SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

Gyllenbrun hud - Sunny skin™

Melanin ett av de bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser för en vackert gyllenbrun hud

Melanin ger huden dess brunbrända look, samtidigt som mängden melanin ökar vid solbränna. Förutom att göra huden solbränd så skyddar melanin även huden från solens skadliga UV-strålar! Förenklat; ju mer melanin som finns i huden, desto brunare blir vi och vi får vidare ett högre skydd mot UV-strålar; UV-strålar som kan orsaka hudcancer och att vårt kollagen bryts ner.

Kosttillskott med melanin för en vacker och djup solbränna - SUNNY SKIN

SUNNY SKIN™ höjer nivån av melanin, vilket kommer att göra så att huden blir fint solbränd, och samtidigt skydda huden från de skadliga UV-strålarna.

När huden utsätts för sol ökar melaninproduktionen, vilket är det som ger huden dess gyllenbruna färg. Det är kroppens naturliga försvarsmekanism för att motverka att huden ska bli bränd av solen. Med andra ord; melanin absorberar skadliga UV-strålar (ultravioletta) och skyddar dina celler från solskador.

När du är ute i solen producerar din kropp mer melanin. Melanin absorberar ljus från UV-strålarna och omfördelar detta i det övre hudlagret. Det skyddar också det genetiska materialet som lagras i dina celler genom att hålla borta skadliga UV-strålar.

Men kom ihåg att melanin ensamt inte är tillräckligt för att skydda din hud från solskador. Det är därför det är så viktigt att bära solskyddsfaktor och lämpliga kläder när du är ute i solen.

Visste du även att melanin ger pigmentering till dina ögon och till ditt hår!

Varför blir huden solbränd?

Solbränna är egentligen en pigmentförändring i huden när den utsätts för ultraviolett strålning (UV). När huden blir solbränd så bildar huden pigment (melanin) som tar upp mer av UV-strålningen och skyddar huden. Det är detta pigment – melanin- som gör att huden blir brun!

När du är i solen, så försöker huden att skydda sig mot UV-strålarna. Även om det är molnigt ute, så går UV-strålarna igenom molnen och når till din hud.

Det är viktigt att skydda sin hud från solskador orsakade av UV-strålning. Naturliga komponenter i huden, som melanin, kan hjälpa huden att skydda sig inifrån och ut!

 

Vad är melanin?

Melanin är ett pigment i huden som skyddar dig mot solens farliga strålar. Melanin kan absorbera solens skadliga strålar och på så sätt skydda huden. Personer med mörk hud har naturligt sett en högre mängd av melanin i huden, än de med ljusare hud.

Melanin produktionen i huden kan öka över tid, vilket gör att du får ett bättre skydd mot det skadliga UV-strålarna.

 

Kan ett kosttillskott med melanin skydda huden och göra den solbränd?

Melanin ger huden dess brunbrända look, samtidigt som mängden melanin ökar vid solbränna. Förutom att göra huden solbränd så skyddar melanin även huden från solens skadliga UV-strålar! Förenklat; ju mer melanin som finns i huden, desto brunare blir vi och vi får vidare ett högre skydd mot UV-strålar; UV-strålar som kan orsaka hudcancer och att vårt kollagen bryts ner.

 

Vad är melanin och keratin?

I överhuden (epdermis) finns det tre sorters celler. De celler som förekommer mest är keratinocyter (90 %). Keratinocyter tillverkar keratin. Dessa celler tar upp melanin från melanocyter, som ligger i det nedersta skiktet av överhuden. (Insprängt mellan keratinocyterna finns langerhans celler som ingår i det adaptiva immunförsvaret).

Mer ingående kan man säga att hudpigmentering speglar en interaktion mellan två celltyper inom en epidermal-melanin-enhet. Melanocyter i epidermis (överhuden) basala skikt syntetiseras melaninpigment i specialiserade membranbundna fack som kallas melanosomer. Melaninerna i melanosomerna polymeriserar på en amyloidmatris för att bilda en melaninkärna. Därefter överförs melaninpigment från melanocytdendriter till nära tillnärmade keratinocyter i det basala epidermala skiktet. Keratinocyter lagrar melanin i membranbundna fack och placerar dem i en ”hjälm” som omger kärnan för att skydda sitt DNA från UV-strålning (1).

Melanin är en polymer som är uppbyggd av en kedja av molekyl delar, monomerer. Melanocyter producerar främst två typer av pigment: feomelanin (röd) och eumelanin (mörkbrun)

  • Feomelanin är ett humant melanin, som finns i mindre mängd i hud och hår. Ljushyade människor har större mängd feomelanin än mörkhyade. Feomelanin innehåller aminosyran cystein vilket ger röd/gula färgtoner, och feoalanin finns mycket rikligt i stora mängder i rött hår och bidrar även med den rödaktiga färgen hos fräknar.
  • Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår, och mörkhyade människor har mera eumelanin. Eumelanin färgar hår från brunt till svart, och eumelanin är även den form av melanin som vanligen saknas vid albinism.

Melanin finns förutom i huden, även i håret, i näthinan, i njurens märg och i binjurens zona reticularis, i innerörat, och på några ställen i hjärnan.

 

DET ÄR UVB-STRÅLARNA SOM ÖKAR MÄNGDEN MELANIN I HUDEN

När huden utsätts för solens UVB-strålning bildar den efter hand ett pigment – melanin – som skyddar mot främst UVB-strålning, och gör huden solbränd. Denna produktion av melanin kallas melanogenes. Den ökade produktionen av melanin är en reaktion mot UV-strålningens DNA-skador. Melanogenes leder till fördröjd solbränna, som typiskt blir synlig två eller tre dagar efter exponering.

UVA-strålning framkallar inte solbränna, men når djupare ner i huden och kan bryta ner bindvävs proteinet kollagen, vilket bland annat påskyndar hudens åldrande, och gör huden rynkig och oelastisk. Har du läst våra tidigare artiklar om kollagen, så förstår du hur viktigt det är att skydda detta protein – för både din hälsa och skönhet skull!  UVA-strålningen gör så att det melanin som bildats från UVB-strålningen blir mörkare. UVA-strålningen kan även frigöra melanin från melanocyterna, men ökar däremot inte mängden melanin i kroppen, som UVB-strålningen gör.

Den solbränna som skapas av ökad melanogenes varar typiskt några veckor eller månader, mycket längre än den solbränna som skapas av oxidation av tidigare melanin (det som sker när huden utsätts för UVA-strålning), och är alltså ett verkande skydd mot strålskador från UV-strålning, och inte bara kosmetisk.

Solbränna genom exponering av UVA-strålning leder därför inte till ökat skydd mot solskador. För att få en äkta ”melanogenes solbränna” genom UV-strålning måste huden först utsättas för viss direkt DNA-skada. Detta kräver UVB-exponering.

 

ÄR DET GENETISK BETINGAT ATT EN DEL HAR LÄTTARE FÖR ATT BLIR SOLBRÄNDA?

Svar: JA! Vissa människor har lättare för att bli bruna, vilket beror på de gener som gör så att melanin produceras. Alla människor har däremot ungefär samma koncentration av melanocyter i huden, men melanocyterna hos mer mörkhyade människor uttrycker mer av vissa gener som gör så att melanin produceras.

Mer ingående så är melaninbildning en produkt av komplexa biokemiska händelser som börjar från aminosyran tyrosin och dess metabolit, dopa. De typer och mängder melanin som produceras av melanocyter bestäms genetiskt och påverkas av en rad faktorer, såsom hormonella förändringar, inflammation, ålder och exponering för UV-ljus. Dessa stimuli påverkar de olika vägarna i melanogenesen (2).

 

VIKTIGA NÄRINGSÄMNEN I KOSTEN – FÖR EN ÖKAD MELANINPRODUKTION

För att öka melaninproduktionen i huden, så kan du hjälpa kroppen en bit på vägen för att höja mängden av detta skyddande pigment. Näringsämnen kan vara nyckeln till att öka melanin naturligt i huden. Här är några näringsämnen som kan hjälpa din kropp att producera mer melanin.

KOPPAR

Koppar hjälper kroppen att producera melanin, och likaså elastin som är en annan viktig komponent i huden. Koppar behövs i små mängder, men är dock ett så viktigt näringsämne för våra kroppar. Koppar finns i bland annat ostron, lever och skaldjur. Andra livsmedel som innehåller koppar är plommon, fullkorn, mörka bladgrönsaker, potatis och nötter.

TYROSIN

Tyrosin är en aminosyra som behövs för produktionen av melanin. Aminosyror är byggstenar för protein, så du kan finna tyrosin i både vegetabilisk och animalisk mat. Sojaprodukter, ägg, fisk, ost och kalkon är alla bra källor till aminosyran tyrosin.

Hastigheten på melanogenesen styrs av enzymet tyrosinas, vilket avgör hur aktiva cellerna är på att bilda melanin. Melaninet bildas, som tidigare nämnts, av melanocyter i melanosomer, som bland annat finns i huden och i hårrötterna.

ANTIOXIDANTER

Antioxidanter visar den starkaste potentialen för att öka melaninproduktionen. Mikronäringsämnen som flavonoider eller polyfenoler, som kommer från de växter vi äter, fungerar som kraftfulla antioxidanter och kan påverka melaninproduktionen. Vissa av dem ökar melanin, medan andra kan hjälpa till att minska den. Ät mer antioxidantrika livsmedel som mörka bladgrönsaker, mörka bär och färgglada grönsaker för att få i dig mer antioxidanter. 

 

GILLAR DU DEN SOLBRÄNDA LOOKEN, MEN VILL UNDVIKA SOLEN?

Enligt studier så kan du få ”en solbränd look” bara genom att äta grönsaker.  Färgen som bidrar till den solbrända looken kommer från karotenoider som finns i vegetabilier.

Många karotenoider är röda, orange eller gula. Dessa finns i stora mängder i grönsaker som morötter och tomater och i mindre utsträckning i frukter som aprikoser och mango. Eftersom dessa pigment är fettlösliga, ackumuleras vissa under huden och förändrar hudfärgen.

Karotenoider tenderar att göra huden gulare. Färgförändringen från solbrännan kommer däremot från en ökning av hudens melanin. Melanin gör huden mörkare och ökar också hudens gulhet.

 

SOLSKYDDSMEDEL ÄR ANTI-AGING PRODUKTEN NUMMER 1

Solskyddsmedel i olika former används mer och mer för att skydda sig mot solens ultravioletta strålning, och är ”the basics” när det kommer till att undvika rynkor och hudcancer. När solens strålar når jorden innehåller den både UVA- och UVB-strålar. Det är främst UVB-strålarna som ger upphov till en solbränd hud medan UVA-strålarna, som har en längre våglängd, tränger djupare ner i huden och bl.a. bidrar till att huden åldras i förtid. De solskyddsmedel vi använder behöver alltså skydda mot både UVA- och UVB-strålning. EU-kommissionen tog år 2006 fram en rekommendation för att förtydliga de krav som ställs på solskyddsprodukter. Ett av kraven var bland annat att de ska skydda mot all slags solstrålning både UVA och UVB (3).

 

KAN MAN BLI SOLBRÄND GENOM EN FÖNSTERRUTA?

Svaret är generellt nej. Solbränna orsakas av UV-strålning som ligger mellan det synliga ljuset och röntgenstrålningen.

UV-strålningen delas upp i tre varianter:

  • UVA – våglängd mellan 315–400 nanometer, är den minst energirika delen av UV-strålningen. Samtidigt är det den som har lättast att tränga igenom olika material. Denna strålning når även lite längre ner i huden på oss, och bryter ner skönhetsproteinet kollagen. Det är som även nämnts ovan, UVA-strålarna som gör så att pigmentet melanin mörknar, så att vi blir vackert solbrända. Men det är inte UVA-strålarna, utan UVB-strålarna som stimulerar huden att bilda nytt melanin.
  • UVB – våglängd mellan 280–315 nanometer, relativt energirik. Det är denna strålning som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. UVB-strålningen filtreras delvis bort av ozonskiktet i atmosfären, så att bara en del av UVB-strålningen når jordytan.
  • UVC – våglängd kortare än 280 nanometer, vilket är extremt stark. Men denna når inte ner till jordytan eftersom den absorberas av atmosfären (inte bara av ozonlagret, utan av hela atmosfären).

Du kanske också gillar

Vanligt fönsterglas släpper igenom det mesta av UVA-strålarna, men nästan inga UVB-strålar. Det melanin vi redan har i huden kan därför mörkna, om vi solar genom en fönsterruta, men sedan stannar processen.

 

NÅGRA SNABBA OM UV-STRÅLNING

  • Det finns tre typer av UV-strålning: UVA, B och C
  • Cancer, solskador är sannolikt ett resultat av UVB-strålning
  • Rynkor är mestadels ett resultat av UVA-strålning. UVA-strålarna kommer inte att bränna dig genom ett fönster, men kommer däremot få din hud att åldras – vilket beror på att glas tar upp alla UVB-strålarna, men inte alla UVA-strålarna. UVA-strålarna bryter ner hudens kollagen
  • Du kan bli solbränd en molnig dag eftersom UVB-strålningen kan tränga igenom molnen
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen