SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Immunförsvar kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser för ett optimalt immunförsvar

Oavsett om du bekämpar en infektion eller har en förkylning kan det vara oerhört fördelaktigt att lägga till några immunstimulerande vitaminer, mineraler, prebiotika och NAC (n-acetylcystein) till din dagliga kostrutin. Faktum är att vissa vitaminer, mineraler och kosttillskott har visat sig kunna finjustera immunfunktionen, förbättra antikroppsproduktionen och lindra inflammation så att ditt immunförsvar blir optimalt.

Kosttillskott för ett bättre immunförsvar

I texten längre ner kommer vi att ta upp några av de bästa immunförstärkande vitaminerna, mineralerna och andra ämen som NAC och prebiotika, och hur de kan gynna din hälsa.

Här hittar du även våra kosttillskott som supportar ett hälsosamt immunförsvar. Kosttillskott med ingredienser som boostar ditt immunförsvar!

Vårt populära kosttillskott för immunförsvaret COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein) är en blandning med kollagen, NAC, selen, vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6) och folsyra (B9) - som bidrar till ett optimalt immunförsvar och bättre hälsa - ett kosttillskott som innehåller 9268 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

Kan man stärka immunförsvaret med kosttillskott?

Ja, genom att tillföra kroppen ett kosttillskott med kollagen, NAC, selen, vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6), folsyra (B9), prebiotika och L-glutamin, så kan man optimera sitt immunförsvar.

Vilket är det bästa kosttillskottet med kollagen för immunförsvaret?

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC är det bästa kosttillskottet med kollagen för ett optimalt immunförsvar.

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein) - kosttillskott för ett starkt immunförsvar bidrar tillsammans med selen, vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6) och folsyra (B9) - till ett optimalt immunförsvar och bättre hälsa - ett kosttillskott som innehåller 9268 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

Är ett kosttillskott med NAC bra för att stärka immunförsvaret?

NAC har förmågan att öka nivåerna av glutation, som i sin tur kan förbättra immunförsvaret. NAC och glutation gynnar immunhälsan. Forskning om vissa sjukdomar associerade med NAC och glutationbrist tyder på att ett kosttillskott med NAC kan förbättra, och potentiellt återställa immunförsvaret.

Ett kosttillskott med NAC förbättrar immunförsvaret, med en nästan fullständig restaurering av naturliga mördarceller. Vid influensa kan NAC hämma virusets förmåga att replikera. Detta kan potentiellt minska symtomen och varaktigheten av sjukdomen. På samma sätt har andra studier kopplat NAC till död av cancerceller och blockerad replikation av cancerceller.  

Kan NAC öka nivåerna av den viktiga antioxidanten glutation? 

NAC behövs för att kroppen ska kunna göra den kraftfulla antioxidanten glutation. NAC värderas främst för sin roll vid produktionen av antioxidanter. Tillsammans med två andra aminosyror - glutamin och glycin – så är NAC nödvändig för att göra glutation och fylla på med glutation.

Glutation är en av kroppens viktigaste antioxidanter - föreningar som hjälper till att neutralisera fria radikaler som kan skada celler och vävnader i kroppen.

Den är viktig för immunförsvaret och för att bekämpa cellskador. Vissa forskare tror att det till och med kan bidra till ökad livslängd.

Dess antioxidativa egenskaper är fördelaktiga vid många andra sjukdomar orsakade av oxidativ stress, såsom hjärtsjukdomar, infertilitet och vissa psykiska tillstånd. Du kan köpa ett kosttillskott för immunförsvaret som innehåller NAC här.

Kan NAC hjälpa till att höja nivån av antioxidanter i kroppen?

NAC värderas främst högt för sin roll i produktionen av antioxidanter.

Tillsammans med två andra aminosyror - glutamin och glycin - är NAC nödvändigt för att tillverka och fylla på med glutation.

Glutation är en av kroppens viktigaste antioxidanter (föreningar som hjälper till att neutralisera fria radikaler som kan skada celler och vävnader i din kropp).

Det är viktigt för immunförsvaret och för att bekämpa cellskador. Dess antioxidantegenskaper är fördelaktiga för många andra åkommor orsakade av oxidativ stress, såsom hjärtsjukdomar, infertilitet och vissa psykiska hälsotillstånd.

Andra fördelar med NAC:

 • Hjälper till med avgiftning för att förebygga eller minska njur- och leverskador
 • Kan förbättra psykiska tillstånd och missbruksstörningar
 • Hjälper till att lindra symtom vid andningssjukdomar
 • Ökar hjärnans hälsa genom att reglera glutamat och fylla på glutation
 • Kan förbättra fertiliteten hos både män och kvinnor
 • Kan stabilisera blodsockret genom att minska inflammation i fettceller
 • Kan minska risken för hjärtsjukdomar genom att förhindra oxidativ skada
 • Förmågan att öka nivåerna av glutation kan förbättra immunförsvaret

Är prebiotika bra för immunförsvaret?

Prebiotika är föda för probiotika - de goda bakterierna - som in sin tur bidrar till ett optimalt immunförsvar.

Prebiotika är långa kolhydrater som når tjocktarmen i intakt form och kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i sin tur förbättrar effekten av de probiotiska bakterierna i tarmen miljö - vilket har positiva effter på immunsystemet.

Vilket kottillskott för immunförsvaret med prebiotika är bäst?

Kosttillskottet COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE innehåller prebiotika, tillsammans med kollagen och L-glutamin. Ingredienser som boostar tarm- och maghälsan. En frisk mage och tarm innebär ett starkt immunförsvar. Tarmfloran, som också kallas mikrobiota, består av biljontals bakterier av tusen olika arter som tillsammans väger runt två kilo. Deras roll är mångsidig. Tillsammans med magens slemhinna verkar de som en skyddande barriär mellan tarmkanalen och blodomloppet och hindrar på så vis skadliga organismer att passera därigenom. 

Tarmfloran kan hamna i obalans vid exempelvis långvarig stress eller efter en antibiotikakur. Även kosten påverkar bakterierna i tarmen ‒ för mycket processad mat utarmar tarmfloran. Samtidigt kan bra näring stimulera bakteriernas skyddande och uppbyggande funktion.

Varför är vitamin C bra för immunförsvaret? 

C-vitamin är involverat i många delar av immunsystemet och ett kosttillskott med vitamin C kan stärka immunförsvaret.

För det första hjälper C-vitamin till att supporta produktionen av vita blodkroppar som kallas lymfocyter och fagocyter, som hjälper till att skydda kroppen mot infektioner.

För det andra hjälper C-vitamin dessa vita blodkroppar att fungera mer effektivt samtidigt som de skyddar dem från skador från bland annat fria radikaler.

För det tredje är C-vitamin en viktig del av hudens försvarssystem. Det transporteras aktivt till huden, där det kan fungera som en antioxidant och hjälpa till att stärka hudens barriärer.

Studier har också visat att intag av C-vitamin kan förkorta tiden för sårläkning.

Dessutom har låga C-vitaminnivåer kopplats till dåliga hälsoresultat.

Till exempel så har personer som har lunginflammation lägre C-vitaminnivåer, och C-vitamintillskott har visat sig förkorta återhämtningstiden.

Vilka hälsopåståenden finns det för vitamin C?

 • Vitamin C bidrar till att upprätthålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv träning.
 • Vitamin C bidrar till normalt utbyte av energi i kroppens metabolism.
 • Vitamin C bidrar till normal funktion av nervsystemet.
 • Vitamin C bidrar till normal psykologisk funktion.
 • Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion.
 • Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
 • Vitamin C bidrar till minskning av trötthet och utmattning.
 • Vitamin C bidrar till regenerering av den reducerade formen av vitamin E.
 • Vitamin C ökar järnabsorptionen.

Varför är selen viktigt för immunsystemets hälsa?

Selen spelar en viktig roll för ditt immunsystems hälsa. Denna antioxidant hjälper till att minska oxidativ stress i din kropp, vilket minskar inflammation och förbättrar immuniteten. Studier har visat att ökade blodnivåer av selen är associerade med förbättrat immunsvar.

Hur märker man om man har selenbrist?

De vanligaste symptomen vid brist på selen är följande:

 • Infertilitet hos män och kvinnor.
 • Muskelsvaghet.
 • Trötthet.
 • Håravfall
 • Försvagat immunförsvar

Varför är selen så bra för ökat immunförsvar?

Ditt immunförsvar håller din kropp frisk genom att identifiera och bekämpa potentiella hot. Dessa inkluderar bakterier, virus och parasiter.

Selen spelar en viktig roll för ditt immunsystems hälsa. Denna antioxidant hjälper till att minska oxidativ stress i din kropp, vilket minskar inflammation och förbättrar immuniteten. Studier har visat att ökade blodnivåer av selen är associerade med förbättrat immunsvar.

Å andra sidan har brist visat sig skada immuncellers funktion och kan leda till ett långsammare immunsvar.

Studier har också associerat brist med en ökad risk för död och sjukdomsprogression hos personer med HIV, medan kosttillskott har visat sig leda till färre sjukhusinläggningar och en förbättring av symtomen för dessa patienter.

Dessutom kan selentillskott hjälpa till att stärka immunförsvaret hos personer med influensa, tuberkulos och hepatit C.

Hur märker man om man brist på folsyra (folat)?

 • Extrem trötthet
 • Brist på energi
 • En öm och röd tunga
 • Munsår
 • Muskelsvaghet
 • Störd syn.
 • Psykiska problem, som kan innefatta depression och förvirring

Varför är vitamin B12 viktigt för ett optimalt immunförsvar?

Vitamin B12 är en integrerad del av produktionen av röda blodkroppar, vilket säkerställer att immunsystemet får det syre det behöver. På grund av detta kan en B12-brist avbryta de komplicerade processer som är involverade i immunitet, vilket försvagar din kropps försvarssystem mot sjukdomar.

Vilka symptom kan man få om man har vitamin B12-brist?

Vid en brist på vitamin B12 så kan man få anemi. Om du har anemi (blodbrist) orsakad av vitamin B12-brist kan du ha följande symtom, såsom:

 • Håravfall
 • Manlig infertilitet
 • Trötthet
 • En blekgul nyans på din hud
 • En öm och röd tunga
 • Munsår
 • Domningar och stickningar i fötternaFörändringar i hur du går och rör dig
 • Störd syn
 • irritabilitetdepression
 • förändringar i hur du tänker, känner och beter dig
 • en försämring av dina mentala förmågor, såsom minne, förståelse och omdöme (demens)

Vissa av dessa symtom kan också inträffa hos personer som har brist på vitamin B12 men som inte har utvecklat anemi.

Vilka är de bästa mineralerna för immunförsvaret?

De bästa mineralerna för immunförsvaret är zink och selen. Även järn är en viktig mineral för optimalt immunförsvar.

Kan en brist på zink påverka immunförsvaret?

Ofta anses zink vara ett av de mest effektiva immunförstärkande ämnena, vilket är avgörande för att bibehålla hälsan. Forskning visar att zink hjälper till att reglera immunsvaret och är nödvändigt för överlevnad, proliferation och mognad av immunceller.

Kliniska studier har också visat att tillräckligt med zink i din dagliga kost kan minska förekomsten och förbättra resultatet av allvarliga tillstånd som lunginflammation och malaria.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 7–9 mg för kvinnor respektive män

En matsked pumpafrö (10 g) innehåller 0,85 mg zink

Du finner zink i vårt kosstillskott COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein), tillsammans med andra immunförstärkande ingredienser som vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, selen, pyridoxin (B6) och folsyra (B9).

Påverkar järnbrist immunförsvaret?

Även om järn är mest känt för sin roll i produktionen av röda blodkroppar och syretransport, anses järn också vara ett av de bästa immunförstärkande ämnena.

Studier visar att järnbristanemi kan försämra kroppens immunförsvar, vilket potentiellt kan öka risken för sjukdom och infektion. Kvinnor, spädbarn, barn och de som följer en vegansk eller vegetarisk kost kan ha en ökad risk för brist på järn.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 9 – 15 mg för kvinnor respektive män

En ruta mörk 70% choklad (10 g) innehåller 1,5 mg järn!

Påverkar selenbrist immunförsvaret?

Selen är ett kraftfullt mikronäringsämne som fungerar som en antioxidant för att neutralisera skadliga fria radikaler och minska cellskador. Förutom att initiera immunitet visar studier att selen också kan vara inblandat i att reglera ett överdrivet immunsvar för att förhindra utbredd inflammation.

En recension i The Lancet noterade också att lågt intag av selen kan förknippas med flera negativa effekter på hälsan, inklusive dålig immunfunktion, kognitiv nedreglering och ökad risk för dödlighet.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 50 – 60 mikrogram för kvinnor respektive män

5 paranötter (25 g) innehåller 56 mikrogram selen

Du finner selen i vårt kosstillskott COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein), tillsammans med andra immunförstärkande ingredienser som vitamin D, kobalamin (B12), vitamin C, zink, pyridoxin (B6) och folsyra (B9).

Vilka fördelar har selen för hälsan?

Andra fördelar med selen:

 • Fungerar som en kraftfull antioxidant
 • Kan minska risken för vissa cancerformer
 • Kan skydda mot hjärtsjukdomar
 • Hjälper till att förhindra mental förtvining
 • Är viktigt för sköldkörtelhälsan
 • Boostar ditt immunförsvar
 • Kan hjälpa till att minska astmasymtom

Kan man boosta immunförsvaret med vitaminer?

Ja, det finns en del vitaminer som kan boosta immunförsvaret och dessa är exempelvis vitamin C, vitamin B12, folsyra, vitamin D och vitamin B6.

Varför kan en brist på vitamin C försämra immunförsvaret?

C-vitamin spelar en central roll i immunfunktionen och används ofta för att stötta upp kroppens försvar mot infektion. En studie från 2006 i Annals of Nutrition & Metabolism fann att tillräckligt med C-vitamin i kosten kan hjälpa till att minska symtomen och förkorta varaktigheten av luftvägsinfektioner.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 75 mg för vuxna

En medelstor (125 g) gul paprika innehåller hela 205 mg C-vitamin!

Varför kan en en brist på vitamin B6 (pyridoxin) försämra immunförsvaret?

Lovande forskning tyder på att vitamin B6 kan hjälpa till att öka immunförsvaret för att bekämpa okända inkräktare i kroppen. Enligt en studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition kunde administrering av vitamin B6 till kritiskt sjuka patienter avsevärt förbättra deras immunsvar under en tvåveckorsperiod.

Samtidigt visar andra studier att brist på detta nödvändiga vitamin kan minska produktionen av viktiga antikroppar som är involverade i immunförsvaret.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 1,2 – 1,6 mg för kvinnor respektive män

En stor kycklingfilé (200 g) innehåller 1,8 mg vitamin B6

Hur märker man att man har brist på vitamin B6?

Möjliga tecken och symtom på B6-brist inkluderar hudutslag, spruckna mungipor, en glänsande tunga, humörförändringar, nedsatt immunförsvar, trötthet, nervsmärta, kramper och förhöjda homocysteinnivåer.

Vilka hälsofördelar har vitamin B6?

Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin som din kropp behöver för flera funktioner. Det är viktigt för protein-, fett- och kolhydratmetabolismen och skapandet av röda blodkroppar och neurotransmittorer.

Din kropp kan inte producera vitamin B6, så du måste få det från mat eller kosttillskott.

Godkända hälsopåståenden för vitamin B6 (pyridoxin):

 • Vitamin B6 bidrar till normal cysteinsyntes
 • Vitamin B6 bidrar till normal energiomsättning
 • Vitamin B6 bidrar till normal funktion av nervsystemet
 • Vitamin B6 bidrar till normal homocysteinmetabolism
 • Vitamin B6 bidrar till normal protein- och glykogenmetabolism
 • Vitamin B6 bidrar till normal psykologisk funktion
 • Vitamin B6 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar
 • Vitamin B6 bidrar till immunsystemets normala funktion
 • Vitamin B6 bidrar till att minska trötthet och utmattning
 • Vitamin B6 bidrar till regleringen av hormonell aktivitet

Andra hälsofördelar med vitamin B6 (pyridoxin):

 • Kan förbättra humöret och minska symtom vid depression
 • Kan främja hjärnans hälsa och minska risken för Alzheimers
 • Kan förebygga och behandla anemi genom att hjälpa hemoglobinproduktionen
 • Kan vara användbart vid behandling av symtom på PMS
 • Kan hjälpa till att behandla illamående under graviditeten
 • Kan förhindra tilltäppta artärer och minska risken för hjärtsjukdomar
 • Kan hjälpa till att förebygga vissa typer av cancer
 • Kan främja ögonhälsa och förebygga ögonsjukdomar
 • Kan behandla inflammation i samband med reumatoid artrit

Varför kan en brist på vitamin D3 försämra immunförsvaret?

D-vitamin är ett viktigt mikronäringsämne som är involverat i många hälsoaspekter och är också en av de bästa immunförstärkande vitaminerna. Inte bara det att vitamin D3 är integrerad i funktionen av immunceller i kroppen, utan en brist på detta viktiga mikronäringsämne kan faktiskt öka risken för infektion.

Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2. Bioaktiviteten är något lägre för vitamin D2 än för vitamin D3.

För att få tillräckligt med D-vitamin rekommenderar Livsmedelsverket att vissa grupper tar kosttillskott med D-vitamin. Det gäller alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren. Gravida och ammande omfattas av råden om de ingår i någon av dessa grupper.

Rekommenderat intag per dag i Sverige: 10 mikrogram för båda könen mellan 2-75 år som vistas i solen, och 20 mikrogram för de som vistas i solen lite, eller inte alls.

En bit lax (125 g) innehåller cirka 13 mikrogram D-vitamin

Visst du att: Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute i linne upp till 15 minuter, 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Hur många procent av befolkningen har brist på D-vitamin?

Vitamin D är ett av de mest omtalade kosttillskotten i hälsobranschen. Det uppskattas att över cirka 40 procent av befolkningen har brist på D-vitamin, som spelar en central roll i allt från att reglera humör till modulering av immunceller i kroppen. Vitaminet är även ett av få näringsämnen som många har svårt att få i sig via maten, vilket gör ett kosttillskott nödvändigt i många fall.

Vad är vitamin D3?

Vitamin D3, även känd som kolecalciferol, är ett fettlösligt vitamin som är involverat i skelettets hälsa, immunförsvaret, celltillväxten och mer. Det är ett av få näringsämnen som din kropp kan producera på egen hand genom hudceller, som svar på solexponering. D3-vitamin fås även via kosten och som kosttillskott.

Tyvärr är D-vitaminbrist vanligt, och vissa grupper löper en högre risk för brist. I synnerhet äldre vuxna, de som vistas i solen lite (begränsad solexponering), människor som är överviktiga eller människor med mörk hy – löper större risk att ha en brist på detta viktiga vitamin.

Vitamin D3 & Vitamin D2 – vad är skillnaden?

D-vitamin finns i två former: vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolecalciferol). Vitamin D3 finns främst i animaliska livsmedel, såsom fisk, lever, ägg och fiskleverolja. Vitamin D3 i kosttillskott kan komma både från animalier (oftast från fårull) eller från vegetabilier, som t.ex. lav eller alger. Vitamin D2 förekommer mestadels i svamp, samt livsmedel berikade med vitamin D2, samt i kosttillskott.

Den största skillnaden mellan vitamin D2 och vitamin D3 ligger faktiskt i det sätt som de metaboliseras i kroppen. En studie publicerad i ”Journal of endocrinology and metabolism” fann att vitamin D3 ökade D-vitaminnivån i blodet dubbelt så effektivt som vitamin D2.

Av denna anledning, så rekommenderas ett kosttillskott med vitamin D3, då det optimerar absorptionen i kroppen och ger mest valuta för pengarna. Ett kosttillskott med vitamin D3 är även ett effektivt sätt att öka kalciumabsorptionen i kroppen och främja skeletthälsan, för att nämna några fördelar.

Vilka fördelar har vitamin D?

 1. Främjar viktminskning

 2. Boostar styrkan i skelettet

 3. Förbättrar immunförsvaret

 4. Förbättrar mental hälsa och välmående

 5. Kan hjälpa till att bekämpa cancerceller

Är vitamin D bra för viktminskning?

Viktkontroll är en av de mest populära anledningarna till att inta ett kosttillskott med vitamin D. Intressant nog, så visade studier att D-vitaminnivåerna tenderade att vara lägre hos personer med en högre mängd kroppsfett.

Viss forskning tyder också på att ett kosttillskott med D-vitamin kan stötta viktminskning och öka fettförbränningen. Till exempel, en studie som utfördes av ”The Department of Social and Preventive Medicine at Laval universitet in Canada”, visade att ett kosttillskott med kalcium och vitamin D ökade viktminskningen och fettförbränningen jämfört med en kontrollgrupp.

Varför är vitamin D bra för skelettet?

Vitamin D är absolut nödvändigt när det gäller skelettets hälsa. I själva verket så är rakitis en av de allvarligaste symptomen vid vitamin D brist hos barn. Rakitis är ett tillstånd som kännetecknas av ett mjukt och missformat skelett. Ett av sätten som vitamin D ökar skelettets styrka på, är att främja absorptionen av kalcium, som är en mineral. Vitaminet är också involverat i metabolismen av fosfor, som är en annan viktig mineral, som är viktig för skelettet.

Förbättrar D-vitamin immunförsvaret?

En av de mest imponerande fördelarna med vitamin D är dess förmåga att förstärka immunitet och skydda mot infektion. En brist på detta viktiga näringsämne kan leda till långsam sårläkning och öka risken för infektion. Vitamin D är också integrerad i funktionen av immunceller i kroppen. En annan studie visade även att lägre nivåer av D-vitamin i serum är förknippat med en högre risk för luftvägsinfektioner, vilket också visar hur avgörande detta vitamin är för immuniteten.

Förbättrar D-vitamin mental hälsa och välmående?

Viss forskning visar att D-vitamin kan vara till fördel för att öka den mentala hälsan och hjärnkapaciteten. Studier har visat att D-vitaminets status potentiellt kan kopplas till depression, ångest, Alzheimers sjukdom, bipolär sjukdom och schizofreni.

En annan studie utförd av ”Washington University School of Medicine” visade att låga nivåer av D-vitamin var förknippat med dåligt humör och nedsatt kognitiv prestanda hos äldre vuxna.

Kan vitamin D hjälpa till att bekämpa cancerceller?

Även om forskningen fortfarande är begränsad gällande exakt hur vitamin D kan påverka cancertillväxt hos människor, så tyder in vitro-forskning på att det kan påverka flera aspekter av cancerutveckling, inklusive tumörtillväxt och celldöd. Andra studier har visat att D-vitaminbrist kan kopplas till en högre risk för vissa typer av cancer, inklusive bröstcancer, prostatacancer, kolorektal cancer (tjock- och ändtarmscancer), äggstockscancer, njurcancer och magcancer. Emellertid, så behövs fortfarande ytterligare forskning för att avgöra om andra faktorer också kan vara inblandade, förutom vitamin D nivåerna.

Vilka livsmedel innehåller mycket D-vitamin?

 • Ål
 • Vegetabiliskt matfett
 • Sik
 • Sill
 • Trattkantareller
 • Strömming
 • Abborre
 • Lax
 • Rapsolja
 • Hälleflundra
 • Pangasius
 • Öring
 • Fiskrom
 • Tonfisk
 • Torsk
 • Gös
 • Ägg (äggulan)

Hur tillgodoser man kroppens behov av vitamin D?

Solexponering är ett av de enklaste och mest effektivaste sätten för att tillgodose behovet av vitamin D. För de flesta personer, så räcker det med 5–30 minuters solexponering, två gånger i veckan för att möta behovet av D-vitamin. Men för andra kan det vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin enbart från solljus, särskilt under vintern eller om du bor i vissa geografiska områden. Äldre vuxna och de med mörk hud kan inte heller syntetisera (tillverka) D-vitamin i huden så effektivt och kan därför behöva inkludera andra källor till D-vitamin i kosten för att uppfylla behovet av vitaminet.

Förutom att inkludera en mängd vitamin D från livsmedel, så kan ett kosttillskott med vitamin D vara väldigt bra. Välj ett kosttillskott med vitamin D3-formen, då det tas upp mer effektivt i blodet än ett kosttillskott med vitamin D2-formen.

Vilket kosttillskott med vitamin D3 är bäst?

Kosttillskott med vitamin D3 är ett snabbt och bekvämt sätt att tillgodose vitamin D behovet, speciellt om du har en ökad risk för brist. Om du väljer att köpa ett kosttillskott med vitaminet, se till att välja vitamin D3 istället för vitamin D2 för att maximera absorptionen och få mest valuta för pengarna. Du bör också ta D-vitamin i samband med en måltid, eftersom vitaminet behöver fett för att absorberas i kroppen. 

Du kanske undrar hur mycket D-vitamin du bör inta varje dag? För närvarande är det dagliga rekommenderade intaget för D-vitamin följande:

 • 10 mikrogram: spädbarn 0–12 månader
 • 10 mikrogram: barn och vuxna 1–75 år
 • 20 mikrogram: vuxna över 75 år
 • 20 mikrogram: vuxna med lite eller ingen solexponering

Emellertid så tror vissa att det rekommenderade intaget av vitamin D bör vara ännu högre, och kosttillskott innehåller ofta doser på upp till 5,000 IE (125 mikrogram) per dag. Därför är det allra säkrast att göra ett blodprov för att hålla koll på dina D-vitamin nivåer, så att du varken har brist eller överdoserar ditt intag av detta viktiga vitamin. Ett blodprov gör du lätt hos BLODKOLLEN.

Vilka risker och biverkningar finns det av ett för högt intag av vitamin D?

Kan man överdosera vitamin D? Och vad händer om man intar för mycket vitamin D? Även om den övre gränsen för D-vitamin för närvarande är satt till 4.000 IE (100 mikrogram) per dag, så tror forskare att doser på upp till 10.000 IE (250 mikrogram) per dag kan tas utan symtom på toxicitet.

Emellertid så är det viktigt att inte inta för stora mängder D-vitamin. Några av de potentiella biverkningarna med vitamin D inkludera buksmärtor, kräkningar, illamående och förvirring. Om du märker några negativa biverkningar efter att du börjat med ett kosttillskott med D-vitamin, så avbryt användningen och testa dina nivåer av vitamin D i blodet, hos BLODKOLLEN.

Slutligen och återigen, se till att ha koll på dina D-vitamin nivåer, innan och under tiden som du tar ett kosttillskott med vitamin D, detta gäller speciellt om du har några underliggande hälsotillstånd. D-vitamin kan förvärra symtom som orsakas av problem vid exempelvis njursjukdom och hyperparatyreoidism (onormalt stor aktivitet i bisköldkörtlarna), eftersom det ökar kalciumabsorptionen i kroppen. 

GODKÄNDA HÄLSOPÅSTÅENDEN FÖR VITAMIN D, ENLIGT EU-LAGSTIFTNINGEN:

 1. D-vitamin bidrar till normal absorption/användning av kalcium och fosfor

 2. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet

 3. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme

 4. D-vitamin bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion

 5. D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder

 6. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion

 7. D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen