SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

LEDER KOSTTILLSKOTT

De bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser för ledhälsa

Kosttillskott med kollagen som motverkar stela leder, ledvärk och knakande leder

Oavsett om du vill lindra obehag, förbättra rörligheten eller ta hand om dina leder på lång sikt, så kan ett kosttillskott med kollagen hjälpa. 

Kosttillskott med kollagen för lederna

Nedan finner du de bästa kollagentillskotten som motverkar knakande leder, värkande leder och stelhet i lederna. Du kan välja ett kollagentillskott som även bidrar med andra fördelar, som bättre sömn, friskare hud, starkare naglar, tjockar hår, viktnedgång, och bättre mag- och tarmhälsa - alla baserade på kollagen.

KOSTTILLSKOTT LEDER

 

Vilket är det bästa kosttillskottet för ledhälsan?

Kollagen är ett protein och bland de bästa kosttillskotten för bättre ledhälsa.

Kollagen är ett så kallat strukturprotein, vilket betyder ett protein som utgör en viktig beståndsdel i ditt skelett, dina muskler, senor, leder och i all bindväv. Bindväv finns i alla vävnader och skapar hållfasthet, exempelvis i väggarna i dina blodkärl. Kollagen kan genom sin uppbyggnad lätt sträckas ut, vilket ligger bakom kollagenets unika roll för stadga och hållfasthet.

 

Är kollagen en av de bästa kosttillskotten vid ledvärk och artros?

Kollagentillskott kan bidra till att förbättra symtom vid artros och minska generell ledvärk. Kollagen kan motverka stelhet i lederna och förbättra övergripande symptom vid artros. 

 

Kan kollagen motverkar stela leder?

Kollagen förekommer i kroppens bindväv, exempelvis i leder och brosk, samt i extracellulära matrix, dvs i den substans som finns mellan cellerna (4). Kosttillskott med kollagen från fisk har visats kunna behandla stela och/eller smärtande leder, exempelvis vid artros (5).

Liknande resultat har påvisats för andra typer av kollagen, såsom typ II kollagen (56) och hydrolyserat typ I kollagen (6). Detta kan bero på att kollagenet har en antiinflammatorisk effekt vilket är fördelaktigt vid dessa tillstånd.

 

Är ett kosttillskott med hyaluronsyra bra för ledhälsan?

Hyaluronsyra är en molekyl som förekommer naturligt, precis som kollagen, i den extracellulära matrixen i kroppen. Det finns även höga nivåer av hyaluronsyra i brosk och ledvätska, och man tror att det har en viktig roll för att “smörja lederna” (7)

Olika inflammatoriska mekanismer som är involverade i artros anses kunna hämmas av högmolekylär hyaluronsyra (7). I ett flertal kliniska studier har man också sett att kosttillskott med hyaluronsyra har lindrat symptomen hos personer som lidit av smärta i knät och knakande leder.

 

Är kollagen bra för att bibehålla friska leder och motverka knakande leder?

En av de mest förbisedda behandlingarna för att motverka knakande leder är att öka ditt intag av kollagen, särskilt genom kostillskott, såsom kollagenpulver. Bindväväven utgör nämligen en stor del av varje led, som i sin tur består av bland annat ligament, senor och brosk.

 

Vad är kollagen och finns det i lederna?

Kollagen är en typ av protein som finns naturligt i kroppen. Det finns mer kollagen än någon annan typ av protein hos människan, och utgör hela 30% av alla kroppens proteiner.

Kollagen har fått sitt namn från ett grekiskt ord som betyder ”lim”, vilket är logiskt, eftersom det i princip är kollagen som håller våra kroppar samman.

Kollagen finns bland annat i huden, lederna och även i ben och muskler, för att nämna några ställen i kroppen där detta protein finns och gör nytta!

Kollagen innehåller de villkorligt icke-essentiella aminosyrorna glycin, prolin och arginin. Den innehåller också aminosyraderivatet hydroxyprolin. Villkorligt icke-essentiella aminosyror är de som normalt produceras av kroppen, men det finns fall då din kropp kan behöva mer än den själv kan tillverka. I ett sådant fall kan du dra nytta av att konsumera ett kosttillskott med kollagen. Dessa aminosyror är anledningen till att kollagentillskott har så många fördelar.

 

Kan kollagen minska ledvärk?

Forskning har visat att kollagen kan minska ledvärk. En studie genomfördes på idrottare som led av kroniskt smärtsamma leder (8). Efter att ha konsumerat kollagen i 24 veckor minskade deras smärta avsevärt jämfört med placebogruppen.

Kollagen lindrar också artrit på ett effektivt sätt. Ett experiment genomfördes på råttor med artros, som konsumerade kompletterande kollagen under 90 dagar. Resultaten var minskningar i smärta och ökad rörlighet. Kollagen som behandling för reumatoid artrit (RA) testades också på RA-drabbade (9). Efter 24 veckor visade de positiva förbättringar utan några biverkningar.

Så bortsett från att hjälpa musklernas och skelettets utveckling, så hjälper kollagen också till att behandla tillstånd i lederna. Detta är bra, inte bara för de som lider av sjukdomar, utan även för de som tränar hårt och rutinmässigt pressar sina leder till sin gräns. Ju mindre ledvärk du upplever, desto mer tid och energi kan du ägna dig åt att träna oftare och effektivare.

 

Kan ett kosttillskott med kollagen motverka smärta i lederna?

Brosk är ett fast, gummiartat material som täcker benänden i lederna. Med tiden slits brosket på grund av åldrande och upprepade rörelser. Som ett resultat sträcks senor och ligament ut, och ben gnuggas mot varandra, vilket orsakar smärta. Kollagen ger stöd för tillväxt och reparation av broskvävnad, samt lindrar ledinflammation och smärta. Öka kollagenintaget för din kropp, så att du kan upprätthålla en aktiv livsstil och uppnå dina träningsmål.

 

Vilka personer bör äta kollagen för optimal ledhälsa?

Det finns vissa personer som bör komplettera sin kost med ett kollagentillskott.

  • Veganer / vegetarianer

  • Äldre

  • Personer med artros eller andra ledsjukdomar

  • Personer som lider av benskörhet eller andra skelettsjukdomar

  • Idrottare

Däremot bör alla som vill optimera sin ledhälsa överväga ett tillskott av kollagen. Det är många utan medicinska åkommor som exempelvis upplever att lederna mår ännu bättre

 

Hur mycket kollagen bör man inta för bättre ledhälsa?

Att inta 10 gram kollagenpeptider i pulverform om dagen har visat sig motverka ledvärk, stela leder och knakande leder. 

 

Kan kollagen hjälpa vid smärta i lederna?

Kollagen hjälper till att bibehålla ett normalt brosk (vävnaden som skyddar lederna) och vissa studier pekar på att ett kollagentillskott kan hjälpa till att förbättra symptomen på artros samt leda till minskad värk i lederna.

 

Är kollagen bra för brosket i lederna?

Kollagen är viktigt för ledernas funktion och bygger upp det vi kallar för brosk. Brosk finns runt ändarna av de ben som möts som exempelvis i en knäled möts lårben och smalben. För att dessa ben ska mötas utan att hamna ben mot ben ligger det brosk emellan som en skyddande och stötdämpande kapsel.

 

Vilka vitaminer är bra för att motverka ledvärk?

Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning för normal funktion av brosk, och ett intag av kollagen med vitamin C är ett bra tillskott för en optimal ledhälsa.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen