SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Kollagen för håret

Naturliga kosttillskott utan tillsatser med kollagen för ett hälsosamt hår

Kollagen är ett protein som har många viktiga funktioner i våra kroppar. Lika viktigt som kollagen är för en vacker hud, är det även lika viktigt för att kroppens övriga organ ska fungera optimalt. Kollagen bidrar med struktur åt kroppens vävnader och celler.

Kollagen kan främja friskt hår på en mängd olika sätt. För det första kan din kropp använda aminosyrorna i kollagen för att bygga hårproteiner och stärka huden där dina hårrötter finns. Det kan också förhindra hårsäcksskador och grått hår.

Håravfall är direkt kopplat till våra naturliga kollagenförråd (vår kollagenproduktion minskar efter 25-års ålder och därmed våra förråd av kollagen). Det är därför många män och kvinnor upplever att håret blir tunnare när de åldras.

Kosttillskott med kollagen för ett tjockt och fylligt hår

Vilka är de bästa tillskotten med kollagen för håret?

Det finns en del bra kosttillskott för håret beroende på vad man är ute efter. Vi har satt ihop tre olika hårpaket med kollagen så att du lätt ska kunna välja det paket som passar dig bäst:

HÅRPAKETET LILLA innehåller viktiga näringsämnen som kollagen, kisel och keratin som bidrar till mindre håravfall och ett tjockt hår, med mindre kluvna hårtoppar och ökad glans.

HÅRPAKETET MELLAN innehåller viktiga näringsämnen som kisel, kollagen och keratin, tillsammans med biotin och zink som bidrar till bättre hårkvalitet och ett tjockt hår med mindre håravfall.

HÅRPAKETET STORA innehåller viktiga näringsämnen som kisel, keratin och kollagen för håret tillsammans med biotin, zink, folsyra, B12 och vitamin D3 som bidrar till bättre hårkvalitet och ett tjockt hår med mindre håravfall, och mer friska hårstrån.

 

Vilket kollagen är bäst för håret?

Välj ett kollagen som även innehåller vitamin C och andra viktiga näringsämnen för håret, som exempelvis kisel. Vårt populära kosttillskott COLLAGEN - SKIN & HAIR COMPLEX™ för kvinnor och män, bidrar till både ett tjockare och friskare hår samtidgt som den även bidrar till frisk hud och starka naglar.

 

Är kollagen bra för håret?

Kollagen ger kroppen de aminosyror som den använder för att bygga upp ett tjockt och friskt hår, och minskar grått hår. Hår består huvudsakligen av proteinet keratin. Precis samma keratin återfinns även i vår hud och i våra naglar. Din kropp använder flera aminosyror för att bygga keratin – några av dem finns i kollagen.

När du konsumerar kollagen och andra proteiner, bryter din kropp dem ner i aminosyror som sedan används för att bygga nya proteiner och andra föreningar.

Kollagen består huvudsakligen av 3 tre aminosyror: prolin, glycin och hydroxyprolin.

Prolin är också huvudkomponenten i keratin. Att tillföra kollagen som är rikt på prolin ger din kropp byggstenar för ett tjockt och friskt hår, och minskar grått hår.

Kollagen består huvudsakligen av tre icke-essentiella aminosyror: prolin, glycin och hydroxiprolin och det är prolin, som också är huvudkomponenten i keratin, den fibrösa ullliknande substansen som utgör vårt hår och våra naglar. Att konsumera prolinrikt kollagen ger vår kropp de byggstenar den behöver för att skapa hår.

 

Kan kollagen göra håret tjockare?

Läderhuden (dermis) som är hudens mellersta lager består av cirka 70 % kollagen, och innehåller även roten till varje enskilt hår. Kollagen bidrar speciellt till elasticiteten och styrkan hos dermis. Med ökad ålder blir din kropp mindre effektiv på att tillverka kollagen. Detta kan vara en av anledningarna till att håret blir tunnare över tid. Därför kan kollagen hjälpa till att upprätthålla en hälsosam hud och på så sätt förhindra att håret blir tunnare.

En 8-veckors studie på 69 kvinnor i åldrarna 35-55 år fann att ett dagligt kollagentillskott förbättrade huden avsevärt mer, jämfört med en placebogrupp.

En annan 12-veckors studie på mer än 1000 vuxna fann att ett dagligt kollagentillskott förbättrade mängden av kollagen i huden och minskade tecken på en åldrande hud.

Eftersom håret växer ut från huden, kan kollagenets potential att motverka effekterna av att huden åldras, bidra till bättre hårväxt och minskat håravfall.

 

Kan kollagen skydda hårsäckarna (hårfolliklarna)?

Kollagen kan fungera som en antioxidant och bekämpa skador som orsakas av fria radikaler. Fria radikaler är föreningar som utvecklas i din kropp som ett resultat av stress, luftföroreningar, rökning, dåliga kostvanor, alkohol och annan miljöpåverkan. För många fria radikaler kan skada dina celler, proteiner i kroppen och ditt DNA. Forskning visar att fria radikaler kan skada hårsäckarna. Eftersom din kropps försvar mot fria radikaler minskar med åldrandet är äldre vuxna särskilt mottagliga för skador på hårsäckarna. För att kunna bekämpa fria radikaler och främja friskt hår behöver din kropp antioxidanter.

Flera studier har visat att kollagen – särskilt från fisk – kan ha en kraftfull antioxidativ verkan. En annan studie visade att marint kollagen från fisk kunde bekämpa fyra olika typer av fria radikaler, medan en annan studie observerade att kollagenproteinet kan vara en effektivare antioxidant än t.ex. en annan välkänd förening som finns i te.

 

Kan kollagen minska grått hår?

Tack vare kollagenets antioxidativa effekter så kan proteinet motverka att cellerna skadas och minska grått hår. Grått hår som kommer med ökad ålder påverkas till stor del av genetiken, men fria radikaler, som skadar cellerna som producerar hårets färg kan också spela roll.

När du åldras, börjar cellerna som producerar pigmentet melanin som ger ditt hår sin färg, naturligt att dö. Fria radikaler som härrör från dålig kost, stress och miljöföroreningar kan dock också skada de melanin skapande cellerna.

Utan tillräckligt med antioxidanter som bekämpar fria radikaler (som skadar dina celler) kan ditt hår bli grått i förtid. Faktum är att en studie visade att antioxidant aktiviteten hos de grå hårfolliklarna var mycket lägre än för hårfolliklarna som fortfarande innehöll pigment.

Eftersom kollagen har visat sig bekämpa fria radikaler i provrör kan det i teorin bidra till att förhindra skador på celler som producerar hårets pigment. Som ett resultat kan det förhindra att du får grått hår i förtid eller till och med sakta ned åldersrelaterat grått hår.

 

Hur kan man lättast få i sig kollagen?

Eftersom kollagen finns i bindväven hos däggdjur, så finns det i skinn, ben, leder (senor, ligament och brosk) och muskler i kyckling, nötkreatur, fisk och svin.

  • Buljong gjord av djurben innehåller därför kollagen. Denna benbuljong kan sippas som en drink eller användas som bas för soppor.
  • Dessutom kan livsmedel rika på vitamin C öka din kropps naturliga kollagenproduktion. Apelsiner, paprika och jordgubbar är utmärkta källor till C vitamin.
  • Slutligen, och det lättaste sättet att få i sig kollagen, kan kollagen tas i form av ett kosttillskott i pulver. Kollagenpulver kan tillsättas i en smoothies, eller annan dryck. Det går även att använda vid bakning! Enligt aktuell forskning är kollagentillskott ett säkert kosttillskott, som tillsammans med andra ingredienser för håret kan främja ett tjockt och hälsosamt hår.

 

Hur är kollagen bra för ett tjockt hår?

Kollagen bidrar till att huden där hårrötterna sitter blir starka. En stark och näringsrik vävnad i huden orkar producera starkare hårstrån, vilket minskar torrt hår och spröda hårstrån.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen