SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Trötthet och sömnbesvär

Naturliga kosttillskott utan tillsatser för trötthet och sömnbesvär

Sömn är en av de viktigaste delarna för ett hälsosamt liv, men det kan för många vara förvånansvärt svårt att somna och koppla av. Om djup, återställande sömn låter som en dröm så är du på rätt plats. Vi erbjuder kosttillskott för bättre sömn med ingredienser som kan hjälpa dig att säga godnatt till stress och få dig att sova gott.

Kosttillskott för sömnbesvär & trötthet

Vi erbjuder kosttillskott som bidrar till en bättre sömn och ökad avkoppling som innehåller ashwagandha för sömn, magnesium för att sova bättre, GABA för sömnen och zink för bättre sömn, samt vitamin B6 för sömnen. Nedan finner du vårt populära kosttillskott med kollagen för sömn COLLAGEN - SLEEP & RELAX ASHWAGANDHA som är en blandning med kollagen, vitamin C, magnesium som är bra för sömn, ashwagandha för sömn och GABA som bidrar till en bättre och djupare sömn. 

Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Ashwagandha (KSM66®) hjälper till med att förbättra kroppens motståndskraft mot stress, hjälper kroppen att hantera stress, och hjälper dig att återhämta dig från stressiga händelser. Ashwagandha (KSM66®) hjälper även till med att upprätthålla mental balans och känslomässig stabilitet samt stödjer insomning.

Vitamin C bidrar till minskning av trötthet och utmattning.

GABA bidrar till djup sömn och mental balans

Vilka kosttillskott är bäst vid sömnbesvär?

De bästa kosttillskotten för bättre sömn är ashwagandha, GABA, magnesium, zink och vitamin B6. 

Varför är kollagen bra vid trötthet?

En överraskande fördel med att ta kollagen är den positiva inverkan detta protein kan ha på din sömn. Detta beror på att kollagen är laddat med aminosyran glycin, en hämmande signalsubstans som lugnar det centrala nervsystemet och hjälper dig att varva ner, slappna av och somna.

Varför är sömnen så viktig för hälsan?

Man hör ofta att det är viktigt att äta hälsosamt och röra på sig för att hålla en hälsosam vikt och minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar. Tillräckligt med sömn och avkoppling är dock minst lika betydelsefullt för att bevara hälsan livet ut. I vårt samhälle stressar många och sover alldeles för lite. Både stress och sömnbrist är några av riskfaktorerna för exempelvis högt blodtryck och diabetes typ 2. Sömnbrist har dessutom kopplats till viktuppgång, depression, samt olyckor i trafiken och på arbetsplatsen.

Att få tillräckligt med sömn kan vara svårt för många, vilket förmodligen till stor del beror på användandet av datorer, mobiler och TV-apparater sent på kvällen. Stress och orostankar kan också vara en bidragande faktor som leder till färre sömntimmar. 

Det finns en hel del saker man kan göra för att få en bättre sömn, och vi kommer att fokusera extra på kosttillskott för sömn; varför magnesium, zink och vitamin B6 kan vara hjälpsamma vid sömnproblem. Vi kommer även att ta upp betydelsen av kosttillskott med GABA och ashwagandha för en god natts sömn.

Kan man gå upp i vikt om man sover dåligt och är konstant trött?

En brist på sömn leder till högre nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen, vilket kan leda till högt blodsocker och att man blir extra sugen på kolhydratrika livsmedel och socker. Detta kan på sikt leda till flera hälsoproblem som viktuppgång, och samtidigt påverka den mentala hälsan.

Finns det något kosttillskott med kollagen för sömnproblem?

Ja, vår populära produkt COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA® innehåller kollagen, tillsammans med ashwagandha, magnesium och GABA + vitamin C.

Varför är magnesium bra för sömn?

Magnesium reglerar signalsubstanserna som kommunicerar med hjärnans nervsystem. Så rätt mängd magnesium i kroppen kan bidra till att lugna nervsystemet. Ett lugnt nervsystem gör det i sin tur lättare för kroppen att slappna av och somna.

Magnesium är ett mineral som behövs för funktionen av ett flertal enzymatiska reaktioner i kroppen som ingår i olika processer, såsom nervfunktion, blodsockerkontroll, proteinsyntes, etc. I cellerna förekommer mycket magnesium i mitokondrierna, s.k. “cellernas energifabrik”. De brukar kallas så i och med att det är just i cellernas mitokondrier som näringsämnen förbränns och omvandlas till energi.

Att bilda energi kanske inte låter som något som kan främja sömnen, men som vi tidigare nämnt påverkar magnesium en rad olika processer i kroppen! Magnesium är också en naturlig agonist* till GABA (gamma-aminobutyric acid) och antagonist** till NMDA (N-metyl-D-aspartat). Detta kanske låter knepigt, men för att förklara det kortfattat så är GABA en signalsubstans med en hämmande effekt på hjärnan, alltså kan den bland annat relaxera kroppens muskler och främja sömnen då den aktiveras. NMDA-receptorn har i stället en stimulerande effekt på hjärnan. Glutamat är en aminosyra som kan binda till NMDA-receptorn och aktivera den. Om magnesium binder till NMDA-receptorn i stället för glutamat kan glutamat dock inte binda dit, vilket i sin tur hämmar den stimulerande effekten på hjärnan.

*En agonist är ett ämne som binder till en receptor och stimulerar dess aktivitet. I detta fall innebär det alltså att magnesium stimulerar GABA-receptorn, vilket främjar sömn och relaxation av muskler.

**När en antagonist binder till en receptor hindrar den att andra ämnen kan binda till samma receptor. I detta fall hindrar magnesium att glutamat kan binda till NMDA-receptorn vid bindning till den.

STUDIER PÅ MAGNESIUM OCH SÖMN

I en studie lät man 46 äldre individer med sömnlöshet (insomni) tilldelas antingen 500 mg/dag magnesium i form av kosttillskott, eller ett placebopiller, under 8 veckor. Resultaten visade att gruppen som fick magnesium fick lägre serumkoncentrationer av kortisol jämfört med placebogruppen. Dessutom hade personerna som fick magnesium högre serumkoncentrationer av sömnhormonet melatonin än gruppen som fick placebo. Vidare verkade kosttillskottet med magnesium förbättra subjektiva mått på sömnlöshet, däribland sovtid, effektiv sömn och hur tidigt personerna vaknade på morgonen.

LIVSMEDEL MED MAGNESIUM

Magnesium förekommer framför allt i fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, baljväxter, nötter, frön, fisk och skaldjur.

Magnesium tillskott sömn:

COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA®

Vilka hälsofördelar har magnesium?

Magnesium är avgörande för din hjärna och din kropp; från att reglera blodsockernivåerna till att öka atletisk prestation. Magnesium finns i hela kroppen. Faktum är att varje cell i din kropp innehåller detta mineral och behöver det för att fungera. Cirka 60% av magnesiumet i din kropp finns i skelettet, medan resten finns i muskler, mjuka vävnader och vätskor, inklusive blod.

En av dess huvudroller är att fungera som en kofaktor - en hjälpmolekyl - i de biokemiska reaktioner som kontinuerligt utförs av enzymer. Det är involverat i mer än 600 reaktioner i din kropp, inklusive:

Energiskapande: omvandla mat till energi

Proteinbildning: skapa nya proteiner från aminosyror

Underhåller generna: hjälper till att skapa och reparera DNA och RNA

Muskelrörelser: hjälp till vid muskelsammandragning och avslappning

Reglering av nervsystemet: reglerar signalsubstanser, som skickar meddelanden i hela din hjärna och nervsystemet

Ändå tyder studier på att ungefär 50% av alla av vuxna får i sig mindre än den rekommenderade dagliga mängden magnesium.

Fördelar med magnesium:

 • Att öka ditt intag av magnesium genom mat eller kosttillskott kan hjälpa till att behandla vissa sömnproblem och förbättra sömnkvaliteten.
 • Magnesiumtillskott har visat sig förbättra träningsprestanda i flera studier.
 • Magnesiumbrist kan vara kopplat till depression. Kosttillskott kan bidra till att minska symptom på depression.
 • Magnesiumtillskott kan förbättra blodsockernivåerna, insulinkänsligheten och andra riskfaktorer för typ 2-diabetes.
 • Magnesium kan hjälpa till att sänka blodtrycksnivåerna och minska flera riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
 • Magnesium kan hjälpa till att minska symptom vid ångest och minska stress.
 • Magnesium har visat sig hjälpa till att bekämpa inflammation genom att minska markörer som CRP och interleukin-6.
 • Personer med migrän kan ha låga magnesiumnivåer. Vissa studier visar att tillskott med detta mineral kan ge lindring från migränattacker.
 • Vissa studier tyder på att magnesiumtillskott hjälper till att förbättra PMS-symptom.
 • Magnesium är viktigt för benhälsan. Vissa studier kopplar ett högre intag till en lägre risk för osteoporos, frakturer och benförlust.

Godkända hälsopåståenden för magnesium:

 • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning
 • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen
 • Magnesium bidrar till normal energiomsättning
 • Magnesium bidrar till normal funktion av nervsystemet
 • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
 • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
 • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
 • Magnesium bidrar till underhåll av normala ben
 • Magnesium bidrar till underhåll av normala tänder
 • Magnesium har en roll i celldelningsprocessen

Är zink bra för sömnen?

Att inta zink tillsammans med magnesium kan bidra till bättre sömn.

Zink är, precis som magnesium, både ett mineral och en antagonist för NMDA-receptorn, och kan därmed även vara fördelaktigt för att främja sömnen. Eftersom både magnesium och zink hämmar aktiviteten av NDMA-receptorn, och således hämmar den stimulerande effekten på hjärnan, tror man även att de skulle kunna ha en anti-depressiv effekt.

STUDIER PÅ ZINK OCH SÖMN

I en japansk studie såg man att personer som fick kosttillskott med zink dagligen i tre månader somnade snabbare och fick en förbättrad sömneffektivitet (dvs. hur stor del av tiden man ligger i sängen som man faktiskt sover) än personer som fick ett kosttillskott med placebo.

LIVSMEDEL MED ZINK

Livsmedel rika på zink är exempelvis pumpafrön och andra frön och nötter, ostron, kött, bönor och fullkornsprodukter.

KOSTTILLSKOTT MED ZINK

25 mg ZINK + vitamin C - VEGAN

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein)

Är vitamin B6 bra för sömnen?

Vitamin B6 krävs för bildningen av flera signalsubstanser, såsom serotonin, dopamin, GABA och melatonin, vilka kan påverka sömnen på olika sätt*.

Redan vid milda brister på vitamin B6 har man exempelvis sett att bildningen av GABA är nedreglerad. Vitamin B6 anses också vara ett “anti-stress-medel”, och låga nivåer av vitaminet har även associerats med depression.

*Melatonin är ett hormon som gör oss sömniga. Serotonin behövs dels för att producera melatonin, men reglerar även vår sömn- och vakenhetscykel. Dopamin är associerat med vakenhet.

STUDIER PÅ VITAMIN B6 OCH SÖMN

I studier gjorda på möss har man sett att vitamin B6, både enskilt och i kombination med zink, påvisade ökade nivåer av melatonin i mössen. I en annan studie där man injicerade vitamin B6 i möss varannan dag under två månader såg man även där en ökning i melatoninnivåerna. Resultat från studier som gjorts på människor har visat blandade resultat. I en studie på 12 friska män som fick ta 100 mg (oralt) vitamin B6 till kvällen såg man ingen effekt på deras nattliga nivåer av melatonin i blodet. Däremot såg man att nivåerna av melatonin dubblerades då 100 barn mellan 1,5–8 år gamla administrerades 3 mg/kg kroppsvikt vitamin B6 intravenöst till natten.

LIVSMEDEL MED VITAMIN B6

Vitamin B6 hittar du i livsmedel såsom bananer, spannmål, kött, ägg, kyckling, potatis, pistagenötter och avokado.

KOSTTILLSKOTT MED VITAMIN B6

COLLAGEN - IMMUNE SUPPORT MED NAC (N-acetylcystein)

Kan ett kosttillskott med GABA minska stress och främja sömnen?

GABA minskar stress och fjärmjar sömnen genom sin hämmande effekt på hjärnan.

GABA är en signalsubstans som har en hämmande effekt på hjärnan och kan främja sömn och relaxera muskler. Förutom att magnesium och zink aktiverar GABA så finns GABA även att köpa som kosttillskott. Då 30 personer fick kosttillskott med 300 mg GABA varje dag i 4 veckor fick de en förbättrad sömnkvalitet jämfört med en kontrollgrupp (20 personer) som endast fick placebo. I en annan studie man genomfört på råttor tittade man på effekten av en kombination av kosttillskott med 100 mg/kg kroppsvikt GABA och 20 mg/kg kroppsvikt L-teanin (aminosyra som förekommer i teblad). Intag av detta kosttillskott resulterade i kortare tid då råttorna gick från vaket tillstånd till att de somnade, samt att behandlingen ledde till längre sömntider. Därför tror man att både GABA och L-teanin skulle kunna hjälpa vid sömnlöshet, speciellt då de kombineras. I ytterligare en studie (på människor) såg man att stressrelaterade symptom, såsom sömn, ångest och depression, minskade efter 4 veckors användning av kosttillskott med L-teanin (200 mg/dag). Man såg även att sömnkvaliteten var förbättrad i gruppen som fick L-teanin jämfört med kontrollgruppen som fick placebo.

Kan ett kosttillskott med ashwagandha förbättra sömn?

Ashwagandha kan förbättra sömnkvaliteten och även minska ångestrelaterade symptom.

Ashwagandha, som är en ört som används flitigt inom ayurvedisk medicin. En av örtens alla påstådda fördelar är att den kan förbättra sömnkvaliteten. I en studie delade man in 60 personer i två grupper där 40 personer fick ett extrakt av ashwagandharot i 10 veckor, och 20 personer fick placebo. Studien var blindad, dvs. att deltagarna inte visste om de tog ashwagandha eller placebo. Resultaten visade förbättringar i sömnkvalitet i gruppen som fick extraktet av Ashwagandharot, jämfört med placebogruppen. Deltagarna i denna grupp fick även en reduktion i ångestrelaterade symptom.

KOSTTILLSKOTT MED ASHWAGANDHA, GABA, MAGNESIUM OCH KOLLAGEN FÖR BÄTTRE SÖMN:

COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA®

Varför är sömn och avkoppling så viktigt?

Sömn är absolut nödvändigt för god hälsa, men cirka en tredjedel av den vuxna populationen rapporterar att de sover mindre än de rekommenderade sju timmarna per natt.

De flesta använder även någon typ av alternativ medicin eller kosttillskott för att hjälpa eller behandla olika sömnstörningar. Ett naturligt botemedel som används för att behandla sömnproblem är ashwagandha, en indisk ört som har egenskaper för att främja en god natts sömn. Ashwagandha är även en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den har använts i mer än 4000 år.

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha är en ört som kommer från en liten buske som heter Withania somnifera. Ashwagandha används i traditionell ayurvedisk medicin för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive sömnproblem.

Vilka hälsofördelar för sömn och vila har ashwagandha?

  Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol. Det ashwagandha gör är att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stressystem (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila/komma till ro. Sover man dåligt så förbättras sömnen, och är man trött och lättirriterad på grund av stress så stabiliseras även detta till det bättre. Sammantaget kan man säga att ashwagandha bidrar till:

  • mer lugn

  • bättre sömn

  • känslomässig balans

  • återhämtning och ork

  Ashwagandha anses vara en adaptogen (biologiskt aktivt ämne av naturligt ursprung) inom alternativmedicinen som skyddar kroppen vid perioder av stress, oro och ångest, eller andra påfrestningar. En adaptogen har vissa egenskaper i kroppen:

  • En adaptogen har en generell och bred inverkan på kroppen, så att motståndskraften förbättras mot stressfaktorer av fysisk, kemisk och biologisk natur.
  • En adaptogen har en återställande och normaliserande funktion i kroppen.
  • En adaptogen är ofarlig med en bred terapeutisk verkan och minimala eller inga störningar av de normala biologiska processerna i kroppen.

  På vilket sätt påverkar ashwagandha sömn?

  Forskning har funnit att ashwagandha kan hjälpa människor att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på sömnen

  Efter att ha tagit ashwagandha i sex veckor beskrev deltagarna i en studie att sömnen i genomsnitt blev 72% bättre.

  Flera föreningar som finns i ashwagandha kan vara ansvarigt för dess sömnfrämjande effekter. Ashwagandhas kanske viktigaste aktiva ingrediens är withanolider som har en mängd fördelar inklusive förmågan att lindra stress. Stress har kopplats till sämre sömnkvalitet och överdriven sömnigheten under dagen. Så att inta ett kosttillskott med ashwagandha innan det är dags att sova kan öka dina möjligheter till att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på din sömn!

  Kan ashwagandha hjälpa till vid sömnproblem?

  Många människor tar ashwagandha för att främja en bra natts sömn, och vissa bevis tyder på att det kan hjälpa till vid sömnproblem.

  En studie på 50 vuxna i åldrarna 65-80 år fann att de som intog kosttillskott med ashwagandha i 12 veckor signifikant förbättrade sin sömnkvalitet och mentala vakenhet jämfört med de som fick placebo.

  En analys av fem högkvalitativa studier fann att ashwagandha hade en liten men signifikant positiv effekt på den totala sömnkvaliteten.

  Att ta ashwagandha minskade människors ångestnivåer och hjälpte dem att känna sig mer alerta när de vaknade. Forskarna noterade att resultaten var mer uttalade hos personer som led av sömnlöshet.

  Ashwagandha kan vara ett effektivt kosttillskott för att förbättra sömnen och kan särskilt hjälpa personer som lider av sömnlöshet.

  Vilket kosttillskott med ashwagandha är bäst för sömnen?

  Ashwagandha finns i flera olika former. Det finns t.ex. som pulver, te, piller, kapslar, osv. Priset kan bero på märke, kvantitet och kvalitet. Kosttillskott med ashwagandha kan också blandas med andra hälsosamma ingredienser som exempelvis kollagen (ett protein med många hälsosamma egenskaper).

  COLLAGEN - SLEEP & RELAX MED KSM-66 ASHWAGANDHA®  bidrar tillsammans med magnesium, GABA och vitamin C - till bättre sömn och mental balans - ett kosttillskott som innehåller 7440 mg PEPTAN B® kollagen per daglig dos. 

  För att använda ashwagandha för sömn, följ instruktionerna för det specifika kosttillskottet som du köper. Den optimala dosen av ashwagandha är fortfarande under debatt och det kan skilja sig mellan olika kosttillskott. Typiska doser som används för att hjälpa människor att sova är i allmänhet 200–600 mg. Däremot bör ashwagandha inte användas i mer än tre månader i följd.

  Ashwagandha anses vara ett kosttillskott. Livsmedelsverket granskar inte kosttillskott innan de släpps ut på marknaden för att säkerställa kvalitet och säkerhet. Det är därför viktigt att välja kosttillskott från en seriös tillverkare som är noga med vad de stoppar i sina kosttillskott och som du känner att du kan lita på. 

  Vad är KSM-66®?

  Ashwagandha har prisats inom traditionell indisk ayurvedisk medicin för sina hälsobringande egenskaper i över 3 000 år. Tillverkad av roten från Withania somnifera Dunal-växten, har den fått en hög efterfrågan när konsumenter runt om i världen letar efter naturliga lösningar för hälsa och välbefinnande, särskilt adaptogener som främjar balans i kroppen och hjälper kroppen att anpassa sig till stressiga förhållanden.

  KSM-66® är fullspektrum ashwagandha extraherad från 100% ashwagandha rot - aldrig ifrån löven - tillverkad av Ixoreal Biomed med skonsamma extraktionstekniker som följer principerna för "grön kemi". Ett fullspektrumextrakt upprätthåller den naturliga balansen mellan de olika aktiva komponenterna som finns i den ursprungliga örten. Man tror att ashwagandha har så många omfattande hälsofördelar tack vare dess komplexa blandning av aktiva fytokemikalier som verkar synergistiskt på en systemisk nivå i människokroppen.

  KSM-66® behåller både de hydrofila komponenterna och de lipofila komponenterna i roten och innehåller den högsta andelen withanolider (5%) av alla tillgängliga varumärkesextrakt på marknaden idag.

  Finns det några biverkningar med ashwagandha?

  Ashwagandha anses vara ett säkert kosttillskott när det tas i upp till tre månader. De vanligaste biverkningarna av Ashwagandha är milda och inkluderar:

  • Diarré

  • Illamående

  • Magbesvär

  • Kräkning

  Kan ashwagandha vara ett bra kosttillskott vid sömnproblem för alla?

  Ashwagandha kan vara ett alternativ för personer som är intresserade av att prova alternativa lösningar för en bättre sömn. Vissa grupper bör dock undvika ashwagandha. Dessa grupper inkluderar:

  • Personer som är gravida eller ammar
  • Personer med autoimmuna sjukdomar
  • Personer som nyligen har opererats, eller som har ett kommande kirurgiskt ingrepp inplanerat
  • Personer som har sköldkörtelrubbningar

  Om du tillhör någon av dessa kategorier, tala med din läkare om andra alternativ för bättre sömn som är säkra för dig att använda. Du bör också tala med din läkare innan du tar ashwagandha för att säkerställa att det inte stör andra läkemedel som du intar.

  Vad är GABA?

  Gammaaminosmörsyra (GABA) är en naturligt förekommande aminosyra som fungerar som en neurotransmittor i hjärnan. Neurotransmittorer fungerar som kemiska budbärare. GABA anses vara en hämmande signalsubstans eftersom den blockerar, eller hämmar, vissa hjärnsignaler och minskar aktiviteten i nervsystemet.

  När GABA fäster vid ett protein i hjärnan som kallas för GABA-receptorn, så ger det en lugnande effekt. Detta kan hjälpa till med att dämpa känslor som ångest, stress och rädsla. För mycket stress är kopplat till dålig sömn, ett svagare immunförsvar och en högre risk för depression.

  De enda livsmedel som innehåller GABA är fermenterade livsmedel; såsom kimchi, miso, och tempeh.

  Är GABA ett bra kosttillskott för bättre sömn och avkoppling?

  GABA är både ett ämne som produceras i kroppen och ett förekommande ämne i kosttillskott. Till skillnad från melatonin, som också produceras i kroppen och som också är ett kosttillskott, så är GABA inte lika välkänt när det kommer till kosttillskott för sömnen. 

  Med tanke på intresset och populariteten av GABA, och vikten av kroppens egna produktion av GABA för att sova, humör, och hälsa - så är det definitivt värt att känna till denna viktiga aminosyra!

  Påverkar ashwagandha kortisolnivåerna?

  Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol. Det ashwagandha gör är att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stressystem (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila/komma till ro. Sover man dåligt så förbättras sömnen, och är man trött och lättirriterad på grund av stress så stabiliseras även detta till det bättre. Sammantaget kan man säga att ashwagandha bidrar till:

  • mer lugn
  • bättre sömn
  • känslomässig balans
  • återhämtning och ork

  Forskning har funnit att ashwagandha kan hjälpa människor att somna fortare, sova längre och få en bättre kvalitet på sömnen. 

  Vad är GABA?

  GABA (gamma-aminosmörsyra) är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. GABA fungerar som en hämmande signalsubstans i centrala nervsystemet: den underlättar kommunikationen mellan hjärnceller. GABA: s stora roll i kroppen är att minska aktiviteten hos nervceller i hjärnan och centrala nervsystemet, som i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och sinne, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett lugnare och mer balanserat humör, lindring av smärta, och en ökning av sömnen.

  Många mediciner interagerar med GABA och GABA-receptorer i hjärnan, för att uppnå vissa effekter, ofta avslappning, smärtlindring, minskad stress och ångest, sänka blodtrycket, och förbättra sömnen. Barbiturater, bedövningsmedel, bensodiazepiner och antidepressiva läkememedel är några av de läkemedel som riktar sig mot GABA.

  Kan GABA i kostttillskott förbättra sömnen?

  Ett antal olika kosttillskott kan påverka GABA-aktivitet, för att lindra stress och ångest, främja ett balanserat humör, och hjälpa till med sömnen. Ett exempel är magnesium som har effekt på hjärnans GABA aktivitet. 

  GABA finns naturligt i sorter av grönt, svart och oolong te, liksom i fermenterade livsmedel inklusive kefir, yoghurt och tempe. Andra livsmedel innehåller också GABA eller kan öka produktionen i kroppen. Dessa är bland annat fullkornsprodukter, fava (bondbönor), soja, linser och andra bönor, nötter inklusive valnötter, mandel och solrosfrön, fisk, inklusive räkor och hälleflundra, citrus, tomater, bär, spenat, broccoli, potatis och kakao, samt chlorella.

  GABA finns också i kosttillskott. Kosttillskott med GABA används ofta för att behandla sömnproblem, högt blodtryck, stress och ångest, samt för att stimulera kroppens naturliga tillväxthormon, ofta av idrottare.

  Hur kan GABA förbättra sömnen?

  GABA kan kallas för ”hjärnans bromsar”. GABA är kroppens viktigaste hämmande signalsubstans, vilket innebär att den sänker aktiviteten hos neurala celler i hjärnan och centrala nervsystemet, med effekten att hjärnan och kroppen ”växlar ner”. Genom att hämma neural aktivitet, förbättrar GABA sömnen, minskar mental och fysisk stress, minskar ångest, och skapar ett lugnt humör. 

  När vi känner, tänker, upplever och minns är signalsubstanser inblandade.

  GABA spelar också en viktig roll för att reglera muskeltonus. I kombination med glutamat, kroppens viktigaste excitatoriska signalsubstans, så är GABA en viktig bidragsgivare till kroppens övergripande mentala och fysiska homeostas, eller balans.

  GABA spelar också en viktig roll för funktionen av kroppens immuna och endokrina system, liksom i regleringen av aptit och ämnesomsättning. 

  Låg GABA aktivitet i kroppen kan resultera i:

  • Ångest
  • Kronisk stress
  • Depression
  • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem
  • Muskelsmärta och huvudvärk
  • Sömnlöshet och andra sömnproblem

  Vilka fördelar har GABA i kosttillskott och är GABA ett bra kosstillskott för bättre sömn?

  GABA OCH SÖMN

  Kroppens egen GABA aktivitet är viktig för sömnen. GABA gör det möjligt för kropp och sinne att slappna av och somna, och sova gott hela natten. Låg GABA aktivitet är kopplad till sömnlöshet och störd sömn. 

  GABA MINSKAR STRESS OCH ÅNGEST

  GABA:s primära roll är att minska aktiviteten hos nervceller i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket sätter kroppen i ett tillstånd av avkoppling, samt lindrar stress och ångest. Kosttillskott med GABA kan gynna sömn genom att hjälpa till med avslappning och minska ångest och stress.  

  GABA SÄNKER HÖGT BLODTRYCK

  Kosttillskott med GABA används ibland som ett naturligt sätt att sänka blodtrycket. En naturlig sänkning av blodtrycket på natten är en del av kroppens sätt att varva ner. Högt blodtryck kan vara ett tecken på hyperarousal, ett tillstånd av fysisk vakenhet och vaksamhet som kan göra det svårt att somna och bibehålla god sömnkvalitet. Dålig sömn och sömnstörningar, särskilt sömnapné, bidrar till högt blodtryck och kan leda till den typ av hypertoni som är svår att behandla.

  Om du tar GABA samtidigt som du intar läkemedel mot högt blodtryck, så kan ditt blodtryck sjunka för mycket. Rådgör alltid med din läkare innan du intar GABA, om du tar blodtryckssänkande mediciner.

  Personer som tar antidepressiva läkemedel bör även rådgöra med sina läkare innan de tar GABA som kosttillskott.

  ”Eftersom GABA kan sänka blodtrycket och verkar på signalsubstanser, bör personer som tar blodtryckssänkande läkemedel eller personer som tar antidepressiva läkemedel vara försiktiga med sitt intag av GABA.”

  Vilken tid på dygnet är det bästa att inta GABA från kosttillskott för bättre sömn?

  Den bästa tiden att ta GABA för en bättre sömn varierar från person till person. Studier indikerar på att 30–60 minuter innan sänggående är det optimala tillfället. 

  Som med många kosttillskott för sömn och avslappning så vill du säkert skräddarsy tidpunkten för ditt intag av GABA efter dina unika sömnbehov. De som har svårt att somna kanske vill ta sitt kosttillskott med GABA tidigare på kvällen, inom ett fönster på en till två timmar, medan de som har svårt att sova väljer att vänta tills närmare läggdags.

  Kosttillskott som kombinerar GABA med andra avslappnande mineraler och örter - exempelvis magnesium i formen av magnesiumcitrat och ashwagandha - kan också vara effektiva (kanske stegvis med tanke på deras synergistiska verkan) för sömnen.

  Med tanke på hur svårt det kan vara för en hög andel av den svenska populationen  att få sömn av hög kvalitet natt efter natt, så finns det kosttillskott inriktade på att hjälpa oss att somna snabbare och sova längre. Kosttillskott med GABA + magnesiumcitrat och ashwagandha är ett alternativ som kan vara mycket effektivt. För att ytterligare främja god sömn, se till att du har tillräckligt med tid för att varva ner, undvik stimulerande mat och aktiviteter före sänggåendet och håll ditt sovrum svalt, tyst och mörkt!

  Kan magnesium gör så att man sover bättre?

  Vissa människor lider av sömnlöshet eftersom de inte verkar kunna "stänga av" sin hjärna på natten. Magnesium hjälper till att bromsa hjärnans "tänkande" genom att reglera signalsubstansen GABA.

  GABA (gamma-aminosmörsyra) som är en viktig aminosyra spelar en nyckelroll för din allmänna sömnhälsa. En av GABA:s primära funktioner är i huvudsak att hjälpa din hjärna att varva ner inför för natten. Denna signalsubstans saktar ner kommunikationen mellan din hjärna och ditt centrala nervsystem, vilket hjälper dig att slappna av, stressa ner och i slutändan somna.

  Magnesium hjälper din kropp att underhålla hälsosamma nivåer av GABA,  och möjliggör en kvalitativ sömn. Dessutom kan GABA hjälpa till att lugna både kropp och själ medan du förbereder dig inför att sova. 

  Är zink och magnesium bra för sömn?

  Zink och magnesium från kosttillskott kan intas på kvällen vid sänggående då de aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör kroppen trött. Att inta dessa två mineraler hjälper dig att sova bättre.

  Kan kollagen förbättra sömnkvaliten?

  Detta är en annan fördel som du förmodligen inte förväntar dig av kollagen. När du sover går du in i olika sömnnivåer, från steg 1 till 4. Steg 1 och 2 innefattar mycket lätt sömn och du kan lätt vakna upp från dessa steg. Steg 3 är ett djupt sömnstadie, medan den 4:e nivån är REM-sömnen, där drömmar vanligtvis förekommer.

  Det djupa sömnstadiet är när din kropp vilar och återhämtar sig. Det är ett mycket viktigt sömnstadie som du måste gå igenom för att prestera bra nästa dag. I detta skede släpps också tillväxthormon ut i kroppen, vilket är det som driver din muskeltillväxt.

  Vissa människor kan emellertid inte gå in i djup sömn på grund av hälsotillstånd eller olika vanor. Att konsumera koffein för sent på kvällarna kan till exempel störa din kropp från att kunna nå djupare sömnstadier, till exempel steg 3. Detta orsakar dåsighet under dagen och en oförmåga att koncentrera sig.

  En studie genomfördes gällande effekterna av ett kollagenintag på sömnmönstret.  Enligt denna forskning rapporterade personer som tog kollagen före sömnen bättre sömn, och av bättre kvalité. De gjorda mätningarna visade också att försökspersonerna somnade snabbare och nådde snabbare djup sömn än de som tog placebo. Det visade sig även att de inte kände sig trötta under dagen och hade vidare en god mental prestation.

  Drift & produktion: Wikinggruppen

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen