SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

KERATIN OCH MELANIN KOSTTILLSKOTT

De bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser med melanin och keratin för hår, hud & naglar

Melanin och keratin är ämnen som har många viktiga funktioner i våra kroppar. Lika viktigt som melanin och keratin är för en vacker hud och ett vackert, är det även lika viktiga för att kroppens övriga organ ska fungera optimalt.

KOSTTILLSKOTT MED MELANIN

Både kollagen och melanin i huden har en skyddande roll för att bibehålla en frisk hud. Melanin absorberar skadligt ultraviolett ljus och skyddar huden från solens skadliga UV-strålar. Hudens kollagenmolekyler - vilka skapar huden, som är kroppens största organ - skyddar mot sjukdomar och skador. Ju tjockare hud och ju mer melanin, desto bättre skyddsbarriär mot effekterna som uppkommer vid åldrande.

Melanin är en klass av biologiska pigment som skyddar huden mot t.ex rynkor och oelastisk hud. Pigmentceller som kallas melanocyter producerar melanin i det yttre hudlagret. Alla melanocyter producerar melanin, men celler hos mörkhyade människor producerar mer melanin per cell. De två melanintyperna som produceras i mänsklig hud inkluderar svartbrunt, eumelanin och gulrött feomelanin. Varje melanin har separata biologiska egenskaper. Kvinnor producerar 3 till 4 procent mindre melanin i huden än män.

Melanin är även det pigment som ger hår och ögon dess färg. När håret börjar bli vitt eller grått, så påverkas inte hela håret. De gråa hårstråna börjar komma när det fortfarande finns naturligt färgat hår kvar. Vitt hår uppstår först när alla färger i håret är borta. Varje hår på vår kropp har sin egen cykel. Varje hårstrå växer, tar upp näringsämnen för hälsa och tillväxt, faller ut och växer sedan tillbaka igen. Var och en av hårstråna får sin egen dos melanin, och medan vissa får tillräckligt med melanin, finns det några som inte får det, så dessa blir ljusa, medan andra blir mörka. Det som du märker är att håret verkar bli grått; när det egentlige är en blandning av färgat, grått eller vitt hår. När personen blir äldre och kroppens förmåga att producera melanin börjar sakta ner blir allt hår i kroppen grått eller vitt, och det är då du börjar se allt hår som vitt.

KOSTTILLSKOTT MED MELANIN FÖR HUDEN

KOSTTILLSKOTT MED MELANIN FÖR HÅRET

KOSTTILLSKOTT MED KERATIN

Keratin är ett protein som finns i epidermala vävnader, såsom hud, naglar och hår, och det är keratin som hjälper till att ge styrka, struktur och elasticitet för att skydda mot skador och trauma (1) (2). Av den anledningen har keratin visat sig ha en positiv roll för både skönhet och hälsa. Det är viktigt av många skäl. Keratin hjälper till att öka din utstrålning, eftersom vi alla vet hur mycket hud, hår och naglar kan påverka hur vi ser ut. I själva verket har keratin också hälsofördelar, och har bland annat visat sig vara en viktig del vid sårläkning.

Ett keratintillskott är avsett att stärka ditt hår, hålla din hud frisk och bidra till hälsosamma naglar. Det finns många typer av hår, hud- och nageltillskott på marknaden idag, och keratin är absolut ett kosttillskott värt att implementar i sin daglia kostrutin.

KOSTTILLSKOTT MED KERATIN FÖR HUDEN

KOSTTILLSKOTT MED KERATIN FÖR HÅRET

Kosttillskott med keratin och melanin för hår, hud och naglar

KERATIN ETT SKÖNHETSPROTEIN FÖR HÅR, HUD & NAGLAR

Vad är keratin?

Keratin är ett olösligt protein som finns i epidermala vävnader, såsom hud, naglar och hår, och det är keratin som hjälper till att ge styrka, struktur och elasticitet för att skydda mot skador och trauma (1) (2). Av den anledningen har keratin visat sig ha en positiv roll för både skönhet och hälsa. Det är viktigt av många skäl. Keratin hjälper till att öka din utstrålning, eftersom vi alla vet hur mycket hud, hår och naglar kan påverka hur vi ser ut. I själva verket har keratin också hälsofördelar, också har bland annat visat sig vara en viktig del vid sårläkning.

 

Är ett kostillskott med keration bra för hår, hud och naglar?

Ett keratintillskott är avsett att stärka ditt hår, hålla din hud frisk och stärka naglarna. Det finns många typer av hår- och nageltillskott på marknaden idag, och keratin är absolut ett kosttillskott värt att implementar i sin daglia kostrutin.

 

Hur fungerar keratin?

Medan keratin finns i inre organ och har en roll i cellrörelse, är det främst associerat med hår, hud och naglar:

 • HÅR: Keratin är det som utgör ditt hårstrå (3). Eftersom det är grunden för håret, hittar du ofta produkter som keratinhårbehandling och keratinschampo / balsam. Varför måste vi boosta vårt keratin? När vi åldras upplever vi en minskning av produktionen av keratin. Kemiskt sett leder denna försvagning, till en försämring av stabiliteten och flexibiliteten i hårstråna (4). Detta gör i sin tur ditt hår känsligt för torrhet och att håret klyvs, särskilt när du använder borstar eller stylingprodukter.
 • NAGLAR: När du tappar keratin (en naturlig del av åldrandet), kan det leda till att naglarna blir spröda, missfärgade (gula, grå eller tråkiga), samt kan leda till att de klyvs eller sprivker (5)(6). Dessutom kan du förlora keratin av andra skäl, till exempel förändring i cirkulationssystemet (vilket betyder att näringsämnen kanske inte kommer till naglarna, exponering för kemikalier och kosmetika och av mycket tvättning och torkning av händerna (7)(8).
 • HUD: Din hud är din biologiska regnrock...och anledningen till att din hud är vattentät? Svaret är keratin. De starka och flexibla fibrerna gör din hud stark mot slitage och penetration (9)(10), och det är det som också gör din hud smidig och flexibel (det beror på att det också hjälper dig att behålla vattnet du behöver för att ge din hud det friska utseendet). Som en del av den normala åldringsprocessen minskar keratinproduktionen, vilket kan resultera i torr och tråkig hud, samt orsaka klåda och irritation (11).

 

Är keratin bra för sårläkning och ärrläkning?

Förutom att ge håret, naglarna och huden styrka och struktur, så kan keratin också fungera som ett hjälpmedel för att läka sår. Det har visat sig kunna hjälpa till att läka sår vid ytliga snitt, kirurgiska sår, sår i benen, sår hos diabetiker, första- och andra gradens brännskador samt hudtransplantation (12). Det gör detta genom att hjälpa till att stimulera celltillväxt och få friska celler till det drabbade området (13).

En djurstudie visade att bandage med keratin påskyndade läkning och hade ett bättre resultat på ärr, och en annan studie visade att keratin hjälpte såret att få en "bättre organiserad struktur av regenererad vävnad" (14)(15).

Hur fungerar det? Keratinförband släpper ut peptider (som är proteinkedjor) i såret. Dessa aktiverar hudceller i sårbädden som bildar överhuden och producerar keratin; som sedan stimulerar dem att sprida sig och läka såret med regenererad vävnad genom att stimulera fibroblaster, som producerar kollagen och elastin - två komponenter som skapar hud (16)

 

Vilket kosttillskott med keratin är bäst?

KERATIN KOSTTILLSKOTT MED CYNATINE® HNS är det bästa kosttillskottet med keratin.

En undersökning bland hälso- och sjukvårdspersonal fann att 66 procent av 300 hudläkare rekommenderade kosttillskott till patienter för hud-, hår- och nagelhälsa. 79 procent av dem använde personligen kosttillskott (18).

Cynatine® HNS utvinns från fårull som lever i Nya Zeeland och är en ingrediens i kosttillskott och skönhetsprodukter som innehåller lösligt keratin i en mycket biotillgänglig peptidform (19). Cynatine® HNS: s höga biotillgänglighet gör att den kan leverera keratin till vårt hår, hud och naglar (20). En titt på keratinintaget före och efter ger dig en inblick i hur det kan fungera.

I en studie gav hudläkare 500 mg keratintillskott dagligen, innehållande Cynatine® HNS, till 50 kvinnor. Dessa kvinnor testades på uppmätt håravfall, hårtillväxt, hårstyrka, hårglans och aminosyrasammansättning, liksom nagelstyrka och utseendet på nageln, jämfört med en placebogrupp (21).

Resultaten visade:

17 procent förbättring i hårstyrka efter 30 dagar

39 procent förbättring i hårstyrka efter 60 dagar

47 procent förbättring i hårstyrka efter 90 dagar

80 procent hade en förbättring av nagelstyrka, jämnhet och vithet efter 90 dagar

En annan studie visade förbättring i hudfuktighet, jämnhet och elasticitet efter 90 dagars intag av keratin, och de visade en minskning med 11 procent i rynkornas djup efter 90 dagar (22).

 

Vad ska man äta för att öka keratinnivåerna i kroppen?

MAT RIK PÅ PROTEIN

Att äta mat som är rik på protein ger din kropp de aminosyror som den kräver för att producera keratin. Vissa sådana proteinrika livsmedel är fisk, rött kött, fläsk, kyckling, mjölk, ägg och yoghurt. Växtbaserade livsmedel som är rika på protein är nötter, bönor, quinoa och nötter. 

 

MAT RIK PÅ VITAMIN C

Du bör konsumera mat som innehåller mycket C-vitamin. Absorptionen av växtbaserat protein förbättras av vitamin C; ät därför vitamin C som innehåller livsmedel när du äter växtbaserat protein. Livsmedel med C-vitamin är kål, broccoli, paprika, grönkål, papaya, grapefrukt, guava, ananas, apelsiner, citroner och jordgubbar. C-vitamin är en antioxidant och ökar hårtillväxten och hälsan av hår, hud och naglar (C-vitamin är viktig för kollagenproduktionen.).

 

MAT RIK PÅ OMEGA-3 FETTSYROR

Konsumera fet fisk flera gånger i veckan. Makrill, lax, sill, sardiner, tonfisk och öring är rika på omega-3-fettsyror som hjälper kroppen att producera keratin.

 

MAT RIK PÅ VITAMIN D

Produktionen av keratin styrs också av vitamin D. Det reglerar utvecklingen och tillväxten av keratinocyter. Det reglerar också övergången av keratinocyter till korneocyter, som är de keratinrika, döda cellerna som finns på hudens yta. D-vitamin tillsammans med kortikosteroider hjälper också till vid behandling av psoriasis, en hudsjukdom som har en överproduktion av keratin. D-vitamin tillhandahålls genom att äta tonfisk, lax, mjölk, svamp, ägg och havremjöl. Du kan också motverka en brist på vitamin D genom att exponera dig måttligt för solen.

 

MAT RIK PÅ BIOTIN (VITAMIN B7)

Biotin krävs för metabolismen av aminosyror som producerar keratin. Biotin rekommenderas vanligtvis för naglar och hår. Livsmedel som är rika på biotin är bönor, nötter, blomkål, svamp och fullkornprodukter. Det finns också i kokta äggulor. Rå äggvita innehåller emellertid ett protein som hämmar upptaget av biotin. Eftersom biotin är lösligt i vatten kan det inte lagras i kroppen. Dessutom kan det gå förlorat från maten under matlagning, där livsmedlet har direkt kontakt med vatten, till exempel kokning.

 

MAT RIK PÅ VITAMIN A

Syntes av keratin kräver vitamin A. A-vitamin finns i livsmedel som orangefärgade grönsaker och frukter som sötpotatis, pumpa, råa morötter, och cantaloupe. Kokta grönsaker som grönkål och spenat är också rika källor till vitamin A. Detta vitamin är fettlösligt; följaktligen sker absorptionen endast när den äts med fet mat. Detta innebär också att ett överdrivet intag av vitamin A lagras i kroppen.

 

MAT RIK PÅ ZINK 

Konsumera mat som är rik på zink, inklusive krabba, ostron, kalkon, fläskfilé, kyckling, kalvkött, kikärter och jordnötssmör. Zink underlättar tillväxt av vävnader och hår och hjälper till att reparera och underhålla körtlarna som omger hårsäckarna.

 

MAT RIK PÅ B-VITAMINER

Öka din konsumtion av B-vitaminer. De förbättrar produktionen av röda blodkroppar som transporterar syre och näringsämnen till dina hårsäckar, växande hår och hårbotten. Livsmedel rika på vitamin B12 och B6 är öring, vild lax, skaldjur, bananer, linser, potatis med skal, vitaminberikat spannmål (fullkorn), bönor, kycklingbröst, fläskfilé och magert nötkött. Livsmedel som är rika på folat är spenat, havregryn, vitaminberikat spannmål (fullkorn), rödbetor, broccoli, och sojabönor.

 

Vad är keratin?

Keratinocyter är levande celler som finns i din hud, som ger ett skyddande skikt för att ge huden flexibilitet och styrka, för att förhindra vattenförluster från huden och för att hindra att främmande ämnen kommer in i kroppen. Proteinsträngen som gör detta skikt är stark och formad som en trippel-helix och kallas keratin. Keratin är den primära ingrediensen som finns i hår, naglar, hud och i tandemaljen. Keratin finns också i dina inre organ och körtlar. Keratin är ett skyddande protein som är mindre känsligt än andra typer av celler som din kropp producerar.

Keratin kan komma från fjädrar, horn och ull från olika djur och används som en ingrediens i bland annat hårprodukter. Eftersom keratin är den strukturella byggstenen i ditt hår, kan keratintillskott, produkter och behandlingar hjälpa till att stärka ditt hår och göra så att ditt hår blir friskare och ser vackrare ut. Keratinisering är den process där celler under huden omvandlas till hår och naglar.

Den tekniska definitionen för keratin är att det är ett olösligt protein som finns i de epidermala vävnaderna hos människor och djur (1).  

 

I vilken mat kan jag hitta proteinet keratin?

Keratin finns inte naturligt i de livsmedel vi äter, men att äta mat som är rik på vissa vitaminer och protein kan öka produktionen av keratin och stödja tillväxten av hud, hår och naglar.

 

Finns det mat som kan öka keratinnivåerna i kroppen?

Ja! Denna typ av mat kan öka dina keratinnivåer i kroppen:

 • Mat som är rik på proteiner
 • Mat som är rik på vitamin C
 • Mat som är rik på omega-3-fettsyror
 • Mat som är rik på vitamin D
 • Mat som är rik på biotin (vitamin B7)
 • Mat som är rik på vitamin A
 • Mat som är rik på zink
 • Mat som är rik på B-vitaminer

 

Celloptimums kosttillskott med keratin innehåller keratin från fårull - hur behandlas fåren?

För din information har vi en film som förklarar hur fåren lever och hur ullen används! Fåren lever ett lyckligt liv utomhus, glada får ger den bästa ullen!

 

Varför ska jag äta ett kosttillskott med keratin?

Fördelarna med keratin för dig i varje kosttillskott listas nedan:

KERATIN - SKIN & HAIR BOOSTER™

HÅR

 • Ökar hårets volym & glans
 • Stärker och förbättrar hårets primära sammansättning
 • Minskar håravfall
 • Stimulerar och påskyndar återväxt av friskt hår

 

HUD

 • Stärker, skyddar och reparerar huden
 • Ökar fastheten i huden och jämnar ut hudens struktur
 • Minskar rynkor, återfuktar, samt håller huden mjuk och smidig
 • Förstärker hudens lyster

 

NAGLAR

 • Håller naglarna friska
 • Förbättrar och stärker nagels motståndskraft och utseende
 • Minskar sprödheten hos naglarna

 

SUNNY SKIN™

HUD

 • Skyddar huden mot solens UV-strålar genom att förbättra och öka hudens naturliga skydd
 • Ökar och förbättrar solbrännan genom att stimulera melanogenesen 
 • Förstärker, påskyndar och förlänger effekten av en vacker solbränna
 • Regenererar överhuden (epidermis)

 

ANTI-GRAY™ HÅR

HÅR

 • Motverkar uppkomsten av grått hår 
 • Stimulerar melanogenesen och återställer naturlig hårfärg
 • Återställer friskt och vitalt hår

 

Varför blir man brun?

Melanin är det pigment som ger hud, hår och ögon dess färg. Mörkhyade personer har mer melanin i sin hud än ljushyade människor. Melanin ger ett visst skydd mot hudskador som orsakas av solen, genom att melanocyterna ökar sin produktion av melanin som svar på solexponering, vilket gör oss solbrända.

Vill du accelerera din solbränna och få en finare och djupare solbränna som ser naturlig ut, så kan du prova vårt kosttillskott SUNNY SKIN™.

 

Kan melanin skydda huden mot UV-strålning?

Melaniner är en grupp pigment som ger upphov till färgen i vår hud, i vårt hår och i våra ögon. Medan melaniner har flera funktioner i våra kroppar, så är förmodligen den viktigaste funktionen att skydda vår hud från de skadliga effekterna från solljuset.

Det finns två grundläggande klasser av melaniner:

Feomelanin är ett melanin som finns i mindre mängd i hud och hår. Ljushyade människor har större mängd feomelanin än mörkhyade. Feomelanin innehåller aminosyran cystein vilket ger röd/gula färgtoner, och feoalanin finns mycket rikligt i stora mängder i rött hår och bidrar även med den rödaktiga färgen hos fräknar.

Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår, och mörkhyade människor har mera eumelanin. Eumelanin färgar hår från brunt till svart, och eumelanin är även den form av melanin som vanligen saknas vid albinism.

Alla melaniner produceras av melanocyter, som är en celltyp i vårt yttersta hudlager (epidermis). Specifikt ligger melanocyterna längst ner i epidermis och de genererar melanin inuti membranbundna strukturer som kallas melanosomer. Melanocyter överför melanosomer till cellerna ovan, dvs till keratinocyterna, dessa keratinocyter är den dominerande celltypen i vårt yttersta hudskikt.

 

Kan melanin skydda mot hudcancer?

Melanins väsentliga funktion är att skydda vår hud från skadliga UV-strålar från solljus. UV-exponering är den största orsaken till hudcancer.

 

Vad är det för skillnad på UVA och UVB-strålning?

Du har förmodligen hört talas om UVA- och UVB-strålar, men här är en snabb påminnelse om hur olika de är. UVA-strålar är de längre våglängdsstrålarna och representerar majoriteten av UV-strålningen som når atmosfären. UVB-strålar har kortare våglängder och utgör endast en minoritet av UV-strålningen.

I och med att ozonskiktet blir allt tunnare så nås vi av allt fler UVB-strålar, vilket är oroande med tanke på att UVB-strålarna är de strålar som är mest skadliga och mutagena (kan orsaka mutationer). UVA-strålar är också skadliga för våra gener, och UVA-strålarna når oss även när vi sitter i skuggan. UVA-strålarna tränger djupare in i huden, än vad UVB-strålarna gör, och kan ha mutagena effekter i dermis, dvs det andra lagret av vår hud som ligger under epidermis (det yttersta hudlagret).

 

Kan UVB-strålar leda till hudcancer?

Både UVA- och UVB-strålar kan orsaka genetiska mutationer i vårt DNA. Lyckligtvis har vi proteiner för att upptäcka och reparera DNA-mutationer. Om en mutation inte upptäcks och repareras multipliceras mutationen när cellen delar sig. Och om mutationen finns i vissa gener kan det leda till cancer.

I de två vanligaste sorterna av hudcancer finns mutationer associerade med UVB-skador hos över 50% av patienterna.

 

Hur skyddar melanin mot hudcancer?

Melanin skyddar vår hud från ljus på flera sätt. Den absorberar och distribuerar om ljusenergin från UV-strålarna, och den skyddar vårt genetiska material (DNA) som finns lagrat i cellkärnan, från strålarna.

 

Vad är sambandet mellan melanin och hudcancer?

Ljushyade människor är ungefär 70 gånger mer benägna att utveckla hudcancer än individer med mörk hud, vilket tyder på att pigmentering är en nyckelfaktor vid hudcancer. Skillnaden ligger inte i antalet melaninproducerande melanocyter, utan i mängden melanin som produceras. Asiatiska individer har i genomsnitt tvåfaldigt mer melanin än kaukasiska människor, medan afrikaner har cirka tre till sex gånger mer melanin. Eftersom frekvensen av hudcancer hos ljushyade och mörkhyade människor skiljer sig med en faktor på 70, är helt klart andra faktorer förutom melaninmängden bidragande faktorer.

En annan bidragande faktor kan ha att göra med melanosomens livslängd. En studie visade att melanosomer hos mörkhyade människor är mer resistenta mot cellnedbrytning (när celler blir för instabila i en organism, vilket resulterar i dess slutliga död) än hos ljushyade individer.

 

Kan man använda melanin som solskyddsfaktor?

Melanin, som solskydd har en SPF eller solskyddande faktor. Forskare diskuterar exakt hur mycket SPF melanin har, men det är runt SPF 1,5 - 2 och kan vara så högt som 4. Det kanske inte låter så mycket, men en SPF 2 representerar en fördubbling av mängden skydd mot solen. Om du tänker på detta på ett annat sätt, så absorberar melanin runt hälften av UV-ljuset vi utsätts för.

 

Varför blir man brun av UV-ljus?

Efter DNA-skador eller reparation från UV-ljusexponering ökas produktionen av melanin och detta skapar en solbränd hud. Hur pigmentering av huden regleras är inte väl förstått men kommer sannolikt att bli föremål för framtida forskning. Hos däggdjur är det känt att mer än 120 gener har en roll vid pigmentering.

Med andra ord; när huden utsätts för solens UVB-strålning bildar den efter hand ett pigment – melanin – som skyddar mot främst UVB-strålning, och gör huden solbränd. Denna produktion av melanin kallas melanogenes. Den ökade produktionen av melanin är en reaktion mot UV-strålningens DNA-skador. Melanogenes leder till fördröjd solbränna, som typiskt blir synlig två eller tre dagar efter exponering.

UVA-strålning framkallar inte solbränna, men når djupare ner i huden och kan bryta ner bindvävs proteinet kollagen, vilket bland annat påskyndar hudens åldrande, och gör huden rynkig och oelastisk. 

 

Kan man öka kroppens melanin?

Människor med vilken hudtyp som helst kan öka melaninet för att minska risken för hudcancer. Studier tyder på att ett ökat intag av vissa näringsämnen kan öka melaninnivåerna (1).

 

NÄRINGSÄMNEN KAN ÖKA MELANIN

Det finns många näringsämnen som tros öka melanin och som kan förbättra hudens hälsa i allmänhet, vilket kan minska den totala risken för att utveckla hudcancer.

OLIKA SÄTT ATT ÖKA MELANIN I KROPPEN

Näringsämnen kan vara nyckeln till att öka melanin naturligt i huden. Här är några näringsämnen som kan hjälpa din kropp att producera mer melanin. Du kan även öka melaninhalten i kroppen via kosttillskottet SUNNY SKIN™, som innehåller ett keratin-melanin-koppar komplex.

ANTIOXIDANTER

Antioxidanter visar den starkaste potentialen för ökad melaninproduktion. Även om fler studier behövs, föreslår viss forskning att antioxidanter kan hjälpa (2).

Mikronäringsämnen som flavonoider eller polyfenoler, som kommer från de växter vi äter, fungerar som kraftfulla antioxidanter och kan påverka melaninproduktionen. Vissa av dem ökar melanin, medan andra kan hjälpa till att minska den.

Ät mer antioxidantrika livsmedel som mörka bladgrönsaker, mörka bär, mörk choklad och färgglada grönsaker för att få i dig fler antioxidanter. Att ta ett vitamin- och mineraltillskott kan också hjälpa till.

VITAMIN A (RETINOL)

Studier tyder på att vitamin A är viktigt för melaninproduktionen och är viktigt för att ha frisk hud. Du får vitamin A från maten du äter, särskilt grönsaker som innehåller betakaroten, såsom morötter, sötpotatis, spenat och ärter (3).

Eftersom vitamin A också fungerar som en antioxidant, tror vissa forskare att detta vitamin, mer än något annat, kan vara en nyckeln till melaninproduktionen. Fler studier behövs dock fortfarande för att direkt bevisa att vitamin A ökar melanin hos människor.

Vissa studier tyder däremot på att ta vitamin A (specifikt retinol) kan vara bra för hudens hälsa.

En typ av karotenoid (ämnet som ger röda, gula och orangea grönsaker deras färg) finns i vitamin A. Det kan också spela en roll i melaninproduktion och UV-skydd, enligt forskning (4).

A-vitamin finns i animaliska produkter i form av retinol, men också i vissa växter som förstadium till A-vitamin i form av betakaroten. Du kan öka vitamin A-nivåerna genom att äta mer livsmedel rika på A-vitamin, som apelsin, grönsaker (morötter, squash och sötpotatis), fisk och kött. Eftersom vitamin A är ett fettlösligt vitamin kan det byggas upp i kroppen. Vill du inta extra vitamin A från kosttillskott, så se till att kosttillskottet innehåller betakaroten. Betakaroten omvandlas endast till vitamin A vid behov, i kroppen.

VITAMIN E (TOKOFEROL/TOKOTRIENOL)

E-vitamin är ett viktigt vitamin för hudens hälsa. Det är också en antioxidant och kan möjligen öka melaninnivåerna.

Även om det inte finns några studier som bevisar en direkt koppling mellan E-vitamin och mer melanin, visar vissa studier att E-vitamin kan hjälpa till att skydda huden mot solskador (5).

Du kan få i dig mer E-vitamin genom att ta ett kosttillskott med vitamin E, eller genom att äta mer E-vitaminrika livsmedel som frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

VITAMIN C (ASKORBINSYRA)

Liksom vitamin A och vitamin E, så är vitamin C också en antioxidant. C-vitamin behövs för friska slemhinnor. Vitamin C kan också ha viss inverkan på melaninproduktion och skyddar även huden.

Det finns inga studier som bevisar att C-vitamin ökar melaninproduktionen. Anekdotiska bevis tyder dock på att C-vitamin kan öka melaninnivåerna.

Att äta C-vitaminrika livsmedel som citrus, bär och bladgrönsaker kan optimera melaninproduktionen. Att ta ett C-vitamintillskott kan också hjälpa.

ÖRTER OCH VÄXTER

Vissa studier har undersökt de potentiella fördelarna med örter och te för att skydda huden från skador orsakade av UV-strålar (6). Produkter från örter som grönt te och gurkmeja, som är rika på flavonoider och polyfenoler, kan öka melaninnivåerna i kroppen, och kan hjälpa till att skydda huden.

Hittills har däremot inga studier visat att örter eller växter av något slag kan öka melaninproduktionen. För tillfället är sådana påståenden bara anekdotiska.

Att äta hälsosam mat och att inta kosttillskott som innehåller vissa vitaminer och antioxidanter, såsom vitamin A, C och E, kan hjälpa dig att ta hand om din hud och kan minska risken för hudcancer, enligt vissa studier.

Det är dock ännu inte bevisat att dessa antioxidanter på ett tillförlitligt sätt ökar kroppens melanin. Det enda bevisade sättet att förebygga hudcancer är att hålla sig borta från överdrivet solljus, använda ett högkvalitativt solskyddsmedel, eller att inta ett kosttillskott som innehåller melanin – SUNNY SKIN™.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen