SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

MAGE & TARM KOSTTILLSKOTT

De bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser för mage och tarm

Kollagentillskott för magen och tarmhälsan

Din mage och din tarm är ett komplext system av organ som kan ha en betydande inverkan för din hälsa och hur du mår. Från ditt utseende till ditt immunförsvar, hud och hormonbalans. Din hälsa och ditt välbefinnande börjar med en god mag- och tarmhälsa. Dessa kosttillskott som är baserade på kollagen tillsammas med andra mag- och tarmsupportande ingredienser som L-glutamin, prebiotika och MCT-fett - hjälper dig att ta hand om din mage och tarm, så att du kan bygga upp en stark grund för din maghälsa.

Kollagenpeptider och kosttillskott för mag- och tarmhälsa

Nedan finner du de bästa kollagentillskotten med prebiotika, L-glutamin och andra ingredienser som motverkar magproblem och tarmproblem.

Magproblem - vilka är de vanligaste symptomen?

Magproblem, såsom magknip, uppsvälldhet, gaser, diarré och förstoppning kan bland annat bero på stress eller orsakas av vad man äter, och är de vanligaste magproblemen.

Vissa människor lider av dessa problem endast ibland, medan andra tampas med ett eller flera av symptomen nästan varje dag. Om man upplever att man ofta har en orolig och smärtande mage ska man givetvis först och främst ta kontakt med en läkare och utreda vad som kan vara fel. Genomför man undersökningar och tar prover men inte hittar någon konkret orsak till problemen kan man få diagnosen Irritable bowel syndrome (IBS), som är ett av de vanligaste diagnostiserade sjukdomstillstånden i mag-tarmkanalen (2). IBS är dock inte farligt, men kan påverka livskvaliteten (3).

 

Hjälper kollagen mot IBS?

De flesta människor med IBS kämpar med matsmältningen åtminstone av vissa livsmedel, och kollagen kan verkligen hjälpa till med detta.

Om din mage eller tarmslemhinna är skadad kan kollagen hjälpa till att reparera och läka din mage och tarm.

 

Varför är prebiotika bra vid mag- och tarmproblem?

För att de nyttiga bakterierna ska må bra och kunna föröka sig i tarmen behöver vi äta mat som de tycker om, som prebiotika* - som är föda för tarmfloran. I mag-tarmkanalen finns mikroorganismer som utgör tarmfloran**.

Tarmfloran har många funktioner i kroppen, bland annat är den en viktig del i vårt immunförsvar och en hälsosam mage och tarm.

*Prebiotika, långa kolhydrater som når tjocktarmen i in- takt form, kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i så fall för- bättrar effekten av de probiotiska bakterierna.

**Tarmfloran (tarmens mikrobiom) är ett samlingsnamn för alla mikroorganismer som lever i vår tarm och inkluderar bakterier, arkéer (sk arkebakterier), virus samt svampar – för nuvarande klassas det som ett organ. Tarmfloran väger normalt mellan 1–2 kilo och har cirka hundra gånger mer gener än en människa.

 

Är prebiotika bra för tarmhälsan?

Prebiotika, långa kolhydrater som når tjocktarmen i in- takt form, kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i så fall för- bättrar effekten av de probiotiska bakterierna. Miljön i tarmen kan förbättras med probiotika, »goda« bakterier, som också har effekter på immunsystemet.

 

Kan kosttillskott med kollagen hjälpa mot mag- och tarmproblem?

I mag-tarmkanalen finns mikroorganismer som utgör tarmfloran. Tarmfloran har många funktioner i kroppen, bland annat är den en viktig del i vårt immunförsvar. Om sammansättningen av tarmfloran är förändrad, exempelvis efter användning av antibiotika, kallas det för dysbios, dvs. obalans mellan hälsosamma och ohälsosamma bakterier i tarmen, även ofta kallade “goda och onda bakterier”. Dysbios kan också ske efter exponering av andra ämnen, såsom toxiner, läkemedel och patogener (45). Det finns olika sätt att få tarmfloran i balans igen, bland annat med hjälp av kosttillskott med prebiotika och kollagen. 

 

Vilka kosttillskott kan hjälpa vid tarmproblem eller magproblem?

Vilka kosttillskott som är bra för magen kan variera beroende på vilka symptom man upplever. Nedan listar vi de kosttillskott som kan vara bra för magen, och vid vilka magproblem de visats vara mest effektiva. 

 

Kan kollagen motverka magproblem och tarmproblem?

Tarmepitelet, dvs. cellvävnaden på insidan av tunn- och tjocktarmen, bildar en tät reglerad barriär vars funktion är viktig bland annat för absorptionen av näring och som försvar mot skadliga ämnen. Det som håller ihop denna barriär är s.k. “tight junctions”*. Ett tarmepitel som är skadat på något sätt på grund av stress, inflammation eller infektion kan kopplas till tillstånd såsom IBS, celiaki, allergi, inflammatorisk tarmsjukdom eller diabetes typ 1. Genomsläppligheten för skadliga ämnen är alltså ökad vid dessa sjukdomar. Detta tillstånd kallas för “läckande tarm” (6). I en studie testade man effekten av kollagenpeptider från fiskarten Alaska pollock på tarmbarriärens funktion. Resultaten visade att kollagenpeptiderna hade en skyddande effekt på tarmbarriären, och effekten var som mest effektiv då lågmolekylära kollagenpeptider användes. Forskarna i studien ansåg därmed att denna typ av kollagenpeptider skulle vara en möjlig kandidat i utvecklingen av kosttillskott för bland annat tarmsjukdomar (6).

*Tight junctions bildas av proteiner som binder ihop området mellan två celler så att en barriär bildas. Denna barriär hindrar att molekyler släpps igenom, exempelvis toxiner.

 

Kan ett kosttillskott med kisel hjälpa mot magproblem?

Intag av kisel har kopplats till reduktioner i magsmärtor, uppblåsthet, illamående, diarré och kräkningar. Kisel kan nämligen binda till både bakterier och gaser i mag-tarmkanalen som sedan förs ut den naturliga vägen (7).

I en studie där man följde 62 patienter med magproblem under 6 veckor då de fick ta kosttillskott med kiselgel såg man att det hade en positiv effekt vid olika typer av magproblem. Dock var det patienterna med halsbränna, IBS och diarré som påvisade allra bäst förbättring under behandlingen med kiselgelen (7).  

COLLAGEN - SKIN & HAIR COMPLEX™ är ett kosttillskott baserat på kollagen från fisk som även innehåller ekologiskt kisel från bambu - och kan hjälpa dig med magproblem. Förutom kollagen och kisel, så innehåller detta kollagentillskott även hyaluronsyra och vitamin C, ingredienser som främjar hudhälsan.

 

Kan ett kosttillskott med zink hjälpa mot magproblem?

Zinkbrist har kopplats till magproblem, såsom diarré, då man sett att patienter med diarré även uppvisat en brist på detta mineral. Vidare har resultat från studier visat att behandling med kosttillskott med zink har reducerat förekomsten av diarré hos personer som lider av det. Zinkbrist kan även leda till läckande tarm, vilket också kan orsaka diarré. Förutom kan detta kan diarré faktiskt leda till zinkbrist, vilken förvärrar problemet ytterligare (8)

Kosttillskott med zink har även visats sig ha en skyddande effekt på tarmepitelet och minska permeabiliteten i tarmen. Detta innebär att zink skulle kunna vara fördelaktigt vid Crohns sjukdom, som är en inflammatorisk tarmsjukdom där tarmslemhinnan är defekt (8)

 

Är ett kosttillskott med L-glutamin bra för magen?

Glutamin är en aminosyra som har flera roller i mag-tarmkanalen. Några av de uppgifter glutamin har är att främja förökningen av tarmceller, hämma pro-inflammatoriska signalvägar, och reglera s.k. “tight junction”-protein (9). Ett flertal kliniska och experimentiella studier har påvisat betydelsen av glutamintillskott för att upprätthålla funktionen av tarmens slemhinnor och barriär vid tillstånd som påverkar magen (10). Bland annat har kosttillskott med glutamin visat sig förbättra näringsupptaget hos patienter med Crohns sjukdom, och när kosttillskottet tagits regelbundet har patienter med inflammatorisk tarmsjukdom upplevt en reduktion i symptom. L-glutamin kan även främja reabsorptionen av natrium och vatten i tarmen, och därmed minska symptomen vid diarré (11).  

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är ett kosttillskott för dig med magproblem och är ett kollagentillsskott som främjar en hälsosam mage och tarm med en kraftfull blandning av kollagen, prebiotika och glutamin - ett kosttillskott som innehåller 4680 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

 

Kan ett kosttillskott med prebiotika bidra till tarmhälsan?

Prebiotika är näringsämnen i livsmedel som tarmflorans bakterier bryter ner. När de gör det så produceras kortkedjade fettsyror, såsom mjölksyra (lactic acid), smörsyra (butyric acid, även kallat butyrat) och propansyra (propionic acid) (12). Dessa kortkedjade fettsyror har anti-inflammatoriska egenskaper och sägs även kunna hämma spridningen av cancerceller (1314). Utöver detta kan prebiotika öka mängden av Bifidobacterium och Lactobacillus, samt förbättra tarmbarriärens funktion (15).

Fruktooligosackarider, galaktooligosackarider, betaglukan och inulin är exempel på prebiotika. Inulin förekommer naturligt i lök, vitlök, purjolök, havregryn, vete, sparris, sojabönor, kronärtskockor och cikoria. Dessutom finns inulin att ta som kosttillskott. Betaglukaner finns också i havregryn och i form av kosttillskott, men de förekommer även i korn, alger och svampar (15).  Fruktooligosackarider finns, precis som inulin, i lök, vitlök, purjolök, jordärtskocka, sparris och cikoria, men även i bananer (16). Galaktooligosackarider förekommer bland annat i baljväxter, cashew- och pistagenötter. Ett ytterligare exempel på prebiotika är resistent stärkelse, som bland annat finns i gröna bananer och kokt, avsvalnad potatis (17)

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är ett kosttillskott för dig med magproblem och är ett kollagentillsskott som främjar en hälsosam mage och tarm med en kraftfull blandning av kollagen, prebiotika och glutamin - ett kosttillskott som innehåller 4680 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

 

Är probiotika bra för magen?

Världshälsoorganisationen, WHO, definierar probiotika som “levande mikroorganismer som vid intag av tillräckliga mängder ger fördelar för hälsan för de som intar dem” (18). Lactobacillus och Bifidobacterium är sannolikt de mest studerade släktena (19). ​Probiotika finns, förutom i form av kosttillskott, i fermenterade livsmedel, exempelvis yoghurt, filmjölk, surkål, kimchi och kombucha.

Vilka typer av probiotika som hjälper vid olika typer av magproblem kan variera. Vid diarré som orsakats av olika anledningar, till exempel antibiotikaanvändning eller vid s.k. “turistdiarré”, verkar framför allt Lactobacillus rhamnosus GG hjälpa, men Lactobacillus acidophilus har också visat goda effekter. I en studie såg man dock att Lactobacillus rhamnosus GG inte hade en märkbar effekt hos patienter med IBS, men däremot såg man en förbättring vid intag av L. plantarum 299V. Vid Crohns sjukdom har man sett att S. boulardii har kunnat lindra symptomen som uppstår vid detta sjukdomstillstånd (19)

 

Har du problem med magen och/eller tarmarna?

Har du en problem-mage eller tarmar som spökar? Har du uppblåst mage? Tillhör du kategorin av personer som inte går regelbundet på toaletten, men det är din önskan? Eller har du andra problem med din mage och dina tarmar som du inte får bukt med? Fortsätt läs och börja med kollagen! För hur skönt skulle det inte vara med en välfungerande mage och tarmar!

Sedan antikens tider så har benbuljong och gelatin använts för att bota matsmältningsproblem. Det var emellertid nyligen som forskare avslöjade vetenskapen bakom näringskraften i detta livsmedel: kollagen! De unika strukturella egenskaperna och kollagenets aminosyraprofil gör att detta speciella protein ger dig många fantastiska hälsofördelar, särskilt när det gäller din mag- och tarmhälsa. Detta inkluderar bl.a. att minska inflammation i tarmen, läka magsår, hjälp med matsmältningen och reglering av magsyran. De som har ätit kollagentillskott regelbundet under en längre tid (några månader), kan skriva under på hur bra magen och tarmarna mår! Fortsätt och läs om du vill lära dig mer om kollagenets fördelar för din mag- och tarmhälsa!

 

Har kollagentillskott några fördelar för magen och tarmarnas hälsa?

Kollagen är en speciell typ av strukturellt protein som innehåller massor av användbara aminosyror. Faktum är att det är det vanligaste proteinet i kroppen; det utgör 90% av din bindväv och din organiska benmassa, och 70% av din hud. Proteinet håller praktiskt taget ihop hela din kropp. När vi närmar oss 25-års ålder så börjar vår kropp att producera mindre kollagen, vilket leder till, vad vi anser är tecken på åldrande: till rynkor, slapp hud, svagare leder och ben.

Medan många associerar kollagen till dess skönhetsfördelar, som detta fantastiska protein faktiskt har för ditt hår, hud och naglar, så finns det så mycket kollagen kan göra för din mag- och tarmhälsa! Kollagenets aminosyraprofil är ultimat för att bidra till en hälsosam mag- och tarmhälsa, och mycket mer. Här är fem av de största fördelarna som kollagenpeptider har för din mag- och tarmhälsa:

Är kollagen bra mot magsår?

Kollagen har visat sig reglera utsöndringen av magsafter genom att säkerställa tillräckligt med syra för korrekt matsmältning. Kollagenprotein förhindrar också ett överskott av magsafter, vilket kan leda till halsbränna, magsår och andra smärtsamma matsmältningsproblem orsakade av en alltför sur miljö.

Kan kollagen hjälpa till att läka magsår?

Glycin, hydroxyprolin och lysin, de tre huvudsakliga aminosyrorna i kollagen, kan hjälpa till att läka slemhinnan i magen och förhindra stress-inducerat magsår genom dess positiva inverkan på det centrala nervsystemet. Studier har identifierat glycin som en effektiv hämmare av magsår genom dess förmåga att förhindra skadligt magsekret i magsäcken (1).

Är kollagen bra för matsmältningen?

En annan fördel som kollagen har för tarmen är att proteinet hjälper till med matsmältningen. Eftersom kollagen är en hydrofil molekyl, har den en attraktion mot vatten och sura molekyler, som hjälper matsmältningsprocessen. När du intar kollagen så omger sig proteinet med vatten och magsyra när det rör sig genom magtarmkanalen, vilket hjälper till med nedbrytningen av andra proteiner och kolhydrater i tarmen. Dessutom, genom att hålla vatten i tarmen, hjälper kollagen till med att ”flytta” den maten du äter, genom GI-kanalen smidigare.

Hjälper kollagen till med att reparera tarmhinnan bukhinnan?

Vill du veta hur du kan läka tarm- och bukhinnan? Prova att komplettera med kollagenpeptider! Vetenskapen har identifierat kollagensyntesen som en viktig komponent i processen att reparera och läka slemhinnan i tarmarna. När det finns en skada eller inflammation i tarmarnas hinnor, görs nya glatta muskelceller för att läka bukhinnan och tarmväggen. Forskare har funnit att kollagenproduktionen i tarmen är störst när glatta muskelceller genereras under läkning. Således är kollagen en viktig komponent för att läka tarmväggen. Komplettering med kollagen kan hjälpa till att reparera och läka bukhinnan (2).

Kan kollagen läka IBS och läckande tarm?

Har du funderat på att komplettera din kost med kollagen för att läka en ”läckande tarm”? Glutamin, en av aminosyrorna i kollagen, har identifierats som den viktigaste aminosyran för att förhindra inflammation i tarmen och hjälper till vid läkningen av en ”läckande tarm”. Glutamin har kopplats till att förhindra inflammation och oxidativ stress, som kan kopplas till en ”läckande tarm. Studier har hittat minskade kollagenivåer hos individer med obalans i sin matsmältning. Specifikt finns det ett samband mellan inflammatorisk tarmsjukdom och minskade serumkollagennivåer (3). Tillskott med kollagenprotein är nyckeln till att lindra matsmältningsstörningar.

 

Kan kollagen hjälpa till med matsmältningen?

Man är vanligtvis inte medveten om de fördelar som kollagen har för matsmältningen. Det har visat sig att glycinhalten i kollagen främjar tillväxten av bifidobakterier (1). Detta är en bra typ av probiotiska bakterier. Bra bakterier är ansvariga för att smälta maten vi äter, absorbera näringsämnena i maten och bekämpa dåliga bakterier som kan orsaka sjukdom i kroppen.

Studier visar också att glycin kan hjälpa till att skydda tarmen genom att bekämpa svullnad och inflammation som ofta ses vid  IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) (2). Dessutom har glycin visat sig skydda tunntarmen under endotoxemi (3), ett tillstånd där endotoxiner i blodet kan orsaka blödning och celldöd.

Detta visar att kollagen är viktigt inte bara för att hjälpa matsmältningen, utan också för att skydda matsmältningskanalen från sjukdomar och skador.

 

Vad är kollagenpeptider?

Vi har nämnt att kollagenpeptider i synnerhet är mycket användbara när det gäller att ge din tarm de ovan nämnda fördelarna, och nu kanske du undrar vad ”peptider” är. Kollagenpeptider är en specifik form av kollagen i vilken proteinet har hydrolyserats, och därför kan upplösas i praktiskt taget vilken vätska som helst, varm eller kall. Kollagenpeptider bryts ned till låg molekylvikt, vilket betyder att de är mycket små och därmed mycket lättare att smälta och absorbera för din kropp!

 

Kan man äta kostillskott med kollagenpeptider för mage och tarm?

Att inta kollagen är faktiskt otroligt enkelt. Om du vill ta kontroll över din mag- och tarmhälsa kan det vara dags att börja implementera kollagen i din kost. Tack och lov, så är det superenkelt! Att komplettera med kollagenpeptider dagligen kan hjälpa din kropp att fylla på kollagennivåerna och stödja din mag- och tarmhälsa. Kollagen kan integreras i en mängd olika recept. Från bakade desserter till söta smoothies till smakliga grytor kan du lägga till ditt dagliga kollagentillskott i ett brett utbud av läckra rätter, samtidigt som du ger din tarm det proteinuppsving som den kan behöva.

Så nu vet du att kollagenpeptider är rika källor till aminosyror glycin, glutamin och hydroxyprolin, och de kan hjälpa till att läka din mage, stödja matsmältningen och förhindra stress-inducerade magsår. Med andra ord är kollagen den viktigaste ingrediensen till ett friskt och starkt matsmältningssystem. Det är dags att läka din tarm med kollagenpeptider!

Ett stort plus är att du även får en vackrare hud, friskare hår och starkare naglar på köpet!

 

Kan kollagen motverka läckande tarm?

Kollagen kan stödja optimera tarmväggarnas hälsa och motverka läckande tarm.

Kollagen finns i tarmens bindväv och kan hjälpa till att stödja och stärka matsmältningssystemet. Förändringar i barriärfunktionen i din tarm, även känd som läckande tarm, kan låta partiklar passera in i blodomloppet. Detta kan leda till inflammation. 

Det finns flera studier som visar att personer med inflammatorisk tarmsjukdom har lägre nivåer av serumkollagen. Genom att öka ditt intag av kollagen kan du hjälpa till att bygga upp de vävnader som styr din mag-och tarmkanal och främja bättre tarmhälsa.

 

Vad är läckande tarm?

Ökad permeabilitet i tarmslemhinnan - även kallat läckande tarm - tillåter bakterier och andra toxiner att passera genom luckor/kanaler i tarmväggarna så att de sedan kan passera in i blodomloppet, och orsaka olika sjukdomar och tillstånd i kroppen.

Eftersom fler och fler personer påverkas av dåliga kostval, kronisk stress, toxisk överbelastning och bakteriell obalans, verkar det som om förekomsten av läckande tarm blir allt vanligare.

Läckande tarm har i studier kallats för ”en farlig signal för autoimmun sjukdom” (1). Om du misstänker att du har en läckande tarm så ska du först och främst se över dina symptom. I den här artikeln kan du läsa om läckande tarm syndrom och vad du själv kan göra för att läka en läckande tarm.

 

Vad är läkande tarm syndrom?

"Alla sjukdomar börjar i tarmen." I över tre decennier har studie efter studie som publicerats (flera tusen artiklar finns hittills) diskuterat vår växande förståelse av immunitet, tarmfunktion och hur moderna kostvanor och livsstilar negativt bidrar till den allmänna hälsan genom att skada vårt matsmältningssystem. 

Många experter inom detta område hänvisar till just detta fenomen som kallas läckande tarm syndrom. 

 

Vad orsakar en läckande tarm?

Tarmarna skyddas av ett enda lager av specialiserade epitelceller som är sammanlänkade av täta sammanfogningar av proteiner. Läckande tarmsymtom är en konsekvens av bristande funktionsförmåga i dessa sammanfogningar.

Dessa täta sammanfogningar är porten mellan dina tarmar och ditt blodomlopp. De kontrollerar vad som är tillåtet att passera in i blodomloppet från matsmältningssystemet. Mer än 40 olika proteiner i dessa sammanfogningar har nu erkänts spela en roll i tarmens hälsa. Dessa sammanfogningar har ett mycket exakt jobb — de måste upprätthålla den känsliga balansen mellan att tillåta vitala näringsämnen att komma in i ditt blodomlopp, samtidigt som de måste förhindra att sjukdomsframkallande föreningar från din kost eller livsstil att passera ut ur matsmältningssystemet och in i resten av kroppen (1).

Så här beskriver en rapport publicerad i tidskriften ”Frontiers in Immunology” patologin i läckande tarm (2):

Tarmepitelet bildar tillsammans med faktorer som utsöndras från den, en barriär som skiljer värden från omgivningen. I patologiskt tillstånd, så kan permeabilitet i epitelets foder äventyras och tillåta passage av toxiner, antigener och bakterier i lumen att komma in i blodomloppet och skapa en "läckande tarm."

När du har läckande tarm, så kan vissa små partiklar som aldrig bör kunna komma in i ditt blodomlopp börja att ta sig igenom ändå. Det finns också ofta avvikelser i tarmen som härrör från antimikrobiella molekyler, immunglobuliner och cytokinaktiviteter. Detta utgör ett stort problem, eftersom nästan hela ditt immunförsvar finns inne i tarmen.

Resultatet? En akut inflammation, och ibland autoimmuna reaktioner. En normal del av ditt immunsvar som tjänar till att bekämpa infektioner och sjukdomar börjar att ”överprestera”, vilket leder till kronisk inflammation, som är roten till de flesta sjukdomar.

 

Vad orsakar läckande tarm?

Genetiska anlag — vissa människor kan vara mer predisponerade för att utveckla läckande tarm eftersom de är känsliga för miljöfaktorer som triggar kroppen till att inleda autoimmuna svar.

Dålig kost — särskilt en kost som omfattar allergener och inflammatoriska livsmedel såsom socker, GMO (genmodifierade organismer), raffinerade oljor, syntetiska livsmedelstillsatser och konventionella mejeriprodukter.

Kronisk stress

Toxisk överbelastning — inklusive hög drog- och alkoholkonsumtion. Vi kommer i kontakt med över 80 000 kemikalier och gifter varje år, men de värsta bovarna som orsakar läckande tarm inkluderar antibiotika, bekämpningsmedel, acetylsalicylsyra och NSAID. 

Bakteriell obalans — innebär en obalans mellan nyttiga och skadliga arter av bakterier i tarmen. En stor mängd bevis visar nu att bakterier är viktiga för att stödja epitel barriären och förebygga autoimmuna reaktioner. Minst 10 procent av alla gentranskriptioner som finns i intestinala epitelceller och som är relaterade till immunitet, cellprofilering och metabolism regleras av mag- och tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota).

 

Hur allvarligt är läckande tarm?

Enligt en översyn av fakta och forskning om intestinal permeabilitet/ökade genomsläpplighet i tarmen (läckande tarm), så är det kroniska tillståndet av hyperpermeabilitet kopplat till många symtom och hälsotillstånd.

 

Vilka är symtomen har man vid läckande tarm? 

Några av de mest framträdande symptomen för läckande tarm är följande:

 • Magsår
 • Diarré
 • Irritable Bowel Syndrome (IBS)
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar (Crohns, ulcerös kolit)
 • Bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
 • Celiaki
 • Matstrups- och kolorektalcancer (tjocktarmscancer)
 • Allergier
 • Luftvägsinfektioner
 • Inflammatoriska akuta tillstånd (sepsis, SIRS*, multipel organsvikt)

* SIRS betyder Systemic Inflammatory Response Syndrome och betecknar när immunsystemet svarar med en systemisk inflammation, med eller utan en infektion.

 • Kroniska inflammatoriska tillstånd (såsom artrit)
 • Sköldkörtelrubbningar
 • Fetmarelaterade metabola sjukdomar (fettlever, typ II diabetes, hjärtsjukdom)
 • Autoimmun sjukdom (lupus, multipel skleros, typ I diabetes, Hashimotos, och mer) (4)
 • Parkinsons sjukdom (5)
 • Kroniskt trötthetssyndrom 
 • Benägenhet till viktökning eller fetma 

Medan dessa sjukdomar är kopplade till läckande tarm syndrom, så har det inte bevisats att det finns ett orsakssamband; med andra ord, det är ännu inte fastställt att läckande tarm orsakar något av dessa tillstånd, bara att människor som har läckande tarm är mer benägna att ha ett antal andra hälsoproblem. Så medan de vetenskapliga bevisen ännu inte har visat att intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm syndrom) faktiskt är ansvarigt för dessa tillstånd, så tyder det ändå starkt på att läckande tarm och andra dysfunktioner tenderar att inträffa samtidigt. 

 

Hur vet du om du lider av läckande tarm?

Nedan hittar du fyra symptom för läckande tarm och tidigt förekommande tillstånd som kan peka på problem med din tarmhälsa.

1. Mat känslighet

På grund av angrepp av toxiner som kommer in i blodomloppet, så triggar immunsystemet hos personer med läckande tarm igång en överdriven massproduktion av olika antikroppar, vilket kan göra att kroppen blir mer mottaglig för antigener i vissa livsmedel (särskilt gluten och mejeriprodukter). I studier med råttor och människor (barn), så har man sett en koppling mellan läckande tarm och födoämnesallergier (910).

Allergier tros vara en av de vanligaste symptomen vid en läckande tarm.

2. Inflammatorisk tarmsjukdom

Forskare från Ungern visade i en studie att förhöjd permeabilitet i tarmen ofta är lokaliserad till tjocktarmen hos personer som lider av colon irritabile (IBS) och ulcerös kolit (11).

Så långt tillbaka som år 1988, så såg forskare att personer med läckande tarm hade större risk att utveckla Crohns sjukdom (12).

3. Sköldkörtelproblem

En av de autoimmuna sjukdomar som läckande tarm syndrom kan påverka direkt är Hashimotos sjukdom. Även känd som "kronisk tyreoidit eller kronisk lymfocytär tyreodit," där sköldkörteln blir kroniskt inflammerad, och påvisar samma symptom som hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion), nedsatt ämnesomsättning, trötthet, depression, viktökning och en mängd andra symptom.

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar i kroppen, som i sin tur leder till att kroppens immunförsvar – i det här fallet – börjar attackera sköldkörteln. Antikropparna som bildas kallas för TPO-ak. Detta leder till att man får en kronisk inflammation vilket gör att sköldkörteln bryts ner och dess funktion försämras.

Vid Hashimotos sjukdom kan sköldkörteln ibland skrumpna ihop. Vid andra typer av sköldkörtelsjukdomar är det vanligare att man kan se förstoringar av sköldkörteln – såsom vid hypertyreos och struma – medan vid Hashimotos sjukdom kan den fasen ibland utebli och förskrumpningen sker direkt.

För att se hur din sköldkörtel mår så kan du testa dig hos BLODKOLLEN med ett enkelt blodprov som heter SKÖLDKÖRTELKOLLEN STOR

4. Inflammatoriska hudåkommor

Redan för 70 år sedan beskrevs en teori gällande sambandet mellan tarm och hud, och hur intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm) kan orsaka en rad olika hudåkommor, särskilt akne och psoriasis (13).

Krämer och läkemedel med oändliga listor över (ibland farliga) biverkningar skrivs ofta ut för dessa hudsjukdomar, ändå har det hela tiden funnits bevis (i flera decennier) att en del av grundorsaken kan finnas i tarmen.

 

Kan kollagen hjälpa mot läckande tarm?

De grundläggande stegen för att läka en läckande tarm är följande:

1. Ta bort livsmedel och faktorer som skadar tarmen.

2. Reparera tarmen med specifika läkande kosttillskott som kollagen och smörsyra. Smörsyra är en fettsyra som skapas när de goda bakterierna i tarmen bryter ner kostfiber. Smörsyra finns i animaliska fetter och vegetabiliska oljor. Mängden smörsyra som finns i livsmedel som smör och ghee är dock liten jämfört med mängden som tillverkas i tarmen.

3. Balansera om din tarmflora med prebiotika och probiotika (nyttiga bakterier). Detta är nyckeln eftersom bakterier i tarmen är en viktig del av tarmbarriären. De bidrar till att främja resistens mot kolonisering av skadliga eller patogena bakterier arter genom att konkurrera om näringsämnen. Tarmfloran reglerar också matsmältningen och absorptionen av näringsämnen.

 

Vad kan man äta vid läckande tarm syndrom? Och vad ska man inte äta vid läckande tarm?

Om du kämpar med läckande tarm eller andra mag- och tarmbesvär, så börja med att ta bort halvfabrikat (processade livsmedel) i din kost samt ingredienser som socker, GMO: s, raffinerade oljor, och syntetiska tillsatser. En bra kost som kan reparera en skadad tarm innehåller livsmedel/kostillskott som:

 • Kollagen med prebiotika
 • Kollagenpeptider
 • Mejeriprodukter som kefir, yoghurt och, smör, etc.
 • Fermenterade grönsaker och andra probiotiska livsmedel. 
 • Kokosprodukter
 • Groddar från chiafrön, linfrön och hampfrön
 • Livsmedel med omega-3 fettsyror, särskilt lax och andra vildfångade fiskar
 • Örter och kryddor
 • Andra näringsrika och antiinflammatoriska livsmedel som nötkött (från gräsbetande djur), lamm, färska grönsaker och de flesta frukter, äppelcidervinäger, alger, och andra superfoods.
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen