SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KERATIN KOSTTILLSKOTT HUD

Keratin ett av de bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser för hud, hår och naglar

Keratin är ett protein som finns i epidermala vävnader, såsom hud, naglar och hår, och det är keratin som hjälper till att ge styrka, struktur och elasticitet för att skydda mot skador och trauma. Av den anledningen har keratin visat sig ha en positiv roll för både skönhet och hälsa. Det är viktigt av många skäl. Keratin hjälper till att öka din utstrålning, eftersom vi alla vet hur mycket hud, hår och naglar kan påverka hur vi ser ut. I själva verket har keratin också hälsofördelar, och har bland annat visat sig vara en viktig del vid sårläkning.

Kosttillskott med keratin för huden, håret och naglarna

Ett keratintillskott är avsett att stärka ditt hår, hålla din hud frisk och bidra till hälsosamma naglar. Det finns många typer av hår, hud- och nageltillskott på marknaden idag, och keratin är absolut ett kosttillskott värt att implementar i sin daglia kostrutin.

Är ett kosttillskott med keratin bra för huden?

Keratinocyter är levande celler som finns i din hud, som ger ett skyddande skikt för att ge huden flexibilitet och styrka, för att förhindra vattenförluster från huden och för att hindra att främmande ämnen kommer in i kroppen. Proteinsträngen som gör detta skikt är stark och formad som en trippel-helix och kallas keratin. Keratin är den primära ingrediensen som finns i hår, naglar, hud och i tandemaljen.

Keratin finns också i dina inre organ och körtlar. Keratin är ett skyddande protein som är mindre känsligt än andra typer av celler som din kropp producerar.

 

Är ett kosttillskott med keratin bra för håret och naglarna?

Keratin kan komma från fjädrar, horn och ull från olika djur och används som en ingrediens i bland annat hårprodukter. Eftersom keratin är den strukturella byggstenen i ditt hår, kan keratintillskott, produkter och behandlingar hjälpa till att stärka ditt hår och göra så att ditt hår blir friskare och ser vackrare ut. Keratinisering är den process där celler under huden omvandlas till hår och naglar.

Den tekniska definitionen för keratin är att det är ett olösligt protein som finns i de epidermala vävnaderna hos människor och djur (1).  

 

Varför är keratin, kollagen och elastin bra för huden?

Kollagen, keratin och elastin är bland de viktigaste proteinera i huden.

Kollagen är ett viktigt fibröst protein som finns i hela kroppen. Kollagen är det rikligaste förekommande proteinet i huden och utgör 75-80% av huden. Kollagen, tillsammans med elastin är ansvarigt för att hålla rynkor och fina linjer borta, samt ge struktur till huden och organen i kroppen. Kollagen binder ihop och stöder vävnader, inklusive hud, ben, muskler, senor, brosk, ligament och andra organ. Med tiden minskar både miljön och åldrandet din kropps förmåga att producera kollagen, och även elastin.

Elastin gör det möjligt för din hud att återuppta formen efter stretchning eller kontraktion. Lägre nivåer av detta protein får din hud att bli mer rynkig och hängande. Samma gäller för kollagen, lägre nivåer ger huden mindre elasticitet och i genomsnitt förlorar vi ungefär 1-2% av kollagenet varje år efter 25 års ålder! Ju mer kollagen vi förlorar, ju fler fina linjer och rynkor dyker upp, varför det är viktigt att vi arbetar för att bibehålla kollagen- och elastin nivåerna när vi åldras. Vi kan göra detta genom att vårda kroppen både inifrån och utifrån, genom en hälsosam livsstil.

Keratin är huvudproteinet i ytskiktet av huden och finns i både hår och naglar. Keratin ger huden fasthet och ingår även i hudens skyddande barriär.

 

Hur skyddar man nivåerna av kollagen, keratin och elastin i kroppen?

ÄT ANTIOXIDANTER

För att bygga upp kroppens nivåer av kollagen, elastin och keratin, så är det viktigt att äta livsmedel som innehåller antioxidanter, vilket hjälper till att bibehålla hudens kollagen, elastin och keratinivåer – samtidigt som de bekämpa oxidativ stress.

SKYDDA DIG MOT SOLENS SKADLIGA STRÅLAR

Solskyddsfaktor är inte bara för att undvika hudcancer. UVA (åldrande) och UVB (brännande) strålar försvagar hudens ”stödsystem” av kollagen, elastin och keratin – vilket påskyndar hudens åldrande. Skydda din hud och behåll din hud i bästa skick genom att använda solskyddsfaktor med UVA och UVB-skydd, varje dag för att undvika att skada din hud!

ÄT NÄRINGSRIK MAT FÖR DITT KOLLAGEN

När du äter livsmedel med dålig kvalitet, och näringsmässigt tomma kalorier, så kommer det garanterat att synas på din hud. Försök att äta mat som är rik på kollagenhöjande ingredienser, livsmedel som innehåller aminosyror (ägg, bönor och frön), livsmedel med antioxidanter som hämmar skador på ditt kollagen (granatäpple och gojibär är bra) och bra fetter (som valnötter och avokado).

ÄT KOLLAGEN OCH VITAMIN C VARJE DAG

Tänk på dina dagliga kosttillskott som en försäkring som garanterar att du får i dig näringsämnena du behöver för att se bra ut och vara hälsosam. Se till att få i dig ett kosttillskott som innehåller kollagen tillsammans med vitamin C varje dag, för att säkerställa dina kroppsliga kollagendepåer.

Det är viktigt att ta hand om sig själv, inifrån och ut, för att säkerställa att kroppen fungerar optimalt!

SÖMN – BYGG UPP DIN BINDVÄV NÄR DU SOVER

Sömn gör det möjligt för kroppen att bearbeta alla fria radikaler, att bygga nya celler och reparera bindväven. Eftersom sömn är en idealisk tid för cellulär förnyelse och övergripande reparation av huden och andra organ, så är sömn väldigt viktig för en vacker och hälsosam hud.

SLUTA STRESSA

Stressen i vardagen har tyvärr blivit en normal del i vårt samhälle. Stress tar ut en skyhög avgift på din hud och din kropp. Ta ett djupt andetag och kom ihåg att den viktigaste personen i världen är DU!

 

Hur är huden uppbygd?

Har du någonsin undrat vad som finns under din hud? Vad skulle hända om din hud inte kunde hålla ihop? Vår hud är faktiskt gjord av tre lager; epidermis, dermis och hypodermis. De bildar en smörgås med tre lager; epidermis och hypodermis är brödet, och dermis är mitten.

Huden är det största organet på vår kropp, bestående av flera olika delar, inklusive vatten, protein, lipider (fetter) och olika mineraler och andra ämnen. Under hela livet förändras huden. Faktum är att huden regenererar sig ungefär var 27: e dag. Det är superviktigt att ta hand om huden ordentligt för att upprätthålla hälsan och vitaliteten hos detta viktiga organ.

Epidermis (överhuden): Det yttre lagret i huden som vi ser och rör vid

Epidermis är det tunnaste lagret, men det är ansvarigt för att skydda dig från den yttre miljön. Epidermis skyddar oss mot gifter, bakterier och vätskeförlust. Epidermis består vidare av 5 lager. Epidermis är gjord av epitelceller och specialiserade celler, mer kända som keratinocyter. Dessa celler, som bildas i det innersta skiktet av överhuden, vandrar upp mot hudens yta. Under vandringen mognar cellerna och genomgår en rad förändringar.  Det är denna process, som kallas keratinisering (eller förhorning), som gör att de olika lagren särskiljer sig. Dessa celler skyddar vår kropp och hindrar patogener från att tränga in i huden. Keratinocyter, producerar proteinet keratin, huvudkomponenten i epidermis.

Epidermis är bland annat också värd för två andra viktiga typer av celler:

  • Melanocyter, som producerar ditt hudpigment, kallat melanin.
  • Langerhanska celler, som förhindrar att ämnen kommer in i huden.

Dermis (läderhuden): Det tjocka, elastiska och fasta mellanlager av huden som består av två skikt

Dermis är det lager som ger din hud fyllighet. Ålder och sol kan skada dermis och leda till rynkor. Dermis består av en komplex kombination av blodkärl, hårfolliklar och andra körtlar. Här hittar du kollagen och elastin, proteiner som ger styrka och flexibilitet och är de väsentliga komponenterna hos frisk och ungdomlig hud. Kollagen och elastin är omslutna av en gelliknande substans, som innehåller hyaluronsyra, och som har en starkt vattenbindande förmåga och bidrar till att bibehålla hudvolymen. Fibroblaster är celler du hittar i detta lager, vilket är de celler som syntetiserar kollagen och elastin. Detta skikt innehåller också smärt- och beröringsreceptorer.

Hypodermis (underhuden): Det feta lagret

Hypodermis är värd för svettkörtlar och fett- och kollagenceller, och ansvarar för att bevara kroppens värme (värmeisolerande egenskaper) och skydda dina vitala inre organ (som stötdämpning). Minskning av vävnad i detta skikt bidrar till att huden blir ”hängig”.

Hypodermis består i huvudsak av fettceller (adipocyter) som klumpats ihop i kuddliknande grupper. Särskilda kollagenfibrer som bidrar till lös och porös bindväv som binder samman fettcellerna. Samt blodkärl.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen