SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Psoriasis och eksem kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser med kollagen och vitaminer för psoriasis och eksem

Kollagenets förmåga att minska inflammation kan bidra till att minska svårighetsgraden av psoriasis och andra typer av eksem i huden. Även b-vitaminer som vitamin B12 (kobalamin), vitamin B9 (folat), vitamin B7 (biotin) samt D-vitamin och vitamin C kan hjälpa vid eksem eller psoriasis i huden.

Även kisel är antiinflammatoriskt. Detta betyder att kisel kan hjälpa till att lindra symptomen vid psoriasis och eksem.

Hudproblem är sällan hudproblem - utan din problemhy kan bero på försvagat immunförsvar eller tarminflammation.

Psoriasis och eksem i sig försvagar inte immunförsvaret, men det är ett tecken på att immunförsvaret inte fungerar som det ska. Allt som triggar immunförsvaret kan få psoriasis och eksem att blossa upp. På en grundläggande nivå är psoriasis och eksem en störning i immunsystemet. Vita blodkroppar blir överaktiva och producerar överskott av cytokiner, som triggar inflammation i huden och andra organ. Ett kollagentillskott för immunförsvaret kan därför motverka blossande eksem och psoriasis.

Eksem och psoriasis är direkt relaterat till kronisk tarminflammation, även känt som läckande tarm. Beror dina hudprobelm på inflammation i tarmen så kan ett kollagentillskott för mage och tarm lindra dina besvär vid eksem och psoriasis i huden.

Kosttillskott med kollagen och vitaminer som motverkar psoriasis och eksem

Kan kollagen hjälpa till att behandla psoriasis och eksem?

Psoriasis orsakar fläckar som kliar och missfärgad hud som fjällar. Psoriasisbehandling inkluderar vanligtvis krämer och geler som kan hjälpa till med att:

 • rikta in sig på överproduktion av hudceller
 • minimera utseendet av flagnande hud
 • minska inflammation och missfärgning av huden

Men dessa metoder fungerar inte så bra för alla, så många provar andra alternativa lösningar, som kosttillskott med kollagen, kisel och vitamin C och andra kosttillskott som biotin, B12, folsyra och D-vitamin.

Kollagenets förmåga att minska inflammation kan bidra till att minska svårighetsgraden av psoriasis och andra typer av eksem.

 

Varför är kisel bra mot psoriasis och eksem?

Kisel hjälper till att metabolisera andra mineraler och balansera hormoner. Dessutom, eftersom både kisel och kollagen är antiinflammatoriska, så kan de lugna hudtillstånd som eksem och psoriasis.

 

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som ger styrka och fasthet till många delar i kroppen, som ben, hud, muskler och bindväv.

Faktum är att kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen, och även i hela djurriket.

Din kropp tillverkar sitt eget kollagen, känt som endogent kollagen. Denna kroppsegna produktion av kollagen avtar däremot markant efter 25-års ålder. Kollagen som kommer utifrån kroppen, i form av kosttillskott, kallas exogent kollagen.

Kollagen tjänar många viktiga funktioner, inklusive att:

 • hålla huden elastisk
 • bidra till bentätheten
 • stärka hår och naglar
 • supporta friska leder
 • förstärka ledband och senor
 • medverka vid sårläkning
 • supporta en läckande tarm

 

Hur kan kollagen lindra psoriasis-symtom?

Kollagen kan ha vissa fördelar för psoriasisbehandling.

 • Det kan bidra till att minska inflammation i huden. De hudplack som bildas vid psoriasis tros bero på inflammation, vilket kan få långsiktiga hälsokonsekvenser.

Cirka 30 % av alla personer med psoriasis fortsätter att utveckla psoriasisartrit, vilket innebär ledinflammation.

Här är några nya forskningsresultat gällande kollagen som behandling vid inflammation:

 • De antiinflammatoriska egenskaperna hos aminosyrorna i kollagen kan bidra till att minska inflammation vid artrit.
 • Kollagen spelar en viktig roll vid sårläkning, inklusive att minska inflammation och stödja tillväxten av ny hud.
 • Flera studier som kopplar psoriasis till andra inflammatoriska tillstånd, inklusive IBD (*inflammatorisk tarmsjukdom) och diabetes, vilket minskar inflammation i hela kroppen kan effektivt hjälpa till att behandla psoriasis. * Inflammatorisk tarmsjukdom innefattar:
 1. Ulcerös kolit
 2. Crohns sjukdom
 3. Oklassificerad kolit
 • Det kan förbättra hudens elasticitet.
 • Kollagen har en välkänd roll för att supporta hudens hälsa. I synnerhet främjar aminosyrorna i kollagen tillväxten av en stark och frisk hud.
 • Kollagen kan också hjälpa till att minska uppkomsten av rynkor genom att öka tätheten av kollagen i huden - kollagentät hud är mindre benägen att få djupa rynkor och synliga linjer.

Faktum är att många människor tar kollagentillskott för att bibehålla hudens elasticitet och hålla huden slät och ungdomlig.

Ett kosttillskott med kollagen kan hjälpa dig att upprätthålla hälsan hos din hud medan du använder de behandlingar som rekommenderas av din hudläkare, vid psoriasis eller andra typer av eksem.

Det bästa tillskotten för att behandla psoriasis och andra typer av eksem är kollagenpeptider tillsammans med vitamin C samt biotin (vitamin B7), vitamin B12 (kobalamin), folsyra (vitamin B9) och vitamin D.

Medan kollageninjektioner kan bidra till att minska visuella tecken på hudens åldrande, supportar ingen forskning användningen av kollageninjektioner för att behandla psoriasis eller eksem.

Kollagentillskott är det bästa alternativet för att få in mer kollagen i ditt system. En bra mängd kollagen är cirka 10 gram kollagen per portion.

 

Finns det några risker med att äta kollagen när man har eksem eller psoriasis?

Generellt sett anser experter att kollagen är ganska säkert för de flesta att ta. Viss forskning tyder på att kollagen har biverkningen som minskad aptit. Vilket kan vara en positiv bieffekt för vissa människor.

Och eftersom allt naturligt förekommande kollagen är djurbaserat är det inte lämpligt för vegetarisk eller vegansk kost. Vissa människor som följer växtbaserade dieter tar dock veganskt kollagen (tillverkat av GMO – genmodifierade organismer) eller sk. kollagen-boosters som ska boosta kroppens egna kollagenproduktion. Observera att om ett kollagen är veganskt, så är det aldrig naturligt, utan tillverkat i ett laboratorium. Naturligt kollagen är ALLTID animaliskt.

 

Är vitamin D bra för att lindra psoriasis?

Celloptimums veganska D3-vitamintillskott kan vara jämförbart med receptbelagda psoriasisbehandlingar som kortikosteroider. D-vitamin skapas av kroppen när den utsätts för solljus och är avgörande för vår allmänna hälsa. D-vitaminbrister har kopplats till psoriasis, även om det inte visat sig vara direkt relaterat. En av de största fördelarna med D-vitamin är dess immunstärkande krafter. Personer med psoriasis kan dra nytta av att hålla sitt immunsystem så friskt som möjligt för att förbättra sitt autoimmuna svar. Om du vill öka ditt D-vitaminintag så inta ett kosttillskott med vitamin D, var i solen och ät mat rik på D-vitamin som ost, äggulor och fet fisk.

 

Är biotin bra mot psoriasis?

Biotin (vitamin B7) har visat sig bidra till att förbättra symtomen vid psoriasis och eksem. Biotinbrist är sällsynt och har inte direkt kopplats till läkande psoriasis. Med detta sagt kan biotintillskott hjälpa till att bygga en hälsosam grund för hudens hälsa. Du kanske upptäcker att biotintillskott, som supportar en hälsosam celltillväxt, lindrar symtomen vid hudbesvär som psoriasis och eksem. 

 

Kan en brist på vitamin B12 kopplas till psoriasis?

B12-brister i kroppen kan kopplas till psoriasis. Kobalamin (vitamin B12) har visat sig bidra till att förbättra symtomen vid psoriasis och eksem. Vitamin B12 finns i de flesta animaliska produkter, men vegetarianer kan hitta växtbaserade livsmedel berikade med vitamin B12, alternativt inta ett veganskt kosttillskott med vitamin B12.

 

Kan för mycket vitamin B12 orsaka allmänna hudproblem som eksem, rosacea och akne?

Mer är inte alltid bättre av detta vattenlösliga B-vitamin när det kommer till din hudhälsa. Forskning har pekat på att för mycket vitamin B12 leder till problem som vitiligo (förändringar i hudfärgen), atopisk dermatit (eksem), rosacea (både mild och svår) och akne. Du ska därför aldrig inta megadoser av detta B-vitamin. Med megadoser menas doser på över 700 mikrogram per dag. Celloptimums vitamin B-12 innhåller 125 mikrogram per dagsdos.

 

Kan folatbrist kopplas till psoriasis?

Låga blodnivåer av folsyra har rapporterats vid psoriasis, dels på grund av dess konsumtion genom ökad cellomsättning i huden och dels på grund av minskat upptag i tarmen.

 

Varför är vitamin C bra vid psoriasis?

Vitamin C - oxidativ stress uppstår när kroppen har en obalans mellan fria radikaler och antioxidanter. Det har visat sig att oxidativ stress ökar i kroppen medan den bekämpar psoriasis och eksem. Ökad förekomst av C-vitamin i kroppen har visat sig hjälpa till att kontrollera oxidation i kroppen.

Alla våra kollagentillskott innehåller extra vitamin C.

 

Kan ett kollagentillskott för immunförsvaret vara bra vid psoriasis och eksem?

Psoriasis kan vara ett hudtillstånd, men dess orsaker går vanligtvis mycket djupare, med sina rötter i inflammation och ditt immunsvar. Med andra ord, ett rent kollagentillskott ensamt kommer sannolikt inte att bota psoriasis, men det är däremot ett superbra komplement. Vårt kollagentillskott för immunförsvaret, innehåller kollagenpeptider tillsammans med NAC (N-acetylcystein)selen, vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6) och folsyra (B9).

NAC (N-acetylcystein) motverkar inflammatoriska hudsjukdomar, inklusive psoriasis eksem.

Kollagen tillsammans med vissa vitaminer och mineraler gynnar däremot din hud och hjälper till att lugna inflammation tillsammans med en näringsrik och antiinflammatorisk kost.

 

Kan ett kollagentillskott för magen och tarmen förbättra eksem och andra hudproblem som psoriasis?

Atopisk dermatit, allmänt känd som atopiskt eksem, klassificeras som röd, kliande, ibland smärtsam hud. Atopiskt eksem är en av de vanligaste hudsjukdomarna globalt och i Sverige drabbas 20 % av alla barn. Detta kan förekomma hos människor i alla åldrar - från spädbarn till äldre. Hudpatologi kan bero på dålig tarmhälsa, systemisk inflammation och en överbelastad lever.

Eksem, rosacea och psoriasis är direkt relaterade till kronisk tarminflammation, även känt som läckande tarm. Denna inflammation i tarmen manifesterar sig inte bara som matsmältningsbesvär, gas, diarré eller förstoppning. Ofta är huden det mer känsliga och mer uttrycksfulla organet. Detta beror på två primära orsaker - tarminflammation som minskar de totala D-vitaminnivåerna i kroppen och vilken typ av immunreaktioner som frigörs.

Inflammerad tarmvävnad kräver mer D-vitamin för att läka och upprätthålla vävnadsomsättningen. D-vitamin är därför avgörande för hudens hälsa. D-vitamin brist kan vara en bidragande faktor till rodnad (rosacea), fjällande hud, eksem, psoriasis och akne.

Att inta ett kollagentillskott för magen tillsammans med vitamin D kan hjälpa en bra bit på vägen för lindra eksem och psoriasis.

 

Kan eksem och psoriasis uppstå på grund av inflammerad tarm (läckande tarm)?

Tarminflammation överaktiverar vissa cytokiner (kemiska budbärare som görs av ditt immunsystem som svar på inflamamtion) vilket resulterar i en överdriven immunreaktion som överbelastar levern. Detta leder i sin tur till hudinflammation som exempelvis eksem.

En ren diet är det viktigaste för att läka huden, men ibland är det nödvändigt att stödja levern också. Levern tar hand om ”immunstormen”, kallad oxidativ stress, som följer av en läckande tarm. Levern använder glutation som är den viktigaste antioxidativa vägen för att motverka denna oxidativa stress. NAC (N-acetylcystein) är en aminosyra som supportar kroppens glutationproduktion.

NAC innehåller den svavelinnehållande aminosyran cystein. Cystein har flera roller i kroppen, supportar avgiftning, leverfunktion, och som sagt för bildandet av en av våra viktigaste antioxidanter glutation. Ett kosttillskott med NAC supportar därför kroppens nivåer av glutation.

Dessutom är N-acetylcystein också involverad i syntesen av keratin – det proteinet som finns i bindväv, hud, hår och naglar.

Vitamin C spelar en viktig roll för att upprätthålla glutationnivåerna. Av denna anledning kan tillskott av C-vitamin bidra till att öka glutationnivåerna i din kropp, som hjälper levern att motverka dessa immunreaktioner som kan resultera i eksem och psoriasis.

Hudproblem är sällan hudproblem. Det är frestande att tro att tillstånd som eksem, psoriasis, rosacea, akne och kliande, röda, flagnande fläckar är problem som uppstår på grund av huden i sig, men organsystem inklusive matsmältning och lever kan vara grundorsaken till eksem och psoriasis. Att förstå hur kroppen uttrycker inflammation och obalanser i dessa system hjälper dig att förstå varför just dina hudproblemen uppstår.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen