SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Håravfall & tunt hår kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser för håravfall och tunt hår

Ungefär 55% av alla kvinnor kommer någon gång under sin livstid att uppleva håravfall och tunnare hår, medan en majoritet av männen går igenom någon typ av håravfall. Faktum är att ett dåligt näringsintag, inklusive vitaminbrister och mineralbrister, är en vanlig faktor vid håravfall eller tunt hår. En bra kost och boostande kosttillskott kan fixa roten till problemet.

Är du osäker på vilka brister du kan ha, då kan en blodanalys vara det första steget för att hitta orsaken till håravfallet eller ett tunnare hår.

Sanningen är att håravfall är en komplex process som involverar olika genetiska, hormonella och miljömässiga mekanismer. Precis som vår hud är hårfollikeln utsatt för både inre och yttre åldrande. 

Kosttillskott som motverkar håravfall och tunt hår

Ibland beror håravfall också på bl.a. vitamin- eller mineralbrist. Lyckligtvis kan en brist korrigeras genom att lägga till vitaminrika och mineralrika livsmedel i din kost eller att inta kosttillskott med andra boostande ämnen som exempelvis proteinerna kollagen och keratin. 

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRAVFALL OCH TUNT HÅR

Vilka vitaminer ska man äta för håret? Är protein (kollagen och keratin) viktigt för håret?

Kollagen och keratin är viktigt för håret, samt kisel, zink, järn, biotin, folsyra, vitamin B12, och vitamin D.

Håret består främst av proteinet keratin. Din kropp använder flera aminosyror för att bygga upp keratin - varav några finns i kollagenNär du konsumerar kollagen och andra proteiner bryter din kropp ner dem i aminosyror som sedan används för att bygga nya proteiner och föreningar.

Det finns 11 icke livsnödvändiga aminosyror (icke essentiella aminosyror) som din kropp kan tillverka själv och 9 essentiella aminosyror (livsnödvändiga aminosyror) som du behöver få i dig från din kost. Kollagen består främst av 3 icke essentiella aminosyror: prolin, glycin och hydroxyprolin.

Prolin är också huvudkomponenten i keratin. Därför ger prolinrikt kollagen din kropp de byggstenar den behöver för ett tjockt och friskt hår. När keratinproteiner bryts ner i hårsäckarna kan detta leda till håravfall och pigmentförändringar, som kan resultera i grått hår.

 

Vilket vitamin är bäst mot håravfall?

Den viktigaste B-vitaminen för starkt hår är biotin, även kallat B7. Det har egenskaper som motverkar att håret faller av och blir tunt samtidigt som det hjälper både hud och naglar att behålla spänst och styrka.

 

Motverkar kollagen skador på hårsäckarna?

Kollagen kan motverka skador på hårsäckarna, genom att bekämpa fria radikaler.

Kollagen kan fungera som en antioxidant och bekämpa skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är föreningar som utvecklas i kroppen som ett resultat av luftföroreningar, rökning, dåliga kostval, alkohol och andra miljöföroreningar. För mycket fria radikaler kan skada dina celler, proteiner och DNA.

Forskning visar att fria radikaler också kan skada hårsäckarna. Eftersom kroppens försvar mot fria radikaler minskar med åldrandet, så är äldre personer mer mottagliga för skador på håret. För att bekämpa fria radikaler och främja friskt hår behöver din kropp antioxidanter.

Flera provrörsstudier har visat att kollagen – särskilt från fisk – kan ha en kraftfull antioxidativ effekt.

En studie fann att marint kollagen kunde bekämpa fyra olika fria radikaler, medan en annan studie observerade att proteinet kan vara en effektivare antioxidant än en välkänd förening som finns i te.

 

Kan kollagen motverka tunt hår?

Kollagen som finns i huden där hårsäckarna finns, kan motverka tunt hår.

Kollagen utgör cirka 70% av dermis, mittenskiktet i din hud som innehåller roten till varje enskilt hår. I synnerhet bidrar kollagen till elasticiteten och styrkan i dermis. Med åldern blir din kropp mindre effektiv på att producera kollagen. Detta kan vara en av anledningarna till att håret blir tunnare med tiden.

Därför bör du boosta din kropp med kollagen om du passerat 25-års ålder för att ge din kropp kollagen som hjälper till att upprätthålla en hälsosam hud och ett friskt & tjockt hår.

En åtta veckor lång studie på 69 kvinnor i åldern 35–55 år fann att de avsevärt förbättrade sin huds elasticitet jämfört med placebogruppen, genom att inta kollagen från kosttillskott.

En annan 12-veckors studie på mer än 1 000 vuxna fann att ett dagligt kollagentillskott förbättrade mängden av detta protein i huden och minskade tecken på hudens åldrande.

Eftersom håret växer ut från huden kan kollagenets potential att motverka effekterna av hudens åldrande bidra till bättre hårväxt och motverka tunt hår. 

 

Kan kollagen motverka grått hår?

Kollagen kan motverka fria radikaler och skydda de celler som producerar hårets pigment - melanin.

På grund av dess antioxidantegenskaper kan kollagen bekämpa cellskador och motverka att håret blir grått i förtid. Åldersrelaterat grått hår påverkas till stor del av genetiken, men fria radikaler skadar de celler som producerar hårfärgen och detta kan också spela en roll.

När du åldras så börjar cellerna som producerar hårets pigment – melanin - och som ger ditt hår dess färg, naturligt att dö. Fria radikaler som är resultatet av dålig kost, stress och miljöföroreningar kan dock också skada de melaninskapande cellerna.

Utan tillräckligt med antioxidanter för att bekämpa fria radikaler kan ditt hår bli grått i förtid. Faktum är att en teströrsstudie fann att antioxidantaktiviteten hos hårsäckarna som det växte grått hår ifrån, var mycket lägre än i de hårsäckar som fortfarande innehöll melanin.

Eftersom kollagen har visat sig bekämpa fria radikaler kan det bidra till att förhindra skador på celler som producerar melanin (det pigment som ger ditt hår sin färg). Som ett resultat kan det förhindra att håret blir grått i förtid eller sakta ner åldersrelaterat grått hår.

 

Hur får man i sig kollagen varje dag?

Kollagen är lättast att få i sig via kosttillskott med kollagen.

Du kan lägga till kollagen i din kost genom livsmedel eller kosttillskott. Däremot, med dagens traditionella kosthållning (där vi inte längre gör långkok på djurdelar osv.), så är det smidigast att inta kollagen från ett kosttillskott i pulverform.

Buljong gjord på exempelvis djurdelar innehåller både kollagen och gelatin, och är en kokt form av kollagen. 

Dessutom kan du äta en kost rik på C-vitamin, vilket ökar kroppens naturliga kollagenproduktion. Apelsiner, paprika, brysselkål och jordgubbar är utmärkta källor till detta vitamin.

Slutligen, kollagen från kosttillskott och pulverformen är att föredra då du behöver få i dig 5-10 mg om dagen. De flesta kollagentillskott är även hydrolyserade, vilket innebär att de redan är uppdelade och lättare att absorbera för kroppen.

 

Är folsyra och vitamin B12 bra mot tunt hår som ramlar av?

Folsyra (folat) spelar en viktig roll för att bilda nya celler och kan hjälpa hårväxten samt ge volym genom att skynda på kroppens cellproduktion. Brist kan leda till tunnhårighet och skallighet. Vitamin B12 främjar en hälsosam hårtillväxt genom att hjälpa till med produktionen av syrerika röda blodkroppar som tillför hårsäckarna den näring de behöver, vilket leder till ett tjockare hår och minskat håravfall.

 

Hur kan kisel motverka håravfall och tunt hår? Varför är kisel viktigt för håret?

Kisel transorterar viktiga vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen till hårsäckarna.

Kisel balanserar könshormonerna. Män och kvinnor har både testosteron och östrogen i sina kroppar, men i varierande proportioner. När balansen av dessa hormoner inte fungerar och en person har för mycket av ett av hormonerna eller för lite av det andra, så är håret en av de saker som påverkas först, vilket kan leda till håravfall.

Kisel är även viktigt för transporten av näringsämnen till hårsäckarna. Mineralet har en unik förmåga att binda sig med många andra näringsämnen i kroppen och transportera ämnena i blodomloppet, och vidare till hårbotten, men även till andra delar av kroppen.

 

Hur kan zink motverka håravfall och tunt hår?

Zink gynnar hårsäckarnas hälsa och en brist kan leda till håravfall och tunnare hårstrån.

Olika zinkföreningar har använts i årtionden för behandling av sjukdomar som telogent effluvium (håravfall) och alopecia areata (fläckvist håravfall), eftersom zink gynnar hårsäckarnas hälsa. Zink är en viktig kofaktor för flera enzymer och är involverad i viktiga funktionella aktiviteter i hårfollikeln.

Zink är också en potent hämmare av hårsäckarnas regression, och det påskyndar hårsäckarnas återhämtning. Studier tyder på att vissa alopecia areata patienter har zinkbrist och att inta zink från kosttillskott fungerar som en effektiv behandling.

I en studie från 2013 utvärderade forskarna zinkstatusens roll i var och en av de fyra typerna av håravfall, inklusive alopecia areata, manligt håravfall, kvinnligt håravfall och telogent håravfall. Hos alla håravfallspatienter var den genomsnittliga nivån av zink i serum betydligt lägre än kontrollgruppen. Analysen av varje grupp visade att alla grupper med håravfall hade statistiskt lägre zinkkoncentration, särskilt alopecia areata gruppen. Data ledde till hypotesen att störningar i zink metabolismen spelar en nyckelroll vid håravfall.

Tror du att ditt håravfall beror på zinkbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

Varför är biotin viktig för att bibehålla ett tjockt hår som inte ramlar av?

Biotin stimulerar keratinproduktionen i håret och kan öka follikeltillväxten. 

Biotin (vitamin B7) har länge använts som alternativ behandling vid håravfall. Biotin gynnar ditt hår genom att återuppbygga hår som har skadats av överschamponering, exponering för solen, föning och användning av plattång. 

Ett starkt tecken på en biotinbrist är håravfall. En brist kan orsakas av rökning, nedsatt leverfunktion eller till och med graviditet. Forskning tyder på att många kvinnor utvecklar en biotinbrist under en normal graviditet eftersom de snabbt delande cellerna i det utvecklande fostret kräver biotin för olika processer. 

För att motverka håravfall och öka hårets styrka, så är det bra att inta ett biotin dagligen, då det inte lagras länge i kroppen. Att äta livsmedel rika på biotin, såsom ägg, nötkött, kyckling, avokado, baljväxter, nötter och potatis, hjälper också till att undvika en brist och främjar hårtillväxt.

Biotin, även kallad vitamin B7, stimulerar keratinproduktionen i håret och kan öka hårsäckarnas växttakt. Biotin är en essentiell vitamin som kroppen behöver och brist kan leda till tunnhårighet och hårförlust.

 

Kan C-vitamin skydda mot håravfall?

C-vitamin är viktigt för att kroppen ska kunna tillverka proteinet kollagen. C-vitamin främjar hårhälsa, minskar håravfall och förbättrar hårväxten. C-vitaminbrist kan också resultera i torrt hår och kluvna toppar.

Experimentella bevis tyder på att oxidativ stress spelar en viktig roll i åldrandeprocessen. Fria radikaler är mycket reaktiva molekyler som direkt kan skada cellulära strukturella membran, lipider, proteiner och DNA.

Med åldern ökar produktionen av fria radikaler och mängden antioxidativa enzymer som försvarar kroppen minskar, vilket leder till skador på cellulära strukturer och hårets åldrande. Genom att fungera som en antioxidant, så bekämpar C-vitamin oxidativ stress som bidrar till grått hår och håravfall.

För att bekämpa fria radikaler och skydda håret från åldrande, fyll på med C-vitaminrika livsmedel som apelsiner, röd paprika, grönkål, brysselkål, broccoli, jordgubbar, grapefrukt och kiwi. Om du behöver ett kosttillskott för håret så satsa på ett kosttillskott med kollagen, vitamin C och kisel.

 

Varför kan järnbrist leda till håravfall och tunt hår?

När du inte har tillräckligt med järn kan din kropp inte producera hemoglobinet i ditt blod. Hemoglobin transporterar syre för tillväxt och reparation av celler i din kropp, inklusive de celler som stimulerar hårtillväxt.

Flera studier har undersökt sambandet mellan järnbrist och håravfall, och vissa tyder på att järnbrist kan vara relaterade till alopecia areata, androgen alopeci, telogent effluvium och diffusa håravfall.

Forskare vid Teheran University of Medical Sciences i Iran studerade sambandet mellan kroppens järnstatus och olika typer av håravfall. De genomförde en studie för att bedöma om diffust telogent håravfall hos kvinnor mellan 15 och 45 år är associerat med järnbrist - 30 kvinnor med dokumenterat telogent håravfall jämfördes med 30 kvinnor utan håravfall.

Forskarna fann att, av de nio patienter med järnbristanemi, så hade åtta telogen håravfall. Den genomsnittliga ferritinhalten (ett protein i kroppen som binder till järn) var statistiskt signifikant lägre hos patienter med diffust telogent håravfall, än hos försökspersoner utan håravfall. Studien tyder på att kvinnor med järnbrist har en högre risk för håravfall, och serum ferritin nivåer under eller lika med 30 milligram/milliliter är starkt associerade med telogent håravfall.

För lite järn kan även göra att håret blir grått i förtid.

För att främja hårväxten, så se till att äta livsmedel som innehåller järn i din kost varje dag. Ät mycket spenat, äggulor, nötkött och bönor. Eftersom en järnbrist kan leda till håravfall, se till att du får din dagliga rekommenderade mängd genom att äta järnrika livsmedel.

Var dock försiktig med att inta ett kosttillskott med järn, såvida du inte fått bekräftat att du har järnbrist. Personer som inte får ökade järnnivåer i kroppen från mat eller kosttillskott bör genomgå ytterligare tester för att identifiera andra underliggande orsaker till järnbrist och håravfall.

Tror du att ditt håravfall beror på järnbrist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

Varför kan brist på D-vitamin leda till håravfall och tunt hår?

När kroppen inte har tillräckligt med D-vitamin har keratinocyterna i hårsäckarna problem med att reglera hårvtillväxt och håravfall. D-vitamin metaboliseras i huden av keratinocyter*.

*Keratinocyter är hudceller som tillverkar keratin, ett protein i hår, naglar och hud. 

Hårsäckarna är mycket känsliga för hormoner, och D-vitamin är ett hormon som spelar en viktig roll för kalciumhomeostas, immunreglering, celltillväxt. I den vetenskapliga världen är det välkänt att alopecia areata är vanligt förekommande hos patienter med D-vitamin brist. D-vitaminresistent rakit eller D-vitaminreceptormutation.

Forskning tyder på att otillräckliga nivåer av D-vitamin är inblandad i en mängd autoimmuna sjukdomar, inklusive alopecia areata. En tvärsnittsstudie med 86 patienter med alopecia areata, 44 patienter med vitiligo och 58 friska kontrollpersoner genomfördes. Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia areata var betydligt lägre än hos patienterna med vitiligo och de friska kontrollpersonerna. Dessutom hittades en betydande omvänd korrelation mellan sjukdomens svårighetsgrad och Vitamin D-25-OH nivåerna i serum hos patienterna med alopecia. Forskare drog slutsatsen att screening av patienter med alopecia areata för D-vitamin brister verkar vara av värde för ordinera ett kosttillskott med D-vitamin till dessa personer.

Direkt solexponering är det bästa sättet att absorbera D-vitamin. Exponera din hud för solen i cirka 10–15 minuter för att absorbera cirka 10 000 IE (250 μg) naturligt D-vitamin. För att öka dina D-vitaminnivåer från livsmedel så kan du med fördel äta: hälleflundra, makrill, ål, lax, sik, svärdfisk, maitake svamp och portabellosvamp.

Tror du att ditt håravfall beror på D-vitamin brist eller andra mätbara orsaker, så kan du kolla upp detta med en blodanalys som görs i samarbete med vår partner BLODKOLLEN. Vi erbjuder STORA HÅRKOLLEN KVINNA och STORA HÅRKOLLEN MAN.

 

Varför är vitamin D och keratin viktigtt för håret?

D-vitamin metaboliseras av keratinocyter i huden. Det är keratinocyterna som tillverkar keratin, ett protein som finns i hud, naglar och hår – hela 95% av håret består av keratin. Vid D-vitamin brist så blir håret torrt och ramlar lättare av, huden får sämre kvalitet och naglarna blir spröda och tunna.

 

Hur kan folsyra (vitamin B9) motverka tunt hår och minska håravfall?

Folsyra kan öka cellproduktionen och få håret att växa där det tunnats ut eller ramlat av. 

Folat/folsyra behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Dessa celler inkluderar de som finns i din hudvävnad såväl som i ditt hår och dina naglar. Detta B-vitamin håller dessa celler och röda blodkroppar friska, vilket optimerar hårsäckarna så att de kan stödja hårtillväxten. Att generera nya röda blodkroppar kan hjälpa till med keratiniseringen av hår som genererar hårtillväxt och som stoppar håravfall.

Förutom att motverka håravfall och stödja hårtillväxt, har folsyra eller folat andra fördelar för håret. En brist på detta B-vitamin kan få håret att bli tunt och så småningom ramla av, eftersom håret blir svagt. 

Folat är den variant som kommer från mat och folsyra den variant som kommer från kosttillskott. Båda har samma verkan i kroppen.

 

Kan kobalamin (vitamin B12) motverka grått hår och håravfall?

Vitamin B12 främjar en hälsosam hårtillväxt genom att hjälpa till med produktionen av syrerika röda blodkroppar som tillför hårsäckarna den näring de behöver. En brist på vitaminet kan göra att håret lättare går av och lättare ramlar av.

Vitamin B12 kan även hjälpa till att motverka att håret blir grått i förtid. Brist på vitamin B12 är faktiskt mest en av de vanligaste orsakerna till att håret blir grått i förtid!

Forskare har sett att vitamin B-12-brist ofta går hand i hand med en brist på folat och biotin, hos personer vars hår har börjat bli grått för tidigt.

 

Finns det vitaminer och mineraler som kan orsaka håravfall?

Ja, det finns det. Både vitamin A och mineralen selen kan orsaka håravfall om en person intar för höga mängder av dessa näringsämnen från kosttillskott.

Däremot så behövs både selen och vitamin A för ett friskt och hälsosamt hår, i måttliga mängder.

 

Finns det vitaminer och mineraler som kan motverka att håret blir grått i förtid?

Mineralerna järn och selen, samt vitamin D, vitamin B9 (folat, folsyra) och vitamin B12 (kobalamin), kan motverka att håret blir grått i förtid.

Även melanin som är hårets pigment kan motverka grått hår, melanin finns i CELLOPTIMUMS kosttillskott ANTI-GRAY™. Du kan köpa ett kosttillskott med med metylerat folat och vitamin B12 här. 

 

Vad är de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall?

Det finns många anledningar till kvinnligt håravfall. Allt från medicinska tillstånd, hormonella förändringar, stress, till nutritionsbrister, kan påverka hur ditt hår mår. 

Det är inte alltid lätt att hitta grundorsaken till att man tappar hår, så nedan beskriver vi några orsaker till varför håret kan ramla av och bli tunnare.

 

Vilka är de vanligaste tecknen på håravfall?

Total förtunning av håret

Gradvis förtunning av håret på toppen av huvudet är den vanligaste typen av håravfall, hos kvinnor. Medan män tenderar att se ett hårfäste som kryper bakåt, märker kvinnor i allmänhet att hela håret blir tunnare.

Kala fläckar

Dessa fläckar kan vara cirkulära eller ojämna. De kan likna mynt i storlek och syns vanligtvis i hårbotten. 

En handfull hår

Du kan uppleva ett plötsligt håravfall, särskilt efter känslomässiga eller fysiska trauman. Håret kan ramla av i samband med att du tvättar eller borstar ditt hår.

Allt hår ramlar av

I vissa medicinska situationer, särskilt vid medicinska behandlingar som kemoterapi, kan du helt plötsligt tappa allt hår på hela kroppen.

Håravfall kan se olika ut, beroende på grundorsaken. Du kanske märker att du helt plötsligt tappar hår, eller kanske bara att du fått tunnare hår över en längre tid. 

 

Vilka olika typer av håravfall (alopeci) finns det? 

Det finns en mängd olika typer av håravfall som orsakas av allt från genetik till hårvårdsrutiner eller att något utlöser immunsystemet som i sin tur attackerar hårsäckarna.

ANDROGENT HÅRAVFALL (ALOPECI)

 • Manligt håravfall, sker på grund av ökad känslighet för testosteron hos hårsäcken som så småningom går i involution (tillbakabildning). Drabbar genetiskt predisponerade män och kan börja efter puberteten redan vid 17-18 års ålder. Vanligen manifest i medelåldern hos mer än hälften av alla män.
 • Kvinnligt håravfall (androgenetiskt), liksom vid manligt håravfall, föreligger här en genetisk disposition och testosteronkänsliga hårsäckar. Debuterar senare än manligt håravfall, vid 25-30 års ålder och drabbar ca 10 % av kvinnorna. Androgen alopeci är kvinnligt håravfall eller håravfall som orsakas av genetik eller familjehistoria. Det är den främsta orsaken till håravfall hos kvinnor. 

Åldersbetingat (senilt) håravfall

Som ett led i det allmänna åldrandet får man en reduktion av antalet aktiva hårsäckar, runt 20-30 %. Drabbar såväl män som kvinnor. Kan även börja tidigt i vuxen ålder (presenilt).

Alopecia areata

Alopecia areata är ett ojämnt håravfall som plötsligt uppkommer på huvudet eller på kroppen. Det börjar vanligtvis med en eller flera runda kala fläckar som kan överlappa varandra.

Cicatricial alopecia

Cicatricial alopecia är ett tillstånd som orsakar irreversibelt håravfall genom ärrbildning. Håret ramlar av och hårfollikeln ersätts med ärrvävnad. Hos upp till 3 procent av alla som lider av håravfall kan denna forma av ärrbildande håravfall hittas.

Traumatiska alopecier

Traumatiska alopecier gör att håret ramlar av till följd av hårstyling. Håret kan bryta av efter användandet av hårfön, plattång, eller användningen av vissa kemikalier som används vid färgning osv.

 

Vilka hälsotillstånd kan framkalla håravfall?

Vissa medicinska tillstånd leder till direkt håravfall, oavsett om det är genom störningar i hormoner, som med sköldkörtelproblem; ärrbildning i huden, som vid ringorm; eller autoimmuna sjukdomar, som celiaki, där kroppen attackerar sig själv.

Hälsotillstånd som kan leda till håravfall inkluderar:

 • Hypotyreos (för lite sköldkörtelhormoner bildas)
 • Hypertyreos (för mycket sköldkörtelhormoner bildas)
 • Hypopituitarism (insöndringen av ett eller flera hypofyshormon är bristfällig)
 • Hashimotos sjukdom (även kallat Hashimotos tyreoidit och kronisk lymfocytär tyreodit)
 • Systemisk lupus erythematosus (SLE)
 • Addisons sjukdom (Vid Addisons sjukdom har du brist på hormonerna kortisol och aldosteron)
 • Celiaki (glutenintolerans)
 • Ringorm (svampinfektion i huden eller hårbotten)
 • Sklerodermi (inflammation och fibrotisering av hud och underhud samt blodkärl och inre organ)
 • Trichorrhexis invaginata (distinkt abnormitet i håraxeln)

Du kan också uppleva en rad andra symtom om ditt håravfall orsakas av ett underliggande hälsotillstånd. Hypotyreos kan orsaka allt från trötthet till viktökning, muskelsvaghet till ledsvullnad. Ringorm kan orsaka fjälliga och smärtsamma, gråaktiga eller röda fläckar i hårbotten. Celiaki kan orsaka allt från munsår till huvudvärk, samt hudutslag till anemi (blodbrist), osv...

 

Kan klimakteriet och hormonella obalanser orsaka att håret ramlar av?

Hormonerna östrogen och progesteron påverkar håret och en obalans av dessa hormoner kan leda till att håret ramlar av.

Kvinnor kan uppleva håravfall under klimakteriet på grund av minskad produktion av hormonerna östrogen och progesteron. Dessa förändringar leder också till symtom som oregelbunden menstruationscykel, torr hud, nattliga svettningar, viktökning, och vaginal torrhet. Denna ökade stress för kroppen kan också förvärra håravfallet. 

Vissa kvinnor kan till och med märka att håret blir tunnare och att de tappar mer hår efter att ha slutat med hormonella p-piller. Varför? Återigen, hormonella förändringar av något slag, särskilt fallande östrogennivåer, kan tillfälligt störa hårets livscykel.

 

Varför tappar man mer hår i klimakteriet?

Håravfall i klimakteriet kan bero på stress, sjukdom eller näringsbrister, men den vanligaste orsaken är hormonella förändringar.

 

Vad kan man göra för att motverka håravfall i klimakteriet?

Håravfall är ingen positiv upplevelse, men tillståndet är inte permanent. Det finns olika saker du kan göra för att behandla håravfall och förbättra kvaliteten på ditt hår. Följ dessa tips för att hålla ditt hår starkt och friskt under klimakteriet.

Minska stress

Var aktiv och rör på dig

Ät nyttig mat och komplettera med kosttillskott för hår

Att äta en balanserad kost med bra fetter och mycket protein är ditt bästa försvar mot håravfall. Se till att du inkluderar en tillräcklig mängd fullkorn, frukt och grönsaker i varje måltid. Det är också viktigt att införliva enkelomättade oljor/fetter i din kost, som finns i olivolja, fet fisk, avokado och nötter. Att inta extra vitaminer för håret som exempelvis ett kosttillskott med folsyra och vitamin B12, ett kosttillskott med biotin och ett kosttillskott med vitamin D kan också hjälpa till att återställa hårväxten. Även mineralerna zink och järn är viktiga kosttillskott för håret. Vill du supporta ditt hår lite extra så kan ett kosttillskott med keratin eller ett kosttillskott med kollagen och kisel bidra till ett starkare och friskare hår.

Drick ordentligt med vatten

Låt ditt hår vila från hårstyling

Prata med din läkare om du intar mediciner

Gör en blodanalys hos BLODKOLLEN där vissa näringsämnen och hormoner som påverkar håret analyseras.

 

Varför kan stress orsaka håravfall?

Stress kan få kroppen av stänga ner produktionen av nytt hår, och samtidigt leda till ett ökat håravfall.

Om du har varit under känslomässig eller fysisk stress kan det leda till håravfall. Saker som ett dödsfall i familjen, större kirurgi eller en allvarlig sjukdom kan få kroppen att stänga ner vissa processer, som t.ex. hårproduktionen.

Det är ungefär tre månaders fördröjning mellan när en stressig händelse inträffar tills att håret ramlar av.

Om du upplever att ditt hår har blivit tunnare men inte kan se orsaken här och nu, så tänk över om du varit utsatt för stress tillbaka i tiden. Håravfall på grund av stress är i allmänhet tillfälligt. Håret kan börja växa igen efter att händelsen har passerat och follikeln börjar producera hår igen.

 

Kan plötsliga och tillfälliga förändringar i livet få håret att ramla av?

Ja, håravfall upp 1000 hårstrån om dagen kan uppstå vid plötsliga och tillfälliga förändringar.

Den näst vanligaste orsaken till håravfall kallas telogent håravfall (effluvium). Här kan man tappa mycket hår i telogen fas på kort tid, kanske 1000 hårstrån dagligen, under någon eller några veckor. Vanligen kommer håravfallet 2-3 månader efter den utlösande orsaken som kan vara:

 • Infektionssjukdom med feber

 • Partus (förlossning)

 • Stress, främst psykisk och akut insättande

 • Sjukdomstillstånd, främst vid debuten

  Tyroidearubbningar (hypotyreos, hypertyreos)

  - Anemi

  Bristsjukdomar (proteinbrist, zinkbrist, järnbrist även utan anemi)

  Även kroniska sjukdomar såsom:

  - Reumatoid artrit

  - Diabetes

 • Medicinutlösta – många olika farmaka kan komma ifråga – vanligast är antikoagulantia (heparin och warfarinderivat), betablockerare och litium.

Du kan ibland identifiera telogent håravfall genom att titta på hårets rot. Telogent hår har en ”klump” av keratin vid roten.

Telogent håravfall orsakas i allmänhet av allt som kan chocka kroppen och störa hårets livscykel. Det kan bli en avsevärd försening – upp till tre månader – innan du märker effekterna av det som chockat kroppen.

Att ta vissa läkemedel, som retinoider, betablockerare, kalciumantagonister, antidepressiva och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS) kan också leda till telogent håravfall. Den goda nyheten är att denna typ av håravfall vanligtvis är reversibel, och så småningom kommer håren att börja växa igen.

 

Kan brist på vitaminer och mineraler orsaka håravfall?

Brist på vissa vitaminer och mineraler kan leda till en förtunning av håret eller till håravfall hos kvinnor och män.

Rött kött och andra animaliska livsmedel är rika på järn, ett mineral som stöder hårtillväxten. Kvinnor är redan utsatta för järnbrist på grund av blodförlust under menstruationen, så att inte få i sig tillräckligt med järn i kosten kan leda till brister och i sin tur håravfall.

En bristfällig kost kan leda till vitamin- och mineralbrister. I synnerhet zinkjärn, vitamin D, vitamin B9 (folat/folsyra) och vitamin B12 (kobalamin), som alla är viktiga för ett friskt hår. Även en brist på protein kan motverka optimal hårtillväxt.

Tror du att du har någon näringsbrist, så kan du göra en BLODANALYS, för att se om ditt håravfall beror på någon bakomliggande näringsbrist.

 

Vad kan man göra om man besväras av håravfall och tunt hår?

Ta först reda på orsaken till håravfallet och det tunnare håret, om det är så enkelt som att det beror på näringsbrister så kan man komplettera sin kost med kosttillskott eller en bättre kost. 

Näringsbrister kräver inte heller någon direkt medicinsk behandling – utöver eventuella kosttillskott, såvida inte bristen orsakas av ett underliggande hälsotillstånd. Däremot bör alla medicinska hälsotillstånd som leder till håravfall behandlas direkt, för att ta itu med hela hälsotillståndet, inte bara dess symtom.

Håravfall som orsakas av stress eller hormonella förändringar, som graviditet eller klimakteriet, kräver inte direkt någon behandling. Istället kommer förlusten av håret sannolikt att sluta på egen hand efter att kroppen justerat sig.

Det finns ett antal möjliga mediciner och behandlingar för håravfall. Du kan behöva använda en eller en kombination av olika behandlingar i månader eller år för att se de fullständiga resultaten:

Minoxidil är ett läkemdel som motverkar håravfall och tunt hår. Det är tänkt att gnidas i hårbotten dagligen och behöver vanligtvis användas långsiktigt i månader och år för att effektivt förhindra håravfall och främja hårtillväxt.

Spironolakton är ett läkemedel som fungerar för att behandla håravfall genom att ta itu med androgena hormoner i kroppen, genom att binda till androgenreceptorn.

 

Vilka behandlingar finns det för manligt håravfall?

Manligt håravfall kan man oftast medicinera mot, men även kosttillskott kan hjälpa om man har ett bristfälligt intag av viktiga vitaminer och mineraler för håret.

Vissa behandlingar mot håravfall är mer effektivare för kvinnor än för män, och vissa behandlingar mot håravfall, som läkemedlet Finasterid, rekommenderas normalt sett inte för kvinnor.

Finasterid är ett läkemedel som används för alopeci (håravfall) hos män. Finasterid rekommenderas inte för användning hos kvinnor, särskilt de i reproduktiv ålder eftersom det kan orsaka problem med fetal tillväxt och utveckling.

En läkare kan skriva ut Finasterid åt män om de har manligt håravfall (androgen alopeci). Män med lätt till måttligt håravfall kan ha nytta av att använda Finasterid. Finasterid är en syntetisk 4-azasteroid, en specifik kompetitiv hämmare av det intracellulära enzymet typ-II-5-α-reduktas. Enzymet omvandlar testosteron till det mer potenta androgenet dihydrotestosteron (DHT). Finasterid sänker därför halten DHT, som är en viktig bidragande orsak till manligt håravfall. På detta sätt bromsar Finasterid håravfallsprocessen och förebygger ytterligare håravfall, hos män.

 

Kan man transplantera hår med hjälp av kirurgi?

Transplantation av hår lämpar sig bäst för män.

Vid en hårtransplantation tar man hårsäckar från ett område där det finns mer hår och flyttar dem till det område där håret saknas. Hårtransplantationer är inte en vanlig behandling mot kvinnligt håravfall på grund av att håravfallet ser annorlunda ut för kvinnor, än vad det gör för män.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen