med järn tycktes minska risken för ovalutorisk infertilitet (8).

Om du vet att du har en ägglossningsstörning, så ta reda på hur du får i dig mer järn, främst via kosten. Om du har en konstaterad järnbrist – kollat via en blodanalys - så kan ett kosttillskott med järn vara rätt för dig. 

 

SELEN

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen