SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

MELANIN TILLSKOTT - HUDFÄRG & HÅRFÄRG

Det bästa naturliga kosttillskottet utan tillsatser med melanin för hårfärg och hudfärg

Melanin är pigmentet som är ansvarigt för vår vackra variation av hudtoner och nyanser, ögonfärger och hårfärger. Melanin skyddar även mot de skadliga effekterna av ultravioletta (UV) strålar. Melaninet absorberar skadligt ultraviolett ljus och skyddar huden från solens skadliga UV-strålar. Ju mer melanin, desto bättre skyddsbarriär mot effekterna som uppkommer vid solexponering. Melanin är även det pigment som ger hårets dess färg och det är melanin som håller grått hår borta.

KOSTTILLSKOTT MED MELANIN FÖR HUDEN

KOSTTILLSKOTT MED MELANIN FÖR HÅRET

Kosttillskott med melanin för hårfärg och hudfärg

Vad är melanin?

Melanin är en klass av biologiska pigment som skyddar huden mot t.ex rynkor och oelastisk hud. Pigmentceller som kallas melanocyter producerar melanin i det yttre hudlagret. Alla melanocyter producerar melanin, men celler hos mörkhyade människor producerar mer melanin per cell. De två melanintyperna som produceras i mänsklig hud inkluderar svartbrunt, eumelanin och gulrött feomelanin. Varje melanin har separata biologiska egenskaper. Kvinnor producerar 3 till 4 procent mindre melanin i huden än män.

Melanin är även det pigment som ger hår och ögon dess färg. När håret börjar bli vitt eller grått, så påverkas inte hela håret. De gråa hårstråna börjar komma när det fortfarande finns naturligt färgat hår kvar. Vitt hår uppstår först när alla färger i håret är borta. Varje hår på vår kropp har sin egen cykel. Varje hårstrå växer, tar upp näringsämnen för hälsa och tillväxt, faller ut och växer sedan tillbaka igen. Var och en av hårstråna får sin egen dos melanin, och medan vissa får tillräckligt med melanin, finns det några som inte får det, så dessa blir ljusa, medan andra blir mörka. Det som du märker är att håret verkar bli grått; när det egentlige är en blandning av färgat, grått eller vitt hår. När personen blir äldre och kroppens förmåga att producera melanin börjar sakta ner blir allt hår i kroppen grått eller vitt, och det är då du börjar se allt hår som vitt.

 

Varför ska jag äta ett kosttillskott med melanin?

Fördelarna med melanin för dig i varje kosttillskott listas nedan:

SUNNY SKIN™

HUD

  • Skyddar huden mot solens UV-strålar genom att förbättra och öka hudens naturliga skydd
  • Ökar och förbättrar solbrännan genom att stimulera melanogenesen 
  • Förstärker, påskyndar och förlänger effekten av en vacker solbränna
  • Regenererar överhuden (epidermis)

ANTI-GRAY™ GRÅTT HÅR

HÅR

  • Motverkar uppkomsten av grått hår 
  • Stimulerar melanogenesen och återställer naturlig hårfärg
  • Återställer friskt och vitalt hår

 

Är melanin och melatonin samma sak?

Nej. Även om termerna låter lika, hänvisar de till olika saker. Melanin är ett pigment som ansvarar för hudtonen. Melatonin är ett hormon som reglerar din sömn. Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln från tryptofan. Melatoninets effekt är att man blir sömnig, och utsöndringen av melatonin är troligen kroppens viktigaste mekanism för att få oss sömniga.

 

Varför blir man brun?

Melanin är det pigment som ger hud, hår och ögon dess färg. Mörkhyade personer har mer melanin i sin hud än ljushyade människor. Melanin ger ett visst skydd mot hudskador som orsakas av solen, genom att melanocyterna ökar sin produktion av melanin som svar på solexponering, vilket gör oss solbrända.

Vill du accelerera din solbränna och få en finare och djupare solbränna som ser naturlig ut, så kan du prova vårt kosttillskott SUNNY SKIN™.

 

Kan melanin skydda huden mot UV-strålning?

Melaniner är en grupp pigment som ger upphov till färgen i vår hud, i vårt hår och i våra ögon. Medan melaniner har flera funktioner i våra kroppar, så är förmodligen den viktigaste funktionen att skydda vår hud från de skadliga effekterna från solljuset.

Det finns två grundläggande klasser av melaniner:

Feomelanin är ett melanin som finns i mindre mängd i hud och hår. Ljushyade människor har större mängd feomelanin än mörkhyade. Feomelanin innehåller aminosyran cystein vilket ger röd/gula färgtoner, och feoalanin finns mycket rikligt i stora mängder i rött hår och bidrar även med den rödaktiga färgen hos fräknar.

Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår, och mörkhyade människor har mera eumelanin. Eumelanin färgar hår från brunt till svart, och eumelanin är även den form av melanin som vanligen saknas vid albinism.

Alla melaniner produceras av melanocyter, som är en celltyp i vårt yttersta hudlager (epidermis). Specifikt ligger melanocyterna längst ner i epidermis och de genererar melanin inuti membranbundna strukturer som kallas melanosomer. Melanocyter överför melanosomer till cellerna ovan, dvs till keratinocyterna, dessa keratinocyter är den dominerande celltypen i vårt yttersta hudskikt.

 

Kan melanin skydda mot hudcancer?

Melanins väsentliga funktion är att skydda vår hud från skadliga UV-strålar från solljus. UV-exponering är den största orsaken till hudcancer.

 

Vad är det för skillnad på UVA och UVB-strålning?

Du har förmodligen hört talas om UVA- och UVB-strålar, men här är en snabb påminnelse om hur olika de är. UVA-strålar är de längre våglängdsstrålarna och representerar majoriteten av UV-strålningen som når atmosfären. UVB-strålar har kortare våglängder och utgör endast en minoritet av UV-strålningen.

I och med att ozonskiktet blir allt tunnare så nås vi av allt fler UVB-strålar, vilket är oroande med tanke på att UVB-strålarna är de strålar som är mest skadliga och mutagena (kan orsaka mutationer). UVA-strålar är också skadliga för våra gener, och UVA-strålarna når oss även när vi sitter i skuggan. UVA-strålarna tränger djupare in i huden, än vad UVB-strålarna gör, och kan ha mutagena effekter i dermis, dvs det andra lagret av vår hud som ligger under epidermis (det yttersta hudlagret).

 

Kan UVB-strålar leda till hudcancer?

Både UVA- och UVB-strålar kan orsaka genetiska mutationer i vårt DNA. Lyckligtvis har vi proteiner för att upptäcka och reparera DNA-mutationer. Om en mutation inte upptäcks och repareras multipliceras mutationen när cellen delar sig. Och om mutationen finns i vissa gener kan det leda till cancer.

I de två vanligaste sorterna av hudcancer finns mutationer associerade med UVB-skador hos över 50% av patienterna.

 

Hur skyddar melanin mot hudcancer?

Melanin skyddar vår hud från ljus på flera sätt. Den absorberar och distribuerar om ljusenergin från UV-strålarna, och den skyddar vårt genetiska material (DNA) som finns lagrat i cellkärnan, från strålarna.

 

Vad är sambandet mellan melanin och hudcancer?

Ljushyade människor är ungefär 70 gånger mer benägna att utveckla hudcancer än individer med mörk hud, vilket tyder på att pigmentering är en nyckelfaktor vid hudcancer. Skillnaden ligger inte i antalet melaninproducerande melanocyter, utan i mängden melanin som produceras. Asiatiska individer har i genomsnitt tvåfaldigt mer melanin än kaukasiska människor, medan afrikaner har cirka tre till sex gånger mer melanin. Eftersom frekvensen av hudcancer hos ljushyade och mörkhyade människor skiljer sig med en faktor på 70, är helt klart andra faktorer förutom melaninmängden bidragande faktorer.

En annan bidragande faktor kan ha att göra med melanosomens livslängd. En studie visade att melanosomer hos mörkhyade människor är mer resistenta mot cellnedbrytning (när celler blir för instabila i en organism, vilket resulterar i dess slutliga död) än hos ljushyade individer.

 

Kan man använda melanin som solskyddsfaktor?

Melanin, som solskydd har en SPF eller solskyddande faktor. Forskare diskuterar exakt hur mycket SPF melanin har, men det är runt SPF 1,5 - 2 och kan vara så högt som 4. Det kanske inte låter så mycket, men en SPF 2 representerar en fördubbling av mängden skydd mot solen. Om du tänker på detta på ett annat sätt, så absorberar melanin runt hälften av UV-ljuset vi utsätts för.

 

Varför blir man brun av UV-ljus?

Efter DNA-skador eller reparation från UV-ljusexponering ökas produktionen av melanin och detta skapar en solbränd hud. Hur pigmentering av huden regleras är inte väl förstått men kommer sannolikt att bli föremål för framtida forskning. Hos däggdjur är det känt att mer än 120 gener har en roll vid pigmentering.

Med andra ord; när huden utsätts för solens UVB-strålning bildar den efter hand ett pigment – melanin – som skyddar mot främst UVB-strålning, och gör huden solbränd. Denna produktion av melanin kallas melanogenes. Den ökade produktionen av melanin är en reaktion mot UV-strålningens DNA-skador. Melanogenes leder till fördröjd solbränna, som typiskt blir synlig två eller tre dagar efter exponering.

UVA-strålning framkallar inte solbränna, men når djupare ner i huden och kan bryta ner bindvävs proteinet kollagen, vilket bland annat påskyndar hudens åldrande, och gör huden rynkig och oelastisk. 

 

Kan man öka kroppens melanin?

Människor med vilken hudtyp som helst kan öka melaninet för att minska risken för hudcancer. Studier tyder på att ett ökat intag av vissa näringsämnen kan öka melaninnivåerna.

NÄRINGSÄMNEN KAN ÖKA MELANIN

Det finns många näringsämnen som tros öka melanin och som kan förbättra hudens hälsa i allmänhet, vilket kan minska den totala risken för att utveckla hudcancer.

OLIKA SÄTT ATT ÖKA MELANIN I KROPPEN

Näringsämnen kan vara nyckeln till att öka melanin naturligt i huden. Här är några näringsämnen som kan hjälpa din kropp att producera mer melanin. Du kan även öka melaninhalten i kroppen via kosttillskottet SUNNY SKIN™, som innehåller ett keratin-melanin-koppar komplex.

ANTIOXIDANTER

Antioxidanter visar den starkaste potentialen för ökad melaninproduktion. Även om fler studier behövs, föreslår viss forskning att antioxidanter kan hjälpa.

Mikronäringsämnen som flavonoider eller polyfenoler, som kommer från de växter vi äter, fungerar som kraftfulla antioxidanter och kan påverka melaninproduktionen. Vissa av dem ökar melanin, medan andra kan hjälpa till att minska den.

Ät mer antioxidantrika livsmedel som mörka bladgrönsaker, mörka bär, mörk choklad och färgglada grönsaker för att få i dig fler antioxidanter. Att ta ett vitamin- och mineraltillskott kan också hjälpa till.

VITAMIN A (RETINOL)

Studier tyder på att vitamin A är viktigt för melaninproduktionen och är viktigt för att ha frisk hud. Du får vitamin A från maten du äter, särskilt grönsaker som innehåller betakaroten, såsom morötter, sötpotatis, spenat och ärter.

Eftersom vitamin A också fungerar som en antioxidant, tror vissa forskare att detta vitamin, mer än något annat, kan vara en nyckeln till melaninproduktionen. Fler studier behövs dock fortfarande för att direkt bevisa att vitamin A ökar melanin hos människor.

Vissa studier tyder däremot på att ta vitamin A (specifikt retinol) kan vara bra för hudens hälsa.

En typ av karotenoid (ämnet som ger röda, gula och orangea grönsaker deras färg) finns i vitamin A. Det kan också spela en roll i melaninproduktion och UV-skydd, enligt forskning.

A-vitamin finns i animaliska produkter i form av retinol, men också i vissa växter som förstadium till A-vitamin i form av betakaroten. Du kan öka vitamin A-nivåerna genom att äta mer livsmedel rika på A-vitamin, som apelsin, grönsaker (morötter, squash och sötpotatis), fisk och kött. Eftersom vitamin A är ett fettlösligt vitamin kan det byggas upp i kroppen. Vill du inta extra vitamin A från kosttillskott, så se till att kosttillskottet innehåller betakaroten. Betakaroten omvandlas endast till vitamin A vid behov, i kroppen.

VITAMIN E (TOKOFEROL/TOKOTRIENOL)

E-vitamin är ett viktigt vitamin för hudens hälsa. Det är också en antioxidant och kan möjligen öka melaninnivåerna.

Även om det inte finns några studier som bevisar en direkt koppling mellan E-vitamin och mer melanin, visar vissa studier att E-vitamin kan hjälpa till att skydda huden mot solskador.

Du kan få i dig mer E-vitamin genom att ta ett kosttillskott med vitamin E, eller genom att äta mer E-vitaminrika livsmedel som frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

VITAMIN C (ASKORBINSYRA)

Liksom vitamin A och vitamin E, så är vitamin C också en antioxidant. C-vitamin behövs för friska slemhinnor. Vitamin C kan också ha viss inverkan på melaninproduktion och skyddar även huden.

Det finns inga studier som bevisar att C-vitamin ökar melaninproduktionen. Anekdotiska bevis tyder dock på att C-vitamin kan öka melaninnivåerna.

Att äta C-vitaminrika livsmedel som citrus, bär och bladgrönsaker kan optimera melaninproduktionen. Att ta ett C-vitamintillskott kan också hjälpa.

ÖRTER OCH VÄXTER

Vissa studier har undersökt de potentiella fördelarna med örter och te för att skydda huden från skador orsakade av UV-strålar. Produkter från örter som grönt te och gurkmeja, som är rika på flavonoider och polyfenoler, kan öka melaninnivåerna i kroppen, och kan hjälpa till att skydda huden.

Hittills har däremot inga studier visat att örter eller växter av något slag kan öka melaninproduktionen. För tillfället är sådana påståenden bara anekdotiska.

Att äta hälsosam mat och att inta kosttillskott som innehåller vissa vitaminer och antioxidanter, såsom vitamin A, C och E, kan hjälpa dig att ta hand om din hud och kan minska risken för hudcancer, enligt vissa studier.

Det är dock ännu inte bevisat att dessa antioxidanter på ett tillförlitligt sätt ökar kroppens melanin. Det enda bevisade sättet att förebygga hudcancer är att hålla sig borta från överdrivet solljus, använda ett högkvalitativt solskyddsmedel, eller att inta ett kosttillskott som innehåller melanin – SUNNY SKIN™.

 

Vad bestämmer vår hårfärg?

Hårfärgen bestäms av mängden av ett pigment som kallas melanin i håret. Ett överflöd av en typ av melanin, som kallas eumelanin, ger människor svart eller brunt hår. Ett överflöd av ett annat pigment, kallat pheomelanin, ger människor rött hår.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen