SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN

Naturligt kollagen kosttillskott

Naturligt kollagen i kosttillskott är ett protein som har många viktiga funktioner i våra kroppar. Lika viktigt som clean kollagen (kollagenpeptider) är för en vacker hud, så är det även lika viktigt för att kroppens övriga organ ska fungera optimalt. Kollagentillskott (kollagen peptider) bidrar med struktur åt kroppens vävnader och celler. Kärt barn har många namn, och kollagen kosttillskott kallas ofta för en rad olika saker: clean kollagen, clean collagen, kollagen, kollagenpeptider, kollagen peptider, marint kollagen, bovint kollagen, kollagentillskott, kollagen tillskott, collagen, naturligt kollagen, hydrolyserat kollagen, hydrolyserade kollagenpeptider...

Upptäck vårt breda sortiment av kosttillskott med kollagen, med unika sammansättningar av clean collagen - naturligt kollagen - bovint kollagen och marint kollagen - tillsammans med andra hälsosamma ingredienser, som bidrar till:

KOLLAGEN

CLEAN KOLLAGEN ÄR SOM MAGI, MEN ÄR FAKTISKT VETENSKAP

 

Har du någonsin klämt på ett barns kind? Du nyper i den mjuka huden och det känns som en kudde under fingrarna. Föreställ dig att göra detsamma med en 80-årings kind. Huden är lös, och lagret av en kudde verkar vara allt mer saknat. Vad står då för denna skillnad? Svaret är kollagen. Kollagen (kollagenpeptider) är ett protein som har många viktiga funktioner i våra kroppar.

 

KOLLAGEN (COLLAGEN) – ETT PROTEIN

Kollagen är ett protein som utgör 1/3 av allt protein i människokroppen. Kollagen är det mest förekommande proteinet i hela kroppen, och är efter vatten även den mest förekommande substansen i våra kroppar (1)!  Kollagen är ”kroppens lim”, och utan kollagen så skulle du mer eller mindre falla ihop.

 

KOLLAGEN PEPTIDER (HYDROLYSERAT KOLLAGEN) FÖR BÅDE SKÖNHET OCH HÄLSA

Du kanske är bekant med kollagen när det kommer till sammanhang som har med skönhet och hud att gör? Lika viktigt som kollagen är för en vacker hud, är det även lika viktigt för att kroppens övriga organ ska fungera optimalt. Kollagen är en typ av fiberprotein, och ger styrka och dämpning till många olika delar av kroppen. Mer specifikt finns kollagen i olika typer av bindväv, såsom t.ex. brosk, senor, ligament och ben, etc.

Hydrolyserat kollagen innebär att kollagen (som är ett protein) bryts ner till peptider, sk. kollagenpeptider. Peptider är i sin tur kortare kedjor av aminosyror. Med andra ord så är hydrolyserat kollagen och kollagenpeptider helt enkelt två olika benämningar på precis samma sak. Så att säga hydrolyserade kollagenpeptider är egentligen lite "fel".

 

KOLLAGENETS STRUKTUR

Om vi ​​kunde titta noga på en kollagenfiber så skulle vi kunna se att dess struktur liknar den hos ett rep. Varje enskild fiber av kollagen består av många små fibrer, som kallas makrofibriller, alla bundna ihop. Och alla makrofibrillerna består till och med av ännu mindre beståndsdelar, som kallas mikrofibriller. Denna struktur står för den starka karaktären hos kollagen. Kollagen har, som ett rep, stor draghållfasthet och kan dras isär utan att brytas.

 

KOLLAGEN GER HUDEN DESS ELASTICITET

Medan kollagen är en stark fiber är den också mycket flexibel. Detta gör det möjligt för vissa delar av kroppen att vara mycket flexibla utan att skadas. Ett exempel kan vara att klämma på huden på armen och flytta den runt. Huden här är mycket flexibel. När du släpper huden går den direkt tillbaka till sitt normala tillstånd, utan att skadas. Detta beror delvis på det kollagen som finns i de djupare skikten i vår hud.

 

KOLLAGEN OCH BINDVÄV

Kollagen finns i bindväven som i sin tur består av ett material som kallas matris (substansen som finns mellan cellerna, kallas extracellulär matris), med celler inbäddade i. Den extracellulära matrisen innehåller förutom kollagenfibrer, även andra substanser, som t.ex. hyaluronsyra som fyller många funktioner. Bland annat fungerar hyaluronsyran som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande utfyllnad mellan kollagenfibrerna. Visuellt, låt oss föreställa oss att den extracellulära matrisen är en gelé, och att cellerna är blåbär som ligger inuti gelén. Lägg nu till kokosnöt för att representera kollagenfibrerna. Om du nu försöker att dra isär gelén, så kommer kokosnöten att hålla ihop den. Samma sak gäller kollagen i bindväven.

 

KOLLAGENFIBER ARRANGERADE I BUNTAR BIDRAR TILL STYRKA OCH ELASTICITET

Ibland arrangeras kollagenbuntar i ett mycket regelbundet mönster. Detta är till exempel fallet i en sena. Känn på baksidan av din fotled strax ovanför hälen, och du hittar din hälsena. Styrkan i senorna kommer från det parallella arrangemanget av kollagenfiberbuntar. Tänk på ett enda gummiband som representerar en kollagenbunt. Om du drar på den, sträcker den sig ganska lätt. Tänk dig att dra på hundra parallella gummiband samtidigt. Detta är mycket svårare att sträcka! Det är buntar av kollagen som ger senorna denna tuffa, och elastiska egenskap.

I andra typer av bindväv kan kollagen arrangeras på ett mer oregelbundet sätt. I vår hud finns det kollagenfibrer, men de är inte ordnade på samma sätt som i senor. Du kan känna skillnaden genom att röra din hälsena och sedan dra i din hud på armen. Huden är mjukare och mycket lösare. Även om kollagen är närvarande i båda, är strukturen ganska annorlunda.

 

FIBROBLASTER ÄR CELLER SOM TILLVERKAR KOLLAGEN

En fibroblast är en cell som tillverkar och upprätthåller bindväv, det strukturella nätverk av celler som stöder organen i kroppen. Fibroblaster utsöndrar fibrösa proteiner och andra ämnen, vilka tillsammans utgör den extracellulära matrisen som utgör basen för bindväv.

Beroende på var i kroppen fibroblasterna är och vilken typ av bindväv de bygger kan fibroblaster utsöndra flera olika typer av fibrösa proteiner, varav kollagen är ett av dessa proteiner, men även t.ex. elastin är ett fibröst protein.

Kollagen som är ett starkt fiberprotein, ger alla dina organ och vävnader dess styrka. Om du tog bort cellerna från ett av dina organ skulle ett kollagen ”skelett” av det organet lämnas kvar. Kollagen är den viktigaste beståndsdelen i dina senor och ligament, och liknande den hårda baksidan på en matta så ger kollagen stöd till din hud. När du har en skada på din hud är kollagen det protein som bildar ärret. Bindväv har många olika uppgifter i kroppen, vilket kräver att fibroblasterna vet ”hur” man gör alla de olika varianterna av kollagen som finns.

Det finns många olika typer av kollagen (runt 30 stycken), varav typ 1,2 och 3 utgör den största delen av kroppens kollagen. Typ 1 kollagen utgör vidare cirka 90% av allt kollagen som finns i kroppen (2).

 

Kollagen är viktigt för många av kroppens vävnader, organ och funktioner:

 

VITAMIN C ÄR VIKTIGT FÖR KOLLAGENSYNTESEN I KROPPEN

Vitamin C har många olika funktioner i kroppen och kallas även för askorbinsyra. Vitaminets viktigaste funktion i kroppen är faktiskt att medverka till kollagenbildningen. Vitamin C har 15 godkända hälsopåståenden när det kommer till dess funktion i kroppen, där 6 stycken gäller för just dess viktiga roll för bildandet av kollagen.

 

DET ÄR HÄLSOSAMT ATT INTA EXTRA KOLLAGENPEPTIDER EFTER 25-ÅRS ÅLDER

Efter 25-års ålder så minskar kroppens egna produktion av kollagen, och vid 40-års ålder så har kroppens förmåga att tillverka kollagen minskat med cirka 25 %, och när man når 60-års åldern så har kroppens egna produktion av kollagen minskat med hela 50 %! Denna minskning går att förhindra genom att tillföra kroppen minst 10 gram kollagen per dag via ett kosttillskott med kollagen.

 

KOLLAGEN – INJEKTIONER OCH KRÄMER

Kollagen kan även tillföras på andra sätt i kroppen och precis som hyaluronsyra,  så används kollagen i fillers (injektioner med sprutor) för att få huden att se yngre ut, samt i olika krämer som kan appliceras på huden!

 

KOLLAGEN KOSTTILLSKOTT - FRÅGOR & SVAR

 

Fråga: Vad är kollagen/kollagenpeptider?

Svar: Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein i människokroppen. Kollagen är det mest förekommande proteinet i hela kroppen, och är efter vatten även den mest förekommande substansen i våra kroppar! Kollagenpeptider är ett annat ord för hydrolyserat kollagen, vilket innebär att kollagenet brytits ner till mindre enheter som är lättare för våra kroppar att ta upp.

 

Fråga: Vad har kollagen/collagen för funktion i kroppen, och vilka fördelar har det för mig?

Svar: Kollagen bidrar med struktur åt kroppens vävnader och celler. Nedan finner du några exempel på kollagenets fördelar:

Det är helt enkelt så att utan kollagen så skulle du mer eller mindre falla ihop!

 

Fråga: Vad är fördelarna med hydrolyserat kollagen i pulverform vs. hydrolyserat kollagen i tablettform?

Svar: För att du ska få i dig den mängd hydrolyserat kollagen som har en effektiv verkan på kroppen och dra nytta av kollagenets fördelar så behöver du tillföra cirka 10 gram hydrolyserat kollagen om dagen. Om du skulle inta det i kapsel eller tablettform, så skulle det innebära ungefär 20 tabletter om dagen!

När du intar hydrolyserat kollagen i pulverform, så slipper du tillföra kroppen onödiga ämnen som finns i kapseln eller tabletten. Vi säljer endast CLEAN LABEL kollagen, vilket innebär kollagen helt utan onödiga tillsatser eller andra ingredienser som inte tillför dig någon nytta.

Vid tillverkningen av kapslar eller tabletter så används även ofta magnesiumstearat som smörjmedel i maskinerna, en ingrediens som inte tillför din kropp någon nytta.

Fördelen med pulver är även att slippa svälja stora kapslar eller tabletter, som kan vara svårt för en del personer!

 

Fråga: Förekommer kollagen i en vanlig traditionell kosthållning?

Svar: Vi vill nog svara nej på den frågan. Kollagen finns framför allt i stödjevävnad (bindväv) som ben, hud, senor, brosk, ligament, artärer, benmärg, mjälte, lymfkörtlar, mellankotsskivorna och ögat, hos däggdjur. Detta är delar på djuret som vanligtvis inte ingår i en vanlig traditionell kosthållning.

 

Fråga: Hur får kroppen tillgång till kollagen om det inte förekommer i vanlig mat?

Svar: Kroppen tillverkar själv kollagen, men kroppens egen produktion av kollagen avtar successivt efter 25-års ålder. Därför kan det vara bra att tillföra kroppen extra kollagen ju äldre man blir, för att bibehålla en fräsch, hälsosam och funktionell kropp.

 

Fråga: Varför är det viktigt med vitamin C för kollagensyntesen?

Svar: Vitamin C är viktigt för aktiveringen av två nyckelenzymer, som behövs för kollagensyntesen, som börjar inne i cellen. Utan vitamin C (och även järn) så inaktiveras enzymernas funktion, och kollagen kan inte bildas. Vi tillsätter vitamin C till alla våra kollagenprodukter!

 

Fråga: Varför är det viktigt med kisel för kollagensyntesen?

Svar: Kisel är viktigt för en optimal kollagensyntes och aktivering av hydroxylerande enzymer, som förbättrar hudens styrka och elasticitet (1). Vår produkt COLLAGEN - SKIN & HAIR COMPLEX™ innehåller ekologiskt kisel från bambu!

 

Fråga: Varför är det bra att äta ett kosttillskott med kollagen peptider och vilka fördelar har det för mig?

Svar:  Kollagenpeptider som finns i kosttillskott, har ett optimalt upptag med hög biotillgänglighet i blodet och kan tillgodogöras av kroppen. Beroende på vilken typ av kollagen det är, så bidrar det med olika fördelar till kroppen. Det finns många typer av kollagen i människokroppen, och de mest förekommande typerna av kollagen är typerna 1, 2 och 3, där kollagen typ 1 är den absolut vanligaste typen och utgör cirka 90% av kroppens kollagen.

 

Fråga: Ska jag sluta att äta hydrolyserat kollagen efter en viss tid, och ha ett kortare uppehåll?

Svar: Vi rekommenderar att du intar hydrolyserat kollagen varje dag, utan uppehåll, för ett optimalt resultat.

 

Fråga:  Vilka är de främsta faktorerna till att mängden kollagen minskas i kroppen?

Svar:

 • Åldrande gör så att mindre kollagen tillverkas
 • UV-strålning från solen (denna faktorn bidrar till hela ca 80-90% av hudens åldrande)(1)
 • Rökning
 • En dålig kosthållning
 • Ett inadekvat dagligt intag av vitamin C
 • Luftföroreningar
 • Droger och alkohol
 • Stress

 

Fråga: Är kollagenpeptiderna i Celloptimums kosttillskott syntetiskt framställt?

Svar: Nej, kollagenet är naturligt.

 

Fråga: Från vilka källor kommer kollagen peptider i kosttillskott?

Svar: Kollagen som används i kosttillskott kommer främst från fisk, nötkreatur, gris/svin eller kyckling/höns.

 

Fråga: Hur framställs vanligtvis kollagenpeptider?

Svar: Kollagen hydrolyseras (en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har lagts till) enzymatiskt till kollagenpeptider med låg molekylvikt, för att säkerställa ett optimalt upptag i kroppen.

 

Fråga: Från vilka delar av djuret tillverkas kollagenpeptider, för användning i kollagentillskott och andra produkter?

Svar:

 • Fisk: skinn, fjäll, fenor och ben
 • Nötkreatur: hud, ben och brosk
 • Kyckling/höns: hud, ben och brosk
 • Gris/svin: hud, ben och brosk

Celloptimum har både marint kollagen och bovint kollagen i sitt sortiment.

Marint kollagen:

COLLAGEN - SKIN & HAIR COMPLEX™

Bovint kollagen:

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein)

COLLAGEN - KETO DIET MED MCT FETT

COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA®

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE

COLLAGEN PEPTIDES + VITAMIN C 200 G 

COLLAGEN PEPTIDES + VITAMIN C 400 G

 

Fråga: Det finns flera olika typer av kollagen, varav typ 1, typ 2 och typ 3 är de mest förekommande typerna i kroppen. Vilka djur kommer dessa kollagentyper ifrån, i kosttillskott?

Svar: Kollagen i kosttillskott kommer mestadels från fisk/marint, nötkreatur, kyckling/höns eller gris/svin.

 • Kollagen från fisk/marint kollagen: typ 1
 • Kollagen från nötkreatur: typ 1 och typ 3
 • Kollagen från kyckling/höns: typ 2
 • Kollagen från gris/svin: typ 1 och typ 3

 

Fråga: Vilka olika fördelar för kroppen har de olika typerna av kollagen?

Svar:

 • Typ 1 och 3: hud, hår, naglar, muskler, senor, ligament, mag- och tarm, ben, tandkött, tänder och blodkärl.
 • Typ 2: ledbrosk och övrigt brosk.

Kollagenet i COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™ kommer från fisk, som innehåller kollagen av typen 1.

 

Fråga: Hur kan man använda COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™?

Svar: Vi rekommenderar att blanda ner en skopa COLLAGEN – SKIN & HAIR COMPLEX™ i en smoothie, vatten, juice, eller annan valfri kall dryck, alternativt använda det vid bakning av kalla bakverk.

Marina kollagenpeptider som förekommer i blandningar med ingredienser som är värmekänsliga, som exempelvis vitamin C, bör ej blandas i kokande vatten eller användas vid varm matlagning, då detta kan minska ingrediensens fördelar.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen