SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Rosacea kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser med kollagen för att lindra rosacea

Kollagen har visat sig minska svårighetsgraden av rosacea eftersom det stärker bindväven och ökar styrkan i blodkärlens väggar. Kollagen hjälper till att återställa och återuppbygga skadad bindväv, vilket är mycket viktigt för rosaceapatienter. Kollagen hjälper också till att återfukta huden och lindra torrhet och irritation, som båda är vanliga rosacea-symtom. Att även inta ett kosttillskott med zink tillsammans med ett kollagentillskott kan hjälpa mot rosacea, även kosttillskott med vitamin D kan lindra rosacea.

Kosttillskott med kollagen för att lindra symptom vid rosacea

Vad är rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som uppstår i ansiktets centrala delar. Vanliga symptom är ytliga blodkärl, rodnader, knottror och ibland även varblåsor samt svullnad av näsan vilket är vanligast förekommande hos män. 

Hudsjukdomen förväxlas ofta med acne och kan ibland felaktigt kallas för vuxenacne, eftersom dessa hudsjukdomar har liknande symptom. Det går inte att bota rosacea permanent, men symptomen kan lindras när de bryter ut.

Rosacea är en kronisk hudsjukdom. Orsaken till rosacea är fortfarande okänd, och det finns inget botemedel. Forskning har dock gjort det möjligt för läkare att hitta sätt att behandla tillståndet genom att minimera dess symtom. Det finns fyra undertyper av rosacea. Varje subtyp har sin egen uppsättning symtom. Det är möjligt att ha mer än en undertyp av rosacea åt gången. Rosaceas symptom är små, röda, fyllda knölar i huden. Rosacea påverkar vanligtvis bara huden på näsan, kinderna och pannan.

Dessa symptom uppstår ofta i cykler. Det betyder att du kommer att uppleva symtom i flera veckor eller månader åt gången, symptomen kommer att försvinna och sedan återkomma igen.

 

Vad orsakar rosacea?

Orsaken till rosacea har ännu inte fastställts. Det kan vara en kombination av ärftliga och miljömässiga faktorer. Det är känt att vissa saker kan göra dina rosaceasymtom värre. Dessa inkluderar:

 • kryddig mat
 • livsmedel som innehåller föreningen kanelaldehyd, såsom kanel, choklad, tomater och citrus
 • varmt kaffe eller te
 • tarmbakterien Helicobacter pylori
 • ett hudkvalster som kallas demodex och bakterien det bär på, Bacillus oleronius

 

Vilka personer kan utveckla rosacea?

Det finns vissa faktorer som gör att du är mer benägen att utveckla rosacea än andra. Rosacea utvecklas ofta hos personer mellan 30 och 50 år. Det är också vanligare hos personer som är ljushyade och har blont hår och blå ögon.

Det finns också genetiska kopplingar till rosacea. Du är mer benägen att utveckla rosacea om du har en familjehistoria av tillståndet eller om du har keltiska eller skandinaviska förfäder. Kvinnor är också mer benägna att utveckla tillståndet än män. Men män som utvecklar tillståndet har ofta svårare symtom.

 

Är kollagen bra för rosacea?

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som orsakar rodnad och synliga blodkärl i ansiktet. Det finns ingen säker orsak till rosacea, men symtomen kan förvärras av miljöfaktorer, ett överaktivt immunsystem, hur du mår, kryddig mat, mediciner och vissa hud- och kosmetiska produkter. Tyvärr finns det inget botemedel mot rosacea, men du kan kontrollera symtomen med olika behandlingar. Kollagen kan hjälpa till att lindra rosaceasymtom.

 

Kan zink hjälpa mot rosacea?

Zinktillskott (25 mg tre gånger per dag i tre månader) minskade svårighetsgraden av rosacea med cirka 75 %, visar studier som gjort på människor. Det finns många studier som har visat på fördelen med att ta ett zinktillskott dagligen för att minska rosacea, men även akne. Zink är viktigt för att vår hud ska fungera korrekt och kan hittas i många livsmedel som pumpafrön, ostron och nötkött. Långtidsanvändare av zink bör också ta ett koppartillskott för att förhindra brist på koppar.

 

Kan vitamin D lindra rosacea?

Eftersom D-vitamin stärker immunförsvaret och lugnar huden, så har detta vitamin även goda effekter på inflammerad acne och rosacea.

 

Är magnesium bra mot rosacea?

Magnesium är ett spårämne som är nödvändigt för din kropps hälsa och funktion. När brister i magnesium uppstår kan det göra kärlen mer benägna att utvidga sig, vilket är precis vad de som lider av rosacea inte behöver mer av. Du kan öka mängden magnesium du får i din kost genom att öka din konsumtion av nötter, frön, spenat, bönor och potatis, och via ett kosttillskott med magensium och kollagen tillsammans med ashwagandha.

 

Kan ashwagandha hjälpa mot rosacea?

Ashwagandha  är en av de mest kraftfulla örterna för att behandla rosacea. Eftersom den är antiinflammatorisk till sin natur stärker den huden inifrån och hjälper till att bli av med rosacea. Kollagentillskott med ashwagandha och magnesium.

 

Kan selen motverka rosacea symptom?

Selen är ett annat spårämne som kan spela en roll för att dina blodkärl ska fungera korrekt. Vid selenbrist kan kärlen under huden vidgas, vilket orsakar en rodnadskänsla som vid rosacea. För att vara säker på att du upprätthåller hälsosamma nivåer av selen, inkludera livsmedel som kött, fisk, ägg, bönor och nötter i din kost, tillsammans med kollagenpeptider och vitamin C.

 

Hur kan man kontrollera symptom vid rosacea?

Rosacea kan inte botas, men du kan vidta åtgärder för att kontrollera dina symtom. Se till att ta hand om din hud med skonsamma hudvårdsprodukter och oljefria, vattenbaserade hudvårdsprodukter.

Undvik produkter som innehåller:

 • alkohol
 • mentol
 • trollhassel
 • exfolierande medel


Dessa ingredienser kan irritera dina hudsymptom.

Skriv upp vad du äter och vilka hudvårdsprodukter du använder. Detta hjälper dig att ta reda på vad som gör dina symtom värre.

Andra saker du kan göra för att moterka symptom vid rosacea:

 • undvik direkt solljus och använd solskyddsmedel
 • undvik att dricka alkohol
 • använda laser och ljusbehandling för att hjälpa till med vissa allvarliga fall av rosacea
 • Mikrodermabrasions-behandlingar* för att minska förtjockning av huden
 • Ta ögonmedicin och antibiotika mot okulär rosacea

*Microdermabrasion ökar näringstillförseln och syresättningen till cellerna genom att slipa bort döda hudceller, förhårdnader och ytliga hudskador. Kristaller slipar huden och påskyndar cellförnyelsen och stimulerar läkning.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen