SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Läckande tarm & mage kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser med kollagen för maghälsa och läckande tarm

Vårt populära kosttillskott COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är en blandning med kollagen, C-vitamin, prebiotika och L-glutamin - som motverkar magproblem och tarmproblem som läckande tarm - ett kosttillskott som innehåller 4680 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos.

 • Prebiotika fungerar som mat för probiotika. Probiotika är goda bakteriestammar som lever i våra tarmar och som stimulerar en stor del av vårt immunförsvar. 

 • L-glutamin, som härrör från glutaminsyra, är den vanligaste fria aminosyran i kroppen och spelar en nyckelroll för den övergripande hälsan i tarmen. I allmänhet stödjer L-glutamin tarmens integritet och en hälsosam tarmvägg.

 • Kollagen för tarmslemhinnan och matsmältningssystemet. Fördelen med kollagen för läckande tarm är dess förmåga att reparera tarmens ömtåliga tarmslemhinna.

Kosttillskott med kollagen för maghälsa och tarmhälsa

Hos Celloptimum finner du de bästa kollagentillskotten för mag- och tarmhälsa med prebiotika, L-glutamin, zink och rena kollagenpeptider med vitamin C, samt kollagen med MCT-fett som motverkar magproblem och tarmproblem.

Naturliga kosttillskott utan tillsatser för maghälsan och läckande tarm

Tunntarmen är immunförsvarets centrum och miljön i tarmen kan även orsaka symtom i helt andra delar av kroppen. Ungefär 70-80 % av dina immunceller finns i tarmen. Om en persons tarmmikrobiom blir obalanserad och innehåller fler dåliga bakterier än goda bakterier, kan kroppens immunförsvar triggas. Detta kan ibland tillåta bakterier och toxiner inuti tarmarna att bryta igenom tarmväggarna och komma in i kroppens blodomlopp. Stress, allergier, intoleranser, bakterier, alkohol, antibiotika och näringsbrist kan bryta upp de täta fogarna som håller ihop tarmbarriären och bidra till en sk. läckande tarm (intestinal permeabilitet eller ökad genomsläpplighet). När detta sker uppstår en aktivering av immunförsvaret, vilket i sin tur kan leda till inflammation och en lång rad symtom.

En tarm med ökad genomsläpplighet, även kallat intestinal permeabilitet (IP) eller "läckande tarm" har kopplats till en mängd olika autoimmuna sjukdomar och hälsoproblem, inklusive:

 • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD): Crohns sjukdom, Ulcerös kolit samt oklassificerad kolit ("Inflammatory bowel disease unclassified” [IBD-U])
 • Celiaki (glutenintolerans)
 • Lupus (SLE)
 • Multipel skleros (MS)
 • Diabetes typ 1 och diabetes typ 2
 • IBS (irritable bowel syndrome)
 • Allergier
 • Astma
 • Sura uppstötningar
 • Ångest och depression
 • Uppblåsthet och gasig mage
 • Magont
 • Hjärndimma
 • Depression
 • Förstoppning eller diarré
 • Trötthet
 • Matkänslighet
 • Matsmältningsproblem
 • Näringsbrist
 • Huvudvärk och migrän
 • Ledvärk och ledgångsreumatism (Reumatoid Artrit (RA)
 • Hudproblem (akne, utslag, hudrodnader, rosacea, eksem, psoriasis)
 • Svårt att gå ner i vikt och övervikt
 • Inflammation - Inflammation är ett tillstånd som uppstår när kroppen försvarar sig mot något som upplevs som främmande – till exempel bakterier eller virus. Kroppens immunförsvar startar då en rad komplexa biologiska reaktioner för att eliminera inkräktarna och läka.

Kollagen kan hjälpa matsmältningen, minska tarminflammation, läka magsår, läka "läckande tarm" och reglera syrasekretionen. En frisk tarm har en skyddande slemhinna som förhindrar skadliga bakterier och toxiner från att absorberas in i blodomloppet.

Ett kosttillskott med zink är också bra för att motverka en läckande tarm. Zink är en nödvändig del i många metaboliska processer och är välkänd för sin förmåga att stärka immunförsvaret. Ett zinktillskott kan bidra till att stärka tarmslemhinnan hos patienter med Crohns sjukdom. Forskning har visat att zink kan modifiera de täta förbindelserna i tarmslemhinnan, vilket hjälper till att begränsa tarmens permeabilitet, sk. läckande tarm.

Istället för att behandla symptomen som uppstår i samband med en läckande tarm så bör du börja med att reparera tarmen. 

Kollagentillskott för en frisk mage och tarmhälsan

Din mage och din tarm är ett komplext system av organ som kan ha en betydande inverkan för din hälsa och hur du mår. Från ditt utseende till ditt immunförsvar, hud och hormonbalans. Din hälsa och ditt välbefinnande börjar med en god mag- och tarmhälsa. Dessa kosttillskott som är baserade på kollagen tillsammas med andra mag- och tarmsupportande ingredienser som L-glutamin, prebiotika och MCT-fett - hjälper dig att ta hand om din mage och tarm, så att du kan bygga upp en stark grund för din maghälsa och tarmhälsa.

 • Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara vilket innebär att de hjälper bakterierna i tarmen att trivas. Dessa fibrer passerar orörda genom hela matsmältningssystemet och övre delen av tarmsystemet och börjar förbrännas först i grovtarmen där de flesta av våra tarmbakterier finns. 
 • Glutamin fungerar som ett bränsle för tarmens celler. Det är en av de 20 aminosyrorna som kroppen behöver för att kunna bygga upp proteiner. L-glutamin kan reparera skador på tarmens slemhinna och även minska problem med läckande tarm. 
 • Kollagen innehåller aminosyror som är väsentliga för celltillväxt. De växande cellerna arbetar för att reparera en skadad tarmvägg.
 • C-vitamin ökar mängden bakterier av släktet Bifidobacterium och påverkar olika arter i tarmen. De gynnsamma effekterna av vitamin C kan tillskrivas modulering av tarmmikrobiomet och de därav följande hälsofördelarna.

 

Magproblem - vilka är de vanligaste symptomen?

Magproblem, såsom magknip, uppsvälldhet, gaser, diarré och förstoppning kan bland annat bero på stress eller orsakas av vad man äter, och är de vanligaste magproblemen.

Vissa människor lider av dessa problem endast ibland, medan andra tampas med ett eller flera av symptomen nästan varje dag. Om man upplever att man ofta har en orolig och smärtande mage ska man givetvis först och främst ta kontakt med en läkare och utreda vad som kan vara fel. Genomför man undersökningar och tar prover men inte hittar någon konkret orsak till problemen kan man få diagnosen Irritable bowel syndrome (IBS), som är ett av de vanligaste diagnostiserade sjukdomstillstånden i mag-tarmkanalen. IBS är dock inte farligt, men kan påverka livskvaliteten.

 

Hjälper kollagen mot IBS?

De flesta människor med IBS kämpar med matsmältningen åtminstone av vissa livsmedel, och kollagen kan verkligen hjälpa till med detta.

Om din mage eller tarmslemhinna är skadad kan kollagen hjälpa till att reparera och läka din mage och tarm.

 

Varför är prebiotika bra vid mag- och tarmproblem?

För att de nyttiga bakterierna ska må bra och kunna föröka sig i tarmen behöver vi äta mat som de tycker om, som prebiotika* - som är föda för tarmfloran. I mag-tarmkanalen finns mikroorganismer som utgör tarmfloran**.

Tarmfloran har många funktioner i kroppen, bland annat är den en viktig del i vårt immunförsvar och en hälsosam mage och tarm.

*Prebiotika, långa kolhydrater som når tjocktarmen i in- takt form, kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i så fall för- bättrar effekten av de probiotiska bakterierna.

**Tarmfloran (tarmens mikrobiom) är ett samlingsnamn för alla mikroorganismer som lever i vår tarm och inkluderar bakterier, arkéer (sk arkebakterier), virus samt svampar – för nuvarande klassas det som ett organ. Tarmfloran väger normalt mellan 1–2 kilo och har cirka hundra gånger mer gener än en människa.

 

Är prebiotika bra för tarmhälsan?

Prebiotika, långa kolhydrater som når tjocktarmen i in- takt form, kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i så fall för- bättrar effekten av de probiotiska bakterierna. Miljön i tarmen kan förbättras med probiotika, »goda« bakterier, som också har effekter på immunsystemet.

 

Är inulin prebiotika?

Inulin från cikoriarot är en typ av fiber som kallas fruktan eller fruktooligosackarid, och är en typ av kolhydrat som din kropp inte tar upp.

Den fungerar prebiotisk, vilket innebär att den matar de hälsosamma bakterierna i tarmen. Dessa hälsosamma bakterier spelar en viktig roll i din kropp och minskar inflammation, bekämpar skadliga bakterier och förbättra mineralabsorptionen.

Således kan inulin från cikoria främja optimal tarmhälsa på olika sätt.

 • Inulin från cikoria kan hjälpa till att lindra förstoppning.
 • Inulin och andra ämnen i cikoriaroten kan bidra till att förbättra blodsockerkontrollen, särskilt hos personer med diabetes.
 • Inulin kan hjälpa till vid viktminskning genom att minska aptiten och begränsa kaloriintaget.

 

Vilket är det bästa kosttillskottet för magen och tarmarna?

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är ett kollagentillskott med C-vitamin, prebiotika och L-glutamin som alla är ingredienser som främjar en hälsosam mage och tarm. 

 • Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara vilket innebär att de hjälper bakterierna i tarmen att trivas. Dessa fibrer passerar orörda genom hela matsmältningssystemet och övre delen av tarmsystemet och börjar förbrännas först i grovtarmen där de flesta av våra tarmbakterier finns. 
 • Glutamin fungerar som ett bränsle för tarmens celler. Det är en av de 20 aminosyrorna som kroppen behöver för att kunna bygga upp proteiner. Ett intag av L-glutamin kan reparera skador på tarmens slemhinna och även minska problem med läckande tarm. 
 • Kollagen innehåller aminosyror som är väsentliga för celltillväxt. De växande cellerna arbetar för att reparera din skadade tarmvägg.
 • Tillskott med C-vitamin ökar mängden bakterier av släktet Bifidobacterium och påverkar olika arter i tarmen. De gynnsamma effekterna av vitamin C-tillskott kan tillskrivas modulering av tarmmikrobiomet och de därav följande hälsofördelarna.

 

Kan kosttillskott med kollagen hjälpa mot mag- och tarmproblem?

I mag-tarmkanalen finns mikroorganismer som utgör tarmfloran. Tarmfloran har många funktioner i kroppen, bland annat är den en viktig del i vårt immunförsvar. Om sammansättningen av tarmfloran är förändrad, exempelvis efter användning av antibiotika, kallas det för dysbios, dvs. obalans mellan hälsosamma och ohälsosamma bakterier i tarmen, även ofta kallade “goda och onda bakterier”. Dysbios kan också ske efter exponering av andra ämnen, såsom toxiner, läkemedel och patogener. Det finns olika sätt att få tarmfloran i balans igen, bland annat med hjälp av kosttillskott med prebiotika och kollagen. 

 

 

Är zink ett bra kosttillskott för magen och tarmarna?

Rätt mängd zink är avgörande för tarmhälsan. Om vi ​​konsumerar för mycket eller för lite zink faller tarmbarriären isär. Ett över- eller undertillskott av zink kan orsaka förändringar i tarmmikrobiomet och orsaka diarré och inflammation.

 

Vilka kosttillskott kan hjälpa vid tarmproblem eller magproblem?

Vilka kosttillskott som är bra för magen kan variera beroende på vilka symptom man upplever. Nedan listar vi de kosttillskott som kan vara bra för magen, och vid vilka magproblem de visats vara mest effektiva. 

 

Kan kollagen motverka magproblem och tarmproblem?

Tarmepitelet, dvs. cellvävnaden på insidan av tunn- och tjocktarmen, bildar en tät reglerad barriär vars funktion är viktig bland annat för absorptionen av näring och som försvar mot skadliga ämnen. Det som håller ihop denna barriär är s.k. “tight junctions”*. Ett tarmepitel som är skadat på något sätt på grund av stress, inflammation eller infektion kan kopplas till tillstånd såsom IBS, celiaki, allergi, inflammatorisk tarmsjukdom eller diabetes typ 1. Genomsläppligheten för skadliga ämnen är alltså ökad vid dessa sjukdomar. Detta tillstånd kallas för “läckande tarm”. I en studie testade man effekten av kollagenpeptider från fiskarten Alaska pollock på tarmbarriärens funktion. Resultaten visade att kollagenpeptiderna hade en skyddande effekt på tarmbarriären, och effekten var som mest effektiv då lågmolekylära kollagenpeptider användes. Forskarna i studien ansåg därmed att denna typ av kollagenpeptider skulle vara en möjlig kandidat i utvecklingen av kosttillskott för bland annat tarmsjukdomar.

*Tight junctions bildas av proteiner som binder ihop området mellan två celler så att en barriär bildas. Denna barriär hindrar att molekyler släpps igenom, exempelvis toxiner.

 

Kan ett kosttillskott med kisel hjälpa mot magproblem?

Intag av kisel har kopplats till reduktioner i magsmärtor, uppblåsthet, illamående, diarré och kräkningar. Kisel kan nämligen binda till både bakterier och gaser i mag-tarmkanalen som sedan förs ut den naturliga vägen.

I en studie där man följde 62 patienter med magproblem under 6 veckor då de fick ta kosttillskott med kiselgel såg man att det hade en positiv effekt vid olika typer av magproblem. Dock var det patienterna med halsbränna, IBS och diarré som påvisade allra bäst förbättring under behandlingen med kiselgelen. 

COLLAGEN - SKIN & HAIR COMPLEX™ är ett kosttillskott baserat på kollagen från fisk som även innehåller ekologiskt kisel från bambu - och kan hjälpa dig med magproblem. Förutom kollagen och kisel, så innehåller detta kollagentillskott även hyaluronsyra och vitamin C, ingredienser som även främjar hud och hårhälsan.

 

Kan ett kollagentillskott med MCT-fett hjälpa till med problem-mage och bidra till tarmhälsan?

MCT-fett främjar tillväxten av friska tarmbakterier, vilket stärker tarmbarriären. Detta förhindrar skadliga mikroorganismer och antigener från att invadera din mag- och tarmkanal. Att konsumera detta fett kan också hjälpa till att återbalansera mångfalden av mikroorganismer i tarmen.

COLLAGEN - KETO DIET MED MCT-FETT är ett kosttillskott som innehåller kollagenpeptider tillsammans med MCT-fett och vitamin C. Föurom att bidra till bättre tarmhälsa och maghälsa så har kosttillskottet även fördelar för de som vill gå ner i vikt eller håller en diet utan kolhydrater, då detta kosttillskott är helt fritt från kolhydrater.

 

 

Kan ett kosttillskott med zink hjälpa mot magproblem?

Zinkbrist har kopplats till magproblem, såsom diarré, då man sett att patienter med diarré även uppvisat en brist på detta mineral. Vidare har resultat från studier visat att behandling med kosttillskott med zink har reducerat förekomsten av diarré hos personer som lider av det. Zinkbrist kan även leda till läckande tarm, vilket också kan orsaka diarré. Förutom kan detta kan diarré faktiskt leda till zinkbrist, vilken förvärrar problemet ytterligare.

Kosttillskott med kollagen och zink har även visats sig ha en skyddande effekt på tarmepitelet och minska permeabiliteten i tarmen. Detta innebär att zink skulle kunna vara fördelaktigt vid Crohns sjukdom, som är en inflammatorisk tarmsjukdom där tarmslemhinnan är defekt. 

 

Är ett kosttillskott med L-glutamin bra för magen?

Glutamin är en aminosyra som har flera roller i mag-tarmkanalen. Några av de uppgifter glutamin har är att främja förökningen av tarmceller, hämma pro-inflammatoriska signalvägar, och reglera s.k. “tight junction”-protein. Ett flertal kliniska och experimentiella studier har påvisat betydelsen av glutamintillskott för att upprätthålla funktionen av tarmens slemhinnor och barriär vid tillstånd som påverkar magen. Bland annat har kosttillskott med glutamin visat sig förbättra näringsupptaget hos patienter med Crohns sjukdom, och när kosttillskottet tagits regelbundet har patienter med inflammatorisk tarmsjukdom upplevt en reduktion i symptom. L-glutamin kan även främja reabsorptionen av natrium och vatten i tarmen, och därmed minska symptomen vid diarré.

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är ett kosttillskott för dig med magproblem och är ett kollagentillsskott som främjar en hälsosam mage och tarm med en kraftfull blandning av kollagen, prebiotika och glutamin - ett kosttillskott som innehåller 4680 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

 

Vad är glutamin?

Glutamin är en viktig aminosyra med många funktioner i kroppen. Det är en byggsten i proteiner och en kritisk del av immunsystemet. Dessutom har glutamin en speciell roll för tarmhälsa. Aminosyror är molekyler som spelar många roller i kroppen. Deras huvudsakliga syfte är att fungera som byggstenar för proteiner. Proteiner är avgörande för organen. De fyller även andra funktioner, som att transportera ämnen i blodet och bekämpa skadliga virus och bakterier.

 • Glutamin spelar en viktig roll i immunförsvaret. Men under sjukdom eller skada kan kroppen inte producera tillräckligt av glutamin. Glutamintillskott kan därför hjälpa till att förbättra immunförsvaret och bevara proteindepåer i kroppen.
 • Dina tarmar är en viktig del av ditt immunförsvar. Glutamin är en energikälla för tarm- och immunceller. Det hjälper också till att upprätthålla barriären mellan tarmarna och resten av din kropp och hjälper till med en optimal tillväxt av tarmceller.
 • Glutamin hjälper till att öka muskelmassan och kan optimera styrkan. Den kan också minska trötthet eller minska träningsvärk under och efter träning.

 

Kan ett kosttillskott med prebiotika bidra till tarmhälsan?

Prebiotika är näringsämnen i livsmedel som tarmflorans bakterier bryter ner. När de gör det så produceras kortkedjade fettsyror, såsom mjölksyra (lactic acid), smörsyra (butyric acid, även kallat butyrat) och propansyra (propionic acid). Dessa kortkedjade fettsyror har anti-inflammatoriska egenskaper och sägs även kunna hämma spridningen av cancerceller. Utöver detta kan prebiotika öka mängden av Bifidobacterium och Lactobacillus, samt förbättra tarmbarriärens funktion.

Fruktooligosackarider, galaktooligosackarider, betaglukan och inulin är exempel på prebiotika. Inulin förekommer naturligt i lök, vitlök, purjolök, havregryn, vete, sparris, sojabönor, kronärtskockor och cikoria. Dessutom finns inulin att ta som kosttillskott. Betaglukaner finns också i havregryn och i form av kosttillskott, men de förekommer även i korn, alger och svampar. Fruktooligosackarider finns, precis som inulin, i lök, vitlök, purjolök, jordärtskocka, sparris och cikoria, men även i bananer. Galaktooligosackarider förekommer bland annat i baljväxter, cashew- och pistagenötter. Ett ytterligare exempel på prebiotika är resistent stärkelse, som bland annat finns i gröna bananer och kokt, avsvalnad potatis.

COLLAGEN - PREBIOTICS + L-GLUTAMINE är ett kosttillskott för dig med magproblem och är ett kollagentillsskott som främjar en hälsosam mage och tarm med en kraftfull blandning av kollagen, prebiotika och glutamin - ett kosttillskott som innehåller 4680 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

 

Är probiotika bra för magen?

Världshälsoorganisationen, WHO, definierar probiotika som “levande mikroorganismer som vid intag av tillräckliga mängder ger fördelar för hälsan för de som intar dem”. Lactobacillus och Bifidobacterium är sannolikt de mest studerade släktena. ​Probiotika finns, förutom i form av kosttillskott, i fermenterade livsmedel, exempelvis yoghurt, filmjölk, surkål, kimchi och kombucha.

Vilka typer av probiotika som hjälper vid olika typer av magproblem kan variera. Vid diarré som orsakats av olika anledningar, till exempel antibiotikaanvändning eller vid s.k. “turistdiarré”, verkar framför allt Lactobacillus rhamnosus GG hjälpa, men Lactobacillus acidophilus har också visat goda effekter. I en studie såg man dock att Lactobacillus rhamnosus GG inte hade en märkbar effekt hos patienter med IBS, men däremot såg man en förbättring vid intag av L. plantarum 299V. Vid Crohns sjukdom har man sett att S. boulardii har kunnat lindra symptomen som uppstår vid detta sjukdomstillstånd.

 

Har du problem med magen och/eller tarmarna?

Har du en problem-mage eller tarmar som spökar? Har du uppblåst mage? Tillhör du kategorin av personer som inte går regelbundet på toaletten, men det är din önskan? Eller har du andra problem med din mage och dina tarmar som du inte får bukt med? Fortsätt läs och börja med kollagen! För hur skönt skulle det inte vara med en välfungerande mage och tarmar!

Sedan antikens tider så har benbuljong och gelatin använts för att bota matsmältningsproblem. Det var emellertid nyligen som forskare avslöjade vetenskapen bakom näringskraften i detta livsmedel: kollagen! De unika strukturella egenskaperna och kollagenets aminosyraprofil gör att detta speciella protein ger dig många fantastiska hälsofördelar, särskilt när det gäller din mag- och tarmhälsa. Detta inkluderar bl.a. att minska inflammation i tarmen, läka magsår, hjälp med matsmältningen och reglering av magsyran. De som har ätit kollagentillskott regelbundet under en längre tid (några månader), kan skriva under på hur bra magen och tarmarna mår! Fortsätt och läs om du vill lära dig mer om kollagenets fördelar för din mag- och tarmhälsa!

 

Har kollagentillskott några fördelar för magen och tarmarnas hälsa?

Kollagen är en speciell typ av strukturellt protein som innehåller massor av användbara aminosyror. Faktum är att det är det vanligaste proteinet i kroppen; det utgör 90% av din bindväv och din organiska benmassa, och 70% av din hud. Proteinet håller praktiskt taget ihop hela din kropp. När vi närmar oss 25-års ålder så börjar vår kropp att producera mindre kollagen, vilket leder till, vad vi anser är tecken på åldrande: till rynkor, slapp hud, svagare leder och ben.

Medan många associerar kollagen till dess skönhetsfördelar, som detta fantastiska protein faktiskt har för ditt hår, hud och naglar, så finns det så mycket kollagen kan göra för din mag- och tarmhälsa! Kollagenets aminosyraprofil är ultimat för att bidra till en hälsosam mag- och tarmhälsa, och mycket mer. Här är fem av de största fördelarna som kollagenpeptider har för din mag- och tarmhälsa:

Är kollagen bra mot magsår?

Kollagen har visat sig reglera utsöndringen av magsafter genom att säkerställa tillräckligt med syra för korrekt matsmältning. Kollagenprotein förhindrar också ett överskott av magsafter, vilket kan leda till halsbränna, magsår och andra smärtsamma matsmältningsproblem orsakade av en alltför sur miljö.

Kan kollagen hjälpa till att läka magsår?

Glycin, hydroxyprolin och lysin, de tre huvudsakliga aminosyrorna i kollagen, kan hjälpa till att läka slemhinnan i magen och förhindra stress-inducerat magsår genom dess positiva inverkan på det centrala nervsystemet. Studier har identifierat glycin som en effektiv hämmare av magsår genom dess förmåga att förhindra skadligt magsekret i magsäcken.

Är kollagen bra för matsmältningen?

En annan fördel som kollagen har för tarmen är att proteinet hjälper till med matsmältningen. Eftersom kollagen är en hydrofil molekyl, har den en attraktion mot vatten och sura molekyler, som hjälper matsmältningsprocessen. När du intar kollagen så omger sig proteinet med vatten och magsyra när det rör sig genom magtarmkanalen, vilket hjälper till med nedbrytningen av andra proteiner och kolhydrater i tarmen. Dessutom, genom att hålla vatten i tarmen, hjälper kollagen till med att ”flytta” den maten du äter, genom GI-kanalen smidigare.

Hjälper kollagen till med att reparera tarmhinnan bukhinnan?

Vill du veta hur du kan läka tarm- och bukhinnan? Prova att komplettera med kollagenpeptider! Vetenskapen har identifierat kollagensyntesen som en viktig komponent i processen att reparera och läka slemhinnan i tarmarna. När det finns en skada eller inflammation i tarmarnas hinnor, görs nya glatta muskelceller för att läka bukhinnan och tarmväggen. Forskare har funnit att kollagenproduktionen i tarmen är störst när glatta muskelceller genereras under läkning. Således är kollagen en viktig komponent för att läka tarmväggen. Komplettering med kollagen kan hjälpa till att reparera och läka bukhinnan.

Kan kollagen läka IBS och läckande tarm?

Har du funderat på att komplettera din kost med kollagen för att läka en ”läckande tarm”? Glutamin, en av aminosyrorna i kollagen, har identifierats som den viktigaste aminosyran för att förhindra inflammation i tarmen och hjälper till vid läkningen av en ”läckande tarm”. Glutamin har kopplats till att förhindra inflammation och oxidativ stress, som kan kopplas till en ”läckande tarm. Studier har hittat minskade kollagenivåer hos individer med obalans i sin matsmältning. Specifikt finns det ett samband mellan inflammatorisk tarmsjukdom och minskade serumkollagennivåer. Tillskott med kollagenprotein är nyckeln till att lindra matsmältningsstörningar.

 

Kan kollagen hjälpa till med matsmältningen?

Man är vanligtvis inte medveten om de fördelar som kollagen har för matsmältningen. Det har visat sig att glycinhalten i kollagen främjar tillväxten av bifidobakterier. Detta är en bra typ av probiotiska bakterier. Bra bakterier är ansvariga för att smälta maten vi äter, absorbera näringsämnena i maten och bekämpa dåliga bakterier som kan orsaka sjukdom i kroppen.

Studier visar också att glycin kan hjälpa till att skydda tarmen genom att bekämpa svullnad och inflammation som ofta ses vid  IBD (inflammatorisk tarmsjukdom). Dessutom har glycin visat sig skydda tunntarmen under endotoxemi, ett tillstånd där endotoxiner i blodet kan orsaka blödning och celldöd.

Detta visar att kollagen är viktigt inte bara för att hjälpa matsmältningen, utan också för att skydda matsmältningskanalen från sjukdomar och skador.

 

Vad är kollagenpeptider?

Vi har nämnt att kollagenpeptider i synnerhet är mycket användbara när det gäller att ge din tarm de ovan nämnda fördelarna, och nu kanske du undrar vad ”peptider” är. Kollagenpeptider är en specifik form av kollagen i vilken proteinet har hydrolyserats, och därför kan upplösas i praktiskt taget vilken vätska som helst, varm eller kall. Kollagenpeptider bryts ned till låg molekylvikt, vilket betyder att de är mycket små och därmed mycket lättare att smälta och absorbera för din kropp!

 

Kan man äta kostillskott med kollagenpeptider för mage och tarm?

Att inta kollagen är faktiskt otroligt enkelt. Om du vill ta kontroll över din mag- och tarmhälsa kan det vara dags att börja implementera kollagen i din kost. Tack och lov, så är det superenkelt! Att komplettera med kollagenpeptider dagligen kan hjälpa din kropp att fylla på kollagennivåerna och stödja din mag- och tarmhälsa. Kollagen kan integreras i en mängd olika recept. Från bakade desserter till söta smoothies till smakliga grytor kan du lägga till ditt dagliga kollagentillskott i ett brett utbud av läckra rätter, samtidigt som du ger din tarm det proteinuppsving som den kan behöva.

Så nu vet du att kollagenpeptider är rika källor till aminosyror glycin, glutamin och hydroxyprolin, och de kan hjälpa till att läka din mage, stödja matsmältningen och förhindra stress-inducerade magsår. Med andra ord är kollagen den viktigaste ingrediensen till ett friskt och starkt matsmältningssystem. Det är dags att läka din tarm med kollagenpeptider!

Ett stort plus är att du även får en vackrare hud, friskare hår och starkare naglar på köpet!

 

Kan kollagen motverka läckande tarm?

Kollagen kan stödja optimera tarmväggarnas hälsa och motverka läckande tarm.

Kollagen finns i tarmens bindväv och kan hjälpa till att stödja och stärka matsmältningssystemet. Förändringar i barriärfunktionen i din tarm, även känd som läckande tarm, kan låta partiklar passera in i blodomloppet. Detta kan leda till inflammation. 

Det finns flera studier som visar att personer med inflammatorisk tarmsjukdom har lägre nivåer av serumkollagen. Genom att öka ditt intag av kollagen kan du hjälpa till att bygga upp de vävnader som styr din mag-och tarmkanal och främja bättre tarmhälsa.

 

Vad är läckande tarm?

Ökad permeabilitet i tarmslemhinnan - även kallat läckande tarm - tillåter bakterier och andra toxiner att passera genom luckor/kanaler i tarmväggarna så att de sedan kan passera in i blodomloppet, och orsaka olika sjukdomar och tillstånd i kroppen.

Eftersom fler och fler personer påverkas av dåliga kostval, kronisk stress, toxisk överbelastning och bakteriell obalans, verkar det som om förekomsten av läckande tarm blir allt vanligare.

Läckande tarm har i studier kallats för ”en farlig signal för autoimmun sjukdom”. Om du misstänker att du har en läckande tarm så ska du först och främst se över dina symptom. 

 

Vad är läckande tarm syndrom?

"Alla sjukdomar börjar i tarmen." I över tre decennier har studie efter studie som publicerats (flera tusen artiklar finns hittills) diskuterat vår växande förståelse av immunitet, tarmfunktion och hur moderna kostvanor och livsstilar negativt bidrar till den allmänna hälsan genom att skada vårt matsmältningssystem. 

Många experter inom detta område hänvisar till just detta fenomen som kallas läckande tarm syndrom. 

 

Vad orsakar en läckande tarm?

Tarmarna skyddas av ett enda lager av specialiserade epitelceller som är sammanlänkade av täta sammanfogningar av proteiner. Läckande tarmsymtom är en konsekvens av bristande funktionsförmåga i dessa sammanfogningar.

Dessa täta sammanfogningar är porten mellan dina tarmar och ditt blodomlopp. De kontrollerar vad som är tillåtet att passera in i blodomloppet från matsmältningssystemet. Mer än 40 olika proteiner i dessa sammanfogningar har nu erkänts spela en roll i tarmens hälsa. Dessa sammanfogningar har ett mycket exakt jobb — de måste upprätthålla den känsliga balansen mellan att tillåta vitala näringsämnen att komma in i ditt blodomlopp, samtidigt som de måste förhindra att sjukdomsframkallande föreningar från din kost eller livsstil att passera ut ur matsmältningssystemet och in i resten av kroppen.

Så här beskriver en rapport publicerad i tidskriften ”Frontiers in Immunology” patologin i läckande tarm:

Tarmepitelet bildar tillsammans med faktorer som utsöndras från den, en barriär som skiljer värden från omgivningen. I patologiskt tillstånd, så kan permeabilitet i epitelets foder äventyras och tillåta passage av toxiner, antigener och bakterier i lumen att komma in i blodomloppet och skapa en "läckande tarm."

När du har läckande tarm, så kan vissa små partiklar som aldrig bör kunna komma in i ditt blodomlopp börja att ta sig igenom ändå. Det finns också ofta avvikelser i tarmen som härrör från antimikrobiella molekyler, immunglobuliner och cytokinaktiviteter. Detta utgör ett stort problem, eftersom nästan hela ditt immunförsvar finns inne i tarmen.

Resultatet? En akut inflammation, och ibland autoimmuna reaktioner. En normal del av ditt immunsvar som tjänar till att bekämpa infektioner och sjukdomar börjar att ”överprestera”, vilket leder till kronisk inflammation, som är roten till de flesta sjukdomar.

 

Vad orsakar läckande tarm?

Genetiska anlag — vissa människor kan vara mer predisponerade för att utveckla läckande tarm eftersom de är känsliga för miljöfaktorer som triggar kroppen till att inleda autoimmuna svar.

Dålig kost — särskilt en kost som omfattar allergener och inflammatoriska livsmedel såsom socker, GMO (genmodifierade organismer), raffinerade oljor, syntetiska livsmedelstillsatser och konventionella mejeriprodukter.

Kronisk stress

Toxisk överbelastning — inklusive hög drog- och alkoholkonsumtion. Vi kommer i kontakt med över 80 000 kemikalier och gifter varje år, men de värsta bovarna som orsakar läckande tarm inkluderar antibiotika, bekämpningsmedel, acetylsalicylsyra och NSAID. 

Bakteriell obalans — innebär en obalans mellan nyttiga och skadliga arter av bakterier i tarmen. En stor mängd bevis visar nu att bakterier är viktiga för att stödja epitel barriären och förebygga autoimmuna reaktioner. Minst 10 procent av alla gentranskriptioner som finns i intestinala epitelceller och som är relaterade till immunitet, cellprofilering och metabolism regleras av mag- och tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota).

 

Hur allvarligt är läckande tarm?

Enligt en översyn av fakta och forskning om intestinal permeabilitet/ökade genomsläpplighet i tarmen (läckande tarm), så är det kroniska tillståndet av hyperpermeabilitet kopplat till många symtom och hälsotillstånd.

 

Vilka är symtomen har man vid läckande tarm? 

Några av de mest framträdande symptomen för läckande tarm är följande:

 • Magsår
 • Diarré
 • Irritable Bowel Syndrome (IBS)
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar (Crohns, ulcerös kolit)
 • Bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
 • Celiaki
 • Matstrups- och kolorektalcancer (tjocktarmscancer)
 • Allergier
 • Luftvägsinfektioner
 • Inflammatoriska akuta tillstånd (sepsis, SIRS*, multipel organsvikt)

* SIRS betyder Systemic Inflammatory Response Syndrome och betecknar när immunsystemet svarar med en systemisk inflammation, med eller utan en infektion.

 • Kroniska inflammatoriska tillstånd (såsom artrit)
 • Sköldkörtelrubbningar
 • Fetmarelaterade metabola sjukdomar (fettlever, typ II diabetes, hjärtsjukdom)
 • Autoimmun sjukdom (lupus, multipel skleros, typ I diabetes, Hashimotos, och mer)
 • Parkinsons sjukdom
 • Kroniskt trötthetssyndrom 
 • Benägenhet till viktökning eller fetma 

Medan dessa sjukdomar är kopplade till läckande tarm syndrom, så har det inte bevisats att det finns ett orsakssamband; med andra ord, det är ännu inte fastställt att läckande tarm orsakar något av dessa tillstånd, bara att människor som har läckande tarm är mer benägna att ha ett antal andra hälsoproblem. Så medan de vetenskapliga bevisen ännu inte har visat att intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm syndrom) faktiskt är ansvarigt för dessa tillstånd, så tyder det ändå starkt på att läckande tarm och andra dysfunktioner tenderar att inträffa samtidigt. 

 

Hur vet du om du lider av läckande tarm?

Nedan hittar du fyra symptom för läckande tarm och tidigt förekommande tillstånd som kan peka på problem med din tarmhälsa.

1. Mat känslighet

På grund av angrepp av toxiner som kommer in i blodomloppet, så triggar immunsystemet hos personer med läckande tarm igång en överdriven massproduktion av olika antikroppar, vilket kan göra att kroppen blir mer mottaglig för antigener i vissa livsmedel (särskilt gluten och mejeriprodukter). I studier med råttor och människor (barn), så har man sett en koppling mellan läckande tarm och födoämnesallergier.

Allergier tros vara en av de vanligaste symptomen vid en läckande tarm.

2. Inflammatorisk tarmsjukdom

Forskare från Ungern visade i en studie att förhöjd permeabilitet i tarmen ofta är lokaliserad till tjocktarmen hos personer som lider av colon irritabile (IBS) och ulcerös kolit.

Så långt tillbaka som år 1988, så såg forskare att personer med läckande tarm hade större risk att utveckla Crohns sjukdom.

3. Sköldkörtelproblem

En av de autoimmuna sjukdomar som läckande tarm syndrom kan påverka direkt är Hashimotos sjukdom. Även känd som "kronisk tyreoidit eller kronisk lymfocytär tyreodit," där sköldkörteln blir kroniskt inflammerad, och påvisar samma symptom som hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion), nedsatt ämnesomsättning, trötthet, depression, viktökning och en mängd andra symptom.

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar i kroppen, som i sin tur leder till att kroppens immunförsvar – i det här fallet – börjar attackera sköldkörteln. Antikropparna som bildas kallas för TPO-ak. Detta leder till att man får en kronisk inflammation vilket gör att sköldkörteln bryts ner och dess funktion försämras.

Vid Hashimotos sjukdom kan sköldkörteln ibland skrumpna ihop. Vid andra typer av sköldkörtelsjukdomar är det vanligare att man kan se förstoringar av sköldkörteln – såsom vid hypertyreos och struma – medan vid Hashimotos sjukdom kan den fasen ibland utebli och förskrumpningen sker direkt.

För att se hur din sköldkörtel mår så kan du testa dig hos BLODKOLLEN med ett enkelt blodprov som heter SKÖLDKÖRTELKOLLEN STOR

4. Inflammatoriska hudåkommor

Redan för 70 år sedan beskrevs en teori gällande sambandet mellan tarm och hud, och hur intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm) kan orsaka en rad olika hudåkommor, särskilt akne och psoriasis.

Krämer och läkemedel med oändliga listor över (ibland farliga) biverkningar skrivs ofta ut för dessa hudsjukdomar, ändå har det hela tiden funnits bevis (i flera decennier) att en del av grundorsaken kan finnas i tarmen.

 

Kan kollagen hjälpa mot läckande tarm?

De grundläggande stegen för att läka en läckande tarm är följande:

1. Ta bort livsmedel och faktorer som skadar tarmen.

2. Reparera tarmen med specifika läkande kosttillskott som kollagen och smörsyra. Smörsyra är en fettsyra som skapas när de goda bakterierna i tarmen bryter ner kostfiber. Smörsyra finns i animaliska fetter och vegetabiliska oljor. Mängden smörsyra som finns i livsmedel som smör och ghee är dock liten jämfört med mängden som tillverkas i tarmen.

3. Balansera om din tarmflora med prebiotika och probiotika (nyttiga bakterier). Detta är nyckeln eftersom bakterier i tarmen är en viktig del av tarmbarriären. De bidrar till att främja resistens mot kolonisering av skadliga eller patogena bakterier arter genom att konkurrera om näringsämnen. Tarmfloran reglerar också matsmältningen och absorptionen av näringsämnen.

 

Vad kan man äta vid läckande tarm syndrom? Och vad ska man inte äta vid läckande tarm?

Om du kämpar med läckande tarm eller andra mag- och tarmbesvär, så börja med att ta bort halvfabrikat (processade livsmedel) i din kost samt ingredienser som socker, GMO: s, raffinerade oljor, och syntetiska tillsatser. En bra kost som kan reparera en skadad tarm innehåller livsmedel/kostillskott som:

 • Kollagen med prebiotika
 • Kollagenpeptider
 • Mejeriprodukter som kefir, yoghurt och, smör, etc.
 • Fermenterade grönsaker och andra probiotiska livsmedel. 
 • Kokosprodukter
 • Groddar från chiafrön, linfrön och hampfrön
 • Livsmedel med omega-3 fettsyror, särskilt lax och andra vildfångade fiskar
 • Örter och kryddor
 • Andra näringsrika och antiinflammatoriska livsmedel som nötkött (från gräsbetande djur), lamm, färska grönsaker och de flesta frukter, äppelcidervinäger, alger, och andra superfoods.

 

Läckande tarm och maghälsa

Vad är en läckande tarm?

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, kan motverkas med kollagen. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en tillräckligt stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad olika hälsoproblem och sjukdomar.

Med tiden skapar saker som dålig kost, stress, bakteriell obalans, inflammation, en hög toxisk belastning, överdriven antibiotika-användning och matkänslighet små "luckor" i din tarmslemhinna.

Dessa luckor tillåter normalt bara vitaminer och vatten att passera igenom, men när din tarm blir läckande stängs dessa luckor inte som de ska.

När cellerna i tarmarna blir läckande tillåter de partiklar av proteiner, bakterier, virus och andra mikroorganismer som inte vanligtvis absorberas i blodomloppet att passera genom en skadad, hyperpermeabel tarmslemhinna, där de ytterligare utlöser ett inflammatoriskt immunsvar när de lämnar matsmältningssystemet.

Vad är läckande tarmsyndrom?

Det enda som skiljer matsmältningssystemet från blodomloppet är en encellig skyddande vägg. Denna vägg fungerar som en barriär, som selektivt tillåter vissa viktiga näringsämnen att passera in i blodomloppet genom vad som kallas ”snäva korsningar” även kallat tight junctions (eller små, små hål).

Hos en person med en hälsosam tarm är dessa hål små för att tillåta absorption av näringsämnen. Hos en person med läckande tarmsyndrom, å andra sidan, börjar proteinerna som utgör de snäva korsningarna att försämras, vilket gör hålen större än vanligt. Detta händer över tid på grund av saker som dålig kost, stress, bakteriell obalans, överdriven antibiotikaanvändning och matkänslighet.

Dessa större hål tillåter partiklar att komma in i blodomloppet, inklusive osmält mat, toxiner, virus och bakterier, som annars skulle kasseras som avfall av kroppen.

Detta kan utlösa ditt immunsvar till att alltid vara "på", eftersom det ständigt försvarar sig mot främmande inkräktare i blodomloppet. Som ett resultat kan en person med läckande tarmsyndrom utveckla systemisk inflammation och en myriad av hälsoproblem och symtom, inklusive matkänslighet, allergier, uppblåsthet, kronisk trötthet, ledvärk, artrit, autoimmuna tillstånd, hudutslag och depression, för att bara nämna några.

Vilka symptom kan man få vid läckage i tarmen?

Läckande tarm innebär att partiklar såsom toxiner och mikrober kan tränga igenom tarmbarriären och komma ut i blodomloppet, vilket stör immunsystemet och ökar inflammationer i kroppen som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar och hälsotillstånd.

Ett av de största problemen med läckande tarmsyndrom är att det kan vara svårt att identifiera. På grund av det faktum att varje del av din kropp är briljant sammankopplad, går symtom på läckande tarm långt utöver matsmältningsbesvär och krånglig mage. Faktum är att en mängd till synes orelaterade symtom alla kan ha rötter i tarmdysfunktion. Det här är några av de främsta symtomen på läckande tarm:

 • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
 • Crohns sjukdom
 • Ulcerös kolit
 • Celiaki (glutenintolerans)
 • Lupus (SLE)
 • Multipel skleros (MS)
 • Diabetes typ 1 och diabetes typ 2
 • IBS (irritable bowel syndrome)
 • Allergier
 • Astma
 • Sura uppstötningar
 • Ångest och depression
 • Uppblåsthet och gasig mage
 • Magont
 • Hjärndimma
 • Depression
 • Förstoppning eller diarré
 • Trötthet
 • Matkänslighet
 • Matsmältningsproblem
 • Näringsbrist
 • Huvudvärk och migrän
 • Ledvärk och artrit (ledinflammation), samt reumatism
 • Hudproblem (akne, utslag, hudrodnader, rosacea, eksem, psoriasis)
 • Svårt att gå ner i vikt och övervikt
 • Inflammation - Inflammation är ett tillstånd som uppstår när kroppen försvarar sig mot något som upplevs som främmande – till exempel bakterier eller virus. Kroppens immunförsvar startar då en rad komplexa biologiska reaktioner för att eliminera inkräktarna och läka.

 

 

Kollagentillskott - kollagen för en läckande tarm

De som kämpar med läckande tarmsyndrom vet alltför väl hur mycket det kan påverka det dagliga livet. Även om det inte finns något magiskt piller du kan ta för att vända denna komplexa hälsoproblematik, kan kollagen spela en viktig roll för att läka, och eventuellt till och med förhindra uppkomsten av en läckande tarm.

Vad är kollagen?

Kollagen är den vanligaste typen av protein i människokroppen och finns i nästan varje vävnad. Det fungerar som "lim" och håller delar av kroppen ihop, inklusive muskler, ben, hud, blodkärl, senor och slemhinnan i matsmältningssystemet.

Våra kroppar producerar naturligt kollagen, men kroppens egna produktion börjar att minska redan vid 25-års ålder.

Du kan också få kollagen från vissa livsmedel, men moderna dieter saknar kollagen. De flesta människor äter kött, som innehåller mycket protein men låga nivåer av kollagen. Våra förfäder, å andra sidan, åt massor av kollagenrika livsmedel från djur, inklusive fiskhud, inälvsmat, brosk och senor.

Kan ett kosttillskott med kollagenpulver hjälpa mot läckande tarm?

För dem som upplever läckande tarmsyndrom är kollagen en riktig superhjälte som kan hjälpa till att "läka och försegla" en läckande tarm, särskilt i kombination med de andra kostrekommendationerna som nämns ovan.

Att läka läckande tarm är inte något som händer över en natt, men med konsekvens och tålamod kommer din tarm så småningom att läka, så att du kan få en välfungerande mage och tarm.

Är kollagenpeptider bra för en läckande tarm?

Den största fördelen med kollagen för läckande tarm är dess förmåga att reparera tarmens ömtåliga tarmslemhinna. Din tarmslemhinna består av ett enda lager av celler som hålls samman av täta fogar som reglerar vad som passerar genom din tarmslemhinna och in i ditt blodomlopp.

Många hälsoproblem är relaterade till en läckande tarm och då vet vi att kollagen fungerar väl så kan ett kollagenpulver anpassat för mage och tarm hjälpa till med att läka en läckande tarm.

Hur kan kollagen hjälpa till vid läckande tarmsyndrom?

Kollagen innehåller aminosyror, inklusive glycin, prolin, hydroxiprolin och arginin, som fungerar som byggstenar för cellerna i tarmväggen. Forskning har visat att aminosyrorna i kollagen arbetar tillsammans för att reparera de skadade cellerna som kantar tarmväggen och därigenom återställer integriteten i tarmslemhinnan. 

Studier har också visat att kollagen kan stärka tarmen genom att ge mer motstånd mot elastisk stretch. Detta motstånd är viktigt, eftersom överdriven sträckning gradvis kan slita ut de snäva korsningarna och orsaka tarmceller att feljusteras eller sitta längre ifrån varandra, vilket så småningom leder till ökad "läckage". 

Med dessa fördelar i åtanke - att tillhandahålla nödvändiga byggstenar, hjälpa celler att anpassa sig ordentligt och stärka de snäva korsningarna/fogarna i tarmväggen – så kan du se hur kollagen kan spela en viktig roll för att läka läckande tarmsyndrom.

 • Kollagenet innehåller aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin som behövs för att reparera och återuppbygga den hårt arbetande endotelvävnaden i matsmältningssystemet.
 • För det första kan kollagen hjälpa till med att minska tarminflammation genom att normalisera ditt tarmimmunsvar eftersom det innehåller glutamin, som kan vara utarmat under tider av stressliknande trauma eller inflammatoriska tarmtillstånd.
 • Sedan hjälper det "tight junction-proteiner" att göra sitt jobb, släpper in näringsämnen och vatten och håller oönskade partiklar ute. Därefter hjälper speciella aminosyror till att återuppbygga den funktionella tarmväggen inuti din tarm, vilket möjliggör matsmältning och absorption av viktiga vitaminer och mineraler.
 • Till sist så hjälper kollagen till med att upprätthålla en frisk tarm genom att skapa en miljö som supportar långsiktig tarmhälsa, samt minskar inflammation.

Förutom att hjälpa till att läka läckande tarm, främjar kollagen också absorptionen av vatten i tarmarna, vilket gör att saker och ting kan röra sig mer fritt ur kroppen.

Hur lång tid tar det att läka en läckande tarm med kollagen?

Ditt hälsotillstånd och dina personliga kost- och livsstilsvanor är alla faktorer som bidrar till hur lång tid det tar för just dig att läka din läckande tarm och när du kan börja se resultat från att dagligen inte ett kollagentillskott. Vissa personer kan börja känna förbättringar i sin tarmhälsa inom några veckor efter att ha börjat äta kollagen, medan det för andra kan ta flera månader innan de märker av något resultat.

Hur får man i sig kollagen varje dag?

Även om din kropp naturligt producerar kollagen, finns det ett par sätt att du kan öka dina kollagennivåer på. Det första sättet är att konsumera kollagenrika livsmedel, inklusive benbuljong, slaktbiprodukter (dvs. djurorgan och andra vävnader) och fiskhud.

Tyvärr är det inte alltid lätt och effektivt att få i sig kollagen genom livsmedel. Andelen kollagen i dessa livsmedel kan vara ganska låg och att förbereda dessa livsmedel kan vara ganska tidskrävande - för att inte tala om oaptitlig för många.

Det enklaste och säkraste sättet att öka ditt intag av kollagen är att lägga till ett högkvalitativt kollagentillskott till din dagliga rutin, till exempel Celloptimums kollagentillskott. Du kan enkelt blanda dessa kollagenpulver i smoothies, soppor, kaffe, te och såser.

Celloptimums kollagen kommer från högkvalitativa djurkällor (gräsbetande nötkreatur och vildfångad fisk), laboratorietestad för föroreningar och fri från ingredienser som spannmål som innehåller gluten, mejeriprodukter, socker, konstgjorda tillsatser och GMO.

Vilken kost ska man äta för att läka en läckande tarm?

Genom att lägga till kollagen i din dagliga kostrutin, som kan spela en nyckelroll för att läka läckande tarmsyndrom, kommer det sannolikt inte att vända ditt tillstånd helt på egen hand. Eftersom en av de främsta orsakerna till läckande tarm är dålig kost, behöver många människor göra några dietförändringar för att läka läckande tarm.

Här är några ytterligare kosttips för att återställa din tarmhälsa:

Ät en lågkolhydrat diet: Genom att följa en Paleo / Keto-diet som innehåller mindre kolhydrater, måttligt med protein och hög fetthalt, eliminerar du inflammatoriska livsmedel, inklusive spannmål, baljväxter, socker och mejeri.

Ät hela, obearbetade livsmedel: Din tarm kan skadas när du äter processade/raffinerade livsmedel som innehåller mycket socker. Ett av de bästa sätten att stödja din tarmhälsa är att skära ner på raffinerat socker och raffinerade kolhydrater som pasta, bröd och spannmål.

Ät bra fetter: Hälsosamma fetter som omega-3-fettsyror och enkelomättade fetter, såsom kallpressad olivolja, hjälper till att minska inflammation i hela kroppen, inklusive tarmen.

Lägg till kosfibrer: Fermenterbara fibrer - som finns i livsmedel som kronärtskockor, lök och vitlök - ökar tillväxten av goda tarmbakterier och hjälper till att läka ökad tarmpermeabilitet.

Inkludera fermenterade livsmedel: Fermenterade livsmedel är rika på probiotika, vilket hjälper till att återställa en hälsosam tarmmikrobiota och tarmbarriär. Några bra alternativ inkluderar opastöriserad surkål, kimchi, kombucha, yoghurt och kefir.

Förbättrar kollagen bakteriflorans hälsa?

Kollagen är ett protein, så det är inte ett prebiotikum (prebiotika) eller ett probiotikum (probiotika), men det hjälper din tarm mer effektivt att stödja den miljö som ett friskt o

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen